Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 15ohm vs 4ohm aneb vyssi ci nizsi
PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 00:49 

Ahoj,

zajimalo by mne, jake vyhody a nevyhody maji vuci sobe reprosoustavy s vysokou a nizkou impedanci... Napr. ARS 840/4. A AZS 223 s ars 840 bude stat za prd, ze?

Diky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 15 vs 4 aneb vyssi ci nizsi
PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 01:35 
Řádný člen

Kraj:
Pro 8R soustavy hraje to, že basový reproduktor je o fousek lépe tlumen, jelikož se o cosi méně uplatní různé negativní vlivy po cestě (přechodové odpory, odpor tlumivek, vnitřní odpor zesilovače). Nijak bych to ale nedramatizoval. Ne u kvalitních zařízení.

ARS840 a libovolná běžná AZS není dobrý nápad. Možná s hodně moc zavřenýma očima a jen na tichý poslech AZS224/225 ale nedělal bych to. Všechny běžné AZSky mají dosti malý výstupní výkon který je tak akorát na klidný poslech do 4R beden ale víc určitě ne. Do 15R beden bude výkon přibližně třetinový a to už opravdu hodně málo. Buď ty bedny vyměň s někým za ARS844 (pokud ti zvukově vyhovují) a nebo ještě lépe pořiď/vyrob/nech vyrobit zesilovač který bude k těm bednám adekvátní. Pokud chceš hotové zařízení pak mohu doporučit například zesilovač Dual CV1460 (nebo jeho černý bráška CV1462) který hraje velmi slušně a je na ty bedny jak dělaný. Občas se dá koupit v bazaru nebo na Aukru. Například tady ho někdo celkem nedávno prodával, třeba ho ještě má.

http://foow.org/cz/dual-cv1460-i1657217384.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 09:31 

Diky za odpoved. Takze 15R bedny s prislusne vykonnym zesilovacem bude lepsi volba, nez 4R s azs223?

AZS223 ted mam a premyslim totiz co k nemu. ARS 844 se blbe shaneji. Chtel bych tesla bedny nejli ps tim koaxialnim usporadanim. Takze jsem vymysel bud zanechat azs 223 a k tomu ars 944. Tam me ale trosku shazi vetsi basak, domnivam se totiz, ze to nepujde dost od spoda. No a nebo treba ty ars 840 a poridit si treba ten dual. Ona totiz na azs 223 by stejne potrebovala repasi(nejak v ni lehce huci)...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 13:40 
Řádný člen

Kraj:
Ještě jednou - nijak zvlášť bych malý rozdíl ve výhodách a nevýhodách 4R a 15R beden nedramatizoval. Spíš bych se zaměřil na konkrétní komponenty. ARS840 jsou v rámci produkce Tesly slušné bedny (samozřejmě mají své mouchy) jen holt potřebují hodně silný zesilovač protože bude využit jen částečně. Ten Dual je takové řekneme minimum, já osobně bych sálnul po něčem ještě výkonějším protože se domnívám že zesilovač by ve špičce (!) měl být schopný do beden navalit reálně (po přepočtu) alespoň 100W. U 4R není problém ale u 15R to problém je - nedá se to normálně koupit (v provedení HiFi jako komerční výrobek). Já si takový zesilovač můžu postavit (resp. takový mám) ale chápu že někdo prostě chce jít a koupit. Pro drtivou většinu lidí je těch 15R prostě nevýhoda. Pak si třeba pořídíš jiné - 4R bedny a zjistíš že si v háji protože ten Dual má minimální zatěžovací impedanci 8R.
Ale zpět ke konkrétnímu porovnání toho Dualu do 15R a AZS do 4R. Když si přepočítám kolik který navalí výkonu do těch beden pak Dual jistě zvítězí přestože to stále ještě není optimální, kvalitou je také trochu jinde. Ale zas za něj vysolíš pěkných pár litrů a můžeš na něj čekat celkem dlouho. Já se prostě nemůžu rozhodovat za tebe, můžu ti jen předhodit informace na základě kterých si to musíš přechroustat sám.

Mimochodem mail ode mě si dostal?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 14:30 

Jj, mail jsem dostal ale chtel bych tripasma... No tak to asi vypada, ze pro me nejlepsi bude ars944. Stejne mam zatim malej pokoj, nez se prestehuju do vetsiho takze ty 840/4 by na me byly moc... Kdyz uz jsme u toho. Mam davat "vytunit" a repasovat(u Sinclaira) tu azs 223 nebo by se vyplatilo koupit neco jinyho. Mam radsi starsi stroje... A jak si pri nakupu zkontrolovat ty AVR160 krome poslechu a zavesu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 15:30 
Řádný člen

Kraj:
AZS se určitě vyplatí vytunit. Vlastní zapojení sice má určité nedostatky ale je použitelné bez problému. Bohužel výrobce se dle mého názoru na těchto strojích dopustil řady přehmatů či nedokonalostí v konkrétním provedení. Řada z nich se dá se dá naštěstí napravit a udělat lépe. Na velmi kvalitní zahraniční stroj to mít sice nikdy nebude ale přesto může doma posloužit velmi dobře pokud to člověk nemá na rambajz.

Komu ten stroj dát na opravu/úpravu je otázka. Sinclaira sice uznávám jako odborníka, v jiných rovinách jsem ale musel bohužel svůj názor poněkud poopravit.

Nad variantou středně velké dvoupásmo + sub si neuvažoval?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2011 18:45 

Hele neuvazoval... Popravde me to ani nelaka, rad mam vsechno u sebe ale asi by to melo sve vyhody... No AZS223 bych klidne vytunit nechal ale psal jsem si prave se Sinclairem a rekl si cenu(sic pribliznou) za kterou bych si mohl koupit toho duala CV1460 co jsem tak koukal... Takze proto se ptam, pac to bych si radsi koupil toho duala nebo neco jineho(btw co rikas na Kenwooda, mluvim samozrejme o starsich modelech jak repro tak zesilovace). A u repra taky nemusim zustat u Tesly. Akorat jsem si rikal, ze tuzemska znacka bude mit sve vyhody, co se tyce informaci o nich... Jinak asi zajimava informace je, ze to mam hlavne ke gramofonu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2011 04:36 
Řádný člen

Kraj:
Ten Dual je po všech stránkách lepší a na rozdíl od běžné spotřebky má i celkem rozumný předzesilovač pro gramofon. Takže i když jsem řekněme nacionalista a fanda do Tesly tak ten Dual i 10x potuněné AZS vždycky ukáže záda. Kamarád má mimochodem tuhle kombinaci v práci na přiměřeně hlasité hraní (nehulí to) a hraje to v rámci možností obstojně. Jen je třeba si dávat bacha na impedanci případných nových reprosoustav, přeci jen těch 8R minimální zatěžovací impedance ten Dual nemá jen tak. Kamarád po poslechovém seznámení s tímto zesilovačem a vyhodnocení že hraje podstatně lépe než novější a dražší Denon měl nutkání je připojit ke svým B&W se jmenovitou impedancí 8R. Poté co se ale přišlo na to že jim impedanční křivka místy klesá až ke 2R jsem mu toto nemohl doporučit.

Co se Kenwoodů týče moc jsem jich nepotkal takže těžko mít názor postavený na nějaké širší základně ale domnívám se že ty starší modely nebyly až zas takové plečky. Ale stejně bach vsadil na toho Duala. Když už nic jiné tak alespoň kvůli tomu neojebanému gramozesu. Je jasné že jako Actidamp to hrát nebude ale určitě překračuje hranice pro běžnou spotřebku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2011 11:08 

No popravde me teda momentalne laka, investovat teda vic najednou a jit do toho dualu CV1460/2 a k tomu ty ars840... Jestli teda ty 840 nejsou na toho duala zase moc... Ale ten dual se mi libi a jestli ma jeste slusnej predzes ke gramu., tak tim spis... Nebo by bylo lepsi nejaky 8R bedny?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2011 15:23 
Řádný člen

Kraj:
ARS840 ten Dual zvládne bez problému pokud to nechceš na kravál. Už jsem tu říkal že moje představa pro HiFi poslech s rozumnou dynamikou je aby zesilovač byl schopný do beden navalit alespoň těch 100W. To ten Dual samozřejmě nezvládne, dodá tam cca polovinu ale ukaž mi jiný komerčně vyráběný zesilovač v této cenové i kvalitativní kategorii který zvládne víc? Navíc ještě sehnatelný (byť se snahou). Kdybys byl bastlíř nebyl by to problém, takový zesilovač se dá vyrobit, ale v okamžiku kdy bys za to někomu musel někomu zaplatit tak už ti to cenově zase dost hapruje. Prostě to nezaplatíš. Takže toho Duala beru asi jako nejmenší zlo. ARS84x se sice dělaly i v 8R variantě ale hádám že asi jen na vývoz protože jsem je viděl jen jednou a dlouho jsem si myslel že ani neexistují. Dají se tedy sehnat jen v 15R variantě jako máš ty (výrobce pravděpodobně předpokládal že kdo má prachy na takové bedny tak má i na to aby si koupil třeba dva kusy monobloků Music70 nebo Music130 což byl jediný adekvátní stroj výroby Tesla) a nebo 4 ohmové ARS844 které se dají budit normálním zesilovačem ale zase nejdou připojit k tomu Dualu protože ten požaduje 8R a víc. Je ale pravda že ARS84x i přes jejich nevýhody jsou mi o dost poslechově příjemnější než jejich novější nástupce ARS1058, které se 8R dělaly a dají se snadno sehnat. To mi ale zase přijde jako přešlapování na místě a jako moc povyku pro neadekvátní výsledek. Takže pokud 8R bedny tak bych prolezl bazary a podíval se po něčem zahraniční výroby ale to už by zase bylo dražší. Takže pokud nechceš dělat veletoče zůstal bych hnedka u té první varianty

Naposledy upravil Thales dne 30 zář 2011 23:07, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2011 20:14 

Tak jsem sehnal dual cv1460... Tedka teda jeste ty bedny... Mas napad co z teslacke produkce by se k tomuhle zesilovaci hodilo? Me se ty 840-tky moc libej ale chci projet vsechny moznosti... Popripade pokud vis i o necem zahranicnim(starsim) co by za to stalo taky uvitam napady... A mimochodem nevis o nekom(treba sam o sobe) kdo by se mi na ten dual podival, zda je vsechno jak ma byt?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2011 23:14 
Řádný člen

Kraj:
Výběr reprobeden je ošemetná věc. Záleží na tom jaké máš nároky, jaký druh hudby posloucháš, jak nahlas, kolik tomu hodláš obětovat místa. Nejlepší je prostě sednout si a pokecat si o tom, zjistit co ti vadí, co ne. A i když to všechno budu vědět tak pořád poslechová zkušenost je k nezaplacení. A pak je tu jedna malá ale o to podstatnější věc na konec - co finance?

Odkud vlastně jsi?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2011 09:55 

No taky z maticky Prahy. Nechapu proc to nemam v profilu, asi jsem to vyplnoval nekde jinde a tady zapomnel... No kdyby byl nekdo s hromadou reprosoustav a nechal mne poslecnhout bylo by to super. Co jsem tak koukal tak by to teoreticky mohl byt nekdo kdo vlastni stranky tesla.iplace.cz. Nevis o koho jde? No a sednout si a pokecat o tom co bych si predstavoval by mi taky nevadilo. Jinak ve strucnosti, styl vyhraneny nemam, spise ale neposloucham metal, dnb, techno apod. Drzim se jazzu, blues, rock, hardrock, funk a obcas klasika... A finance? To je relativni, kdyz vidim, ze to za to stoji, penize se najdou...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2011 00:28 
Řádný člen

Kraj:
Vím komu to patří.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 15ohm vs 4ohm aneb vyssi ci nizsi
PříspěvekNapsal: 07 říj 2011 01:37 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Nechci se vám do toho příliž montovat,v podstatě ty informace sedí.
Jen mi chybí info ,to jedno z také podstatných ,,,prostor k ozvučení ,,vekost, možmosti umístnit bedny alespoň principielne OK, V opačném připadě byť slušná sestava ,zustane jen na dráždění sousedů nebo rodiny.,Poslouchání v noci výhradně ze sluchátek.Já těch sestav mám trochu více/ 4 a 8R ale od osmi večera útlum nestačí ,žena o patro víš slyší bass stejně jak já .
pro představu..TW140 a4x RS 5tovou řadu nebo 4x 3kovou
TW40. AZS 217,222,223 k tomu 10t ky Tesly
jako ješitnou dobovou a mnou vyrobenou /kdys TW junior a KE 150
kancekář stoji nad klenbou,podlaha zatlumená strop taky ,cca 6x6 m 3,19 strop
A výsledek,,,,nešlo to moc dohromady/ volume 1 max 2 a sousedi už koukali .vše jsem uložil,zůstala jen AZS 217 /trochu polepšená s hezkým dřevem/ na tuner dvojpásmem 9204
TW 140 a 40,plus AZS223 a 4xRS 3ková řada vše 4R.Stejně si to poslechnu 2X do měsíce když žena není dopoledne doma jinak stačí 217

i takto je nutno na to pohlédnou.. naplněný sen a realita dohromady moc nejdou vždy to bude kompromis

Ale myšlenka se mi líbí ,i je vidět chuť ---přeji hezký poslech ,určitě bude

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]