Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosba o radu
PříspěvekNapsal: 10 dub 2011 01:05 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Prosím vás, nemáte někdo údaje ke starším bednám Tesla K 6608?
Díky - Bos

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prosba o radu
PříspěvekNapsal: 10 dub 2011 10:30 

Kraj: SR - Košický
Jediné čo o nich viem osadenie Tesla ARO9408 + 6xARV . 100W 8 ohm toť vše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 dub 2011 12:27 

Kraj: SR - Banskobystrický
http://3x.cz/di-G65A.png
http://3x.cz/di-UE7G.png

Možno pomôže...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 dub 2011 19:13 

Vřelé díky, neznámí přátelé. Moc jste mi pomohli, chtěl bych tyto bedny použít doma na poslech, jsem bývalý baskytarista, tak jdu hlavně po nižším konci spektra; někde jsem četl, že čím větší (rozměrově) basák, tím lépe, neboť prý reproduktor nevyzáří správně frekvenci, jejíž délka vlny je větší, než jeho průměr, ale nemohu to na NETu najít. Ovšem myslím, že na tom něco bude, neb fyziku neošidíš, protože kdyby to neplatilo, mohl by být kontrabas velký jako housle, což není, že.
Ještě jednou díky za zaslané, a ještě: nebylo by lepší pro domácí poslech zlikvidovat bassreflex a dohnat to ekvalizérem? Možná by to mělo rovnoměrnější průběh na basech...?
Díky - Bos

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2011 23:28 

Kraj: ČR - Středočeský
To že větší basák nízké frekvence zahraje lépe je pravda, nicméně s vlnovou délkou to nemá nic společného, to bys pak musel mít reprák větší než kolo od TIRáku. Pro 50Hz je to necelým 7m. To jsi si asi spletl s délkou basových horen, tam jejich mezní kmitočet odpovídá cca 1/4 vlnové délky dané frekvence.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2011 13:39 

Díky za info, to bude asi spletené s tou hornou. Díky ještě jednou - Bos

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2011 15:44 

Ja osobne by som skôr tým ARO9408 urobil boxy z väčším objemom a to cca 100 až 130 L a ladením BR cca 46-50 HZ ak chceš aby to šlo viac dole , skratka ten objem v origo stave = cca 75 L je podla mňa pre ten reproduktor málo , a tiež som od viacerých ludí počul že tie boxy je dobre poriadne vytlmiť vatelínom .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2011 18:54 

Příteli mereksk,
Pravda, jedna cesta by to byla, udělat větší bedny, ale kam s nimi v paneláku? Už tak pro ně těžko hledám umístění, aby se to vešlo a přitom to hrálo. Bohužel pro mně tudy cesta nevede.
To vytlumení vyzkouším alespoň provizorně, ale zase se říká, že bass-reflex se moc tlumit nemá, aby fungoval, pracuje s tlakem zezadu reproduktoru, a kdybych ho zatlumil, tak nemá s čím pracovat, myslím.
Proto jsem se ptal, jestli by nebylo lepší ten bassreflex uzavřít, pak by mělo smysl to utlumení a dohonit to ekvalizérem, doma stejně na velkou hlasitost jet nemůžu, tak by to snad stačilo...
Díky za odpověď - Bos

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2011 22:31 

Tak zatial som to z tím tlmením u tých tesiel neskúšal no podla mňa to určite pomôže . Upchávať BR sa mi nezdá ako dobrý nápad ale veď to skús dočasne upchať a názor si už urob sám , podla mňa by bolo najlepšie to vytlmiť prípadne jemne znížiť ladenie - podladiť to trochu možno na 45-43 hz + tlmenie by to možno pri rozumnom zaobchádzaní nemal byť problém a zvuk by sa mohol zlepšiť. Já bývam tiež v paneláku ale miesto pre reproduktory a boxy si vždy nájdem aj keby som mal kvôli tomu presúvať nábytok - vlastne to robím skoro vždy :lol: .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2011 07:09 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Laborovat s ucpáním BR je asi nejjednodušší způsob - prostě zjistíš sám, jestli je nějaká změna k lepšímu, či k horšímu. S tim tlumením BR bedny je důležité hlavně necpat to tlumící rouno moc blízko nátrubku - resp. nesmí do něj nějak zasahovat či omezit proudění vzduchu. EQ bych doma vůbec nepoužíval, je to akorát ku*vič zvuku, především to mrší fázi, navíc pod laděním BR tomu ničím nepomůžeš, prostě to jde strmě do háje.

Tak tak, nábytek musí stranou, první bedny, pak zbytek, co vleze. :lol: A ještě navíc musí být bedny tak, jak je to v dané místnosti ideální a ne jak je to možné - to je špatný přístup. Pokud je tu ještě "rušivý element" manželka, tak třeba vysvětlit. :) Mám teď v obýváku cca 120l bedýnky a stanovil jsem jasné pravidla, že jediné, co mi na to nesmí jsou kytky a květináče, jinak je to vcelku jedno. Vzhledem k umístění a velikosti je z jedné z beden perfektní odkládací plocha např. pro doklady, klíče od auta apod, tak nakonec nemá ani žádné řeči. ;) 8-)

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2011 07:10 

Viper ono by ani nešlo o to získať niečo pod ladením BR v tomto prípade je BR ladení na 53 HZ aspoň podla limpu. No pri simulácií mojich Tesla K 6608 mi vyšlo f3 na cca 75 HZ.

EDIT: robil som ďalšie simulácie z troma rôznymi tesla ARO9408 niektoré sú na tom v tomto (f3) ešte horšie, taktiež som skúšal uzavretú vs BR, taktiež z EQ . V uzavretej treba na EQ pridávať viac ako v BR a hlavne x-max je v uzavretej pri použití EQ omnoho väčšia ako v BR takže usudzujem že najlepšie to bude nechať ich tak ako sú akurát ich vytlmiť podla ucha a možno sa jemne pohrať z EQ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2011 07:36 

Jestli je bývalý baskytarista (taky jsem hrál na baskytaru), tak má kapku jiné nároky na přednes basů a řekl bych, že očekává asi jako bych očekával já, že 15" prostě půjde trochu víc dolů, než jde teď. Třeba se pletu, ale pro mě "aby to hrálo" znamená, aby se to chytalo alespoň na 40Hz u PAčkového repra, ikdyž je to mnohdy nereálné nebo za cenu velké bedny, tzn. překopat celé odznovu - to zase u něj nelze z prostorového hlediska. No ale já osobně bych prostě EQ nepoužíval, co z toho, že se tim vyrovná chára, když to zprzní všechno ostatní...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2011 09:23 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Kluci, v bassreflexu se s tímhle reprákem nedostanete dolů ke 40Hz, ani kdybyste se rozkrájeli. Je to prostě dobrej širokáč, kterej má obrovskou kontrolu nad membránou (nízká Q a vysoké BL). Prostě není ochotnej se moc hýbat. Zase se odmění přesnou a rychlou odezvou. Z něho dostanete spodky akorát tak v horně nebo v hornflexu. Na basu ho mám Vipere moc rád, ale ten fundamentální bas Ti nezahraje ani u Ečkové struny natož u Hčka. To mám prosím box trochu podladěnej. Ideál je někde u 100l a 70Hz ladění. Pak následuje takové experimentální pásmo, kde hraje slušně a to je ladění 50 - 70Hz a Objem od 120 do 200l. Ale dolu to nepujde a nepujde :twisted: Jak marku se na to díváš Ty?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2011 20:32 

Jednoducho tie boxy sú tak či onak príliš malé , taktiež záleží aké ma ten ktorý kus parametre , možno natrafil na také čo majú problém aj z tými 75 HZ. Ja mám vybuchané Aročka ktoré boli kedysi v tých tesláckych hornách takže majú tendenciu isť viac dole, v 120L podla sim. f3 50hz čo už je povedal by som pri týchto repro úspech . Kvôli oprave membrány som ale musel obetovať asi 0,9% na účinnosti (z 8%na7%) takže mms jemne stúplo fs išlo tiež dole atď.
Je zjavne že BOSový to nevyhovuje no podla mňa nemá veľa možnosti pokiaľ chce zachovať objem maximálne čo môže urobiť je skúsiť to vytlmiť a toť vše neviem možno jemne zvíšiť mms ? to ale berte len ako môj dnešný strelený nápad :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2011 11:13 

Nebo by prostě musel zkusit jinej 15", který je schopen i dejme tomu v těch 80, 90 litrech jít hodně dolů. S těma ARAma 390 se k těm 40Hz dalo dostat v ozvučnici SUB 15, což je myslim právě těch 90 litrů. Na doma v těch sloupech to hodlám ladit co nejníž, jak to vůbec půjde, ale taky na to budou mít cca 130l. :twisted: Asi to nebudou zrovna bedýnky k noťasu, ale konečně by to mohlo trochu hrát... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2011 12:59 

Děkuji všem za nápady a názory, je to poučné čtení, jsem teď mimo bydliště a nemohu nic zkoušet, tak alespoň teoretizuji.
Ty bedny mají pouze čtverhranný BR otvor, žádný nátrubek, nic, a uvnitř trochu "filcu" - tedy plsti. Tak vyzkouším dle vašich rad tlumení, ale jak ladit ten bassreflex, o tom nic nevím, nikdy jsem to nedělal; to bych - technicky vzato - musil předělat tu "díru" na kulatou a zkoušet různě dlouhé "roury" dovnitř?
Zkusím ještě pobrouzdat na NETu a poučit se, přestavbu na větší objem nechávám zatím sice jako poslední možnost, ale jak tak sleduji diskusi, možná mě to nemine... víte že jsem slyšel, že někdo vestavěl repráky do šatní skříně? ale jak to utěsnil, to nevím...
Díky všem, veselé Velikonoce přeji - Bos

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2011 17:14 

Myslím že zníženie ladenia BR by nikam neviedlo aj keď som to vyššie uviedol tak to ale zrejme nebude mať žiaden prínos = zbytočná práca. Pre info: ladenie Br je závisle na rozmeroch BR - jeho plochy a taktiež dĺžky a samozrejme objemu boxu. Na nete je kopec online kalkuláčok pre výpočet BR.
A z tou skriňou to podla mňa nieje dobrý nápad . Ako písal Viper buď to použiť iní reproduktor no z tím sú spojené ďalšie náklady + iní zvuk atď . Alebo to skúsiť vytlmiť a keď to nebude stále vyhovujúce tak už len zväčšiť objem . Alebo je tu možnosť a to použiť subwoofer, no z tím je spojených kopec ďalších vecí.

Vikhor : tak v tom s tebou súhlasím, napísal si to výstižne, len som si v hlave preberal všetky možnosti ako by sa to dalo prinútiť ísť viac dole no je to ako si napísal- 40hz v BR nezahraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 čer 2011 15:13 

Pánové - díky všem za názory a rady - už to hraje! Postavil jsem bedny jinak a zjistil jsem, že ty basy se hodně zlepšily a vůbec nejlepší je, když ještě otevřu okno a dveře na balkon. Akustika je záludná - inu, je rodu ženského, že. Ještě zalaboruji s tlumením.
Ale přece jen uvažuji o zvětšení objemu...
Bos

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 čer 2011 17:32 

No aj to je jedná z možnosti ja som si svoje K6608 pred pár dnami presťahoval z izby do pracovne kvôli bratovi ktorému to v izbe zaberalo miesto. A podobne ako u teba. Najlepšie basy v strede miestnosti. Počuť v pozadí aj cca 45-50 hz tóny. 8-) Ach ta akustika - v prípade K6608 som nečakal významnú zmenu ale stalo sa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 čer 2011 09:18 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Bos - gratuluji k těmto soustavám a věřím že ve správných rukou budou ještě mnoho let úspěšně hrát. Ještě je možné zkusit experimentovat se zesilovačem, třeba se ti zalíbí lampové zesilovače a podobně :P

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]