Thales: Jsi měkej to zkusit!
A co říkáš možnosti s tím ARE? Přidat ho od 4 kHz jen tak přes kondenzátor. Vždyť tady nejde o žádný high-end, jen o hračičkování. Kdo to někdy zkoušel, stejně přijde na to, že je to k ničemu.
Jo a je ještě jedna málo používaná možnost vestavby AROčka. Polootevřená bedýnka. V ruské literatuře tomu říkali "panel akustického odporu".
Zadní stěna je ze dvou vrstev, celá provrtaná sítí cca 20mm otvorů. Mezi obě desky je před slepením vložená vrstva poloprodyšné tkaniny. Je to tak na půl cesty mezi uzavřenou a otevřenou bednou. Nebrání úplně pohybu membrány, netlakuje se, ale zadní vlnu trochu omezí. Bylo by to použitelné při objemu kolem 15 litrů. Nasimulovat a spočítat se to ovšem nijak nedá. Podobně byly dělané oddělené bedny k modernějším elektronkovým rádiím, s ARE 667 ale použili tam jen děrovaný sololit, takže se to chovalo spíš jako otevřená. Kdysi, od maminčina rádia NORA to byl můj úplně první reprák.
Nikomu ovšem tu marnou práci nezávidím... Jestli někdo chce slyšet, jak hraje širokopásmo v malé bedně, ať si nejdřív poslechne supraphonské RK10. Třeba ho to přejde.
Hele, v dobách své technické puberty jsem se naexperimentoval se širokopásmy až hanba, bylo jich tehdy dost a dost ze starých dráťáků. Ono to vážně nestojí za tu práci. Nejlevnější středobas v uzavřené bedýnce poslouží líp. Ale stejně nechci nikomu to objevitelské nadšení brát!!!
Jo, ten kiňák. Nemám tušení, co to bylo. Byl vyřazený už v šedesátých letech snad z biografu v Tanvaldu, nejspíš byl německý. Měl skoro padesát čísel v průměru a neměl permanentní magnet, budil se anodovým napětím(!) ze zesilovače přes reostat, přičemž se buzením dolaďovala citlivost. Majitel, táta mé první lásky, byl laborant pražského VÚZORTu, takže s audiem dělal jako výzkumník celý život a nemám důvod mu nevěřit: vlastní rezonance prý kolem 25Hz, tuba (v podstatě rovná transmission line) laděná délkou na čtvrtvlnu z 20Hz. Jestli mě chytne rapl, tak si snad udělám výlet do Jizerek a pana důchodce vyzpovídám - nehledě na to, že myslím, že to má stále ještě v provozu.
P.S.: Paměť může mýlit, přeci jen jsem na mlýně ve Stanovým byl naposledy skoro před dvaceti lety. Takže za přesnými čísly si stát nemůžu, písemně jsem je nedostal, nicméně plus minus to bylo tak jak píšu. Představ si, že jsem tím byl tak nabuzený, že jsem pak z blbosti skoro týden experimentoval s metrovou TML troubou pro ARO689, než jsem pochopil, že to nemá cenu...