Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1 PF 067 71 - Tesla BA
PříspěvekNapsal: 09 úno 2009 22:36 

Kraj: SR - Trenčianský
Zdar,
mate niekto schemu tychto bedni, 1 PF 067 71 - pokusam sa skreslit vyhybku - tvari sa ako 12 db - skutocne zapojenie je total zmetok ale hra to. Vyhybka nema oznacenie typu. Tlmivky maju 2,6 mH 2x a 0,54 mH 2x - co je nezvykle, prepojenie nenormalne tenkymi dratkami- chcem to cele prekopat - vymenit kondy a predratovat.
Dik.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 1 PF 067 71 - Tesla BA
PříspěvekNapsal: 10 úno 2009 09:04 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj,
tak schéma výhybky k této soustavě bohužel nemám. Pokud se ti ho povede překreslit, tak spolu s fotkama beden mě můžeš zaslat mail a já to zařadím na web - ještě tam tyto soustavy nemáme.

Schema výhybky víceméně není ani až tak potřeba, když budeš pouze nahrazovat staré kondenzátory novými o stejné hodnotě. Nevím jestli jsi na to narazil, ale včera jsem zrovna vyměňoval kondenzátory v jedné starší výhybce. Fotky a to téma je zde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2009 20:00 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Nechápu proč bys měl měnit krabicové kondenzátory. Nic kvalitnějšího již nemůžeš sehnat. Snad bych jen uvažoval o výměně kabelů za větší průřez.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2009 07:18 

Tak som to prekábloval medeným repro lankom 1,5 mm, tie krabičáky som musel vyhodiť a dal som MKT-čka.
Niektoré kapacity vykazovali zvody až do úrovne skratu. No musím priznať,že zvuk je super - predtym bedne hrali dosť plocho - vypadávali výšky a pod. Pôvodná výhybka bola zapojená drátkami o minimálnom priemere. Zároveň som vymenil - upravil terminály za pozlátené. Ak bude čas dám aj iné foto.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil mhw dne 15 bře 2009 08:41, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2009 08:01 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak to mě tedy elyte vysvětli, proč by měl nechávat ve výhybce kondenzátory TC180, krabicové typy řady TC4xx nebo TC6xx.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2009 09:07 

Aby ty repra dokonale zlikvidoval, když už ty krabicáky nemaj hodnoty, jaké měly... :lol: Bože to zas je rada. :roll: Taky by mě zajímalo, kde na to přišel.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2009 14:53 

Než používat nějaké bipolární elyty, tak to musí být i ten nejhorší krabicák lepší. Schválně jsem si nyní přeměřil krabicové kondenzátory zakoupené před 30ti lety pro stavbu reprosoustav (nakonec jsem je nerealizoval) a mají jak kapacitu, tak i svod v naprostém pořádku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2009 08:18 

Jenže elyty používaj leda šetřílci... Já kupuju foliové kondenzátory MKT 205 z Elfaxu.

A co se týče krabicáků, měl jsem v kombu ke kytaře původně 4 staré zelené krabicáky velké jak kráva jenom proto, že tehda to bylo doslova "lepení" ze zbytků, co se doma našlo a neoplatily se, protože výškáč jednou odešel - a ne překročením příkonu nebo zpětnou vazbou...

Navíc tady na druhém obrázku je vidět, že na tu repasi použil těch "elytů" opravdu hodně... :) Dyť tam má taky právě ty MKTčka... ;)

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2009 00:25 
Řádný člen

Kraj:
No jo ale tys měřil statické hodnoty nepoužívaných kondů. Hádej jak ty kondy budou vypadat po letech když jimi tečou proudy vyšších frekvencí? A co ESR? Kdepak, to ki za to nestojí a měním je pravidelně i z čistě preventivních důvodů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2009 18:32 

Nějak nechápu jakým způsobem chceš zlikvidovat reproduktor následkem vadné výhybky. Reproduktor zničíš lehce delším překročením max. příkonu, výškáč např. kmitajícím zesilovačem, ale nikoliv vadnou výhybkou. Pokud v ní bude nějaký zkrat, je ohrožen zesilovač. Změněné hodnoty součátek se projeví leda na výsledné reprodukci, ale ne zničením reproduktoru. Vzhledem k nízkým impedancím ani svody kondenzátorů v řádech stovek kiloohmů nemohou mít podstatný vliv. Ztrátový úhel kondenzátoru má smysl sledovat ve vf technice a nikoliv v akustickém spektru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2009 19:22 

Kraj: ČR - Olomoucký
Posune se ti dělička a co pak. Uchem to nepoznáš. Jak dlouho si myslíš že ti výškáč snese středy. Vím o čem mluvim. Mám vyhýbky od BS se zkurvenejma bipolama a musím si udělat výlet do obchodu pro novou kmitačku pro ARV-104. Všechny kondy pudou bennic. Kondík teplem odešel (prej na 150W-heh), dělička se posunula dolů a někde na kmitačce se kvůli velkým vibracím uklepal přívod. Za boha nemůžu najít kde to je. Při malejch výkonech to hraje ale jakmile to zesílíš tak se působením větších vibrací někde uvolní kontakt a repro přestane hrát a vydává semtam solidní pazvuky když to zase chytne kontakt. Kondenzátor je dobrej sluha ale špatnej pán.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2013 11:36 

Mám za to, že větší "rozhození" výhybky jde sluchem bezpečně rozeznat, zvláště když je srovnání s druhou reprosoustavou. Většina výškových repro odejde přetížením nevhodným signálem, anebo je mladí usoplenci dlouhodobě trápí přílišnou hlasitou reprodukcí. Kdyby si takový exot ten výškáč rozebral a uviděl jak tenkým vodičem je kmitací cívka vinutá, tak by si uvědomil, že je nutno držet se na uzdě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2013 11:59 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar.
Schéma a iné podrobnosti:
viewtopic.php?f=11&t=4487

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2013 14:11 
Řádný člen

Kraj:
Elyte to ale vyžaduje jisté poslechové zkušenosti, návyky a kulturu, o kterých bych si dovolil úspěšně pochybovat když vidím jaké všelijaké paskvily jsou lidé zvyklí poslouchat. Uvědom si že často jsou bedny Tesla to první s čím se lidé setkají na cestě mezi PC/HC paskvilem na cestě ke kvalitnímu poslechu. To znamená že ještě mnohdy nerozpoznají že je něco špatně protože i za takovému stavu je to proti předchozímu stavu těžký luxus. A to nemluvím o poslechových návycích v podobě V na ekvalizéru díky kterému pak neuslyší vůbec nic a teprve časem tyto návyky začnou opouštět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2013 21:21 

Kdo poslouchá na laciných šmejdech šikmookých, tak samozřejmě nic asi nerozezná a také pokud mu tedy z nějakého důvodu dotyčné repro odejde, tak bez slzy v oku to dá do sběrného dvora a zakoupí za pár peněz jeho obdobu. Na adresu šikmookých jsem už před mnoha lety někde ve Stereo-video četl hlášku - "japonský bedny prostě nehrajou", se kterou se ztotožňuji, a to nebyla řeč o nejnižší kategorii.
Kdysi před lety jsem např. prodával bedny ETA (asi to byly ty 2482) a kupec si pro srovnání přinesl své veliké Technicsy. Když uslyšel své bedny s "plechovým" zvukem vedle ETY, tak to hned kupoval. A to tady všichni víme, jak má ETA provedenou výhybku atd. a i přesto ty japonce levou zadní přehrála.
Takže ještě jednou zopakuji, že mám za to, že na kvalitních bednách, které má majitel naposlouchné, nějaké větší změny v parametrech výhybky asi rozezná. Pokud ale výškáč ohrožuje nějaký kmitající zesilovač, tak tam už se to nemusí včas podařit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 10:08 
Řádný člen

Kraj:
Tak zrovna ETA2480 nebasovaly, měly jen blbej hrb na stovce a to je asi tak všechno. jedináb šance jak je poslouchat byly ucpané BR a ekvalizér.

Ale o to nejde. Uniklo ti co jsem chtěl povědět. Člověk který má naposloucháno by to poznat měl (i když už jsem se nejednou s případem kdy v bedně bylo něco blbě a majitel to leta neřešil), ale stěžejní je že člověk který teprve přechází od šrotu naposloucháno nemá a pozná kulový! Takže si myslím že člověk který si takovou starší věc pořídí by jí měl ve svém vlastním zájmu předložit ke kontrole někomu zkušenějšímu.

Každopádně jsme bokem od původního tématu. Původní bylo zda krabicové kondenzátory ano či ne. přijde mi že je zbytečně glorifikuješ když píšeš že:

elyt píše:
Nechápu proč bys měl měnit krabicové kondenzátory. Nic kvalitnějšího již nemůžeš sehnat. Snad bych jen uvažoval o výměně kabelů za větší průřez.

Ano, v době vzniku těch beden byly tyhle kondy asi to nejlepší co Tesla pro tyto účely vyráběla, ale to neznamená že neodchází a neznamená to že neměly veliký rozptyl parametrů. To v důsledku znamená že někdy je potřeba je vyměnit. Já je sem tam používám v lowendových projektech taky na pozicích kde nemohou nijak uškodit, ale vždy jim měřím svod, vyměřím je na kapacitu a tu dorovnám paralelně připojeným kondenzátorem na požadovanou hodnotu. Jinak řečeno udělám vše pro to aby to bylo v pořádku. Tvrzení že nic lepšího se nedá sehnat je mimo už třeba jen kvůli jejich nezanedbatelné indukčnosti, která je hezky vidět na měření v podobě rezonance.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 19:06 

V nějakém jiném vlákně o 1PF 067 08 jsem psal o tom, že jakožto nový vlastník těchto reprobeden jsem proměřil všechny krabicové kondy z této výhybky ESR metrem, dále jejich kapacitu a svod. Po těch více než 30ti letech byl v ne zcela dobrém stavu pouze jeden z nich, ostatní zřejmě ještě nějakou dobu určitě přežijí. Jak vypadají po téže době elyty ve výhybkách nevím, jelikož jsem v tomto směru žádnou výhybku nezkoumal, ale při opravách zesilovačů a receiverů je větší půlka elytů na vyhození.
Ještě nejsem rozhodnutý zda-li si nově nabyté bedny ponechám, ale pokud ano, tak by všechny krabicáky šly do výslužby pouze v případě, že bych se dodatečnou platbou připojil k renovátorům výhybky.
Momentálně ale nevím, jestli již tato aktivita několika zájemců o novou výhybku a výměnu výškového repro po letech dorazila k cíli cesty.
Mně tyto reprobedny více než zvukovým projevem imponují svým, na dnešní dobu zcela nezvyklým pohledem na sestavu repro, který se naskytne po odejmutí krycího rámečku a nakonec i svými proporcemi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 10:59 
Řádný člen

Nevím, co sem furt pleteš nějaký elyty...zkus proti těm krabičákům postavit nový svitek od roedersteinu, nebo bennicu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 12:21 

Pokud bych dostal do ruky výhybku starou přes 30 let, tak byly-li v ní použity elyty, tak bych je vyměnil ihned preventivně, aniž bych je dále blíže zkoumal. Proto je o nich řeč.
Jestliže se dostanu v dohledné době k renovaci svých 1PF..., tak skutečně na zkoušku v jedné z výhybek vyměním ony staré dobré krabicáky za nové svitky a následně budu očekávat ten poslechový zázrak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 12:34 
Řádný člen

Napsal si, že nic lepšího, jako krabičáky nemůžem sehnat...bylo Ti vysvětleno, že to není pravda, protože i ty bývají po letech problematický a že lze sehnat i daleko lepší kondy. To je vše...elyty do výhybky v podstatě nepatří, ale na některých pozicích není kvalitní bipolár žádný velký prohřešek.

Jinak nevím, kde jsi vzal, že ve starých receiverech a zesilovačích je větší půlka elytů na vyhození...to taky není pravda ani u tesly. Řada TE98x nebo TF je v naprosté většině případů v pořádku. Špatný kusy nacházím obvykle mezi těmi plastovými zelenými, případně šedými. Taky starý nippony, rubycony, elny, kendeily atd. bývají většinou OK. Já chtěl v mojí L-410 měnit ty 30-letý elyty...po proměření jsem zjistil, že všechny jsou ještě furt Ok a některý mají dokonce lepší parametry, než nový kusy.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]