Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rezonancni kabinety
PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 13:37 

Kraj: ČR - Pardubický
Zrovna jsem dokoncil rezonancni bedny osazene reproduktory SABA Greencone. Predni a zadni celo a vrchni deska jsou z preklizky 18mm,boky z preklizky 3 mm.Finalni povrchovka je terpentino-voskova polytura.Hrajou velmi dobre.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Rezonancni kabinety
PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 15:45 
Řádný člen

Kraj:
Máš to pěkné, mám rád tyto staré typy povrchových úprav. To vzadu je co? BR? Nějaké měření?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 17:16 
Administrátor

Ahoj, to jsou jistě ty, o kterých jsi mi psal. Nedá mě to a musím se zeptat, kudy se leze dovnitř, spodem nebo vrchem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 21:12 

Diky za uznani...tahle povrchovka je moje oblibena,pouzivam temer na vsechny veci co vyrabim...nevim presne jakou maji funkci ty dva otvory vzadu,okopiroval jsem cely projekt vcetne odladeny vyhybky.Do bedny se leze zespodu,nema dno...vice info pro ty,ktere by to zajimalo zde:
http://www.troelsgravesen.dk/greencones.htm
Tyhle bedny jsem delal jako zakazku pro kamarada,spolecne s SE lampacem,ktery ma vystupaky s postribrenymi draty na sekundaru a DACem Bufallo Sabre s lampovym vystupem,pouzil jsem EF806s v triode s anodovyma civkama.Vychytana sestavicka... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 22:12 
Řádný člen

Kraj:
Cívka v anodě má sice větší účinnost ale bohužel menší linearitu. Domnívám se že ten postříbřený sekundár nemá žádný měřitelný ani slyšitelný přínos jelikož slabina každého trafa je někde trochu jinde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 06:39 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Politura je pěkná. Sám takovou vlastním na baskytaře. Je tam carnaubský vosk, včelí vosk a terpentýn. Ondro, nešťourej do toho stříbra. je to taková magická alchymie :lol: A i ty bedny s lampáčem budou hrát pocitově pěkně a zajímavě, leč hifi to nikdy nebude a asi ani nemá být.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 12:57 
Řádný člen

Kraj:
Já to nemyslel tak že by ten lampáč hrál špatně, nebylo to myšleno proti lampáčům. Myslel jsem to tak že výstupní impedance a přenosové charakteristiky jsou dány převodem a konstrukcí toho trafa a obvodů (anodový) které jsou na něj navázány a teprve následně Rdc sekundáru. Skinefektem se v tomto případě asi nemá moc smysl zabývat. Když to tam ale někdo chce mít chyba to jistě není. Mě by spíš zajímalo proč jsem jen jednou v životě viděl jako výstupák toroid (samozřejmě u dvoučinného stupně).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 19:58 

Jsem praktik,to uz jsem nekolikrat psal.Zajimalo mne,jak budou hrat ta PSSS trafa v porovnani s ostatnimi.Mam pet paru traf,na ktera posloucham a muzu porovnavat,jsou to americka Transcendar,vintage TFK z sedesatych let,soucasna vyrobena Frantiskem Hlavou,PSSS Electra Print a jeste jedna s amorfnimi jadry,firmu zamerne neuvadim.Ta Hlavova maji stejne fyzicke rozmery a stejne kvalitni jadra jako ta Electra Print PSSS.Hlavova hraji vyborne,lepe nez Transcendar nebo TFK,ovsem ta PSSS jsou o neco lepsi,podani prostoru a detailu a 3D efekt je o trochu lepsi,ne o moc,ale jasne poznatelny.Ta Elektra Print stoji 3x tolik a je na zvazeni,jestli to cloveku stoji za to.Ja si rekl ze mi to za to stoji a Elektra Print jsem si ponechal a hraju na ne.Jejich vyhody se projevi pri malych vykonech,tzn. ze je potreba citlivy bedny.tady vice od Edie Vauhgna,konstruktera a vyrobce zesilovace Carina:
PSSS Output Transformers - PSSS stands for Partial Stranded Silver Secondary. Transformers are normally wound using copper wire, and our superb Electra Print transformers are no exception. However, silver wire offers a significant advantage over copper in certain specific applications, due to its 200% higher magnetic susceptibility. "Magnetic susceptibility" is a term that quantifies how sensitive a given metal is to excitation by a magnetic field. Silver's extremely high magnetic susceptibility, along with its superb sonic qualities, gives you the attributes of better microdetail, microdynamics, and coherency.
Pure silver magnet wire does not exist as a standard item and must be custom made. It currently costs around $8000 USD for the required 10 lb. (4.5kg) minimum order quantity. As a result, typical output transformers cost about $1500 per pair to wind their secondary windings with silver. The PSSS concept uses a special wire with silver-plated copper strands as fine as the hair on your head, which gives you 90% of the sonic performance of pure silver at a small fraction of the price.
Do note, the enhancement effect of silver is limited with output wattage into the speaker load. A silver-wound secondary works its magic at low output levels, where the output transformer's signal-resultant magnetic flux variations are low. As you turn up the volume control, the signal-resultant magnetic flux variations increase, and the sonic differences between copper and silver diminish. Therefore, PSSS secondaries are most efficacious when used with speakers of approximately 98dB/1W/1M or higher efficiency.

Amorfni trafa jsou kapitola sama pro sebe,nejen kvuli cene....
To samy je s anodovyma civkama,vyzkousel jsem asi tak 100 ruznych zapojeni predzesilovacu s ruznyma lampama,oproti anodovymu odporu nebo SRPP uprednostnuju anodovou civku,proste mi sedi nejvic.Samozrejme to neni levny reseni, kvalitni anodova civka je pomerne nakladna zalezitost.Takze je na kazdym aby to zvazil,odpor stoji od 10 haleru po 100kc/tantalovej/,kvalitni civka tak 100USD...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 23:28 
Řádný člen

Kraj:
Já se s tebou nepřu. Když se ti všechno to co si napsal líbí tak je to v pořádku a dopřej si tu radost když máš tu možnost. Navíc co si budeme povídat je to takové o určité zažranosti člověka. já se na to dívám poněkud s odstupem. Mám rád elektronky, je to krásný kus historie, je to pro mě velice estetická záležitost ale jako technicky a ekonomicky myslícímu člověku mi to nevyhovuje. Proč? Protože v základním či středním provedení to zas až tak skvělé výsledky nedává a pak už cena roste značně nelineárně a neadekvátně kvalitě. Neříkám že u tranzistorů to tak není ale je to celé posunuté ve prospěch poměru kvality a ceny. Také mi vadí že jako většina alternativních směrů se nad tím celým dělá jakási "magie" která má za cíl jen vytáhnout ze zákazníka neekvivalentní množství peněz a to nemám rád. Raději si uplácáím například DPA. Kdybych byl bohatý a jo si chtěl hrát s elektronkama tak si postavím nějakou masivně paralelní OTL potvoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2011 10:35 

Je to offtopic, ale chtěl bych se zeptat, jestli Mirku posloucháš většinu skladeb ve formátu mp3 nebo to máš v počítači v nekomprimované formě a pak to převádíš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2011 11:25 

Viktore,vsechno mam na HD ulozeno jako waw,par veci i flac.Mam sitovy disk,v dilne mi jede skoro porad jeden komp,doma posloucham pres squeezebox,kterej jsem si vyladil a jako DAC mam Buffalo Sabre ll s Trident regulatory a zdrojem Sigma 11.Hraje to super,jen jeste potrebuju do sqboxu lepsi hodiny.Obcas posloucham i neco v MP3 a taky internetovy radia a musim ric,ze i to hraje prekvapive dobre...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2011 12:28 

Tak to jo, asi to nějaké místo na disku zabere, ale stojí to za to. O flac souborech jsem slyšel docela chválu, i když je to pořád komprimovaný formát. Mně přišly docela poslouchatelné. Howgh, je to téma o rezonančních kabinetech...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2011 21:47 
Řádný člen

Kraj:
FLAC, APE a několik dalších formátů používají bezeztrátovou kompresi, výsledek je tudíž poslechově zcela shodný s origo wav. To je rozdíl oproti kupříkladu MP3 a dalšími ztrátovými formáty kde prostě dochází k degradaci signálu a nikdy a nijak už nelze ztracenou informaci rekonstruovat.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]