Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Subwoofer k delta12LF+D220Ti
PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 00:09 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
nj, dik za ten odkaz, je to tam pekne vysvetlene hlavne ten rozdiel BP a MT18sub, takze uz som sa rozhodol pre tu X1 s RCFkom, hned idem pisat rozmery na rezanie a snad sa mi podari zohnat aj preglejku namiesto MDF aby to nebolo hypertazke :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 00:53 

Class A je o dost jiná bedna i když vypadá hodně podobně.Hodí se do ní reproduktory s lehší membránou a relatvně silným magnetem.Takovéto repro mívají i menší Xmax a vzhledem ke konstrukci boxu je nutné pohlídat reproduktor na spodních frekvencích. Výhodou ClassA je rychlá impulsní odezva a značná citlivost celého boxu v oblasti 50 - 100Hz.
Mt18Sub je takový pokus natáhnout frekvenční rozsah navíc směrem dolů.Bedna samozřejmě hraje a dost nahlas,ale kvalitní zvuk to není.
No a k tomu subsoniku - u bedny s jedním 18" a brutto objemem 280l ,je skutečně 37Hz tristní výsledek, navíc ještě s potřebou přidat 3dB jen o pár Hz výš.
Konstrukce basboxů je extrémě obtížná a drahá záležitost.Navíc s nejistým výsledkem, čím víc se tím zabývám,tak tím víc chápu proč je dobrý basbox tak drahý, i když na něm vlastně nic není. Taky je zajímavé,co drobností zakládá dobrou bednu a s jakým klidem jsem je dřív ignoroval a bůhví kolik mi jich ještě uniká :-).
Teď si třeba už dva měsící hraju se satelitem 12+1,4" , pořád je co zlepšit. Přitom je to vlastně jednoduchá 400W bedýnka, která navíc bude stát necelých 11.800 korun(490Eur) i s DPH ....

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 01:30 

Kraj: ČR - Středočeský
Petr V.: Když už jsi nakousl tu impulzní odezvu, jak by podle Tebe měla ideálně vypadat? "Ideálně" asi není to správné slovo, protože ideální bude jiná, než ta které se dá v reálu opravdu dosáhnout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 10:20 

Uff, tj to bude draha zalezitost, vychadza to na nejake 4 m2 dreva :-/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 17:49 

No jak má vypadat IR to je otázka.Měl by to být strmý nárůst z 0 bez doznívání.Jenže otázka je jak se tom projeví okolí a jestli to co vidím je skutečná realita. Třeba Clio FW co používám,se s vlivem prostředí vyrovnává docela dobře, do určité míry.
Pokud chci opravdu změřit co nejvíc realitě ,musím s bednama na sál a nebo na letiště do hangáru.Ten má 50x30m a výšku 15m.Tam už se dají podnikat reálná měření od 40Hz.Jenže každou konstrukci prověří až reálné nasazení .

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 18:31 

Bez doznívání to by byl ten naprosto ideální případ a dosáhnout toho je asi nereálné. Můžeš ukázat měření IR toho ClassA?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2010 21:33 

A tam ti nevadí vlastní módy toho hangáru. Nebo je to nějak spěšl vytlumeno? Jakou má dobu dozvuku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2010 00:10 

Je to přesně o vzdálenosti odrazových ploch a době dozvuku - tedy ještě než dojde na nějaké odrazy a dozvuky, už je dávno změřeno :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2010 00:44 

Tento prostor je pro můj účel zcela vyhovující.Měřící okno je dostatečne velké. Potíž je v tom,že jsou tam letadla a já tam můžu jen když jsou venku a vystrkat ven dvoumotorovou Cessnu je docela fuška a ještě větší je přesvědčit majitele,že jeho aeroplán za 4mega nedojde k úhoně.
Měření basovek sem dávat nebudu, to vyvolá akorát sérii otázek.Jsou to komparativní měření.
Mnohem víc je obecná zkušenost s různými typy beden.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010 17:04 

No tak uz mam konecne doma to RCF LF18G401 a je to krasny reprak, je riadne "macaty" a ten magnet s mega vetranim uprostred je uzasny, to som necakal :D

Dosky (18mm MDF) som dnes doviezol domov takze cez vikend sa bude stavat :roll: potom poslem foto zo stavby, pripadne nejake dojmy zo zvuku... No idem sa na to vrhnut.... :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 00:02 

Kraj: ČR - Jihočeský
JJ je to supr repro.Já sám vlastním 1 X1 s RCF LF18G401 na zmůstkovaném QSC 1850HD spolu s EM151 krmené Crestem cpx 1500 a fakt se mi zvuk moc líbí.Nízké frekvence mi hýbou doslova tělem.Myslím,že budeš spokojen jako já :)
EDIT:MDF bude těžká,lepší by byl březový multiplex překližka.(možná i zvukově)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010 03:21 

tjn viem ze preglejka je najvhodnejsia, ale tu MDF som mal za super cenu takze bolo rychlo rozhodnute, z preglejky by ma to vyslo velmi vela, a na hmotnosti mi az tak nezalezi kedze to nebude casto nosene...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 01:34 

No takze dnes som dostaval subwoofer X1 sub, a hraje to fakt skvele. Co sa tyka nizkych frekvencii je to ozaj zazitok co jeden samotny box dokaze. Naopak co sa tyka vyssich basov tam to trosku chyba, ale to nevadi pretoze ked sa k tomu pustia aj satelity hra to uzasne a tie doplnia vyssie basy bez problemov, ved predsa ten x1 je aj tak subbas...

Inak pri max. vykone to na najnizsich fr. robi celkom peklo, vsetko sa trasie a uz su basy take hlboke ze ich ledva pocut ale pritom aj tak sa trasie cela budova az doslova od zakladov.

Testoval som v garazi velkom cca 10x4m s vyskou stropu cca 2,5m a z dveri kt. nam idu z garaze do domu a do pracovne, povypadavali kluce z dierok (po vlozeni naspat zase vypadli :D) je to fakt neskutocne co jeden kusok dokaze, musi to byt krasa zvucit so styrmi kusmi na stranu nejaku velku akciu :)

Je pravda ze nevyhodou tohoto boxu su uz spomenute vyssie basy, takze na nejake techno a podobne styly sa to nehodi, ale na hip-hop, pop, rnb a podobne je to ako stvorene...proste jednym slovom krasa :) Inak sila je tiez kolko energie to zozerie, leach v mostiku kt. to krmim si pri max. vykone papal zo siete 7A :D

Momentalne som zaneprazneny ale akonahle bude cas poslem nejake foto

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 08:52 

Gratuluji dalšímu šťastnému majiteli X1 subů. Stejně časem postavíš více kousků a to teprve něco zažiješ. Obzvlášť venku je to celkem masakr. Když se zvuk subů oprostí od dozvuků a odrazů způsobených akustikou místnosti a zůstanou skutečně čisté rány jako z děla, je to paráda. Máš už jasno v tom jak se má sub ideálně pokládat případně párovat?? Mi trvalo celkem dlouho než jsem na to přišel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 09:21 

Kraj: ČR - Jihočeský
Sem rád,že si spokojen jako já.V místnostech to umí udělat pěknej bordel.30-60hz mi fakt prolézá tělem,až mi leze mráz po zádech s toho a zalehají uši,když se do toho nahulí kilowata.Venku jsem to zatím neslyšel.
Jinak mám to napojené na QSC RMX1850HD v můstku.
Jawisi,jaké znáš metody umístování tohoto subu?
Třeba by mě zajímalo,jak to bude hrát z rohu místnosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 11:25 

No konkretne ja viac na kopu sa skladat nechystam, a viac kusov urcite robit ani nebudem, kedze je to pre mna dostacujuce a zvukarinou sa velmi nezaoberam. Mam to skor len na take mensie party a zvucenie malickych akcii nehodlam do toho investovat stotisice :D

Inak ku skladaniu neviem presne ako si to myslel ale ak myslis ako to na seba naskladat, tak myslim ze najvhodnejsie je klasicky na sirku cize tie strbiny na vysku no a takto dva vedla seba a dva nad ne a najlepsie ak by boli na suboch ochranne rohy so zamkami a potom by ani nebol problem s rozchadzanim sa od seba pri vyssich hlasitostiach.

A parovat to si myslel ako to pozapajat elektronicky ak je toho viac kusov, alebo ako ? Pretoze ak ano tak to uz zalezi len od daneho zosilovaca aku impedanciu zvlada...ak by sa ratalo so 4oma na stranu mozno by najvhodnejsi bol nejaky koncak v triede D kt. by daval tak aspon 2x4kW@2Ohm a suby dat jednoducho paralelne, pripadne dva zosilovace,kazdy na stranu a v mostiku co da 4kW@8Ohm a suby dat serioparalelne, to uz zalezi len od toho kto ma na aky zosilovac a s akou impedanciou si ten zosilovac poradi :) Inak sila musi byt uz aj krmenie na take zosilovace, vacsinou co som si vsimol je to krmene len jednou fazou a ta musi byt sakra vyzmykana a pevna, to uz treba nejake slusne 32A flasky na 3 fazy :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010 15:21 

Tuhle problematiku jsem dlouho konzultoval i na fóru speakerplans a závěry jsou následujicí.

1,U jednoho kousku je to více méně jedno, ale jak bývá dobrým zvykem u bandpassů 6.řádu, pokládají se nabok. Tzn. štěrbiny portů jsou navýšku.

2,Pokud máš suby dva pak nejlepších výsledků dosáhneš jejich umístěním uprostřed PA tak, že je opět necháš naboku a přirazíš je k sobě horními porty (Front chamber) porty.

3,U 4 kusů pro velký tlak na krátkou vzdálenost Pakl uprostřed kde se dají dva a dva na sebe dle předchozího postupu pro dva suby.

4,Pokud chceš vyrovnanější a stálejší pole na větší ploše(se 4-mi kusy), pak poží postup 2 a dej vždy dvojici na stranu.

U osmi už je to jasné dva 4 kusové pakly atd.

Ale celkem dluho jsem se trápil se 3-mi kusy na straně :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2010 15:14 

No tak konecne posielam fotky subu, trvalo to dlhsie lebo so mal vela skoly... Nevedel som ako poslat tie fotky ci to niekam uploadnut alebo ako tak som to hodil priamo sem na forum ako prilohu, kedze to trebalo riadne skomprimovat tak kvalita je aka je. Keby niekto velmi chcel kvalitnejsie fotky tak poslem mailom...

Az teraz nedavno som to pustil ako to ma ist pretoze doteraz som este nemal crossover, este som ho nemal dokonceny takze vcera v noci bol hotovy a dnes prebehla prva normalna skuska :)
Aktivna vyhybka obsahuje regulaciu urovne jedneho a druheho kanalu, regulaciu HP filtra pre satelity, regulaciu urovne pre sub, preladitelny HP filter pre sub, LP filter pre sub, preladitelny EQ, uroven EQ, prepinanie fazy...+ kazdy kanal ma vlastny indikator vybudenia vystupu.

Konecne som mal cas a celu zostavu som prehucal generatorom a je cosi neskutocne co ten X1 subwoofer dokaze narobit pri frekvenciach 40-35Hz, taky tlak na tak nizkych fr. som este nezazil :D Pocul som uz aj Sneky s PD1850 ale tie nesli ani z daleka tak hlboko ako toto :)

inak pri pustani beznej hudby ako pop a podobne, cely rack odobera zo siete tak cca 8-10A v beznej prevadzke. Ked je vsetko na hranici moznosti a zosilovace v clipe tak v spickach to skace k 16A... :twisted:

PS: inak pardon ale obrazky idu od konca ku zaciatku nejako som to poplietol :roll:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2010 00:02 

Dal by sa v X1 sube pouzit 18SW115 alebo LF18N451 a krmit to s RMX4050HD v mostiku? Bude to hrat hlasnejsie ako s LF18G401 alebo z toho vznikne len 4kW radiator... Ide mi o to ze subi budu len 2 a chcem aby to hralo co najviac.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2010 22:15 

S největší pravděpodobností bude vhodné bednu pro tyhle reproduktory naladit níž, už i to LF18G401 by to sneslo. Ale nejsem si příliš jistý vhodností 15SW115 do badnpassu. LF18N451 by tam myslím mohlo hrát slušně a pěkně nízko.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]