Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tesla ARA9918
PříspěvekNapsal: 12 led 2011 22:59 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já tady sám mám co machrovat, protože jsem si stavěl satelity právě s těmi prašivými Teslami a Seleniem, protože s ničím jiným to nebylo odladěné a nechtěl jsem do toho investovat. Je to taková splácanina "co dům dal", ale udělalo mi to radost. Ozvučnice se válely plus minus doma a Tesly taky. Akorát jsem zainvestoval do úprav, Selenia a výhybek od Lukysse. Na novým projektu bych si ale nechal víc záležet a radši počkal na prachy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2011 23:07 

Kraj: SR - Košický
tak mám pred sebou ešte 2 roky školy za ktoré viem že na nič drahšie nezarobím .
Ved ale predsa tak ako sú drahé zostavy musia byť aj tie lacnejšie. A o to lepší pocit keď to je za pár korún a hraje to celkom dobre .
Človek sa učí celí život.

A Akú cenovo podobnú zostavu ako 15pw5+D210ti by si odporučil ? Samozrejme niečo odladené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2011 01:44 

Kraj: ČR - Středočeský
O filtrech je jistě hromada literatury. Záleží na tom, jak moc do toho chceš proniknout. Můžeš si obšlehnout jen nějaký univerzální schématko a dopočítat hodnoty prvků dle přiložených vzorečků, nebo můžeš ty filtry študýrovat třeba rok, a pořád to bude málo:).

Něco je v knížce Operační zesilovače v elektronice od Josefa Punčocháře-tam jsou dokonce i tabulky s filtrama 2/3 řád = (12/18 db/okt), Bessel/Butterworth, DP/HP. To by bylo třeba pro tenhle reprák ok. Je to tam prakticky popsané, teorie je minimum, spíš výsledný závěry. Je to postaveno ještě na klasických operácích.

Nebo spíš teoretičtější o filtrech je Lineární obvody a systémy-Bičák, Laipert, Vlček.

Tolik k český lit:)

Ale stejně bych do Tesly nešel:). Když už nic jinýho, tak má zbytečně těžkej magnet. A tedy určitě i menší poměr výkon/hmotnost, než moderní repro s NdFeB magnetem, nebo aspoň feritovým(ne že by byl lepší než AlNico, ale je levnější).
Jak taky někdo píše, má papírovou kmitačku, a nejspíš i výrazně horší vlastonsti papíru membrány.....proto, pokud cheš jen efektivně udělat dobrou bednu, měl by ses na to vyprdnput a našetřit na lepší repro.

Pokud se chceš spíš něco naučit, nic proti a jen do toho:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2011 14:42 

Ďakujem za info o tej literatúre určite sa na to pozriem.
Je mi jasné že dnes sú aj lepšie reproduktory a momentálne zbieram peniaze na satelity ale naskytla sa mi možnosť mať tu 9918 a chcel som si vypočuť čo ten reproduktor dokáže a prosto aspoň jeden mať, jeden taký starší kúsok pre PA. Old hifikov mám dosť najstarší kúsok r.v 1948 ale od PA som nemal nič.

Je to ďalšia možnosť dostať takú menšiu skúsenosť jednak ďalšia bedna ktorú môžem spraviť lepšie ďalej filter a skúsenosť z trochou histórie ;)
Jednoducho ma to veľmi baví je to moje najväčšie hobby ,rád pracujem z drevom mám rad hudbu a reproduktory a veci okolo toho ma akosi fascinujú. Asi tak nejak je to u mňa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2011 14:54 

Jsem na tom stejně, proto ti ten reprák nevymlouvám :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2011 18:09 

Ještě můžeš zkusit filtr za pomoci třeba tohoto universálního obvodu: LTC1060

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1060.shtml

Je hodně možností v souvislosti s novýma typama obvodů:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2011 19:42 

Dík Ondro za inspiraci. Jo stojí ten integrák za něco nebo je to šrot?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2011 03:04 

Máš tam hromadu údajů, stačí naštudovat.

Šrot ve smyslu v jakým se tu obecně tohle slovo používá to určitě nebude. Spíš naopak. Je to špičkovej obvůdek.
A hlavně strašně univerzální.....jde tam nastavit téměř cokoliv DP, HP, PP až do strmosti 24 dB/okt a všechny standartní typy aproximací.
Je to řízený externíma hodinama, protože to je obvod se spínanejma kondíkama. Má i malou spotřebu. Přeladění můžeš řídit frekvencí těch hodin:) i externíma odporama.

Já jsem s nim nikdy nic nedělal, akorát jsme ho měřili v jednom přípravku jako DP s Cauerovou aproximací-viz. graf. Ten první je teoretickej průběh, ten druhej je naměřenej. Téměř dokonale to sedí:)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2011 18:20 

No veľmi pekne ďakujem idem si o tom niečo prečítať. Ešte raz vďaka :)

Dúfam že nevadí že sem hodím foto tej ARA9918 a nebude sa to považovať za zbytočne zapratávanie webu, ak áno tak prepáčte.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2011 13:51 

Kraj: SR - Žilinský
velmi dobrý stav, mne tiež majú dojsť podobné , ktoré majú menené kmitacie systémy, ale neviem aké boli originály..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2011 22:46 
Řádný člen

Kraj:
Nezapomenout přeměřit. Jinak vypadá to pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2011 22:22 

Kraj: SR - Žilinský
tak, už zo toho nič nebude, zistil som že sú to ARM, ked mi poslal fotky.. ach ked si to nevie niekto zistiť to je potom tak

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2011 08:30 

Thalete, s tou příliš velkou přidanou hmotností na membránu máš docela pravdu. Dělá to hezčí parametry než je reál. Taky jsem si toho mimoděk všimnul. Nejdřív jsem si myslel, že to je náhodná chyba. Přeměřil bych ho ještě jednou a udělal si nějakou statistiku a vyvodil z toho ideální přidanou hmotnost, která by asi měla být mediánem nebo nějakou podobnou střední veličinou...

Mereksk: Tak co? Pokračuješ nějak v konstrukci s tou ARA9918. Máš jen jednu nebo jsi sehnal kamaráda?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2011 19:56 

No momentálne riešim svoju škodu 120GLS ktoru chcem zrenovovať a vylepšiť ( motor ) takže mi na toto nezostáva čas. Zatiaľ je ta ARA v skrini už 2 mesiace :( no dúfam že sa to čoskoro zmení. A mimochodom tiež som zaregistroval pri meraní ( hlavne tej ARA9918 ) že pri hmotnosti 140 g ( posun cca 45% ) to ukázalo lepšie parametre no zároveň pri opakovanom meraní menšie rozdiely. Otázka je sú to lepšie parametre ako v skutočnosti alebo sú to práve tie správne ? Pri posune cca 45% to aspoň zakaždým odmeria z minimálnou odchýlkou no pri posune cca 23 % to už lieta pekne napr ETA raz napr. 101 inokedy 98,8 a to už je dosť.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]