Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: navíjení na feritové jádro
PříspěvekNapsal: 11 dub 2011 21:14 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdarec.
Navíjel jsem si vzduchové cívky.. uspěšně a říkal jsem si, že zkusím experiment s feritovým jádrem..
Byl to jen takový váleček 5mm*30mm.. přilepil jsem k němu boky a začal namotávat drátem 0,75mm... navinul jsem cca 2,6mH (0,5ohm)... ale když jsem to měřil, tak pokaždé jsem naměřil jinou hodnotu.. tedy jeden den 2,6mH.. zalepil jsem to lakem a chvíli potom už jen 2,52mH, tak jsem přivinul.. chvilku v pohodě a zas to někam skočilo... cívku kterou jsem dlouho zkoušel a měla stále 2,58mH, tak dnes měla zas jen 2,54mH.. tak nevím čím to...? Může to být jen měřákem nebo se hodnoty cívek s takovýmto jádrem prostě něčím ovlivňují?
Dík Svíťa.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: navíjení na feritové jádro
PříspěvekNapsal: 13 dub 2011 21:56 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Cívky s jakýmkoli jádrem by se měly měřit při větším magnetickém sycení jádra, než jaké způsobí samotný měřící signál - pokud měřák sám neumožňuje jádro sytit SS nebo VF proudem, je to trochu oříšek. Takhle může mít na měření vliv i zmagnetizování zemským polem. Ale jak sám vidíš, rozdíl je minimální...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2011 22:06 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Takže při hodnotě cca 2,6mH ... nějakých max. 0,05mH nebude hrát roli?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2011 23:50 

Kraj: ČR - Středočeský
No u cívek s nevzduchovým jádrem je základní potíž v tom, že jakýkoli materiál má nelineární, nebo spíš až děsivě nelineární závislot B = f(H), jistě znáš hysterézní smyčku:). Smyčka je to právě proto, že je to velice nelineární závislot.
Vzduch, nebo přesněji vakuum ji má pěkně lineární při jakýkoli intenzitě budícího pole, takže ta závislost smyčku ani netvoří.
Další vlastnost vyplývá právě z tvaru tý smyčky-permeabilita, a z toho pak magetický odpor. Důsledek je pak třeba ten, že jakýkoli magnetický siločáry přítomný v okolním prostoru (nejčastěji vzduchu) jádra s relativní permeabilitou větší než jedna(nebo větší než toho okolního prostředí) to jádro jakoby vtahuje do svého objemu, tzn. že třeba rozptyl blízkého magnetu, nebo vodičů s tekoucím proudem pouze jedním směrem, nebo blízké trafo, může výrazně ovlivnit měření. A ovlivní ho tím víc, čím menší je intenzita měřícího pole ve srovnání s okolním rušivým polem. Jestli to měříš klasickým obyč multimetrem, kde je buzení hodně slabý(jakože určitě), je to jasné.

Další vlastnost (opět vyplývá ze smyčky) je, že indukčnost takový cívky je proměnná v závisloti na proudu který teče jejími závity. Dá se to slušně linearizovat vzduchovou mezerou, ale i tak to nemusí být úplně ono. Proto je důležité měřit indukčnost při provozních podmínkách. Měřit multimetrem je dobrý tak nenáročný cívky se vzduchem.

Další věc je, že v důsledku nelinearity bude při buzení takový cívky (někde ve výhybce) ze zdroje napětí (klasický zes.) nelineární průběh proudu cívkou, který se tak projeví (na nějaký následný impedanci) i nelineárním průběhem napětí na výstupu pro repro.

Ale taky ber v úvahu toleranci toho měřáku, pravděpodobně je chyba měření mnohem větší, než tyhle rozdíly co jsi naměřil. A ať se to může zdát jako hloupost, měřák má právo na to, aby měřený hodnoty kolísaly s časem, teplotou apod.....v rozmezí, v jakým ho udává výrobce-chybu měření. Běžně to sice nebejvá, ale není to nic nemožného, nebo špatného.

Pokud ale netušíš význam základních věcí jako je indukce, intenzita, tok, hysterézní smyčka, měkký a tvrdý magn. materiály, permeabilita, indukční zákon, zákon celkového proudu, koercivita, remanence.....a pár dalších:), tak se do výroby cívek s nevzduchovým jádrem nepouštěj. Pro návrh těch cívek je třeba tomu rozumět, ale na druhou stranu to není nic složitýho.
Doporučuju třeba si pujčit lit: Magnetické prvky a měření-Draxler, Kašpar,Ripka. Nebo Fyzika-Halliday, Resnick, Walker. Ta první je přímo k tomu, tak druhá je v kostce skoro celá klasická fyzika, kde si najdeš i základy magnetismu. Případně nějaký jiný učebnice fyziky.
Případně se ptej tu na foru:)

Tedy to, co jsi naměřl, vůbec nemusí pak existovat v tý výhybce. Ono je celkem problém i takový cívky rozumě změřit. Taky proto se u reprovýhybek skoro nevidí, běžný amatér je prostě neumí vhodně změřit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2011 19:07 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jojo.
Pokud chceš dělat cívky na jádrech, pak je několik relativně schůdných cest:
1) dokonale okopírovat konkrétní návod, s konkrétním, naprosto stejným jádrem. Pokud ovšem takové seženeš.
2) použít jádro s definovanou konstantou (většinou hrníček s mezerou, nebo ve tvaru špulky od nití), kde se počet závitů poměrně přesně vypočte a nemusí se už měřit.
3) použít jádro z kvalitních plechů EI nebo dvou feritů E, se vzduchovou mezerou. Většinou stačí výpočet, ale dá se i poměrně měřit, protože většina indukčnosti je daná permeabilitou vzduchové mezery a sycení i nelinearita jádra se dají zanedbat.

Nakonec, do basové výhybky se feritové jádro moc nehodí, zato cívky s jádrem EI vycházejí docela dobře na velikost i spotřebu drátu. Jenom se zase moc nehodí na high-end kvůli přeci jen určité nelinearitě. Před dvaceti lety se dost používaly v domácích konstrukcích hifi beden, kde nehrozily extrémní výkony.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]