Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: REPAS 1058
PříspěvekNapsal: 18 srp 2010 20:24 

Stejně tak. Ještě bych ale dodal, že tomu zkreslení frekvenční modulací se nevyhne vůbec žádný velký reproduktor, pokud není dělen dostatečně "nízko". Projeví se doplerův jev, a díky tomu vyzařovaná vysoká frekvence "ustřeluje" přesně ve tvaru a rytmu té frekvence nízké, protože při tom řekněme sinusovém signálu se membrána reproduktoru místo pohybu tam a zpět frekvencí 2kHz (klidně i víc, reproduktor za dělící frekvencí přece nepřestává pracovat a vyzařovat)pohybuje dopředu, a zas dopředu místo dozadu(i když méně o ten tvar té vyšší frekvence), protože membrána je zkrátka vržena "basovým signálem" tam kam patří, a ten signál s nižší amplitudou a vyšší frekvencí s tím nemá šanci něco udělat. Je to důvod, proč se stavějí dvou-a půl pásma, které tento problém řeší (přestože tam zůstanou neřešené další problémy).

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: REPAS 1058 (původně), nyní stavba nových PA beden
PříspěvekNapsal: 18 srp 2010 23:15 

Čili dle této teorie: Pokud bude bas zpívat "Holka modrooká" a soprán "Vyletěla holubička ze skály", při vhodných reproduktorech to bude znít jako "Skákal pes přes oves"....

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2010 06:05 

Ne každý je tu profík aby pochopil o co jde, a pokud je zapotřebí takový extrém aby to čtenář pochopil, tak prosím. Profíci to snad ani nemají zapotřebí číst...
Důležité není jako co to bude znít, ale to, že to bude znít jak z prdele :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2010 15:05 

Kraj: ČR - Středočeský
Pro zajmavost jsem si zkusil spočíst nějaký rozdíly frekvencí dané tím D. jevem. Postupoval jsem takto(jestli se nepletu): Nejhorší případ nastane pro max. lin. výchylku a v okamžiku průchodu membrány rovnovážnou polohou(tam je nejvyšší rychlost pohybu membrány). Pro novou frekvenci vnímanou uchem platí f'=f*(c/[c+-v]), kde c je rychlos zvuku a v je okamžitá rychlost pohybu membrány(zde při průchodu rovnovážnou polohou), f je původní frekvence, f' je nová frekvence. v bude tedy = Xmax*2*PI*f, kde f je nějaká modulující frekvence....najlepší bude asi si najít maximum výchylky v simulátoru. Nebo jinou podle uvážení....Xmax je maximální lin. výchylka(ta co udává výrobce). + platí pro pohyb membrány směrem k nám, - analogicky od nás. Tedy např. Xmax=8mm, f = 200Hz, a f-ovlivněná = 2000Hz, pak f nová bude sinusově s frekvencí 400Hz kolísat v rozmezí fmax a fmin. fmin = 1942Hz, fmax = 2061Hz. c jsem bral 340m/s. Jak moc je to slyšet ale neumim posoudit. Samozřejmě nemusí platit že na těch 200Hz bude zrovna využitelná výchylka až 8mm, to záleží na konkrétním naladění bedny. Proto píšu zvolit podle uvážení:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2010 19:38 

Kazdopadne je to rozptyl hodnot asi 6%. Pokud vemu v uvahu, ze clovek slysi i nektere nemeritelne veci (obcas ale neslysi totalni prusery), neni duvod to nebrat vazne...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2010 21:16 
Řádný člen

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zásilka je na cestě takže jdu do sestavy Eminence Kappa-15LF + RCF N350 + Megaton A7570 a na doporučení dannyho do skeletu http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000005

:) Jsem zvedav na výsledek mého rozhodnutí snad druhý pokus už bude ok

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2010 21:20 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Komponenty už se vezou ;)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2010 21:21 

Ta bedna by seděla, a zvuk, však poznáš sám. Bude to asi hezky basovat... Nejde to ani pochválit, ani pohanit. Takže nezbyde než popřát ať se ti to líbí... Pak se ještě ozvi s hotovým výsledkem, a prosím jen do jednoho tématu :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 07:32 
Řádný člen

Péťo vím že na vaši aparaturu to nemá hold 10 let od dob kdy vedla eminence je už pryč :lol: teď už to vím . Jak se říká kdybych nebyl blbec a nevykašlal se na to tak mám hampejs lepší. Všichni dělali aparáty , všichni chtěli zvučit , ale málo kdo vydržel. Já zůstal pak raději u Diskoték tam bylo kšeftů v celku na celý rok. Dnes můžu jen závidět co má Drobek například atd. když zavzpomínám, tak já měl v těch jeho letech 20W bednu a stavěl sem svůj 3 zesák 2x60w :lol: to byl čas. A těch akcí co sem odehrál na českých bednách to dnes už by mi klepali na hlavu (např. suby + 4x ARS 1058 nebo sestava s ARM 9404 a po krádeži beden dokonce i na 4 bedny s reprem ARN 226 :D ) za to dnes na na steré roky blbnu a stavím (polo)profi bedny.

I tak se těsím jak malej kluk a když to nebude to pravé tak už mám noční sny že kappa pujde na bas a bednu překopu na jinou, ale to je hudba možná na přístí rok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 08:32 

Nějakej čas Ti ty bedny určitě vydrží, mezitím našetříš a můžeš pořídit nějaké pořádné suby třeba s LF15G401 nebo N401 a k tomu kompakty s 12".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 08:51 
Řádný člen

Díky Martine ,ale řekl bych že už zůstanu u 15" skeletu co mi výrábí Danny a čas ukaže co bude třeba. Spíš pak udělat 15 nebo 18 bas. Jak sem to teď počítal tak už abych vyhrál ve sportce je toho hodně .....bedny, zesáky atd. :lol:

Naštěstí nejaké světla mám tak jen řešit zvuk :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 09:09 

Uvidíš časem, jestli ty bedny taháš sám, tak moc dobře poznáš že malé satelity s 12" nejlépe s neodymem a k tomu slušné 15" suby jsou fajn.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 12:12 
Řádný člen

Už to je doma díky Luky vše došlo v pohodě ;)

Jen sem se zalekl zvukovodu, nějakej velkej kousek je to než na netu :D

Martine už poznávám tva slova začíná to být těžké jen co sem to donesl z pošty

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 15:25 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Super. Jo ta horna by chtěla opracovat a nastříkat :). Je to takovej polotovar.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 15:31 
Řádný člen

Díval jsem se to zvládnu trocha základu pak barvy a max trošku dočistit otřepy. Pak bude jak od matela :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 16:22 

Ne, to jsem nechtěl říct. Ani u mě to nebude sranda, protože není na ten zbytek - mixy,mikrofony, monitory, světla... A i tak se dá pohanit i to mé. Drobka je mi spíš líto. Tolik peněz do toho může nalít, a takový aušus kupuje...
I tak ale jistě plno kšeftů zvládne nebo vyfoukne jiným. To je holt život.

On ten zvuk nemusí být špatný, koneckonců tam jsem ani moc nemířil. Je to jak to říká Martin. Ač jsem to byl zprvu ochoten tolerovat, hmotnost je svině, a cokoli co sám neuneseš(nasadit ten satelit nad hlavou někam na klacek) je vážný problém. Podstatné bude jak s tím naložíš, zda u toho zůstaneš, a kolik ti to vydělá na lepší :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010 17:21 
Řádný člen

V pohodě, máte víc zkušeností a je třeba se něco přiučit i z chyb...........spíš jak říkáte ta hmotnost to bude síla ,ale že bych ty satelity dával nad hlavu no nevím nevím už ted. To budu muset řešit nějak na místě (stoly, případně na suby až budou atd).

Stou výbavou nezbyde než přát všem ať máme hodně kaček na toho našeho koně ;)

Drobek má dobré, že si to koupí, druhá stránka je kvalita ,ale tu si nedovolím soudit. JAk říkám jen trošku závidím :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2010 19:35 
Řádný člen

Kraj:
Drobek si nic nekoupí, na vše dostává love od tatínka, toď realita. Maximálně přispěje z brigády, v 15 letech kde bys bral love...
Ano, škoda těch peněz utracených za TAPCOtroniky :-D
Mít 200litrů mám zvuk jak víno

Libore, napiš SZ, rád bych pokecal. Studénka kousek od OV a chybí mi kolega :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2010 23:35 
Řádný člen

Kraj:
Já bych přidal 2600kč a pořídil 15NDL76 či HPL, de250, A7570 a zvuk jak víno. Eminence je vykoupena nižší citlivostí a horšími středy, je třeba dělit níže=lepší driver, min 1,4 nebo velice slušný 1" což jsou zase finance navíc.
Ohledně zvukovodu, ikdyž se zdá 75°celkem dost, vyzkoušeno osobně, že tato horna dokáže ve 2 kusech na straně uhrát fotbalové hřiště s DE250 (hasiči, dětský den, večer disko)

Každopádně Eminence LF není vhodná pak pro kombinaci se subem , pokud LF ořízneme na crossu od 100Hz nahoru, nebude 100-dělička zase tak dobré, jako když to bude hrát fullrange. Je to LF basák. neLF by byla lepší na středech, avšak fullrange bude slabá na basech.
A pokud necháme LF hrát fullrange apod to strčíme suby do 100Hz, dá se, bude "více" basů, ale trošku se míchá barva tónu basu z LF a subbasu. Otázka názoru a poslechu.

Pokud plánuješ i suby, šel bych do 2x12", klidně i 2x10" (tady se bez subu ale asi neobejdeš, nepoužiješ-li vyložene basové 10"-tím zase stratíš na citlivosti a výsledné hlasitosti)

Subíky třeba 2x15, 1x18 klasické osvědčené bassreflexy a nebál bych se, aby to bylo mobilní při použití kW repráku i snížit objem komory. Někdy je lepší čistější bas než vyhoněných 35Hz do +6dB
Dexon výhybku nebo co to je zač vyhoď, neexistuje "univerzální" výhybka. Jako fungovat to bude ale vždy bude něco navíc nebo něco chybět v pásmu, nedej bože kombinace, že něco nadbývá a něco chybí (výhybky AC Akustika)...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010 03:36 
Řádný člen

Není co dodat máš pravdu.

Původně sem chtěl malé výkoné bedny, ale to zas neuhraje basy.

Co se týká vyhýbky tu má i Lukáš v nabídce sem zjistil ma 1,5 drát na cívce což mě vedlo právě do koupení.

U eminence asi zůstanu už tak jsem vyhodil 7500 za zbytečné repro 12" + středy 6,5" možná jiný rok to pak překopu jak mě to naštve. :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]