Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosba o názor na subwoofer v isobaric zapojení.
PříspěvekNapsal: 15 srp 2011 22:43 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Chtěl bych tímto poprosit zkušené o názor na subwoofer,který jsem před časem postavil.Stavěl jsem spíše podle požadavků na praktičnost sobwooferu,který měl být jakýmsi stolkem,základnou pro další přístroje.Přesto jsem chtěl mít kontrukci co nejpečlivější a tak je bedna sestavena z kombinace 22mm MDF slepených s 22mm DT a ještě 18mm DT.Místama je materiál i přes 10cm tlustý a uvnitř je bedna ještě vyztužena 22mm MDF příčkami.Zatlumena je pouze molitanovými hranoly,používajícími se na zatlumení místností.Lze to vidět na fotografii pod subwooferem.Tlumeny jsou vždy jedna z protilehlých stran v bedně.Jinak vnitřní objem bedny je 100litrů a jsou v jejím dně namontovány dva dvanactipalcové reproduktory Audiobahn ASW 1200Q v zapojení isobaric,namontované proti sobě(push-pull).Reproduktory mají tyto parametry:rozsah 20-500Hz,700W RMS,FS 33Hz,QTS 0,6,Vas 50l,x-max +/-13mm,citlivost 93db.Bedna hraje jak jsem si představoval,má přesné a hluboké basy,řekl bych příjemně měkké.Hraje ale v malé místnosti 42m2.
Rád bych znal Vaše názory,co je špatně na této konstrukci,zda měl být objem menší třeba,jaký vliv má naopak tak veliký objem při této konstrukci a osazení,zda je zatlumení špatné a třeba i názory na zvuk co tahle kontrukce vyzařuje a jak hluboko asi tak může jít.Pouštěl jsem signál 10Hz, ale po pravdě nevím co má jít slyšet,nebo spíše cítit.
Jinak je prozatím a provizorně subwoofer krmen digitalním zesilovačem o výkonu 300W RMS.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prosba o názor na subwoofer v isobaric zapojení.
PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 03:09 
Řádný člen

Kraj:
Nejsou kompletní TS parametry těch reproduktorů ale z toho co si uvedl se domnívám že ten objem je podstatně větší než by měl být. U reproduktorů tohoto typu většinou pracovní objem bedny vychází cca kolem 1/2 Vas, v izobarickém uspořádání pak ještě méně. To značně snižuje jejich zatížitelnost a je to také příčinou toho čemu říkáš měkký projev jelikož ten reprák se v tom jen plácá. Uzavřené ozvučnice s takovými reproduktory se obvykle tlumí celé.

Bedna je slušná a myslím že by bylo fajn do ní dát pořádný reprák a ne něco takového. To bys koukal jak by to dokázalo zahrát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 06:25 

Díky Ti ;) I mě by zajímalo jak by to hrálo s jinými repro,i když jsem spokojen i s tímto.Chtělo by to,ať tu bednu slyší někdo znalý.Přišlo mi,že je reproduktor tvrdý a rychlý a basy by nebyly tak příjemné,proto jsem to dal do velkého objemu,abych je snad změkčil.Podle toho co píšeš je nejspíše nedostatečně bedna zatlumená.Oba reproduktory jsem kupoval za necelých 5tis.,zdály se mi konstrukcí kvalitní,tak škoda tedy že nejsou ;) Dalo by se spočítat ,nebo přibližně alespoň posoudit,jak nízko je bedna schopna jít v osazení jaké má při dejme tomu 3db poklesu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 12:35 
Řádný člen

Kraj:
Dalo by se to odsimulovat kdybys někomu hodil ty repráky na přesné přeměření. Kdybys jezdil přes Prahu tak ti je přeměřím. To ale asi není moc pravděpodobné tak musíš hledat někoho blíž.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 19:01 

Tak díky za nabídku.Bohužel je to z ruky.Myslel jsem,že se to dá odsimulovat i z parametrů ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 21:29 

Kraj: SR - Košický
Tá bedňa je veľmi slušná no reprák je čistokrvný čínsky shit! Doporučujem osadiť plnohodnotným reproduktorom a tento predať nejakému začínajúcemu autohifistovi a ďalej sa ním nezaoberať. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2011 21:38 

A sakra,to jsem zase něco koupil :D No,tehdy před těmi pár lety mi to přišlo kvalitní.Bohužel je bedna stavěná pro tento typ,nebo spíše rozměry a asi bych nenašel jiné stejných tvarů :|

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2011 15:59 
Řádný člen

Kraj:
Já myslím že bychom něco pěkného do té bedny našli. Bude to ale hodně záležet na rozpočtu a na tom zda bys byl ochotný udělat z uzavřenky bednu bassreflexovou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 06:09 

A to jo,určitě by byla spousta lepších variant na osazeni,ale hlavně uvnitř je taková hliníková vana dělaná přesně pro tento reprák. To bych raději už novou bednu,tentokráte s větším rozumem. Když už o tom píši a chtěl bych basovku co mi půjde hodně nízko,aby mi zahrála třeba 20Hz s nepatrným poklesem,dejme tomu 3dB,tak jaká konstrukce a osazení by tohle splnila? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2011 12:59 
Řádný člen

Kraj:
Na co a jak tam ta vana je? Mě by bylo líto vyhodit takovou poctivou bednu a snažil bych se jí zachránit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2011 08:30 

No chtěl jsem reproduktor do té spodní desky zapustit
Příloha:
2011-08-21 08.12.49.jpg
,takže jsem udělal do bedny takovou hliníkovou vanu,která má ještě 1cm vrstvu laminátu a to celé je jako by nosník obou reproduktorů.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2011 12:33 
Řádný člen

Kraj:
A ta se z bedny nedá vyrubat (nebo alespoň zalepit) a vyfrézovat otvor do bočnice?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2011 16:17 

To už mi přijde hodně provizorní a raději bych si pohrál s novou a lepší bednou. ;) Kdyby jsi si měl postavit špičkovou basovou bednu,která by splňovala i nejnáročnější požadavky pro stereo reprodukci,jakého typu by bedny byla a jak by jsi ji osadil? ;) Budu rád i za příklady jiných lidí,díky ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2011 21:28 

Kraj: SR - Košický
Ja by som uvažoval nad Eminence LAB12 alebo by trebalo vyskúšať Oberton 12sw2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2011 02:04 
Řádný člen

Kraj:
To by záleželo na mnoha faktorech. Na rozpočtu, na místu které jsi ochotný tomu věnovat, na velikosti místnosti, na dominantním žánru které zájemce poslouchá...

Ve zcela ideálním případě (který se vyskytuje asi tak jednou za sto let), tj když je velmi objemná místnost, akusticky řešená tak aby nikde nic nerezonovalo atd, když by neomezoval příliš rozpočet bych sáhl po velkém (24") PA basáku. Samozřejmě ideální podmínky neexistují a pokud teď dáme stranou všechny ostatní zádrhele pak je třeba pamatovat také že v malých místnostech může hrát 12" basák lépe než 18".

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]