Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výroba AlNi/AlNiCo magnetu
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 03:26 
Řádný člen

Kraj:
Kluci nevíte jaký byl technologický postup fyzické výroby a opracování toho fláku kovu ze kterého je vlastní AlNio/AlNiCo magnet? Nemyslím celý magnetický obvod. Já jsem si totiž vždycky myslel že se jedná o klasickou slitinu. Jednak mi ta myšlenka přišla tak nějak samovolně, jednak když se člověk podíval na hranu toho magnetu kde je jakoby uříznutý z delšího kusu tak je tam zcela hladký bez nějakých vlasových trhlinek nebo tak něco. Prostě ta plocha je zabroušená. Bohužel před časem se mi nechtěně a velice snadno podařilo jeden takový AlNi(Co?) prstenec rozbít. Byl položený na zemi, zakopnul jsem a jak jsem chytal balanc tak jsem na něj šlápnul. V žádném případě ne celou vahou, ani nějakou větší částí. Jen jsem se o něj velmi zlehýnka opřel bosým chodidlem. Váha která na ten magnet v daný okamžik působila nemohla být větší než několik jednotek Kg a protože chodilo je měkké a magnet byl na koberci tak nešlo o náraz. Magnet prasknul a rozdrobil se na několik částí, některé části se i vysloveně rozdrobily. Vypadá to že magnet není celistvým kovem ale že se jedná o nějaká spékaná zrnka nebo tak něco. To mě překvapilo a proto mě zajímá kompletní proces výroby. Něco jsem našel na adrese supermagnety.cz ale to je dosti málo.

Také by mě zajímalo jak to že je to vůbec magnetické když jak z názvu vyplývá ten magnet neobsahuje železo. Al - Aluminium, Ni - Nikl, Co - Cobalt. Nebo v tom železo je ale není v názvu a ty prvky jsou pouze dopanty? Neodymové magnety také obsahují železo i když se obvykle nejmenuje ale technicky se označují jako NdFeB.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Výroba AlNi/AlNiCo magnetu
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 07:08 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj,

magnety AlNiCo se vyrábí metodou slinování nebo litím. Jelikož jsem strojař, tak o jsem vyhrabal sešity z dob minulých a zkusil něco sepsat:

Slínování je proces, kterým se samovolně zpevňují disperzní látky za zvýšené teploty. Obvykle je doprovázeno objemovou kontrakcí a zhutňováním,to je snížením pórovitosti. Vzniká tak polykrystalická hmota, v níž jsou původní částice navzájem pevně spojeny. Průběh slínování se nejčastěji sleduje:

měřením změn pevnosti
smrštěním
měřením objemové hmotnosti výlisků

Slínování může probíhat v pevném stavu nebo účinkem taveniny. Slínování je v podstatě procesem fyzikálním, který není chemickými ději podmíněn.

Příčinou mechanismu slínování je snaha systému zmenšit měrný povrch systému. Tento proces lze přirovnat ke splývání kapek vody na skleněné podložce účinkem povrchového napětí.Nejdříve se utvoří spojovací krček, který se postupně rozšiřuje, až obě kapky utvoří kapku jedinou, Tento děj proběhne rychle, protože nízká viskozita umožní rychlou deformaci kapek. Pevné částice je nutno nejdříve zahřát na tak vysoké teploty, aby se staly schopnými deformace, a i pak probíhá spojování částic velmi pomalu a neúplně. Slínování čistých látek nastává již dosti hluboko pod teplotou tání- obvykle 0,8-0,9 absolutní teploty tání. Částečné roztavení pevné látky není tedy podmínkou. V tomto případě hovoříme o tzv. „suchém“ slínování, na rozdíl od slínování způsobeného účinkem taveniny tzv. „mokrém“ slínování.

AlNiCo slitiny jsou tedy feromagnetické, před vývojem magnetů ze vzácných zemin v roce 1970 byly AlNiCo magnety nejsilnější.

Složení AlNiCo slitiny je obvykle 8-12% Al, 15-26% Ni, 5-24% CO, až do výše 6% Cu, až do výše 1% Ti.

Dále rozlišujeme tyto magnety na izotropní a anizotropní Alnico 5 a Alnico 8. Anizotropní (=jedna z vlastností krystalu závisející na směru, př. grafit se dobře štípe pouze ve směru vrstev) mají v různých směrech různé vlastnosti opak je izotropní - tedy mající v různých směrech stejné vlastnosti pokud bych chtěl např. odrolit hroudu slídy, tak to půjde lépe ve směru rovnoběžném s vrstvami (pokud stále nechápeš, můžeš si to představit jako listové těsto) a hůř ve směru kolmém na ně. slída je tedy anizotropní. sůl kamenná např. taky. ale třeba vosk je izotropní, protože jeho molekuly jsou rozloženy náhodně a tudíž ve všech směrech přibližně stejně. (hojně se používá ve fyzikální chemii; souvisí až se strukturou krystalů dané hmoty)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 15:54 
Řádný člen

Kraj:
No dobře ale neměla by výsledkem slínování být hmota ekvivalentní slitině? Tohle mělo pevnost jako kdybych slepil krystalky blbým lepidlem. Udělám fotku aby byla vidět dobře vnitřní struktura.

A stále nevím jak to že je to magnetické když hliník magnetický není, nikl také ne a kobalt nevím ale měl jsem zato že také ne. Dohromady to však magnetické je. Měl jsem zato že přirozené schopnosti zůstávat magnetuickýgnetickým mají materiály na bázi železa a dopanty pouze zlepšují jejich původní schopnosti ale bez železa to nejde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 16:39 
Řádný člen

Kraj:
Foto

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil Thales dne 29 kvě 2010 16:50, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 16:48 

Kraj: ČR - Vysočina
Podle mě je to v tom hlína jako pojidlo...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]