Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 15:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: "Barva" zvuku u hi-fi zesilovačů
PříspěvekNapsal: 13 lis 2010 09:16 

Problém je, že tys mě přečetl a pochopil, a já tebe ne. Jsem z toho takovej celej smutnej. :lol:

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2010 09:54 

Kraj: ČR - Zlínský
Každý zesilovač, který parametry splňuje a překračuje normu DIN45500 pro hifi přístroje, bude hrát jinak a to dokonce i v případě, že jde o dva shodné přístroje, ale z různých výrobních sérií a z různého roku výroby. Záleží hodně na tom /předpokládáme-li všichni vypnuté korekce/, jak je zapojen koncový stupeň, zdali má na vstupu konce diferenčák jeden či dva a s fety nebo bipoláry, jak je dimenzován transformátor, jak bohatá je filtrace, nakolik je v pořádku výstupní relé a výstupní svorky a v neposlední řadě-jak se dotyčný kus vyrovnává s komplexní zátěží, kterou bezesporu reprosoustavy jsou. Některé starší zesilovače mají dokonce ještě nesymetrické napájení a kapacitní vazbu na zátěž a přesto se subjektivně zvukově jeví lépe, než o dvacet let modernější kus, podstatně složitěji konstruovaný. Záleží pochopitelně na rychlosti přeběhu-výrobci rádi přehánějí až o 100% a výše uvedené konstrukční detaily samozřejmě také ovlivňují činitel tlumení. Ten, je-li zbytečně vysoký, přetlumí basové reproduktory natolik, že se pro ně spíš stává jakousi brzdou, bylo to názorně vidět na srovnání zesilovačů DPA222 a DPA386, kterýžto druhý z nich má na výstupu pouze jeden pár průměrných spínacích fetů. DPA222, která má v konci čtyři páry robustních BDček a poměrně silnou nfb hrála prostě jinak, sušeji, tvrději a subjektivně s menším objemem basů, přitom jsou to oba vynikající zesilovače, ostatně jak jinak z dílny Pavla Dudka.
Rovněž tak starší Akaie, Pioneery, Denony apod. s 500-800VA transformátory, dokonalými a propracovanými koncovými stupni a bohatou filtrací hrají značně jinak /lépe/, než současné výrobky, byť s toroidy a moderními součástkami.
Potíž je v tom, že v současných výrobcích se na horším zvuku podepisuje spousta faktorů, počínaje čínskými kopiemi známých typů polovodičů, přes elektrolytický hnus, který se dneska do přístrojů montuje /vysoká parazitní indukčnost a vysoké ztrátové činitele/ až po mizerná výstupní relé a poddimenzované transformátory, jejichž malá tvrdost se dohání vysokými kapacitami ve zdrojových částech.
Bylo by to téma tak na tři hodiny v živé řeči, ale pravdu mají ti, kteří říkají, že i zesilovače se stejnými objektivně změřenými parametry budou subjektivně hrát na stejných soustavách každý jinak, to mohu ze své servisní praxe potvrdit, protože mi prošla rukama spousta přístrojů nejrůznějších značek a provedení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010 22:57 

Kraj: ČR - Pardubický
Ja jsem jednou zkousel porovnavat barvu zvuku u svyho SE lampovyho zesilovace.Jako koncovky tam byly SV83 coz je lampa podobna EL84,v SE triode zamenitelna.Jako budic jsem zkousel 6N1P z roku 1953 i verzi EV z let 80.,PCC88 Tesla,E88CC Tesla,E88CC Philips,6922 Electroharmonix soucasnou,Siemens PCC189 a Siemens E288CC.Kazda z tech lamp hrala jinak,mezi nekterymi nebyly temer rozdily,mezi jinymi znacne.Nejlepsi byla E88CC Philips a ji hodne blizko kupodivu PCC88 Tesla,ikdyz podzhavena (potrebuje 7V misto 6,3V),zdala se mi lepsi nez Tesla E88CC.Na nekterych starsich nahravkach Toma Waitse se mi nejvic libila ruska 6N1P (nepoznal jsem rozdily mezi tou z 50.let a tou z 80.let),Tomuv zpev byl v prostoru posazen jinak nez pri pouziti E88CC,asi byli i mirny rozdily v zabarveni zvuku nastroju,to uz si nepamatuju,ale nejvic patrnej byl ten zpev.U jiny Tomovy nahravky to bylo zase jinak...Nejhorsi ze vsech byla soucasna Electroharmonix 6922...
Dalsi vliv na zvuk,hlavne pak prostor a detaily jsem zaznamenal pri pouziti stribrnych kabelu k bednam,mam pomerne slabe,silver core,primer dratu 0,5mm,delka 2m,zapojeni v biwiringu,pro muj system idealni a levne.Zmenil se prostor,vylezly detaily...na basech jsem zadnou zmenu nezaznamenal,pouze stredy a vysky...po zkusenosti s kabely ze stribra jsem zapojil i vyskace pres stribrne kondenzatory Mundorf Premium silver/oil ty uz nejsou moc levne.Vysky se zlepsily,zjemnily,jakoby zkultivovaly...slysitelny rozdil,no ale za dost penez...kdyz uz jsem u toho stribra,tak ted stavim dva SE lampace pro zname a budou tam vystupaky,ktery maj na sekundaru postribreny draty.Uz ty trafa nejakou dobu posloucham a musim uznat,ze je to opet zmena k lepsimu oproti mym velmi povedenym trafum od Frantiska Hlavy...ty postribreny draty maji vyznam pouze pri pouziti vysocecitlivych reprodukroru....no a dalsi zmena k lepsimu nastala po vymene vazebnich kondenzatoru za stribrne Mundorfy,pred tim tam byly rusky teflonovy asi K73...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]