Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla ARS276 / ARO689
PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 11:43 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím všechny,
narovinu... nevím o tom skoro nic, takže by to se mnou chtělo krapet trpělivosti :D . Nedávno jsem se dostal k reproduktoru ARO689, který je v reproskříňce ARS276. Potřeboval bych nejlépe krok za krokem popsat, jak ho zprovoznit. Vůbec nevím, jak ho zapojit do el. sítě. Napadlo mě, že ten transformátor převádí z 220V na 100V, ale tak lehké to asi nebude, co? Kdyžtak mi dejte facku přes obrazovku :D. Předem díky za pomoc.

FOTO:
http://i52.tinypic.com/v5h2kl.jpg
http://i55.tinypic.com/ztdno4.jpg

EDIT: Světlezelený kablík vede k prvnímu šroubku z leva nahoře (P).

Chodím na počítačovou školu se zaměřením EPS (Elektronické a Počítačové Systémy - zaměření především na elektroniku). Jsem ve třetím ročníku a o repro nevím nic. Je to tedy moje chyba? xD Díky za vaší trpělivost.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla ARS276 / ARO689
PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 15:19 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Michale,řeknu Ti to velice opatrně a slušně.
Jseš nejspíše na cestě k velkému neštěstí,úrazu el.proudem nebo vyhoření bytu.
Pokud chceš zapojovat reprák do sítě,zřejmě o tom opravdu nic nevíš.Spoj se prosím s nějakým kolegou,který je elektronik ať Ti vysvětlí základní věci.
Zřejmě Ti tady někdo asi poradí co dělat a co nedělat,já se však domnívám, že bys opravdu v těchto pokusech neměl pokračovat.
A abys neřekl, že jsem jen rypák,tak to repro je zřejmě ze školního rozhlasu,proto má tzv. stovoltové trafo.
To ale neznamená,že se připojuje do sítě.Žádné repro se nepřipojuje do sítě,ale nejčastěji do nějakého zesilovače.
Toto repro se připojuje do tzv.stovoltového výstupu zesilovače.To se právě používá v rozvodech a vedeních na dlouhou trasu,např. právě školních rozhlasů.Jedna z výhod je paralelní řazení v podstatě libovolného množství reproduktorů s trafem v jakémkoliv místě .
Tolik stručně.
Ještě jednou zdůrazňuji,neblbni,230V někdy i zabíjí...

S pozdravem

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 16:00 

Jo jasně, sry, hned po tom, co jsem to napsal mi to došlo, co jsem vlastně napsal :D . Jinak mám doma jeden reprák, který má kabel vejpůl... tak jsem použil dvě kolečka na klíče (+ a -, tuším, že to je sériové zapojení) a oba repráky po zapojení do pc hrajou. Mám ale takový dotaz. Když je to rozhlasový reprák, proč hraje tak strašně potichu? Přidám fotku, kdyby někdo něco věděl. A díky za odpověď.

http://i52.tinypic.com/2d1vbsz.jpg
http://i56.tinypic.com/xf3evd.jpg
http://i56.tinypic.com/2n05u2o.jpg

EDIT: Hraje potichu, i když je zapojený sám. Jinak žlutý a červený kabel je ten druhý bezejmenný 4ohmy a 15-20W reprák, hnědá a bílá je kabel do PC a modrá a bílá je Tesla.

Chodím na počítačovou školu se zaměřením EPS (Elektronické a Počítačové Systémy - zaměření především na elektroniku). Jsem ve třetím ročníku a o repro nevím nic. Je to tedy moje chyba? xD Díky za vaší trpělivost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 16:11 

Za prvý, vyhoď to trafo a připojuj signál rovnou na reproduktor.
Za druhý,PC nemá zesilovač ,pouze sluchátkový výstup a ten není schopen vybudit reproduktor na potřebnou hlasitost.

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 16:22 

JKL to naprosto podchytil, a když vidím, že i v druhém příspěvku "zase vedle", rád mu poděkuju za velmi věcné vedení tématu tím správným směrem, a budu pokračovat.
Až najdeš nějakou přípojku, co ten výkon - a hlavně napětí - má, tak může opravdu být malér. Při práci s nízkým napětím je potřeba být proškolen minimálně na Vyhlášku 50 §5 pro práci pod dohledem, popřípadě §6 s následnou kontrolou/revizí. Ošulit se to sice dá, můžeš svobodně dělat co se ti zamane, ale za cenu porušení bezpečnosti s možným následkem smrti. Je snad jasné, že ti co prošli školením mají pak na triku odpovědnost za ty, kterým ohledně elektriky radí pod možností basy v případě průseru, proto ti tu asi nikdo takový neporadí nic jiného, než se též nechat vyškolit abys věděl co můžeš a hlavně co NESMÍŠ.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 16:24 

Kraj: ČR - Středočeský
Jak napsal JKL, chybí Ti jedna podstatná věc - ZESILOVAČ. Zajdi na aukro, prodává se tam spousta slušných Hifi zesilovačů z 80. let v ceně kolem 1500Kč. Pak musíš vyhodit to trafo, Hifi zesilovače nemají 100V výstup.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 16:33 

OK, díky. Trafo dám pryč.

EDIT: Jo, super, myslím že hraje hlasitěji. Mám ještě jednu takovou trochu off otázečku. Co je to nad tím 4ohmovým reprákem?
http://i52.tinypic.com/2d1vbsz.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 17:43 

To je piezo měnič.V tomto případě je to vlastně výškový reproduktor.
Ale pozor.Je to hodně velká náhražka výškového reproduktoru.Ono to sice trochu syčí ale jinak nic.
Používá se to v levných zařízeních a nebál bych se říct,že je to spíš pro parádu než pro užitek :D

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 17:49 

Jinak mě tedy fakt zaráží,co Vás v tý škole učej.
Nedělám si iluzi,za nás to taky nebylo nic extra,ale je fakt,že v prváku jsme už normálně bastlili zesiky a některé kantory jsme mohli elektriku vyučovat.
No, ta druhá půlka třídy naopak dostala doporučení,aby přešla na obor cukrář/číšník :D

Jestli ono to taky nebude trochu v Tobě :oops:

Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 18:19 

Digitální technologie, těžkou teorii. Už já jsem třeba ve škole na praxi nenamontoval jediný silový prvek, snad krom kabelu. Pak už jen prozměnu dobrý zámečnický zácvik, a přístroje na malé napětí... Je to i tak ale hodně smutné.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 22:00 

Ne fakt... třeťák, a my pořád ještě na praxi zapojujeme diody, relé, kondenzátory a to je tak všechno. Jinak dodám, že jsem na soukromce a náš učitel praxe to má spíše jako brigádu. Učí jenom v pondělí a úterý. Jinak dělá v soukromém sektoru... A v elektronice jsme nebrali ani teorii, jenom samé CRT, LCD, diody...teď jsme začali dvojbrany atd.
PS.: Něco takového by stačilo? http://aukro.cz/item1214578214_auto_mot ... _cena.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2010 01:35 

Kraj: ČR - Středočeský
No, stačilo, ale má to háček, vstup to bude mít na 12V, takže ho nemůžeš připojit jen tak do sítě. Adaptér k tomu zřejmě nebude, univerzální adaptéry co se prodávají budou slabé, takže jedině nějaký notebookový na 12V, ale ten nebude nejlevnější. Nebo že by jsi si vytáhl 12V ze zdroje od PC. Nicméně dáš-li nějaký ten peníz navíc a koupíš nějakou slušnou starší mašinu, tak uděláš líp.
Co se týká škol, ať je to soukromá či státní všude vás naučej hovno, nebo pořádně nevysvětlí základy, začnou chrlit na váš složitý věci a všichni jsou v prdeli protože vůbec nechápou o čem ten učitel mluví a výsledek je stejný jako předtím, opět naučili hovno. Není to tak dlouho co jsem ze školy pryč, takže dobře vím jak to tam chodí, je to tak akorát dobrý k tomu abys dostal papír (maturitu), díky kterému se můžeš nechat alespoň trošku slušně zaměstnat. Byl jsem na soukromý, potom na státní, všude je to stejný. Učitel, který opravdu umí něco vysvětlit je tak jeden ze sta. Takže co se sám nenaučíš to neumíš.
Sečteno podtrženo chceš-li se něco opravdu naučit, tak se o to musíš zajímat, hledat si informace sám. Opravdu nečekej že se ve škole o elektroakustice něco dozvíš. Pokud jste se ve 3. ročníku školy zaměřené na elektrotechniku nedozvěděli, že k reproduktorům je třeba zesilovač, tak to ta škola není v pořádku.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]