Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: STAVBA HORNY s SPL kolem 140 dB
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 10:27 

Kraj: ČR - Zlínský
No do stavby jsem se chtěl pustit hlavně proto abych opravdu dosáhl špičkového výkonu za málo peněz . Když se dívám na ceny hotových boxů tak mi to vychází 20 tis. Kč a víc na jeden kus. Basák tam většinou drahší něž za 7.000 není. S toho mi vychází podle jednoduchých výpočtů že dám cca 13.000,- za značku a práci to se mi zdá docela hodně.

Na starší bedny jsem se nedíval protože nevím kolik mají nahrkané a v jakém stylu hudby.. popř. takové bedny použivané na techno nebo dokonce na schranz dostávají prý opravdu záhul.. a rád bych aby mi to vydrželo apoň několik let.

Hornu jsem chtěl hlavně díky tomu že jsem ji naživo slyšel a to s basákama AC akustika a fakt mi to hýbalo s vnitřnostmi a mělo to velice pěkné basy.

Jako nebráním se žádné konstrukci ale fakt chci aby to stálo za to, nechci aby to hrálo tak nějak moc středově, což jsem zažil na jedné naší akci kdy mi jeden známý půjčil za nemalou cenu hornflexy AC akustika a výsledek byl fakt hrozný středový zvuk a efekt to nemělo žádný jen to víc řvalo.

Ohledně těch zesilovačů cenový rozdíl je mezi něma minimální takže pokud je lepší crest tak půjdu do něho , ale musím nějakou dobu počkat než seženu prachy ... zatím bych to živil QSA 1200 popř. bych si od kámoše půjčil jiný zesilovač. Má opravdu špičkové modely i kolem 50.000,- za kus ale nevím jaké značky má jich hrozně moc..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 13:19 

Kraj: ČR - Středočeský
Já RMX1850HD měl a vím co umí a neumí, pokud máš repráky typu Kappa15LF, prostě slabší basáky s 3" cívkou, tak 1850HD postačí, víc by ty basáky stejně nepobrali, ale na silnější repra se opravdu vyplatí připlatit na toho Cresta CPX2600.
Kdyby ty hotové basovky stáli tolik co basák v nich + materiál a pár kaček za práci, tak ti výrobci krachnou. Lidé co tu bedny vyvíjeli se prostě musí zaplatit, výroba se musí zaplatit a taky se musí vydělat.
Pokud máš člověka, který Ti to kvalitně postaví tak proč ne, ale ať to není žádná dřevotříska nebo OSB či MDF, kvalitní reproboxy se staví z březového multiplexu.
186Horn bych asi nedělal, kvůli tomu připalování cívky. X1 či ta CUBO18, na kterou jsem odkazoval v minulém příspěvku, jistě dobře vyhoví.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 14:40 

Dobře počkám tedy ještě na nabídku od Jawise, jinak bych šel teda do těch X1 nebo do toho CUBA18. Akorát mi tedy poraďte která volba je výkonově lepší. U těch X1 je při měření jiný basák než který bych tam dával , ale myslím že z RCF LF18N401 půjde kvalita ještě nahoru.

Bednu bych samozřejmě stavil z toho březového multiplexu. již jsem našel několik obchodů kde se dá sehnat tloušťku bych volil asi 22-24 mm.

Jinak to že si výrobci nechají zaplatit za práci je samozřejmá věc to beru, sám dělám na přivýdělek grafiku a taky si nechám zaplatit graf. návrhy , akorát na to bohužel nemám dostatek financí abych byl schopný jejich práci ocenit. Zkrátka kdyby mě zvukařina živila tak jim to rád zaplatím , ale to že udělám pár akcí za rok, na víc akcí ani nemám čas mi ty peníze investované do aparatury nevrátí dřív než tak za 3 roky a to se ještě musí dařit.

Ale mě v žádném případě nejde o peníze takže i kdyby se mi to nevrátilo tak budu rád že budu něco takového mít na zvučení chat a podobných akcí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 14:50 

22-24mm je zbytečné, použij 18mm, ta se na basovky používá standartě.
Teď asi rozpoutám bouřlivou diskuzi, ale Jawis to má postavené z dřevotřísky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 19:42 

A já si zas rýpnu do Cresta, aby bylo vidět, že to je otázka názoru. Když se u Důši nastavil gain na Crestu i na RMXku na stejnou úroveň, neměl jsem dojem, že by za to ty peníze pro Cresta stály. Ne na basech. Když ses pak martine celej "slušně řečeno občerstvenej" odpotácel nějam za davem, musel jsem tomu Crestu nahazovat spadlý jistič :-)
Abysme si tedy nalili čistý číše.

Co ale nezapomenu podotknout a potvrdit, že ty reproduktory potřebují pořádný zesilovač, a jak u Crestu tak u RMX to asi tak někde začíná jako těžký LOW-END. Bylo by potřeba používat mnohem lepší vybavení, aby se ty reproduktory využily jaksi naplno.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 20:04 

No jo jenže pořádný zesilovač stojí okolo 30.000,- teda aspoň podle mě. Zesilovače jsem zatím moc nestudova,l ale vím že tam jsou určité třídy a CREST, QSC a ostatní co jsem se díval mají třídu H což není moc dobré lepší by bylo třeba Dčko. No ale když jsme tedy u toho low endu jaká značka se dá považovat za hi-end nebo aspoň nějaká střední třída. A kolik to stojí. Kámoš říkal že jeho známý staví elektronkové zesilovače a udajně mají nejčistší zvuk, problém je že mají malé výkony a stojí klidně 200.000,- což už je docela cenové peklo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 21:54 

H třída není na škodu. Jen u velkých výkonů je pak absolutní hodnota výkonové ztráty a tím pádem ohřev chladičů koncových stupňů takových zesilovačů větší, a zkrátka to víc topí.
Nic jiného špatného tam není, pokud není zesilovač zkonstruován nedobře. Třída "D" je poněkud náročnější na konstrukci, a musí být z principu propracovanější, a dražší, aby to bylo stejně dobré, stabilní a bezpečné. Pokud tedy nemáš peníze, do Dčka se vysloveně nehrň.
Skoro každá značka má své řady produktů od low-endu až po high-end. Jak QSC, tak Crest. Cenově to ve střední třídě opravdu není tak docela levné. Bývá to 25-30 kapříků.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 00:47 

Ano je to pořád jen zesilovač za 15 litrů, nicméně stojím si za tím, že je lepší než RMX1850HD, nějaký ten Watt navíc dá.
Nevím co by mělo být na Háčku špatně. V H třídě je většina silnějších PA zesilovačů, je to v podstatě AB jen má 2 až 3 napájecí stupně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 19:16 

OK asi začnu hrát pískat fotbal a budu mít nějaké kapříky. No jako oni by možná byly , ale příští rok budu muset kupovat nový počítač a ten výjde tak na 37.000,- a počítač mě vlastně živí, takže skutečně koupím tak v létě zesilovač okolo 16.000,-. Myslím že to na ty moje potřeby bude stačit.

Sice je taky fakt že máme ještě ty 2 bedny od visatonu s 12" basákem a 2x 1" jedna má cca 350 W a budeme to potřebovat taky něčím krmit, až QSA nebude (máme ho jen dlouhodobě půjčené). Možná by bylo dobré koupit jeden pořádný zesilovač a krmit to vše s ním. Na velké akce sice visatony použivat nebudem, ale na chaty a menží akce v barech kde není žádný zvuk jo.

Tak mi poraďte jestli by byl na tento případ lepší jeden pořádný zesilovač s tím že by pak byl lepší na samostatné basy, nebo je lepší 2 zesilovače jeden kolem 16.000 a druhý nějaký základ okolo 10.000,-

A ještě o návrhu beden už je tedy rozhodnuto , budou to X1 zítra ponesu plánek známemu at se pozvolna pustí do konstrukce, ale ještě bych chtěl ujasnit jednu věc , chtěl bych tam dát madla na přenášení a samozřejmě panel se 2ma speacony. Je nějaké místo kam se to přesně umístí ? může to nějak narušit celkový zvuk ??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2010 03:43 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Hehe, prave teraz riesim rovnaky problem... inak ak to bude v nejakom bare stabilne ulozene a nebude to caso nosene, staci ti dat na zadnu stenu kolieska a madla potom ani nie je treba, kedze to len zvalis na bok a ides...

inak na stabilne instalacie kludne mozes potom pouzit aj MDF tam hmotnost vadit nebude (aspon bedna neodskace prec :D) a podobne veci z hladiska odolnosti, ale ked to chces prenasat samozrejme ten multiplex je naj.

Ak by si to chcel aj s madlami na nosenie, tak na X1-tkach to umiestnuju vacsinou na miesto kde vnutri zacinaju bassreflexy, cize oproti membrane basaku + za nou na tych bocnych stenach.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2010 14:47 

Ne ne, H třída je naprosto v pořádku. Naopak elektronkové zesilovače sem vůbec nepleť, je to dnes totální nepoužitelnej hnůj. Snad jen jako kamínka na přítápění, nebo kurvítko zvuku do kytarovýho komba. Navíc jsou elektronky děsivě drahé.

Myslim, že ti bude ten crest nebo rmx do 20tisíc stačit. Připadáš mi jako sváteční pátry člověk, co sice píše, že chce kvalitní bas, ale o opravdu kvalitním basu nemá moc páru-neuraž se, nic ve zlym.
A kluci tady to pochopili spíš jako že když kvalitní, tak opravdu a se všim všudy.
Navíc si ani já nemyslim, že by s těchto výšejmenovaných zesů, nelezl kvalitní zvuk. Jen nepojedou asi ty repráky na krev a zes. s rezervou.

Ucha dej kamkoliv, na zvuku to určitě nepoznáš, pokud to nebudou vyloženě zapuštěné vaničky na mytí nemluvňat ;). Konektory dej nejlíp do zadní odnímatelné desky-budou tak přímo u repráku a tedy krátké.

Vybral sis dobře, sám vlastnim dva kusy a jsem spokojen. Dokáže to vytáhnout z repráku skoro maximum:). Jen doporučím, aby jsi se držel rad na speakerplans a vystlal to na doporučených místech nějakou tou vatou. Pokud to neuděláš, můžou se objevit problémy s různými pazvuky na vyšších basech-osobní zkušenost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 09:19 

Samozřejmě že je H-třída vpořádku a co se týká teploty a energetické účinnosti a v neposlední řadě taky provozní bezpečnosti je na tom oproti klasickému AB-čku s plným nap. napětím na šínách, pro stejný dodávaný výkon mnohem lépe.

K těm zesilovačům ještě. Občas mi příjde trochu komické jak se zde na fóru řeší na celém elektro-akustickém řetězci kdejaká drobnůstka, která by případně mohla ovlivnit výslednou kvalitu na výstupu. Ale nad faktem, že 90% uživatelů koupí takový zesilovač, aby jej mohli zmůstkovat a prát to do 4 ohmů do dvou subů paralelně se tady nikdo nepozastavuje. Víte co zmůstkování dělá s DF na výstupu? Pokud se hraje z MP3 je to celkem jedno, ale u kvalitního signálu je ztráta dynamiky při takovémto zapojení konce na subech uchem normálně slyšitelná. Takže je sice hezké, že zesilovač dokáže v můstku narvat do zátěže třeba i 2 kW, ale kčemu je to dobré když je to takové rozmazané plácání.

Samozřejmě jsem sám z finančních důvodů roky takto systém zapojoval. Pak jsem se ale sám divil, když jsem u obyčejné rmx 2450 rozhodil můstek, zapojil na ni dva suby ve stereu nehonil ji ani ke clipu možná nějakých 400W na stranu a musím říct, zvuk jak víno. Když je v tom ta dynamika, tak to třepotá nohavicema a hýbe hrudníkem již při mnohem nižších úrovních hlasitosti.

Tohle není žádná kritika či provokace, pouze námět k zamyšlení. Ale zkuste se zeptat někoho kdo zvučí opravdu profesionálně jestli má v systému nějaký zesilovač v můstku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 11:56 

No ručky na přenášení se mi určitě budou hodit... protože klub kde děláme akce nejčastějí je v podzemí a u vstupu jsou schody po kterých by se asi blbě jezdilo s kolečkama.

Z vašeho názoru vyplívá že třída H je naprosto vhodná na mé účely, takže asi koupíme jen jeden zesilovač cca kolem 25.000,- a bude me s nim krmit i satelity visaton.

to Ondra : nenech se zmílit ale akcí mám zasebou opravdu už hodně za více jak 10 let pořádání a ježdění po všech možných akcích. A zatím musím říci že nejsilnější aparát co jsem slyšel byl na letošním PLEASURE ISLAND NA techno stage, odhadem tam bylo cca 32 Kw a stan tak pro 2.000 lidí. konstrukčně to byly nějaké varianty horny. A je fakt že když to DJ RUSH přehnal trošku z basama tak mi asi 5 vteřin pochodovaly bubínky ( a to už moc přijemné nebylo).

to Jawis : jn v tomhle máš asi pravdu jenže v tom připadě by bylo lepší koupit 4 Ohmové reproduktory. Jinak bych se za ten zesilovač asi nedoplatil :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 12:40 

4Ohmových repráků moc není a navíc je to neperspektivní. Jeden zesilovač moc dobrý nápad není, to bys musel jedině jedním kanálem živit basy, druhým satelity, ale přejdeš o stereo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 13:10 

A to by nešlo zapojit tak teda kdybych měl tu aktivní vyhybku že bych to zapojil do ní každý kanál zvlášť ve stereu a z ní bych to pak rozvedl do beden ? popř. jiné řešení ?

Oblast aktivních vyhybek ještě nemám moc nastudovanou snažim se momentálně studovat co se dá ale času moc není, takže nestíhám vše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 15:17 

Kraj: SR - Košický
aktívna výhybka spracúva signál ešte pred zosilnovačom .Jedine keby si kúpil nejaký 4 kanálový zosilnovač.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 15:29 

Jo no už jsem to taky našel jak se to zapojuje.... takže to bude asi fakt neřešitelný problém 4 kanálovy zesilovač jsem zatím nenašel.... ale stejně by to vyšlo asi na moc peněz...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2010 17:01 

Kraj: SR - Košický
Lab Gruppen FP10000Q-BP 4*2kW do 4 ohm 2,5kW do 2 ohm , pričom sa da zapojiť aj mostík kde môže hrať do 4 ohm... no stoji viac než dve konvenčne stereo zosily, no je to už značka klassa...udajne hrajú tie zosily skvelo, počul som síce iba raz ale bol to zážitok čo dokáže uhrať zosil čo bez problémov odnesieš po jeden v ruke.

Tebe bude asi lacnejšie 2 zosily + crossover. Na satelity môže byť aj menej značkový resp. lacnejší napr EAW caz2500 či Behri EP2500 alebo ALTO D3, ci MISTRAL4000, na subbasy dačo poriadnejšie aspoň QSC PLX2502 (3102), RMX4050HD, Crest CPX2600, Crown xTi 4000...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2010 10:00 

OK takže o 2 zesilovačích už je rozhodnuto o bednách X1 taky, teď bych ještě potřeboval poradit s aktivní vyhybkou.

Je nějaký podstatný rozdíl mezi klasickou aktivní vyhybkou nebo DSP. Samozřejmě že DSP má více funkcí nastavení atd... ale spíše jestli z toho leze lepší zvukový signál atd.

Líbí se mi třeba tohle http://www.bvaudio.sk/DS/DS34.htm je to ještě za přijatelnou cenu, a zatím bych to použival jen na basy na satelitech jsou vyhybky.

A případně mi ještě prosím poraďte na jaké frekvenci ty X1čky dělit , aby měli co nejefektivnější využití.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2010 12:27 

V satelitu je pasivní výhybka, ta laicky řečeno rozděluje signál pro středobas a pro driver (výškáč). Pokud do satelitu budeš pouštět nízké frekvence, tak budeš zbytečně zatěžovat středobas i zesilovač. Aktivní výhybkou rozdělíš singnál, tak aby každá bedna hrála to svoje. Tak nevymýšlel, že to použiješ jen na basy.
Z DSP může líst lepší i horší zvuk než z obyčejné aktivní výhybky. Jestli chceš ušetřit tak v bazaru na Prodance (http://www.prodance.cz/inzeraty.php) je crossover Dynacord za 800kč, IMHO nebude vůbec špatný.
Ideální dělící frekvence bude mezi 80-90Hz, záleží co zvládnou satelity.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]