Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak naložit s reproduktory Tesla ARN 6608 ARO 6604 ARV 1
PříspěvekNapsal: 30 lis 2010 09:29 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Počkej, nechceš tím říci, že nakonec skončíš u expo zvukovodu? Něco mi říká, že v tom tubusu mohou středy hrát naprdlačku, ještě když jim bude stát v cestě tak velkej ARV 161. Ale líbí se mi to štelování, co navrhuješ. Nejprďáčtější by to bylo udělat hydraulické, ale merkur by to spravil taky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2010 17:02 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
no zjišťoval jsem to u jednoho hifíka v důchodu,v čase jeho mládí byla ta původní konstrukce aktualní a laboroval/a nejen on/ podobně. Z jeho zkušeností se mi ten tubus/ale spíše redukci do 30mmm ,delší by již už dělala brykulé/zdál za pokus .Arv pro svůj tvar má snahu určitou část přenosu vrátit zpět s neblahým učinkem na membranu. Došli jsme k závěru ,že zcela určitě dochází k zvlášnímu mixu stred výšky v závislosti na vdálenosti místa poslechu .Pohybem arv se dá nastavit tento jev.Je toho ještě vice ,ale nejdříve zmáknu jednoduchý mechanismus a polaboruji ,abych mohl posoudit jeho dobové zkušenosti s dneškem .Přecijenom já používám střed 6604 s jinými parametry.Snad se k tomu dostanu koncem týdne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2010 18:44 
Řádný člen

Tak jsem zmálk tem mechanismus ,zatím jen v pracovní podobě/M8 závitová tyč a rámeček pro ARV ,klasická budka pro střed s kusem ozvučnice /.Mé doměnky se potvrdily sevším všudy.Nyní jde o to jak dál .Mohu udělat klasiku ,jen rámeček.Znám rozměr vzdálenosti .Nebo domáknout ten mechanismus,což jde ,ale musel bych protáhnout tu tyč zkrz skříň na zadní stěnu ,odkud se to nastaví.Vyhybka zatím zustala stejná, jen jsem laboroval s hodnotami odporů ,ale jen předběžně .Doladím až celkovou sestavu v bedně.
Ta sestava směruje jak trumpeta ,udělal jsem nástrojový test a docela mě to překvapilo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2011 15:07 
Řádný člen

doplnil jsem sestavu o línec položený na ozvučnici pod stejným uhlem jako je membrana .Rozšířil se vyzařovací uhel.Na druhou stranu jsem musel uplně změnit vdálenost ARV od středů.Váhám zda nebude lepší oddělit bassy do zvláštní dedny./něco jako kinosály/.Průměr toho koaxu se zvětšil o více jak 45mmm a vypadá to docela zvláštně.Dva stejné bassy,a jeden větší koax.Potrápím tuto kombinaci a uvidím zdali se nevrátím k původnímu záměru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2011 19:25 
Řádný člen

mimochodem Vikhore
zjišťuji,že se plíživě blížim k určité obdobě expa .Dnes jsem trochu laboroval ,ale bez výsledku.Málo času ....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2011 21:14 
Řádný člen

tak základ...material v kupě ,nařezané dřevo jsem nestihl vyzvednout

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2011 14:47 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Už se těšíme :!:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2011 17:57 
Řádný člen

Já se také těším,ale pořád mě něco od stavby odvádí,samé nutné povinnosti .ale foto z dílny mluví za vše ...jen začít

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2011 19:53 
Řádný člen

tak já se pachtím s koaxem a přitom na jiné níťi zjistím ,že je vyřešeno

jdu do toho

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2011 01:39 
Řádný člen

zatím se nic nezměnilo ,ale důvod proč nepokračuji je vážnější a vede k rodině na kterou nedám dopustit

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 20:40 

Kraj: ČR - Středočeský
Vikhor píše:
Neodbíhejte od tématu :lol: . Mě zajímá hlavně, v jaké fázi je ten koaxiál s ARV 161? Ale musí v tom být někde zádrhel, jinak by to už někdo spáchal. Já si teď hraju s ARE 667 a Monacorem DT25N taky koaxiálně.

Muzu te poprosit o tve zkusenosti s Monacorem DT 25N,ohledne zvuku,zkresleni ci barvy zvuku ve srovnani s ARV 36xx ci ARV 165,168,081(papirakama).
Dik,LS-90.

Pioneer SX-535
Kraus Minipack 50
Sony TA-F345R
Fisher CA-77
Fisher CR-77
Grundig Hifi Box 650
RS-238B(zatim rozdelane)
ARS-1014
zvetsena kopie RS-638
Videoton DC-2080

casem i neco vic....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 09:32 

Docela mě překvapil svým projevem. Na to, kolik stojí je to slušnej reprák. Zkoušel jsem ho ale dělit poměrně vysoko. Skoro jako ty malé oválné Tesly (ARV 081, 160) a podobně. Ve srovnání s nimi méně "šustí" a více "zvoní". Nebudu dělat ukvapené závěry a nejdřív ho trochu víc prubnu. Od koaxiálního řešení jsem momentálně upustil, i když se mi tam celkem pozdával. Teď ho chci zkusit v Elektroakustikách s ARN 6604 a ARZ 4604, které se mi dostaly pod ruku s potrhanýma ARV 081. Zkusim ho místo nich a poladit jen tak "na ucho". Sice ho asi bude potřeba dost zatlumit, ale myslím, že tam sedne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 20:59 
Řádný člen

souhlasím ,s tím zvoněním ..mel jsem jej půjčen na zkoužku pro uvažovaný koax /výše/.Bohužel se pro tento učel /alespoň z mého pohledu /nehodil.Jinak pro zkoušku jsem ho umístnil do jedné 334 a tam to bylo více zjevné ,vikhor má pravdu s tím zatlunením.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 21:27 

Já je chci nacpat do RS 234 místo těch zrasovaných ARV 081. Pláču, protože ve výhybce jsou opět vysoké hodnoty kondů, to bude zas outrata za repass.. Líbil se Ti v těch 334? Rozepiš se, nějak jsem to nepobral.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2011 01:01 
Řádný člen

na rozdíl od 3604 ,se projevoval jako žívější ,tak nějak vice šel v před oproti Arv ,/s původní vyh./ možná po zatlunení by se srovnal,ale nicméně stále je to tak ,žě byl nějak živější .Dal jsem ho do levé bedny ,a zkusil osvědčenou klasiku ,tak jak jí mám naposlouchanou.Na můj vkus se prostě jevil jako výraznější ,možná kdybych ho utlumil,že by se srovnal.Pravdou je ale fakt,..že se mi zdál výraznější ,jednoduše levá táhla tak nějak k lepšímu projevu .Nutno dodat ,že zkouška byla krátká a šlo jen o jedno konkrétní LP Hr na ně poslouchané v noci a v klidu,tak ve slabém výkonu zes.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2011 16:31 

Kraj: ČR - Pardubický
Aby sis udelal predstavu o tom jak hraje ktery reproduktor,je potreba pouzit oba a ne v jedne bedne jeden a v druhe jiny typ.Chce to mi naposlouchanou nejakou nahravku a nekolikrat poslechnout,i s odstupem treba nekolika dni.A hlavne ne moc nahlas...navic ARV3604 ma o 6dB nizsi citlivost...mě se osvedcilo poskladat k sobe reproduktory stejne citlivosti a nic nezatlumovat...to je moje rada....v tvem pripade pokud chces pouzit ARO6604 a ten monacor bych volil jinej basak....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2011 14:28 
Řádný člen

jestli je To reakce na mne ,tak já Monacor jen vyzkoušel,jelikož byl zapůjčen jen jeden nedalo se toho moc nadělat
Navíc zkoušen i mono signálem L/mon/ i P /arv/separe a posleze v 334 jen v levé jelikož to mám takto naposlouchané.Upřímně řečeno neuvažoval jsem s jeho použitím .Chtěl jsem to jen zkusit .Své zjištění jsem již napsal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2011 23:10 
Řádný člen

Zdravím Vás ,
zatím nic v posunu k dobrému,veškerá práce zatím stojí . Pravá ruka stále neslouží k ničemu,i na klávesnici píši pouze levou .Je to pěkně na nic když se sotva podepíši . Skouším to levou ,ale nic moc.V dílně sedá prach,zatím nemám chuť tam poklidit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2011 16:08 
Řádný člen

Kraj:
Pánové možná by nebylo od věci si uvědomit důvod proč Tesla tehdy spáchala to koaxiální řešení, proč to dneska není potřeba a kde je v současné době místo pro koax.

Tesla totiž stavěla z toho co bylo k dispozici - to jest výškové reproduktory u kterých bylo pro jakýsi rozumný výsledek nezbytně nutné použít vysokou děličku (optimálně 5KHz, u některých typů až 6KHz). Tehdy to bylo prostě normální (vysoká dělička). A protože jako střeďáky používali velké 8", které nutili chodit daleko za hranici rozumného směrování (max 2KHz, lépe níže), tak ten výškáč prostě použili jako difuzor. Tím se pokusili alespoň trochu srovnat problémy, které takové řešení vyvolává na směrové charakteristice a tak zkompaktnit zvuk. Navíc při poslechu z bližší než optimální vzdálenosti se projeví i výhoda že je zvuk kompaktnější (takže opět náprava vysoké děličky, u nízké by toto nebylo nutné).

Koaxiální uspořádání má tedy smysl hlavně tam, kde se poslouchá velmi blízko kvůli difůznímu poli, případně směrovým charakteristikám. Příkladem mohou být třeba malé reprobedny k PC na stůl. tam bych však zvolil opravdový koax, ne skládaný.

Při použití moderních reproduktorů, které nemají problémy s nízkou děličkou v klasických reprobednách s větší poslechovou vzdáleností, bude větším přínosem umístění takového měniče vedle střeďáku a snížení děličky na rozumnou hodnotu. Tomu hodně napomůže i použití tzv. "waveguidu" což není nic jiného než malý zvukovod akusticky přizpůsobující vyzařovací systém reproduktoru vnějšímu prostředí. Lze pak dělit níže a s menším zkreslením. Na děličku středy-výšky u velikých střeďáků je tedy nutné se dívat jako na problematiku dělení basy-výšky u dvoupásmových beden.

Příkladem takového uspořádání je kombinace reproduktoru Tesla ARO667 a Monacoru DT-300 umístěném ve waveguidu WG-300.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2011 18:50 
Řádný člen

Kraj:
Ještě bych dodal že koaxiál s ARV161 a původní výhybkou je nemyslitelný protože budeš mít díru někde mezi 2-5KHz jak prase (je to u přeci jen velký reprák který zakrývá značnou část membrány a zrovna tu středovou která vyzařuje vyšší kmitočty), úplně rozhozenou směrovku kvůli Z-ose, tím spíš s tím tvým úchytem. Výhoda ARV161 oproti těm elipťákům je v tom že je možné ho dělit níž. Není to pro něj sice optimální režim práce (naroste zkreslení) ale když se zavřou obě oči tak to jde. Ostatně za tím účelem byl vyvinutý (je vývojově novější než elipťáky), jen je bohužel právě kvůli tomu silně kompromisní. A když to jde tak opět odpadá důvod pro koax. Tohle se s těmi elipťáky udělat nedá - se žádným. Zase na druhou stranu ty elipťáky jsou z vývojového pohledu opravdové výškáče a ty nejvyšší výšky (dá-li se o tom u Tesly mluvit) hrají lépe než ARV161.

Pokud si i tak nenecháš poradit aby ses na koax vykašlal tak si sežeň reprák Hi-Vi TN25. Není drahý, není to žádný luxus (co se týče srovnání s opravdu kvalitními současnými repro ale ty jsou zcela mimo cenovku) ale pro tyhle účely je naprosto geniální. Dá se dělit relativně (!) nízko, má malou ale pro tento účel zcela geniálně uchytitelnou přírubu a má vzadu tlumící komoru ve tvaru náboje která se přesně akorát vejde koaxiálně k 8" ARO a funguje tedy současně jako výborný difuzor.

Vyšší rozlišení zde:

http://www.picfront.org/d/7CFl
http://www.picfront.org/d/7CFt

http://www.picfront.org/d/7CTO
http://www.picfront.org/d/7CTN
http://www.picfront.org/d/7CTQ
http://www.picfront.org/d/7CTP

Reproduktor je zapuštěný shora do čelní desky ozvučnice a držák sučasně drží výškáč na svém místě ale i střeďák/basák v bedně. Původně bylo počítáno s ARZ669 s textilním závěsem ale je to zcela kompatibilní i s ARO6xx. Model je provedený v přesném měřítku. U ARZ/ARN je nutné použít mezikruží kvůli zdvihu přečnívajícího závěsu.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]