Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 14:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: D/a prevodniky,uprava CD prehravacu a lampizatory
PříspěvekNapsal: 15 led 2010 06:11 

Kraj: ČR - Pardubický
Behem poslednich dvou let jsem vyladil a upravil nekolik desitek prehravacu a D/A prevodniku,rad bych se podelil o svoje poznatky a zkusenosti.
Opet mne zaujal pristup Lukasze Fikuse - lampizatora.Jako prvni pristroj,ktery jsem upravil byl Kenwood 5090.Podle navodu jsem nasel na desce misto,kde se dal napichnout vystup z D/A prevodniku/v tomhle pripade voltaicky/a pres kvalitni PIO kondenzator jsem ho napojil do nove nainstalovanych vystupnich RCA konektoru.Puvodni vystup jsem ponechal,aby bylo mozny porovnavat zvuk.Po teto jednoduche uprave se pristroj rozehral,rozsiril se prostor,vsechno se zprehlednilo,zprijemnily se basy,stredy i vysky.Uplne mne to ohromilo,pri prepojeni na puvodni vystup jsem neveril svym usim a nechapal,jak se mi to mohlo libit...Pozdeji jsem do pristroje vestavel katodovy sledovac s 6N6P,jelikoz mi nestacil k dostatecnemu vybuzeni tehdejsiho zesilovace,zmenil jsem na anodovy sledovac.U tohoto pristroje jsem nic jinyho netunil,mam ho dodnes a spolu s T-ampem na nej hraju v dilne.Postupem doby jsem upravil nekolik kusu GRUNDIGu 360 a taky 435/elektricky shodny/.Jedna se o lowend za par stovek,jednoduchy stroj,po upravach ve zdroji,vyrazeni puvodni vystupni casti a zlampizovani se neuveritelne rozehraje.Zvuk velmi bohaty na detaily,presna lokalizace nastroju,krasne vokaly.Oproti TDA1541 trochu slabsi basy,ale jinak to fakt stoji za to.Zvukove hodne podobny je po upravach Philips 753 s TDA1549.Tolik na zacatek. :D

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: D/a prevodniky,uprava CD prehravacu a lampizatory
PříspěvekNapsal: 15 led 2010 06:15 

Jeste par obrazku,Philips753,Grundig360 a prvni pokusny externi lampizator :lol:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2010 08:58 
Řádný člen

Kraj:
Já bych k tomu něco měl 8-)

Zaímavé je že tam řešíš nějaký buffer (zvláště když je fyzicy proveden tak jak je proveden) a přitom tam nikde nevidím kvalitní stíněné kabely. Přitom uvnitř té kastle musí být nemalé rušení z digitálních částí elektroniky a pohonu. To spolu s vysokou vstupní impedancí té elektronky asi nebude optimální. Totéž výstup. Mimochodem to je fakt finální stav?

Doteď jsem nevěděl čemu říkáš PIO kondenzátory ale jestli na to provedení v papírové krabici koukám dobře tak mi ty kondenzátory (nevím jestli jsou vstupní nebo výstupní ale každopádně jsou v signálové cestě) připomínají provedení olejových kondenzátorů. Jestli jsou to skutečně olejové kondenzátory nejsem si jistý vhodností jejich použití. Nevím zda existují nějaké speciální typy s výrazně jinými vlastnostmi ale klasické olejové kondenzátory se používají víceméně v silnoproudé technice (kompenzace účiníku, rozběhové atd.) a ty zcela jistě vhodné vlastnosti nemají. Vím že se některé typy občas používají ale neznám jejich specifikace. Nezdá se mi že by kondenzátory založené na stejné technologii měly až tak diametrálně odlišné vlastnosti. Já bych vsadil raději na jistotu v podobě několika paralelně zapojených malých foliáků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2010 10:42 

Ty obrazky,specielne ten posledni jsou z dob pokusu,soucasne soucasnych pristroju pripojim.PIO znamena paper in oil,to jsou i ty krabicovy Tesly.Ty kulaty na obrazku pokusnyho lampizatoru jsou v olejove lazni,to ale urcite vis.Ty krabicaky se mi velmi osvedcily,v soucasne dobe jim jeste delam bypass kvalitnim MKP.Stineny kabely vubec neresim,staci spravne zapojena zem. Ted pouzivam vodic ze stribra v teflonove izolaci,mimo jine i proto,ze se dobre letuje na miniaturnich spojich a koupil jsem ho za dobry peniz :lol: Porovnani zvuku pred a po zarazeni lampoveho bufferu mluvi jasne pro jeho pouziti.Jen je nutne ho zapojit primo na vystup z D/A chipu.Pro voltaicky vystup pres dobry kondenzator,pro proudovy je vetsiinou nutna I/V konverze odporem.
Na behringeru jsem vyradil vse co neni nezbytne nutne pro funkci D/A a upsamling/vstupniho chipu,dal jsem lepsi kondy do zdroje/Blackgate/,vyradil vstupni trafko pred upsamplingchipem/jsou tam pouze dva MKS kondy,z D/A chipu je +vystup je vyveden pres krabicak 2uF na mrizku triody,-vystup pres tantal 33uF na katodu.Vystup z anody pres krabicak 4uF do RCA.
V novejsi verzi mam lepsi diody ve zdrojich,v napajeni anody tlumivku 40H a ty krabicaky maj bypass orangecapem.
Zvuk i bez upsamlingmodu moc prijemny,bohate vysky,silne basy,velmi vyrazny prostor,velmi snadna lokalizace nastroju pri zachovani kompaktnosti zvuku.Pri zapnuti upsamplingu je to jeste zlepsi.
Pri porovnani s Sony 337ESD v NOS modu nebo s Philipsem CD104 v NOS modu ma clovek pocit vetsiho prostoru a trochu vetsi dynamiky,na strednich frekvencich maji ty stary masiny s TDA1541 resp 1540 neco navic,i prostor je podan trochu jinak.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2010 02:40 
Řádný člen

Kraj:
Hele každej na něčem ujíždíme, ale zrovna na ty olejové kondy bych se vykašlal (speciálně na ten metalizovaný papír od Tesly) a vyřešil to paralelním spojením MKP nebo MKS kondů. Stejně tak si nemyslím že ty postříbřené vodiče mají v tomto zapojení nějaký smysl. Ty stíněné vodiče tam nejsou kvůli brumu takže o zemnění o kterém si psal tu vůbec nejde protože to s tím nesouvisí. 8-) To stínění by tam mělo být proti chytání svince z digitálních signálových částí a řídících částí pohonu mechaniky a proti tomu ti fakt žádné zemění nepomůže, an to pomáhá právě to stínění. Používám na to VF kabely, úplně stačí základní RG58 ale kdo chce lepší připlatit si může. Myslím že to bude mít větší přínos než stříbro. Výstupním bufferům se nebráním, sám se chystám už pěkně dlouhou dobu na SoundRefiner. Jde jen o to že jsem o kvalitě převodníků v těch Behringerech slyšel samé "hezké" věci. Sám to nemohu posoudit protože jsem je doma na pitvu neměl. Takže i když odstraníš jiné problematické věci tak ty základní tam stále zůstávají. Celkově máš ale pravdu v tom že přínos to je. Na co tam toho Behringera vlastně máš? Na testování před tím než to předěláš na pasiv nebo jak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2010 07:03 

Nejvetsi prinos toho stribrneho vodice je pro mne ten,ze se s nim dobre pracuje,to je tim ze je v teflonu.Naletovat normalni vodic/v PVC/ na miniaturni vystupu z AK4393 je pro mne nemozny.Pouziti stinenych vodicu mi prijde zbytecny,zkousel jsem v jiny aplikaci a neprislo mi to jako prinos.Nemeril jsem to.Teoreticky to smysl dava.O spravnym zemneni jsem psal proto,ze pokud se to neudela dobre do jednoho mista, jsou s brumem problemy.
Kondenzatoru jsem zkousel a mam spoustu/ROE,rusky PIO,Teslacky foliaky,rusky teflonovy,Tesla krabicovy,rusky krabicovy,ruzny MKT/.Tesla krabicaky s bypassem MKT na vystupu z toho bufferu fungujou opravdu bezvadne.Jeste mam objednany tin foil Obligado,tak to zkusim porovnat.
Toho BEHRINGERA pouzivam jako D/A prevodnik s moznosti upsamplingu.Je nutny ho dost prekopat.Zdroj,hodiny,vstupni cast,ja mam udelanej novej vstup/ SP/DIF/primo na piny 4 a 5 CS8420,pres MKS kondiky v serii.To trafko ktery tam je zvuk dost kazi,tak je dobry ho vyhodit.Taky je asi dobry udelat tomuhle chipu novy napajeni,to jeste nemam dodelany.Taky je nutny vyradit vsechno co nasleduje za vlastnim D/A chipem a vzit audio signal primo z nej a bud pres dobry kondy primo do zesilovace/predzesilovace nebo tam zaradit kvalitni buffer.Ja tam mam ten lampovej,u ruznych jinych masin jsem zkousel i Jfety nebo i kvalitni opamp.Ta lampa mi sedi nejvic.Vsechny tyhle upravy jsem nasel na internetu,90% z nich u Fikuse.Pokud bys mel zajem muzu ti nekdy zapujcit na odzkouseni.Jako transport pouzivam SONY337ESD s nove udelanym vystupem primo z pinu 27 chipu CXD1125.HD prehravani uplne poreseny nemam,ale ted mam pujcenej tenhle USB konvertor:
http://cgi.ebay.com/USB-to-Spdif-Toslin ... 3720wt_940
tak si s tim hraju.
Taky mam i jiny D/A prevodniky bud primo v prehravacich nebo externi,takze mam ten Behringer s cim porovnavat.Mam tady i jeden neupravovanej/na upravy ceka/ takze muzu delat porovnani primo.Rozdil bez uprav versus upravy je naprostej šok.Vim ze tenhle pristroj je delanej pro jiny ucely nez pro HIFI.D/A prevodnik v nem je ale dost slusnej a nabizi se taky moznost upsamplingu,coz je na rozdil od oversamplingu prinos.Diky tomu ze pristroj neni urcen pro HighEND market,jeho cena je prizniva. cene Hifi pristroju se totiz obvykle nejaka ta nula na konci prihodi... :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2011 18:08 

Kraj: ČR - Středočeský
Vložím se do této 2 roky staré diskuse - včera jsem přivezl z opravy u AudioPro Praha Behringera DCX2496. Jsou na ní udělány úpravy co popisuje kudlibabka a musím říci, že má 100% pravdu. Tím, že analogový signál je vzat rovnou z AK4393 a obejdou se poslední 3 IO v obvodu, jde o úplně jiný, nesrovnatelný zvuk (ta DEQ má úpravu prakticky stejnou).
Mohu zvukově porovnávat se svojí zvukovkou Lynx One a řekl bych, že zvuk upravené DCX se jí přinejmenším vyrovná, není-li ještě lepší. Je to ale skoro srovnávání jablek s hruškami, protože to srovnávám výsledný zvuk tri-ampingu (Dudek DPA223, Rotel RB-960BX a Rotel RB-850) vůči jednomu z nich, byť na stejných reproduktorech. Na to, že Uli je třída LowEndu, je po této úpravě špičkový a jsem s ním naprosto spokojen.
Příloha:
33570d27f4.f.jpg

DEQ i DCX mají odmontovaná racková křidélka a udělána nová, aby se esteticky hodily k zesilovačům v sestavě.
Příloha:
7a707a5083.f.jpg

Zhora dolů PC, 3x zes, DEQ/DCX, odd.trafo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2011 22:17 

Dalsi doporucovany upgrade je vymenit AKM4393 za 4396 zvuk by se mel jeste o poznani zlepsit.Ja ten chip uz dost dlouhou dobu mam,jenomze v supliku...chci ho dat do dalsiho behringeru,u toho na ktery hraju ted(je to uz muj treti) jsem vymenil ty kondy okolo chipu a ted je nemozny se k tomu chipu dostat.No a vyletovavat znovu kondy z takovyhohle mizernyho tistaku je nemozny,i pri nizky teplote hrotu se to zacne rozsejpat...mam ve skrini dalsi novy behringer 2496,vyletuju originalni pomerne spatny kondy a nez tam naletuju novy,jsem domluvenej v Mikroelektronice,ze mi ten chip vymeni,pak teprve naletuju Black Gate a udelam vsechny ty upravy popsane vyse...a doufam ze dam i novy hodiny
Velky vliv na zvuk vysledne sestavy ma taky lampovy vystupni clen,uz jsem vyzkousel snad 100 ruznych zapojeni s ruznyma lampama.Konecne jsem se dopracoval k zapojeni,ktere mi bezvyhradne sedi,jedna se o anodovy sledovac,ale pouzivam anodovou civku 200H a mrizkovyma civkama 1400H.Tohle zapojeni se mi libi ze vseho nejvic,lepsi nez SRPP...pouzivam celkem beznou pentodu v triodovym zapojeni a v tehle konfiguraci to prehralo i velmi drahe vyhlasene triody...E182CC Telefunken,E88CC Telefunken,E80CC Philips,E288CC Siemens...vsechny zminene lampy mam a testoval jsem dlouhodobe...
Ten lampizator v jakymkoliv provedeni vrele doporucuju!
Ted uz nejakou dobu hraju z HD pri pouziti squeezeboxu,taky vyladenyho podle Fikusova navodu...nema to chybu....zvuk se opet o neco zlepsil... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2011 07:46 

Osobně hraji již dlouhá léta z PC, kde mám celou diskografii uloženou ve FLACu a zásadně vždy celé album, nerozkouskované na jednotlivé skladby. Protože mám nainstalovány XP (ovladače Lynx One u XP končí), používám jako SW přehrávač cPlay, též zde cMP2. Na HDD mám vše uloženo v 24/44,1 ale cPlay si to automaticky převádí na 24/96, které Lynx One umí poslat dál do DEQ/DCX, takže ve výsledku vše přehrávám v 24/96 (jak DEQ, tak i DCX v 24/96 nativně pracují).
Záměna AKM4393 za AKM4396 je mi známá, ale mně by spíše lákalo vytáhnout z DCX digital OUT (viz. DCX2496 mod for Digital OUT x 3 a se třemi špičkovými DACy se posunout ještě dál. Otázkou pochopitelně zůstává, zda to má ještě smysl... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2011 12:57 

Ja taky nejsem schopnej posoudit,jestli to pouziti 3 chipu je v praxi lepsi...co se tyce ty vymeny xx93 za xx96 tak ji mam doporucenou primo od Lukasze,napsal mi ze xx96 je far far better,tak se tesim...
Co mam ale vyzkouseny je vliv zdroje na vysledny zvuk,vyplati se udelat co nejlepsi zdroj,pouzit kvalitni kondiky a vubec ostatni material taky co nejlepsi...
Neni mi uplne jasny jak to mas propojeny dohromady,v tech digitalnich vecech se moc nevyznam...taky proto jsem volil ten squeezebox,z nej leze SPDIF,to mam propojeny koaxem s Behringerem a je to.U Behringeru pouzivam upsampling 24/96.
Ten squeezebox ma sobe vestavenej DAC s chipem Wolfson,neni to jejich nejlepsi,ale po mirnem tuningu je taky pouzitelny...no na AKM to ale nema...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2011 14:11 

Propojený dohromady ?
V PC mám interní profesionální zvukovku Lynx One, která má AES/EBU XLR výstup, takže rovnou do odpovídajícího vstupu DEQ2496 a odtud opět XLR do DCX2496. Z té DCX je to potom již klasicky, nesymetricky. Takže vše v digitálu AES/EBU, XLR, v analogu klasicky cinch...
Ty Lynx One u nás v roce 1991 stávala cca 26.700,- Kč, ale při trošce štěstí se dá na Ebay.de koupit již lacino, já za 152€ :lol: , bohužel neumí Visty a X7, což mi ale nevadí.
Jako softwarový přehrávač používám již zmíněný cPlay, který si sám resampluje (bez ztráty kytičky) vše přehrávané z HDD na 24/96 a posílá to zvukovce dál. Je to paměťový přehrávač, takže si celé CD natáhne do paměti a z ní hraje.
Například při psaní tohoto příspěvku poslouchám 1999, Mark Knopfler & Dave Edmunds - The Booze Brothers By Brewers Droop, který má ve FLACu na HDD velikost jen 225 MB, ale Správce úloh mi říká, že PC je vytíženo mezi 2 - 6%, ale je obsazeno 1,17 GB RAM, takže si cPlay zmíněné CD uložilo do paměti již resamplované na 24/96. Hraje to naprosto špičkově...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2011 19:10 

No ted uz je mi to jasny,diky za vysvetleni...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]