Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: DLS111 v bass reflexe
PříspěvekNapsal: 08 úno 2011 20:30 

Kraj: ČR - Středočeský
Mě Bassbox vyhazuje 33Hz a ve skutečnosti to bude ještě níž, protože počítá s tím že je ve volném prostoru a okolí nejsou žádné stěny, takže to máš ta na 30Hz jestli ne níž...

EDIT: jak už níž napsal Ondra, br dozadu je IMHO blbost, to je jako si dát dozadu reprák...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2011 20:41 

No třeba ten první kick, když si pustim na satelitech laděnejch někde na 80...abych nekecal, přesně už nevim, ale určo nad 70 Hz, tak to pěkně kope a membrána se sotva pohne:). Ten druhý má trošku nižší složky. Obojí jdou ale od 100 Hz dolů....pravda nevšiml jsem si toho. Ale i tak by měl min ten nižší být cítit.

Asi to máš fakt blbě naladěný.

No bassreflex dozadu není nic moc, i na nižších kmitočtech tim vzniká nějaký fázový rozdíl oproti předku a to je většinou naprd. Asi to není nijak tragický, ale plus v tom nevidim žádný.

Budeš muset předělat bednu no. To se mě při první stavbě taky stalo, nic jsem o tom nevěděl a tak blbě postavil. Na třikrát jsem ji předělával:) než hrála celkem slušně, ale bylo z toho pak děsný monstrum, tak jsem ji nakonec vyhodil:).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 11:20 

Kraj: SR - Nitrianský
martin prosím ta naladíš mi to tak aby to vychádzalo vo volnom priestore na 35HZ? ja BR skrátim ako treba a obiem doplním nejakými výstuhami.

Naposledy upravil matej dne 09 úno 2011 11:55, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 11:29 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nahodíš sem ty Tska nebo máme brát v potaz ty, co jsou na audiowebu? Jinak si myslím, že podle parametrů (hlavně nízká Q) to v basreflexu, zvlášť když to takhle moc podladíš kopat nebude. Buď to nalaď výš, jak kluci píšou. Od oka 40 - 45 nebo to prskni do ClassAčka. Mohlo by to tam fungovat slušně...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 13:54 

Matěji, tím volným prostorem, jsem měl na mysli, že v bedně kde bassreflex začíná, je volný prostor, např bR nátrubek který by byl umístěn uprostřed. Ty máš bassreflexy nalepená na boční stěny, což je v pořádku, tak se to většinou dělá, ale je třeba počítat s tím, že ty boční stěny bassreflex ovlivňují, respektive ho prodlužují a tím pádem je ladění nižší.
Bohužel nevím o žádném simulačním softu, který by tento vliv uměl do simulace zanést. Proto je třeba délku doladit změřením průběhu impedance.
Na 35Hz by jsi se odhadem mohl dostat při délce 35cm. Zvětší se Ti i o dost objem bedny, takže bude asi třeba bednu o něco zmenšit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 16:29 

No a dostáváme se k rozdílu mezi kopáním a tlačením:). Možná se to zdá někomu nahlavu, ale já to vnímám tak, že bedna tlačí pod 60 Hz a kope nad 70 Hz. Tzn. že matejovi to bude snad tlačit, ale kopat ne. Kope MT 18, tlačí X1. Pro dobrou reprodukci je nutno obojí-tzn. buď kombinace, nebo universální bassreflex laděnej "tak akorát", nebo jen jedno a smířit se s tím, že to v nějakém pásmu nevyužiju naplno.

Bassreflex bych teda na 35 Hz neladil ani omylem. Hrát to moc nebude dolu ani nahoru-nahoře jak uzavřenka, dole to bude sice naladěný, ale bude tam hrát i tak s malou účinností. Univerzál si představuju na 50 Hz +/-

toť muj názor.

Jenom dodám:

Ladit úzce(zde dolu) lze jen když máš víc beden na různá pásma. Ty máš na basy ale jen jednu, a když vezmeš v úvahu, že nejvíc energie je ve spektru od 40 až 50 Hz nahoru (záleží na druhu hudby) do cca 150, vyjde ti, že optimalizovat bednu( která má hrát vše od těch 20 Hz do 150 Hz) na 35 Hz je nesmysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 17:09 

Mám dojem, žes to Ondro celkem vystihl. Není mi však úplně známa aplikace, kterou autor zamýšlí. Jestli je to na doma, tak bych se toho nižšího ladění nebál. Pokud to má být na Pa, tak v bassreflexe to od oka asi někde kolem těch 50Hz nakonec vyjde. Ale zas na druhou stranu, když už jsme se dostali až sem, skoro spíše se nabízí nějaký ten hornflex. Není to pravda?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 17:25 

50Hz je zas u 18" subu dost vysoko. Obecně bych ideální viděl tak 38-43Hz pro 18"

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 17:29 

JaJ martin tak to som nevedel že ked je BR dalej od repra tak ledenie ide nižšie...Ano chcem aby to hralo aj dolu aj kopalo poste aby sa na tom dali pozerat filmy aj počuvat hudba,ale ladit to na 50hz to sa mi zdá moc vysoko...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 20:42 

No dělej jak myslíš.
A co ten amp?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2011 22:08 

Matěji, špatně čteš, nenapsal jsem nic o vzdálenosti BR od reproduktoru, ta na ladění žádný vliv nemá. Vliv má umístění bassreflexu, ale ne vzdálenost. Volným prostorem jsem myslel, že BR umístěn takto: http://www.repromania.net/fotografie/pr ... dna-02.jpg. Štěrbinový BR je většinou přilehlý k některé stěně boxu, a ta přilehlá stěna ho vcelku dost ovlivňuje, laicky řečeno ho jako prodlužuje, tedy sníží se jeho ladění.
Příklad: budeš mít bednu s bassreflexovým nátrubkem ve volném prostoru o průměru 15cm (176cm2) a délce 15cm, naladěn bude třeba na 50Hz. Budeš chtít udělat stejnou bednu, ale se štěrbinovým br o stejné ploše (176cm2), ale bude umístěn úplně dole, tak aby ladění vyšlo stejně bude mít délku jen 10cm.
Chápeš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 08:38 

Martine, odpověděl jsi dobře, ale je potřeba se zeptat, jestli máš Mateji možnost zkontrolovat průběh impedančky na hotové bedně. Nejlépe v Limpu nebo něčem takovém. Simulovat se to dá poměrně špatně a zvlášť, když jsou ty štěrbiny dvě, bude jejich délka při výpočtu nepřesná. Na druhou stranu je potřeba se na to podívat střízlivě - je to na doma, jak jsem pochopil. Rozepiš se, jestli se Ti bude dobře zkracovat ten bassreflex nebo jinými slovy, jak je ta ozvučnice rozebiratelná? Těch 50Hz nemůžeme hned odsuzovat. Je to sice 18 palec, ale když to přeženu, tak kdybych chtěl dávat třeba PD 1850 do bassreflexu, tak bych si připadal jako blbec, ale když už by k tomu došlo, tak bych ho musel naladit prostě vysoko, aby to nějak fungovalo. Některý repráky prostě na bassreflex nejsou úplně šité... Dokud tu nebudeme mít odměřené parametry, tak o tom nemůžeme moc filosofovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 11:11 

Ano Martin už chápem že ked jedna bedňa má Br pozdlž steny a druha BR s takými istými roymermi ale vo volnom priestore tak v prog.bude ukazovat že sú naladené rovnako pritom tá čo má BR prilepený na stene bude ladená nižšie dobre som pochopil?Tak ta bedňa sa dá rozobrat.Aj parametre som skšal merat išiel som presne podla návodu dobre,dostal som sa k grafu kde je priebeh imp.vraj že čakaj vytvorí sa taký zretelny hrb a potom môžem pridávat hmotost.Akurat že mne sa tam obiavila siva čiara ktorá sa furt pohybovala a reprak šuštal.Ked som to Skúšal potom ani sem som sa nedostal a vždy som šiel podla navodu.. Potom so skúšal aj u kamoša taktiež to blblo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 11:23 

Matěji, jakou jsi přidal hmotnost a z jakého materiálu? Dělá to na mě spíš dojem, že jsi omylem přepnul mod měření na kalibraci. Druhá méně pravděpodobná možnost je, že Ti tam to závaží nějak poskakuje. Doporučuju použít modelínu a držet reprák vertikálně ve vzduchu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 11:40 

Použil som plastelínu pojej pridaní prilepení sa mala začat tvorit nova char.a nič.Ked som kalibroval šiel som presne podla navodu...skúšal som to niekolko krát.Potom sa mi stavalo že som to nemohol nakalibrovat proste klikal som a nič.U kamarata to zas išlo inak ja neviem...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 12:59 

Viktor: Že je nutné ladění doladit pomocí měření, jsem psal už někde výše. Už jsem to zde na fóru zmínil mnohokrát, že bez měření to moc dobře nejde. 1 nebo 2 štěrbiny simulace Ti stejně nevyjde.

Matěj: Ano správně. Jestli máš možnost měření, tak si změř impedanci repráku v bedně, tím zjistíš jak je to naladěné, jen změříš impedanci + fázi, žádná hmotnost se nepřidává.
Na ukázku co by ti mělo vyjít:
Příloha:
imp,phase LAB12.png

Impedance je modrá, fáze červená.
Vidíš tam dvě impedanční maxima. Bassreflex je naladěn přesně mezi těmi maximy, tam kde je impedance nejmenší, což odpovídá 30Hz, ale to není zcela přesné, přesně to určíš pomocí fáze, ladění br je přesně tam kde je fáze 0°, což je 31Hz.

Další problém může být, to že máš tu bednu rozebírací - není to tak pevné a může to být i netěsné.
Já bych Ti doporučil předělat bednu, tak aby bassreflexy byli dopředu a laděné mezi 35-40Hz.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2011 13:32 

Diky Martin ja tú bedňu teda prerobim tak aby boli BR spredu (4 trojholniky) Bedňa dude deravá od šrovbou ako sito...Bedňa sa dá sice rozobrat ale je pevná pretože okrem šrobou jetam aj lepidlo Ked som rozoberal ten TH vytrhavalo drevo..Skusim potom podla imp.to naledit medzi 35 40hz štrbyny budem skracovat alebo predlžovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 dub 2011 18:18 

hochy,nedávno som sa naučil simulovat bedne cez lpsCAD viem len uzavretú a BR.Simuloval som aj tento moj reproň bedňa má nejakých 167 l ladené na 35hz rozmýšlam ze to preladím na 43hz tam je to dost citlive od 50hz len overit naladenie meranim imp neviem ,to mám ako cez čo? Ked som preň simuloval uzavretú tak citlivost klesá moc skoro takým oblúkom v podstate to bez br.ani nebasuje prečo? Ked som simul.napr LAB12 alebo power12 tak spl 1W 1m boli vyrovnané ale mali privysoko skupinové oneskorenie a nie sa toho zbavit.dakujem za postrehy

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]