Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vyroba jedne reprobedny z 5.1 Logitech X-530
PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 13:52 

Kraj: ČR - Středočeský
Cau,
Prosim o radu. Jsem uplnej zacatecnik, jak uz asi kazdej poznal z nazvu tema :oops: . Posledni dva dny procitam nejruznejsi clanky a fora. Uplny zaklady sem snad jakz takz pochopil. Presto mam ale spoustu otazek.
Protoze me nedavno odesela soustava Logitech X-530. Presneji sem urazil ovladani hlasitosti na hlavnim repraku, Vsichni komu sem to dal aby se na to podivali, rikali ze ta soucastka se proste neda nikde sehnat a at to cely zahodim coz me tu asi taky kazdej vpali. Ja sem se ale po delsi uvaze rozhodl ze se z toho pokusim udelat jednu bednu (protoze doma nic nemam hudbu musim poslouchat primo z note booku a hlavne pro zabavu, protoze me to docela chytlo). Takze nejdriv sem se ze zvedavosti podival do subwooferu ve kterym je reproduktor s napisem logitech a nejakejma cislama takze sem se toho moc nedozvedel :) na strankach vyrobce je tohle

Subwoofer: 25 watts RMS (into 4 ohms, @ 100 Hz, @ 10% THD)
Subwoofer: 13.3 cm (je to i stim plechem na prichyceni jinak je to 11,5)

a v satelitech tohle (prepokladam ze to jsou vej sky nebo ze to tak aspon "pujde" pouzit) na pohled vypadaj vsechny stejne a maj 5cm. v kazdym satelitu jsou 2 reproduktory.

Left/right: 7.4 watts RMS x 2 (into 4 ohms, @ 1 kHz, @ 10% THD)
Center: 15.5 watts RMS (into 4 ohms, @ 1 kHz, @ 10% THD)
Rear left/right: 7.4 watts RMS x 2 (into 4 ohms, @ 1 kHz, @ 10% THD)
Subwoofer: 25 watts RMS (into 4 ohms, @ 100 Hz, @ 10% THD)

Jak uz asi kazdej pochopil chtel bych 2 pasmovou bednu. A zajima me jestli to pujde kdyz pouziju woofer ze subwooferu a "vejsky" ze satelitu (tak aby to hralo alespon ze 70% stejne "kvalitni" zvuk jako kdyz sem si pustil hudbu na cele soustave.) Taky bych se chtel zeptat jestli ma nejaky vyznam (aspon nejaky) a je mozne zapojit vic 4ohm vejsek do jedne reprobedny (na jednu vyhybku).
A to hlavni jakou vyhybku bych mel pouzit. Co sem tak hledal na netu tak 2 pasmovy univerzalni pro 4 ohmy byli kolem 500 Kc coz se mi zda dost vzhledem k tomu jakej low reprak z toho bude.
Potom bych normalne pres zesilovac:Pripojil k notasovi jestli to teda pujde vzhledem k tem 8 ohm.
Videoton EA 7386 S
music power 2x50W
rated power 2x30W
8 ohm
(je to hodne starej kram) Mozna bych si taky zkusil vyrobit vlastni podle navodu co sem nasel ale do toho bych se moc nehrnul vzhledem k mejm elektrotechnickejm znalostem.
Poudeji bych chtel zkusit dodelat druhej reproduktor uz podle nejakyho hotovyho projetku.
Bylo to vycerpavajici ale doufam ze vsechno dulezity bylo receno. Vim ze vetsina z vas by se asi za podobej reprak hodne hodne stydela ale pro me neco lepsi nez nic. Takze budu opravdu rad za kadou radu. :)
Predem dik

Naposledy upravil ticor dne 27 zář 2010 17:03, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Vyroba jedne reprobedny z 5.1 Logitech X-530
PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 14:57 

Ty lidi odmítají pomoci protože ta práce na tom je samozřejmě násobně dražší než zbytková cena bedýnek. Jestli tvá hodina času stojí 10Kč, tak to chápu. U kohokoli jiného je čas příliš dražhý, a když k tomu připočtem materiál, ze kterého by se měla udělat opravdová reprosoustava, zcela jistě se dostaneš hodně nad 1000Kč. Tak proto...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 15:19 

Jak sem rikal chci to pro zabavu a nemam ani floka na to abych si postavil opravdovou reprosoustavu. na tu vyhybku bych si snad jeste nekde pujcil. Material na bednu mam jestli teda myslis drevotrisku naradi snad taky. V soucasny dobe nemam skutecnou praci a kdyz me neco bavi tak to udelam klidne i zadarmo. Jenom tu radu potrebuju a je mi jasny ze lidem se o takovy opicarne nechce ani moc premejslet :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 16:44 

Kraj: ČR - Olomoucký
Hele. Takhle po drátě je těžké uplnyho začátečnika navádět v tom co má dělat. Nejlepší by bylo, kdybys narazil na někoho ochotnyho v okolí, který by tě vzal pod křídlo a provedl by tě tématikou. Popřípadě by ti pomohl s výrobou bedny a držel by nad tebou ochranou ruku (někdy je lepší kladivo).

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 17:07 

Petr Berka píše:
Ty lidi odmítají pomoci protože ta práce na tom je samozřejmě násobně dražší než zbytková cena bedýnek. Jestli tvá hodina času stojí 10Kč, tak to chápu. U kohokoli jiného je čas příliš dražhý, a když k tomu připočtem materiál, ze kterého by se měla udělat opravdová reprosoustava, zcela jistě se dostaneš hodně nad 1000Kč. Tak proto...

A ja z toho co sem cet sem vyvodil ze pro zapojeni aby to hralo v ramci moznosti dobre mi bude stacit jenom hotova vyhybka. Nejdriv sem si myslel ze bych ji snad mohl i vyrobit ale potom co sem se tu docet o tom ze vypocitat se to vlastne neda a na mereni nemam vybaveni ani znalosti tak sem se na to vykaslal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 19:31 

O tom to celé je. Pokud to nemáš jak změřit, už jde jenom hádat, a výsledek je někde mezi akceptovatelným až po katastrofu. Nejen zvukovou, ale i elektro-mechanickou.
Pokud kucháš ty vnitřnosti zesilovače, a hrabeš se v síťovém napětí 230V, nikdo ze zde zodpovědných si nemůže vzít neznámého nepoučeného šťourala na triko. K průseru stačí vteřinka.
Kdybych to měl brát podle sebe, tak jsem se to všecko naučil buď sám nebo po boku někoho zkušenějšího s větší "šarží". Trvalo to roky, a pořád jsem dost velkej amatér. Jak si představuješ, že by tě to měl někdo učit přes chat nebo forum, a to okamžitě, aby ty bedny za měsíc stály?
Já si to představit neumím, a už vůbec ne tu měsíční ztrátu času někoho zkušenějšího na rozflákaný bedny za 500. Opravdu ne. Promiň, je to názor, ale je potřeba mít trošku nějakou soudnost. Doporučím ti tedy dále se vzdělávat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 20:42 

No... diky za uprimnost. Sem dost zklamanej myslel sem ze zapojit universalni vyhybku aby to alespon trochu hralo neni takovej problem. Kdyz to ale rika clovek s rokama zkustenosti tak na tom neco bude. Proste sem ty zaklady spatne pochopil. Tak a ted muzu rict ze sem soudnej :D
A vzapnutym zesilovaci se hrabat me jeste ani nenapadlo o tech zatim nevim fakt vubec nic.

Mam tede jen dve strucny teoreticky otazky:
Vyplatilo by se zapojit do jedny vyhybky zapojit 2 nebo vic tehle sitovejch vejsek? chapes myslim jestli by to melo nejakej efekt. Ne jestli by se to vyplatilo penezne. A druhá. Mohl by si me prosimte doporucit nejakou literaturu nebo neco na netu. Pokud mozno v cestine. A díky

Ja v okoli proste nikoho kdy by tomuhle rozumnel nemam je tu jen jeden kamos elektrikar kterej by me prej sice s necim poradil ale tohle nikdy nedelal. takze to asi ani nema cenu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2010 21:11 

Univerzální vyhybka může způsobit vytvoření nepředvídaného impedančního minima, a krom hrozného NE-sladění reproduktorů může dojít k přetížení a nevratnému poškození zesilovače. Zapojení více reproduktorů paralelně to samé, a sériově si nepomůžeš - tedy tvé nápady nabírají směr od deseti k pěti... Efekt to může mít zvukový i světelný - při destrukci zesilovače. Rád zopakuji, že jsem nejednou už viděl doslova hořet plamenem i tovární bedny. Pravděpodobnost neodborným zapojením dalších obvodů tímhle jen zvýšíš a proces urychlíš.Opravdu to není sranda. Všecko tohle amarétovi v hlavě už dávno problesklo, a kdyby bylo jednoduché bezpečné a levné řešení, už ho máš na stole :-)

Literatura, no, jistě repromania, prodance, audioweb, a další čtivo jako AMARO, Praktická elektronika, a snad někdo přidá další. Typicky to jsou knížky s elektronikou pro střední školy, ale na jazyk mi zrovna nelezou ty jména.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 00:40 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Možná se uplně poprvé zastanu začátečníka.
Prvotní dotaz zněl : urazil jsem potenciometr hlasitosti.

No, jestli Ti všichni řekli ,že to nemá cenu opravovat,tak s tím úplně nesouhlasím.

Pokud bych si řekl zhruba 50,- Kč za potenciometr,i když zřejmě ne ten samý a 300,- Kč za opravu,tak za 350,- Kč se to snad proboha vyplatí.
A jestli mi to přivezeš na Vinohrady,tak s tím nemám žádný problém.

Nějak mi unikla ta následná přednáška o vyhybkách a následné konstrukci další reprobedny.
Ale třeba jsem jenom přetaženej a unikly mi souvislosti.

S pozdravem

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 00:49 

No ono to asi nebude tak jednoduchy. Asi to neni klasickej potenciometr s klasickym pripojenim zejtra ti to vyfotim ale rikali ze to nepujde. a jestli jo tak je to zmrd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 00:51 

nebo to muzu vyfotit hned jestli tu ses

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 01:33 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Klidně to pošli na mejl.Když to nepůjde, řeknu to na rovinu.

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 08:36 

Kraj: SR - Košický
Ja si tiež myslím že lepšie bi bolo pokúsiť sa dať dokopy tie logitechy ono niekedy ti niekto povie ako že sa to nedá opraviť len preto lebo na to nemá čas alebo chuť sa v tom babrať alebo to jednoducho nevie.Ku môjmu otcovi keď sa ešte zaoberal elektronikou opravoval tv radia stroje atď tak chodili už len také veci z ktorými si nikto nevedel radí dokonca dokonca ani v autorizovaných opravovniach a opravil ich preto poviem skoro všetko sa dá len záleží na prístupe a trpezlivosti človeka a nechce sa mi veriť že sa to v tích logitechoch nedá opraviť.

Naposledy upravil mereksk dne 28 zář 2010 17:29, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2010 11:36 

JKL píše:
Možná se uplně poprvé zastanu začátečníka.
Prvotní dotaz zněl : urazil jsem potenciometr hlasitosti.

Nějak mi unikla ta následná přednáška o vyhybkách a následné konstrukci další reprobedny.
Ale třeba jsem jenom přetaženej a unikly mi souvislosti.

Jirka

No ona totiz to prvni nebyla otazka a vlastne sem to uz ani nechtel resit. Chtel sem proste postavit reprobednu z tech repraku co byli vevnitr jen tak pro zabavu a pro radost z toho ze bych neco podobnyho dokazal. Ale jak sem potom zjistil tak bych asi tu radost vlastne nikdy nemel. Takze nakonec budu rad kdyz dam dohromady puvodni komplet.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]