Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: STAVBA HORNY s SPL kolem 140 dB
PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 10:10 

Kraj: ČR - Zlínský
Dobrý den , měl bych dotaz na nějaké zkušené stavaře.

Chtěl bych si postavit zatím jen jeden sobwoofer typu HORNA. Jedná se mi především o to že potřebuji basově přizvučit akce v jednom středním klubu cca pro 400 lidí, a nechce se mi pokaždé platit litr za půjčení bassáku aby to tam nějak hrálo.

Přemýšlel jsem o stavbě podle tohoto plánku link http://www.speakerplans.com/index.php?id=18superscooper

V téhle ozvučnici je použitý basák PD 1850 což je zatím nad můj finanční limit , proto bych potřeboval poradit jaký tam dát ekvivalent cca do 6.500 Kč časem až si na sebe vydělá nahradím ho PDčkem.

Ještě se mi jedná o to zda li bude zvuk dostatečně silný na přizvučení takového klubu (standartně jsou tam 2 hornflexy od AC výkon cca 600 W a 4 satelity AC výkon cca 400 W) SPL a další parametry bohužel nevím ale zvuk je nedostatečný na TRANCOVÉ a TECHNO akce.

Děkuji za každou radu nějaké tipy na repro už mám ,ale nechám si poradit od zkušenějších.

Moje návrhy : http://www.reproobchod.cz/rcf-lf18g401-8ohm-p860

http://www.reproobchod.cz/bc-speakers-18nw100-8ohm-p869

http://www.reproobchod.cz/rcf-l18p400-8ohm-p873

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: STAVBA HORNY s SPL kolem 140 dB
PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 11:02 

Kraj: ČR - Středočeský
To co jsi si vybral není klasická horna, ale to je nepodstatné. Co by tam sedělo za reprák, by se muselo vyzkoušet v simulaci, nicméně myslím, že v dnešní době nemá smysl tohle stavět. Nemysli si, že bude stačit jedna bedna do takového klubu, minimálně dvě budeš potřebovat, u basů nejde jen o SPL, ale také o celkovou plochu, která ty basové frekvence vyzařuje, spíš 4 vzhledem k tomu na jakou musiku to má být.
Já bych Ti spíš doporučil X1 také ze speakerplans, dá se osadit RCF LF18G401. Také nezapomeň na to, že základem je dobře postavená bedna z kvalitního materiálu, pokud s tím nemáš zkušenosti, tak je lepší si bedny nechat vyrobit, kdyžtak koukni ke mě na web, můžu Ti nabídnout i jiné konstrukce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 11:42 

Ano vím že je to vlastně hornflex i s předním vyzařováním, bednu bych si samozřejmě nechal postavit, mám v rodině zkušeného dřevaře který by si s tím snad věděl rady. Jedná se mi spíše o to že dělámě cca 4-5 akcí do roka a aby se nám investice do zvuku brzo vrátila to řešení co navrhuješ ty by jen na reprácích vyšlo cca 12.000,- a navíc by jsme museli sehnat další zesilovač stavájící QSA 1200 by to neutáhl. Kdyžtak mi pošli nějakou cenovou nabídku, která by za málo peněz udělala hodně muziky na djsmoke@seznam.cz. Stavající zvuk v clubu je opravdu hodně nedostatečný a myslím že by zatím i ten jeden kvalitní woofer zvuk na bassech hodně vylepšil.

PS. ještě abych nezapoměl máme ještě 2x reprobedny zn. visaton 1x 12" bass 12G30 a 2x 1"driver, + 2 x 15 Bass AC Akustika ve 100l bassreflex ozvučnici , ale basáky AC chci prodat a nahradit to výše zmiňovaným HORNFLEXEM . visatony si nechám na ozvučování nějakých menších akcí (chaty atd.).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 12:22 

Hornflex není také správný výraz, tím se označují bedny jako MT18SUB. Jak hornflex i ten Scoop jsou vlastně backloaded horn, což znamená že předek membrány vyzařuje přímo a zadek do horny, u nich se ujal název Scoop. Hornflex má na rozdíl od scoopu poměrně velkou komoru, takže označení by bylo chambered backloaded horn, avšak nejedná se o čistou hornu, protože je poměrně krátká, je to cosi mezi bassreflexem a TML, čím bude ten zvukovod delší tím víc se bude chovat jako TML. Tak to byla troška teorie na vysvětlenou.
Zpět k Tvému problému. Zcela upřímně, když Ti je za repráky dát 12000Kč moc, tak nemá smysl abych Ti posílal nějakou nabídku, protože moje práce nemá cenu pár stovek a ani ten materiál nemá cenu pár stovek. Možná by jsi se i divil kolik jen stojí materiál na jednu bednu, sice se to dá různě ojebat, třeba místo březového multiplexu použít dřevotřísku, já ale tohle nikdy nedělat, nedělám a dělat nebudu, a nikomu bych nedoporučoval kvalitu ojebávat, ve výsledku pak každý zjistí že to stojí za prd, a buď začně dělat další ojebávku, aby opět zjistil, že je to na prd, nebo už šáhne dlouběji do peněženky a pořídí něco pořádného, ovšem prodělá na tom že to neudělal hned... Profi audio vybavení nejsou žádné hračky a prostě to stojí peníze a ne málo. Zaplatit to z nějakých akcí co jsou 5x do roka to prostě nejde.
Ono bys k tomu také potřeboval pořádný zesilovač a ne PSA, což je také investice alespoň 15 000Kč.
Tohle jsi asi slyšel nechtěl, ale taková je realita. Jedna bedna, ať už bude jakákoliv, tak Tě prostě nespasí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 13:17 

Proč si myslíš, že ti to bude hrát jako Mogalemu, když tam ten reproduktor vlastně nedáš?
Zesilovače QSA taky nebudou nic moc, a proto říkám jasně NE. Tohle nejde. Nejde to ani s tím dobrým reproduktorem, a nepůjde to už vůbec s ničím horším.
Martin poradil dobře. Postav bedny minimálně dvě, a osazení vždy podle vybrané ozvučnice a její zátěže na reproduktor.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 13:26 

Njn asi máte pravdu , ale moc jste mě fakt nepotěšili, kdyby nebyla ekonomická krize a lidi by byly ochotni platit větší vstupné na akci tak by to asi bylo o něčem jiném. Jenže u nás by chtěli vstupné nejradši zadarmo a nikdo už neohodnotí kolik je kolem toho práce takovou akci vlastně udělat a že do toho musíme dávat vlastní finance.

Ale čistě teoreticky jak jsem již výše psal těch 2 15" od AC se chci tak jako tak zbavit, mělo by smysl aspoň postavit nějakou levnější variantu z 2x 15" podle nějakého ověřeného plánku ??

PS. Když prodám ty 2 bedny jedna je z aktivním zs. tak budu mít cca rozpočet tak 12.000,-
Třeba tohle řešení je docela zajimavé.
http://www.speakerplans.com/index.php?id=hd15horn

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 13:42 

Tak ono je to i o typu akce. Mladý prostě nejevěj zájem a pozornost k hudbě. Jdou se tam rosekat a pobavit spolu. Je to něco vedlejšího, proto za to taky odmítají platit. Kdyby byli kulturnější a hrálo se jinak, platili by asi víc, jenže těch zas tolik není. 300 za dobrou hudbu bych dal. Jen to nikde nevidím produkovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 13:59 

12 000Kč moc není. To bych viděl tak na SBF15, což je hornflex, výkres ale nerozdávám zadarmo, je za 500Kč, plus samozřejmě zdělím všechny potřebné informace. Vhodné osazení je RCF LF15G401. Když si to postavíš sám, tak se možná do rozpočtu vejdeš, případně přihodíš nějakou stovku. Časem si můžeš udělat další dva kusy, ale samozřejmě to bude chtít pořídit nějaký ten pořádný zesilovač.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 18:34 

Dobře ještě si to teda rozmyslím do čeho půjdu ... kolik by cca vyšla nějaké obstojná varianta se dvěma 18" kama?? Všiml jsem si že 18tky na stejných parametrech jak 15tky nejsou o moc drahší. Třeba by se ještě někde dali splašit trošku větší finance. Stavbu ozvučnic neřeším ta bude zadarmo.

A ještě když jsme u toho že je duležitější celkový objem basáku, nebylo by třeba výhodnější postavit 4 bedny s parametrově horšíma basákama (třeba KAPPA LF) nebo 2 bedny ze 2 basákama.

Těžko se totíž hodnotí něco co jsem ještě neslyšel, ale nejsilnější zvuk co jsem měl na naší akci byly 2 woofery od AC akustika se 2 18"kama a 1500 W rms ... a to byly taky asi jediné bedny co jsme museli ztišovat protože nám to fakt hýbalo ze žaludkem...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 20:00 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jestli děláš kvalitní ozvučnice zadarmo, tak se hlásím se yájmem o nějaký vzorek :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2010 22:04 

Ano, se smečkou reproduktorů by to mohlo vyjít obdobně. Problém je, že si nakonec budou žádat víc zesilovačů,kabelů, ozvučnic a jiného montážního materiálu, takže pokud to bude hrát stejně, nebo dokonce víc, bude to zcela jistě dražší. Osmnáctipalce jsou ekonomické, to je pravda. Jsou to levnější basy, hlavně kolem 40Hz :-)
15" ale není třeba nějak zavrhovat, mají zas plno jiných výhod. Pokud ale mají být jen dva, viděl bych to spíš pro ty osmnáctipalce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2010 16:56 

Já ty ozvučnice nedělám , ale nechám si je udělat :) samozřejmě to bude za nějakou protislužbu...

Asi je pravda že idealní řešení budou nějaké 18tky , takže jdu hledat plánky a pak se do toho pozvolna ale jistě pustím. Pokud máte někdo nějaký rozumný plánek skříní s driverama cca kolem 6.000 za kus tak mi můžete hodit link.

Ještě bych chtěl poradit s tím jak nejlépe vyřešit vyhybku ?
1. Koupit nový zesilovač z výstupem na subwoofer (popř. i jaký model)
2. Nechat stávající zesilovač QSA 1200 a koupit aktivní vyhybku.
3. Nechat stávající zesilovač QSA 1200 a udělat pasivní vyhybku (to se mi zdá ale kvůly výkonu a předběžným orientačním výpočtům jako nerealné řešení zvláště kvůly velikosti tlumivek).

Děkuji vám za spoluprácí a objasnění určitých věcí ve kterých jsem si nebyl uplně jistý ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2010 17:01 

2.Nechat stávající zesilovač QSA 1200 a koupit aktivní vyhybku.
5.Všecko prodat, a koupit rozumné krmení pro rozumné reproduktory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2010 17:42 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Smoke - pokud bys rád ušetřil při nákupu, tak koukni na soukromou zprávu, co jsem ti poslal ;).

Zatím si nech QSA a až našetříš, tak si můžeš pořídit lepší stroj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010 13:58 

Zatím jak jsem projížděl plány tak se mi docela líbí tohle řešení http://www.speakerplans.com/index.php?id=186horn

Osadil bych to RCF L18 P300 nebo PD 186.

Je to trošku nad rozpočet ale zase asi se nevyplatí šetřit pokud chci opravdu mohutné basy.

Akorát mě trochu znepokojuje že plánek je z roku 2001 od té doby mohli být vymyšlené efektivnější konstrukce. Hlavně rozměrově je to docela velká skříň.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010 14:56 

Jakákoliv basová horna musí být zákonitě velká, to je prostě fyzika a tu nikdo nevosere. Aby se jednalo opravdu o hornu musí být dlouhá minimálně 167cm, pokud je zvukovod kratší tak se jedná o nějaký hybrid mezi hornou a bandpassem (například Megatoní EM15BASS). Z výkresů se dá krásně poznat o co se jedná, u horny reproduktor vyzařuje přímo do zvukvodu, ten je na začátku malý a postupně se zvětšuje (viz.: 186Horn). U bandpass-horny reproduktor vyzařuje do kompresní komory, ta je na konci hodně zúžená a pak už pokračuje zvukovodem (viz.: HD15, EM15BASS...)

Chceš-li něco menšího než je 186Horn, tak to určitě nemůže být čistá horna. Vcelku zajímavé by mohlo být toto: http://www.freespeakerplans.com/cubo-18/Page-15.html. Autor píše že je to "Tapped rear loaded bandpass horn". Klasické bandpass horny bych zrovna nedoporučoval, venku hrají dobře, ale v uzavřených prostorech to s nimi už tak slavné není. Tohle je založené na podobném principu jako některé hornflexy, ale i tam se dá trošku najít "bandpassové" chování. Osadit to můžeš již zmiňovaným L18P300, i LF18G401 tam bude jistě dobře fungovat.
Ještě k tomu 186Hornu dost často se řešil problém s připalováním cívky právě u té L18P300. A takový problém bude mít asi i spousta jiných reproduktorů v téhle bedně. Ta komora má extrémně malý objem a prostě je tam moc horko.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010 16:41 

Aha a ja žil až do teď v tom že horna hlavně musí splňovat určité úhly pod kterýma se zvuk z repráku odráží.

Na té velikosti až tak nelpím ... jde mi spíše o to že když už to budu dělat a investuji do toho nějaký čas i peníze tak ať to má ve výsledku opravdu co nejmohutnější zvukový projev. A hlavně aby to hrálo pěkně od spodu a aby se lidem zvedal žaludek když to zapnu (to ber spíše s nadsázkou).

Pokud by to měla být třeba i ta horna o těch rozměrech 167 cm taky by to nevadilo .... akorát jsem ještě nenarazil na ty správné plány.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010 20:28 

Kraj: ČR - Jihočeský
Chceš nízkej bass,tak si postav X1 S RCF LF18g401.Ty hrajou nízko.Ale stejně to nebude hrát jak má,když to chceš nakrmit tím QSA 1200.Je na to měkej.Za málo peněz málo muziky.
V tvým případě bych postavil 2x X1 a pošetřil na QSC 1850HD.
Ale nikdo ti to nezaplatí,jak už bylo řečeno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010 20:41 

Ne ta horna by mohla být klidně rovná, zvukovod je různě "zohýbaný" aby ta bedna měla nějaké rozumné rozměry. Těch 167cm je délka zvukovodu, ne nějaký rozměr bedny. Čím je zvukovod delší, tím je ta bedna schopna zahrát nižší frekvence, dá se říct že horna je schopna záhrnat nejžší frekvenci o její 1/4 vlnové délky. Jestli umíš anglicky, tak vcelku dost teorie najdeš na speakerplans v sekci FAQ.

QSC 1850HD není moc dobrá volba, je celkem slabý, minimálně Crest CPX2600.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 09:00 

Martine,

Já bych to se slabotou toho QSC neviděl tak dramaticky, sám jsem takhle X1-ky nějakou dobu provozoval vždy dvě na zmůstkovanou 1850HD a můžu s čistým svědomím říct, že to dokáže nadělat pořadný bordel.

DJSMOKE:

Mistře, ve vašem případě bych přestal bláznit s hornama, nebo s jinýma, podobně vyguglenýma konstrukcema a postavil, nebo lépe koupil něco, o čem se obecně ví že funguje dobře a i poté co to to pořídíš a dostaneš se do úzkých, tak ti bude někdo schopen pomoci. Doporučuju bazar na Prodance, pokud nebudeš nakupovat od technařů, tak se tam dají za rozumný peníz nakoupit velmi slušné bedny či repra. Sám jsem zde několikrát reproduktory kupoval a nikdy nebyl žádný problém.
Pokud bys chtěl X1-ky tak mi pošli zprávu a nějak se domluvíme. Už nevím kde to všechno skladovat.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]