Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jakou ozvučnici postavit...?
PříspěvekNapsal: 03 srp 2011 14:52 
Řádný člen

Kraj:
Začal jsem se stavbou staelitů osazenými 2x10NDL64/8+DE64TN/8+FH285, což je 710W RMS, 4 ohm, 100dB/1W/1m, 60°x40° a po jejich dokončení mě čeká stavba subwoferu.
Po shlédnutí několika konstrukcí a druhů ozvučnic se rozhoduju nad těmito ozvučnicemi:

1ks/strana RCF ESW 1018 - 600x800x600 18"
1ks/strana Beyma SB18 - 540x540x790 18"
2ks/strana Beyma SB15 - 431x500x730 15"

Osazení ozvučnice bude s největší pravděpodobností 18TBX100/8, jelikož jsem tento model kdysi vlastnil a jsem s nim spokojen. V úvahu připadá ještě 18NW100/8. Obdivuji značku RCF, ale rád bych zůstal zase u B&C.

Crossover je DBX Driverack PX, vrchy dělané pasivní výhybkou (časem vrchy osadím modulem zesilovače a dělení bude aktivní pomocí Driverack PA+, který časem dokoupím).

Má někdo s těmito ozvučnicemi zkušenosti? Zajímalo by mě i zvukové porovnání s jinými ozvučnicemi. Jelikož to bude přes DPS, nemuselo by to dopadnout zvukově špatně, jde mi spíše o technickou stránku ozvučnice, aby to nenahvízdavalo v bassreflexech, zda to nebude hrát méně, když to bude menší a pod. Také nevím, zda Beyma díky velikosti a jinému systému bassreflexu nebude hrát méně basově oproti objemnému horn flexu od RCF.
Prosím o názory. Pro úplnost dodám, že ozvučnici bude pohánět QSC RMX 1850HD, 2 basovky do můstku, takže buď nejprve 2ks a pak další dva (18") nebo rovnou 4ks 15"...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Jakou ozvučnici postavit...?
PříspěvekNapsal: 03 srp 2011 16:57 

Jirko,
s 18NW100 jsem zkoušel jak beymasub SB18 (mírně modifikován, odlišnosti malé, výsledek srovnatelný) a MT18SUB podobný ESW....

Beymasub pod 50Hz je dost bída i na velikost ozvučnice, MT18SUB na mě moc velkej, každopádně pokud už máš 18TBX100, vůbec bych se ho nebál prdnout právě do ESW nebo této ozvučnici podobnému MT18SUB. Zvuk bude při správném processingu ucházející. Nijak moc bych ale nekoumal, protože i ten bassreflex měl něco do sebe.

Pokud bys měl něco měnit, tak jedině totálně třídu, model nebo velikost(průměr koše) z důvodu velikosti, váhy, jiných potřeb. Rozdíl mezi 18NW100 a 18TBX100 s tím ESW subem nebude stát za výměnu.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2011 18:25 

Kraj: ČR - Středočeský
Petře, plete se Ti EAW s ESW, ESW1018 je bedna od RCF, z ní vychází MT18SUB.
Já osobně bych tyhle repráky opět šoupnul do bassreflexu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2011 22:17 

Jojo, díky za opravení, už jsem to napravil. Hodil jsem to sprostě do google, a nějak na mě vyjelo EAW, tak jsem si to s tím nepochopitelně spojil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2011 16:28 
Řádný člen

Kraj:
Já bych ty beymy a klasický bassreflex potřeboval k sakru slyšet. Celkově i více ozvučnic, stejn ý zes, preset,...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2011 20:13 

Jirko, nechci soudit, ale když jsem viděl jak zběsile nakupuješ a prodáváš reproduktory, tak jsem oproti Tobě docela chuďas – ale I přesto jsem našel chuť, sílu, i peníze na material, abych si dané prototypy postavil. Na zkoušku jen v DTD, většinou není potřeba to slyšet v plném výkonu abys věděl o co jde. A byla to dobrá investice. Doporučuju Ti jí také, jsou z toho zkušenosti k nezaplacení. U těch beden nejde jen o zvuk a o výkon, ale o konstrukci, hmotnost, velikost, další osobní preference. A na hotovém si to můžeš všecko vyzkoušet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2011 22:21 
Řádný člen

Kraj:
No, Petře, zase takový zbohatlík nejsem, to ani omylem :-D Jen umět levně koupit a dobře prodat a zase tolik neztratíš :))) A za tu zkušenost a osobní názor na reprák to opravdu stojí, přesně tak, jako s tou ozvučnicí. Kdyby se mi chtělo "vyhodit" peníze za dtd a stavět různé bedny a testovat v nich jeden reprák (tedy alespoň dva ks a porovnat+měřit), tak už to dělám - ale proč ne, třeba přes zimu něco vykutím a postavím nějaké ozvučnice a pak můžu do nich zkoušet různé repro... :)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]