Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Line Array zvukovody - vysvětlení principu
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 22:07 
Řádný člen

Kraj:
Zdravím, měl bych dotaz.
Uvažuji nad logickým vysvětlením principu line array zvukovodu.
Jeho instalace do ozvučnice je na výšku a pak je úhel horizont (příkladově) 140° a vertikál (příkladově) 5°.
Vezmu-li ale zvukovod klasický, o úhlu horizont 120x vertikál 40°, musí zvukovod v ozvučnici být na ležato, což je přesně naopak, než line array a to mi vrtá hlavou, proč tomu tak teda je...
Viz obrázek...

Vysvětlí mi to někdo?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Line Array zvukovody - vysvětlení principu
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 22:20 

Kraj: ČR - Olomoucký
Logicky protože LA se skládá na sebe v banánech. Tudíž by při větším vertikálním úhlu docházelo k interferencím mezi sousedícími bednami, které by byly nežádoucí. Takhle se to alespoň částečně eliminuje.

Edit: nevšiml jsem si že chceš princip. Je to způsobeno délkou zvukovodu a sklonem a tvarem jeho stěn. V tomhle případě mají na danou charku vliv přepážky ve zvukovodu.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 13:15 

Nic v ozvučnici nemusí být na "výšku" nebo na "ležato", dej si to tam třeba úhlopříčně - když usoudíš, že to tak bude lepší.

Ty si totiž myslíš, že nasměrovat vlnění je něco jako usměrnit proud vody z hadice, ale to se pleteš. Na hadici si koupíš koncovku s tryskami a ono to pak stříká podle tvaru trysek a zahradu pokropíš, kdybys tam napojil místo toho LA zvukovod, tak to rozhodně nebude stříkat 140*5 a to proto, že pro šíření vlnění platí např. tyto základní principy:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Huygens%C5%AFv_princip
http://cs.wikipedia.org/wiki/Difrakce
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vln%C4%9Bn%C3%AD

Na to se podívej, jistě tě to překvapí, třeba taková difrakce - ohyb na překážce atd.

Jak pokračuje vývoj/stavba LA?

edit: a jak to jde s Teslákama? Mohl by to být dobrá kombinace, pro začátek tři takové basy na straně dělené někde kolem 70 Hz, to by se jim mohlo líbit a nad tím malý banánek.
Jo a ještě ti chci říct, že skoro horší než vykoumat ty bedny bude udělat přesný závěsný a úhlovatelný hardware, který bude zároveň bezpečný. Ono když se všechno sečte se vším, tak zjistíš, že koupit třeba aktivky od rcf nebo t4 od dB (nemám rád) nevyjde o tolik dráž, než se o to pokoušet doma, hlavně ta neskutečná práce kolem beden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 21:54 
Řádný člen

Kraj:
"To ústí se chová jako velmi malá membrána (ve směru kolmém na štěrbinu) a proto může klidně hrát "za roh". Čím bude širší, tím nižší bude kmitočet, kde s tím začne problém, ne naopak, jde o poměr té šířky k vlnové délce, podobně jako u běžných membrán"
Zdroj: H.M. prodance

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 02:04 
Řádný člen

Kraj:
Kluci, mě právě že moc baví vymýšlet, kreslit a ve finále stavět bedny. Je to koníček a zábava, co mám jiného dělat v bytě zavřený? Ani náhodou.
Tesláky - leží v garáži, neosazeny. Zatím.
Stavba a vývoj LA? Nakopla mě dvou a půl pásmovka od EAW s 10"... Něco podobného by se mi líbilo, já teď poslední dobou spíše přemýšlím a uvažuju, proto taky moře blbých dotazů zde i na PD. Já bych si koupil hotové LA, ale na T4 od db i tak nemám a navíc se mi to nelibi, 8+6+2x1" je hnus, navíc jen 400W... a ta cena. Navíc se mi nelíbí kombinace LF klasika, MD horn, LF nelineární zvukovod. 100x15 (100 málo, 15 moc)mi nepřijde jako ideální, při 4ks v banánu je stejný paskvil výsledek jako se dvěma 2x12+2 s hornou 60x40...

a na čem teď dělám? uvažuju kdo mi změří výhybky abych se hnul z místa, po výrobě výhybek bude následovat spousta měření na vzorku bedny, který budu muset udělat a vše doladit (konstrukčně) aby to bylo opravdu lineární. Ohedně hardware na zavěšení, toť otázka - nějaké nápady, návrhy?

Edit: jinak zítra si jedu pro dva ME102-12, vzorky. Tak uvidíme jak dopadne test v praxi. Jak reálně jde či nejde slyšet ten 0° úhel :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 12:30 

Kraj: ČR - Středočeský
jmalyska píše:
8+6+2x1" je hnus, navíc jen 400W... a ta cena. Navíc se mi nelíbí kombinace LF klasika, MD horn, LF nelineární zvukovod. 100x15 (100 málo, 15 moc)mi nepřijde jako ideální, při 4ks v banánu je stejný paskvil výsledek jako se dvěma 2x12+2 s hornou 60x40...

No, to je dost odvážený tvrzení...
Jestli chceš horizontálně vykrýt velkou plochu tak si postav 3 satelity s 60° hornou a naúhluj po 20° (tzn.: bočnice zkosit o 10°), celkový vyzařovací úhel budeš mít 140°.
Sorry, ale podle mě fakt vymýšlíš hovadiny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 23:45 
Řádný člen

Kraj:
Tak už mám doma dva kusy ME102-12 50W (DE12/8 ohm) 140°x0°
Do bedny dva kusy a k tomu dva 10" woofry nebo woofer+středobas a dvouapůl pásmo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2010 13:17 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Já jsem na to Tvoje laborování včera napsal pár řádek,ale zase jsem to smazal.
Ono na to totiž musíš přijít sám, že jsou to vyhozené peníze.
Až to budeš mít hotové,přivez to,porovnáme s mými miniaturními Geo S1230.

Myslím, že tě vymetu ze sálu.

S pozdravem Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2010 13:25 

To si neměl mazat, u jeho by to sice význam nemělo, ale ono se najde víc expertů, kteří chtějí stavět LA, někomu stačí když mu řekneš že je to blbost, někdo musí vyhodit hromadu peněz, aby zjistil že je to blbost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2010 14:09 
Řádný člen

Kraj:
:lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2010 14:10 

Tak já ani neměl na mysli LA,jako ten samotnej jeden článek řetězu.
Myslím tedy jednu bednu z banánu.

Nehledě na to, že když dnes někam přijedeš na akci, už nenarazíš na samodomo,i když to samozřejmě neni vždy špatně.
Nedávno jsem byl s kapelou v klubíku v Drážďanech ,taky dělaný aparátek ale hrálo to opravdu výborně.Pověšená klasika 2x12"+1.4"

A to samozřejmě nemluvím o certifikátech,ty se poslední dobou opravdu hodně přitvrzují a neni vyjímka ,že přesto, že je západní komunismus rádoby propojenej,tak Ti třeba v rakousku německý neplatí.

Jinými slovy,ono Ti to možná hrát bude,ale v momentě kdy přijede trochu lepší kapela,tak se zase hned otočí a bude po koncertě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 00:26 
Řádný člen

Kraj:
Jirko, jasně, já chapu všechny ty rádoby rýpaly a nerýpaly, co to se mnou myslí dobře. Když jde postavit dobře 2x12+1,4, jde postavit dobře 2x10+2x1 LA, jen to není jen pár hodin v dílně a okopčena výhybka z měření od HM. Já také neuvažuju používat jen jednu bednu na straně, samo že min 4ks jako základ.
Jistě, dalo by se uvažovat o 3ks 12+2 na 60x40 a nauhlovat to, avšak pokud mi tohle na venek nestačí, přidávat další 2ks 60x40 již je blbost. 5-6ks 60x40 je dost a rvát tam nějaké paskvily 120x20°od fane nebo kdo to vyrábí mi přijde ubohé, neb taková horna prd zahraje od dálky a charka taky nic moc. Já osobně jsme jezdil dlouho na A7570, poslední dobou jsem testoval FH318 a nakonec na FDH285. Ikdyž jsou to 1" a 2" horny, přirozeně hrála A7570, 60x40 lepší na vykrytí určitého prostoru, FH318 hodně směrová a v 1ks na stranu o ničem.
Jinak ohledně samodomo, na velkých akcíách jasně že nenarazíš, na veesnických ligách já osobně narazím v 1% na značkový aparát, spíše samé "laciné" značky či totální :x kraviny.
Další věc jsou finance x příkon x výkon x velikost x mobilita x osazení x chuť hrát na "své" a mít z toho dobrej pocit :arrow: je to koníček a aparátek stovím pro "svou" kapelu, tedy vyhodím 2x12+1,4 JBL, pod tím 2x18 JBL a postaví se lepší výkonější aparát co nepíská, nehučí ale hraje a dá se s tím zahrát i venku

(Krom toho všeho mám doma více kombinací beden, jak satelitky 10+1,4, 12+2 tak 2x12+2 a obdobně... takže apec na menší akce JE.)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 01:22 

Ale jo,třeba se Ti to povede.
Já jsem za patnáct let objevování dospěl k názoru,že na to prostě normální smrtelník nemá.
Toť vše ;)

Jinak hodně štěstí ve výzkumu.

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 02:19 
Řádný člen

Kraj:
Co bys doporučil teda Ty? Dejme tomu požaduji tyto vlastnosti:

2x 4kW na vrchy, BC Speakers, jednochlapovky, mobilní, trapezové, biamp, 120°horizont
Akce plesy v KD, venku bez podia, na podiu, zvučení prostoru 20x60m, převážně 6-ti členná kapela/moderátor a to tak, abys vykryl před pódiem a neřvalo to na lidi u něj a aby bylo jasně slyšitelné i v těch 60 metrech .
Řešit to 12+1,4 ve 4 kusech na 60x40? Jednu na vykrytí před podiem, 2ks do stran neb i tam sedí důchodci a pořadatelé a chtějí slyšet čas co hlásí moderátor. Zbydou ti 2 ks "do dálky" a při té kombinaci 2ks naležato, 2 na stojáka je to takový paskvil to, co z toho leze ven, že nevím nevím.... Kdybych o této situaci básnil jako prvnmí, zase by jste rýpali, že to je na prd, že si mám raději koupit banány.. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 03:09 

Pokud máš danou plochu ,kterou chceš ozvučit,tak každá fabrika na svoje bedýnky má program,do kterého to hodíš a on Ti namaluje co potřebuješ.

V případě Nexa je to Geosoft.

Jestliže máš podmínku 60m do dálky,počítej s tím, že musí být systém pověšen ve výšce,jinak to prostě nejde.

Další věc je, jestli chceš zvučit rachot rockový,nebo jen klasický tanečňák a moderátora.
Ale to vše napoví ten který soft,kolik toho musíš pověsit a jak vysoko.

Doporučit samozřejmě mohu,ale zřejmě není vhodné abych zde dělal reklamu,i když já sám jsem s určitou značkou velice spokojen.

Další věc jsou finance.Já jsem ty peníze taky dlouho obracel a škrtil v kapse,nakonec ale mohu říct,že to byla asi nejlepší investice mého života.
Najednou to nepíská ,nevazbí,furt je tam všechno a nahlas.

Má to samozřejmě i druhou stránku.Když do toho pustíš sračky,tak z toho taky vylezou.A o kapele to platí dvojnásob.Bohu žel.

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 23:54 

Stavět LA, když o tom ví člověk prd a nemá nějakej soft za pár desítek tisíc euro a jediný co kdy postavil je nějaká obyč. x-pásmovka je zrovna tak hloupý jako stavět mikrovlnej zesilovač se znalostmi z NF techniky a opět bez drahýho softu a myslet si že to nějak fungovat bude. Věř Honzo, že ti to fungovat nebude vůbec.
Pravděpodobnost že bys to náhodou poskládal zrovna jedním z nekonečně mnoha způsobů dobře, je nulová.
Takový věci se nedaj navrhovat stylem sestavy 1" + 12" z PD. Je to úplně něco jiného!!! Musíš min. řešit vlnový rovnice v prostoru a to lze v tomhle případě jedine pomocí toho drahého softu, jelikož ani Einstein by to z hlavy nesvedl:). Resp. nemusíš nic, ale pak nečekej ani použitelnej výsledek. A nečekej ani, že ti pomůže středoškolská znalost nějakých ohybů vln, nebo Huygens, nebo něco podobnýho.

Je hezký, že se o tohle zajmáš, ale pokud tomu chceš opravdu rozumět, musíš opustit rovinu popularizační(která je v současnosti bohužel hodně propagována). Jinak bys měl zůstat přizemi.

Vždyť ani pořádně nevíš jak co změřit(viz. jiné téma). Pochybuju, že sis někdy v životě zkusil vyřešit složitější věc než trapnou kvadratickou rovničku či elementární integroš:), o diferenciálkách prvního a vyšších řádů a tedy o vlnové ani nemluvě. A ani to by ti ani zdaleka nestačilo pro takový byť hrubý návrh něčeho jako je LA. Tak prosimtě nefantazíruj a věř klukům, že to je daleko za možnostmi "běžného smrtelníka".

Taková diskuse je ztráta času všech, slouží pak max. pro pobavení publika:)

Navíc pro tvůj účel je to hloupost nadruhou. Opravdu všechny lepší kapely mají v rideru min. RCF a nebo EAW, sice když jsem si je nedávno četl, tak mě tam některé požadavky přišly směšné, ale vem to čert. A pokud to nemáš, tak se s tebou nikdo nebude ani minutu dohadovat o něčem tak zásadním na koncertě jako PA je, vzhledem k tomu, že si předepisujou i v jakým počtu a objemu kelímků se má podávat cola a snad i na kolik stupňů má bejt vychlazená :lol: . A pokud to dopředu neřekneš a zatajíš skutečnosti, oni přijedou, hned obratem odjedou a ty jim budeš muset zaplati tu škodu a celej koncert v hajzlu.

Jedinej ospravedlnitelnej účel je osobní koníček.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 lis 2010 21:39 
Řádný člen

Kraj:
Já se nebavím o tom, že jsem zvukař co chce jezdit zvučit kapely, ale KAPELU, naši kapelu a chceme aparát pro sebe, takže si mužu postavit, koupit, prodat v podstatě co uznáme za vhodné.
Jelikož nám aparát 2x12+2 800W s 2x18 1,2kW prostě už nestačí (slabý, nahoukává, nemobilní, velký, těžký) , a kombinace více beden není vhodná, nemobilní, těžka, rozhodl jsme se postavit menší a výkonné, lehce rozšířitelné bedny, nic víc.

Pro rýpalisty:
Již jsem dělal test , jeden 1" LA 50W 107dB přehraje s přehledem dva 12" 2x200W 100dB a pro info, 140°to opravdu má a těch 0° je s rezervou, je tam cca 3° úhel již na 3m celkem dobře slyšet, hold "jen" 11cm dlouhá horna... (Také měření na Smaartu a Audionet Carma ukázalo, že měřit se dá i doma, drivery minimálně, výsledky srovnatelné s Hubertem, středobasy už chtěly lepší "prostor, místnost)

PS: Stavba bude 4ks beden na stranu, kus 700W, tedy skoro 5kW. Spodky zde řešit nebudem, není to předmětem tématu (jinak 4ks 18" 1700W na stranu)

:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 lis 2010 22:31 

A jakožto správný rýpalista si rýpnu, změř si vertikální směrovky toho LA a zjistíš že má cca 15° vyzařovací úhel, psal jsem Ti to už v jiném tématu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 lis 2010 23:07 
Řádný člen

Kraj:
;) Já vím, no, 15° je hodně, z poslechu bych tomu dal MAX 5-7° jako nějaké středovýšky to zahraje,ale nad 4kHz to je směrové ve vertikalu, což ve 4 bednách na straně dělá cca 30°, ideální...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]