Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 13:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: volba ozvucnice k 4x18" PD918
PříspěvekNapsal: 21 čer 2010 00:03 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravim vas, jak to tu procitam, zjistuju, ze tohle forum je jedno z mala, kde se daj na urovni resit bedny, tak sem si rekl ze vas pozadam o nazor. mam 4ks PD918 http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=78968 a zvazuju jak to naladit. situace je takova ze mam 4ks EM15Bass - BC PL100 a 4ks primaku tusim BC15sub priskrcenych trochu vys myslim ze kolem 100Hz osazenych 2xkappa15LFpro a 2x PD15SB40. plan je, ze bych chtel aby to hralo o neco niz jak EM15bass zkusil bych to tak od 40Hz 24db/okt BW s tim ze vyhledove bych jeste chtel pristavit 4ks mogale 1850 horn s novym PD1851 reprakem :) takze tu mam 4 ruzny bedny se ctyrma ruznejma reprakama:
18" 1850 mogale horn + PD1851 50-200Hz
18" ?basreflex? + PD918 ??-??Hz
15" EM15bass + BC15PL100 60-150Hz
15" basreflex kappapro lf + PD15SB40 150-300Hz
a ted teda otazka jak pouzit ty PD918 aby to bylo k necemu ve vztahu s ostatima bednama, premejslim, ze to proste dam do bassreflex bedny naladim to tak na 45Hz a kdyz bych mel treba jen 2x18" primak + 2x15" primak + 2x12" + 2" na stranu, mohl bych to pustim niz a mit prijemnej cistej zvuk kdezto kdybych mel postavit vsechno, tak ty primaky pustim vejs a horny necham hrat nizsi bas a primaky vyssi bas.

tady je ilustrativni fotka, je to slepeny z fotek co sem tak nahodou objevil... a chybi tam ty 18" primaky.

http://i.nyx.cz/files/00/00/04/22/42291 ... 7b1efa.jpg

tak sem zvedav jestli podporite moji uvahu udelat bassreflexy s variantou preladeni na stredobas nebo navrhnete nejakou novou myslenku :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: volba ozvucnice k 4x18" PD918
PříspěvekNapsal: 21 čer 2010 06:27 

Já ti nevím. Je to zbytečně moc druhů beden, a to je drahé, protože se musí všechny typy naprocesorovat a ořezat, a tak každá ta bedna může hrát jen relativně svoje funkční úzké pásmo. Některým se to také nemusí líbit, a nelíbí, protože je ochudíš o potřebnou výchylku reproduktoru, která je potřeba pro jeho chlazení, a tím snížíš zatižitelnost. Pak to celé může hrát dokonce pomalu méně, nežli s menším počtem beden jednoho typu.

Horny potřebujou bejt oproti přímovyzařujícím velkejm subbasům řezaný trošku vejš (45-50Hz), nahoře podle chuti, a přímovyzařující subbasy potřebujou docela nutně velkovýchylkové reproduktory, čemuž to PD tak docela nevyhovuje. Tak nebo tak je potřeba se pro slušnej výsledek zbavit té reproduktorové „zoo“, a začít seriózní sestavu, maximálně dvou typů beden.

Pokud bys postavil víc kusů Těch PD1850Hornů, měly by to všecko zvládnout samy. V případě stavění 4-stack, a ne tak strmém dělení to zahraje dost hluboký bas na to, aby ty Pdčka už nebyly potřeba. Pokud bys chtěl přímovyzařující subwoofery, chce to vybírat trošku jinak.

Ono je jednoduché z mé strany všecko smést ze stolu, a nastolit ti nějaký režim, ale z tvé strany, když už ty reproduktory máš, to nebude sranda. No, Osobně bych postavil PD1850/PD186 horn, a dal tam právě ty PD-čka, co jsi nakoupil, 15“ se zbavil, a místo nich nakoupil pár 18“-či 21“ subbasových reproduktorů, a napral je do objemných, nízko laděných bassreflexů...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 09:34 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdar, když se tu kecá o 18 tkách, tak se přidám na chvíli sem. Právě jsem dodělal satelity s Teslou ARO 9415 a Seleniem D220Ti. Fotky hodim s postupem času sem :). Mno mám je v celkem velkejch budkách (130 čistejch litrů), takže jedou celkem odspoda. Nevím ještě definitivně, co pod to, ale rozhoduju se mezi MT18, Class A nebo i nějakým pořádným Bassreflexem. Nepotřebuju, aby to tlačilo nějak fest, spíš bych ocenil kultivovanej projev a aby šly odspoda. To Aročko se nezdá, ale kdybych ho využil na plnej výkon, tak si myslím, že uhraje klidně 2 na stranu. Nemůžu se a ani nechci pouzštět do velkých akcí (Jáchyme, hoď ho do stroje), takže to vidím zatim jen na dva ks. Chci si přes to pustit občas nějakou tu muziku a občas si na to zahrát pro publikum méně než 100 Hlav :lol: :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 10:02 

Dobře živené MT18SUB/X umí zdatně sekundovat slušnému 2x12" + 2", tak bacha na to :-)
ClassA je z toho všeho asi nejkopavější, a nejméně bude hrát tam dole, i když na běžný projev to ve dvou kusech stačí. Stejně jako u MT18SUB kouzlo spočívá v tom, že se nechá při dobrém zesilovači o dost decibel naekvalizovat, a nemá problém ani se 45Hz. Sám je mám, a když jsou vedle sebe, nemůžu si stěžovat. Pokud ale celkové SPL není cílem, vyřadil bych tuto konstrukci, a přemýšlel mezi MT18SUB a banbpassem (Třeba X1 sub). Jsou zkrátka znatelně basovější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 10:40 

Petře, asi mi mluvíš z duše. X1 bych jakožto spíše rocker rád vyřadil. Mám přecijen radši, když reprák hraje přímo. Takže nakonec asi opravdu skončím u toho bassreflexu... Docela se mi zamlouvá 18TBX100. Máš nějakej další nápad ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 10:46 

18TBX100 jen do běžného bassreflexu. Aby se projevil, potřebuje pro svou práci dost objemu. V MT18SUB je jen něco přes 100l, a to je málo. Každopádně na kombinaci bassreflexu a 18TBX100 jsou dobré reference, hlavně v interiérech. lidé mají ten hutný zvuk rádi. Taky ho mam rád, jen mi přijde finančně nevýhodnej. Do MT18SUB patří trošku svižnější reproduktory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 10:52 

Jasně, já jsem měl taky na mysli obyč bassreflex. Podle qček je to jasná páka... Horší je, že si to budu muset někde poslechnout, než se rozhodnu. Ve své kritice určitě narážíš na potřebu kvalitního krmení a poměr objem+váha versus SPL, že?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 11:05 

Ano, přesně tak. To krmení sice není tak kritické jako u zvukovodných ozvučnic, protože tady jsi dost omezen výchylkou reproduktoru, která je sice slušná, ale konečná, a čím víc basů, tím větší výchylka. Ne že by tomu bylo u ClassA a MT18SUB jinak, ale ta výchylka je tam znatelně menší díky menšímu objemu za reproduktorem, a vsází se spíš na gain v ladění bassreflexu kde je výchylka nejmenší, a také to tam narozdíl od bassreflexu už i méně hraje, proto se to tam přidává dost decibel, a začínají být kritické tepelné vlastnosti reproduktoru. Takže na zesilovače bych to neviděl v bassreflexu tak náročné. Těch 1000-1200W bych považoval za optimum. Víc se do toho za běžných okolností asi nedá prát. S MT18SUB se s tím spíš naopak přímo počítá.
Pak jsi ale omezen maximální SPL, která je nižší, je potřeba aparát násobit, a tam je ten zakopaný pes, proč to nechci :-) Jinak proti tomu nemám námitek. I ty moje NWčka jsem měl v bassreflexu, a je to zvukově milejší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 11:51 

Dík za Tvé pěkné komentáře. Nicméně nejen život, ale i hudba je plná kompromisů. Nejlépe mi vychází asi zvukově bassreflex. Jenže jich potřebuješ les, pak je hornflex. A nakonec bych asi bohužel dal horny, který se mi zdá, že dost kreslej. Měl jsem chvíli cukání si koupit za dobrej peníz superscoopery s PD1850, ale dostal jsem z toho trochu strach :shock: Navích, kdybych to chtěl nějak rozšiřovat nebo obměňovat, tak mi přijde, že ten bassreflex docela dobře zapadne do velké škály aparátů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 19:06 

Kraj: ČR - Středočeský
Jakožto rocker bych rockerovi doporučil MT18SUB. Osobně ty hornflexy mám zvukově raději než bassreflexy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2010 22:55 

Martin: Vždyť se vyjadřuju dost nejistě k tomu co chci :lol: Hornflexy budou asi svižnější než bassreflexy. Taky je nejčastěji potkávám na konzičích. Účinnost maj taky vyšší, ale nejdou úplně od podlahy. Je fakt, že jsem si chtěl udělat takovej muší aparát s co nejméně kompromisy. Ty moje satelity, ač toho mnoho nesnesou výkonově, tak jedou rovně už od 70 Hz, takže tam mám poměrně blízko dolů a sub nebudu řezat tak vysoko... Ale stejně je to všechno asi jinak. Díky, když bude víc názorů. Teď jsem hrál na malym fesťáku, kde byly dva hornflexy s 18 na stranu a nad tím 12 bandpas?, 6 na zvukovodu a 1 palc. horna. No nejlepší na tom zněl trash metal, ale rokenrol nic moc. Měl jsem pocit, že mi tam mezi tím chybí 15ctka :?

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]