Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: XLR nebo Speakon
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2010 08:43 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Na starším páru repro mám XLR a teď nevím co dát do nových beden.
Používá se XLR nebo Speakon ? A kabel mezi zesilovačem a reprobednou je male-female nebo female-female ? Mám postavený jukebox a nevím jaké tam dát výstupní konektory aby jukebox,kabely i reprobedny byly kompatibilní s jinými kabely a reprobednama.
Díky za odpověď na asi laický dotaz. :roll: Jirka.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: XLR nebo Speakon
PříspěvekNapsal: 20 kvě 2010 08:53 

Ne uplně jasně mi dochází, co vlastně potřebuješ. Kde v sestavě je teď ten XLR kabel umístěný? Jsou bedny aktivní nebo pasivní?

U pasivů to je Speakon-Speakon, Male-Male na kabelu mezi reprobednou a zesilovačem.
U aktivů to bude XLR-XLR, Male-Female na kabelu mezi bednou a zdrojem signálu.
Nebývá to ale naprosto vždy kompatibilní, a pokud to budeš muset někomu někam srtkat, doporučuju předem udělat kabelů víc, ať je jistota, že je to kompatibilní VŽDYCKY. Nebo alespoň malé redukce. To vyjde snad trochu levněji. Předejdeš tím problémům před začátkem akce.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 kvě 2010 12:43 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ono zase tak kompatibilní být nemusí,protože to budu používat jen já na různé párty a oslavy. Takže použiji XLRka,protože zásuvky i koncovky na kabely mám nakoupený. Bedny jsou pasivní 350W a sesilovač 250W. Jen mi šlo o to jaká zásuvka se dává na reprobednu a jaká na výstup na zelilovači. Jestli male nebo female.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 kvě 2010 14:36 

Kraj: SR - Trenčianský
Ja by som dal na bedne radšej speakony. Sú síce drahšie ale dá sa tam dať hrubší kábel (do XRL hrubší kábel ako 6mm, hrúbka vonkajšia aj s izoláciou ,dáš len ťažko). XRL nieje stavaná na taký výkon ako speakon (speakon vpohode vydrží 30A). Ja som tiež určitú dobu používal XRL, ale keď som si kúpil speakony od neutricku iné už nechcem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 kvě 2010 15:07 

Kraj: ČR - Středočeský
XLR jsou určeny pro vedení signálu na linkové úrovni. Pro silové vedení (ze zesilvače do reproboden) jsou určeny speakony. XLR se na silovené vedení používaly dříve protože nic jiného nebylo, jsou na to naprosto nevhoný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 kvě 2010 14:00 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Martin S. píše:
XLR jsou určeny pro vedení signálu na linkové úrovni. Pro silové vedení (ze zesilvače do reproboden) jsou určeny speakony. XLR se na silovené vedení používaly dříve protože nic jiného nebylo, jsou na to naprosto nevhoný.

Martine,to není pravda,že jsou naprosto nevhodné,XLR je poctivý desetiampérový konektor a v dobách pravěkých s ním na silovém místě nebyl nikdy problém.Jedině snad mají ne moc velkou napěťovou rezervu v izolaci,to by musel ale někde vyštrachat nějaký teoretik.
Pravdu máš v tom,že nic jiného tehdy nebylo a kdo měl okanónované bedny,byl king,protože v té době se ještě hodně vyskytovaly i jacky.
Pravdou je i to,že dnes už zase všichni používají speakony,což je samozřejmě dobře a může nastat kompaktibilní problém naopak s XLR.
Já bych samozřejmě schvalovat použití XLR na bednách v dnešní době neměl,ale fungovat mu to při těch muších výkonech bude a nakonec když už to má koupené.Nebude to vyslovenej průser.

Co se týče výstupu a vstupu,pokud měly zesilovače na silovém výstupu XLR,byl to samec.Je to nelogické ,ale je to tak.Jako u mikrofonu.

S pozdravem Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 kvě 2010 16:38 

Kraj: SR - Košický
Ja som dával aj do zosilňovača aj do bedne samca, na kable samičky, tak som to videl aj na starších reproboxoch tuším to nejake electrovoice boli. Zasa na zosilňovačoch BVaudio tiež boli výstupy XLR samec...
XLR by mal vydržať do 10A čo je v zvukarsjkej reči povedane 400W/4ohm , 800W/8ohm...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 kvě 2010 16:49 

Kraj: SR - Trenčianský
10A máš približne 400W do 4R odporovej záťaže. Reproduktor je RL záťaž, ale približne to môže byť tých 400W.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 kvě 2010 20:58 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Co jsem se v praxi setkal, tak XLR bylo (ještě je?) oblibou u muzikantů v kytarových a baskytarových aparátech. Jednalo se o doma dělané bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 kvě 2010 21:48 

Kraj: SR - Nitrianský
Dan acoustic ešte stále používa XLR konektory a vraví že sú oveľa lepšie než SpeakON.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 kvě 2010 22:21 

LuKyss: většina kytaristů a baskytaristů používá na propojení hlavy a bedny jack-jack, i když v poslední době se (u basáků) někde mihne i speakon. To je pokrok :) Mě vždycky hlavně fascinuje, v jakém stavu má spousta muzikantů svoji kabeláž, standardně jim půjčuji jack-jack místo jejich pokaženého, zapomenutou eurovku, občas se i slituji a daruji 9V bloky do efektů, vysílačky nebo do aktivních snímačů, atd. atd.

XLRka mám ještě na zesilovači Zeck (a troufám si tvrdit, že je to profi mašina na úrovni). Taky není xlr jako xlr, mám pocit, jako by to šlo do prčic, nevím, jestli se mi to jen nezdá, ale dnešní konektory nejsou tak robustní jako ty starší, netuším, jak Vám ostatním, ale mně se vždycky tak cca po dvou třech letech provozu serou, především samice na mikrofonních kabelech prostě končí, přestanou pružit dutinky a když se s tím hýbe, už to zlobí, máte podobné zkušenosti? Čekal bych větší výdrž, popř. se kterými značkami a s jakými typy máte nejlepší zkušenosti? Sorry za malou odbočku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2010 00:52 

Kraj: SR - Košický
Problem je hlavne v tom kto vyrába ten konektor. Tie lacne su čínske a je to s nimi ako so všetkým čínskym...po čase prestava fungovať. Konektory XLR veľmi dobrej kvality ponuka firma neutrik (dokonca v celokovovom či vodotesnom prevedení), no cena oproti čínskym je asi 3-násobná. Majú za to na výber velký počet druhov, tu sa dá nájsť katalóg.
http://www.neutrik.sk/produkty/XLR-konektory.html
a tu je ponuka z jednehho slovenského e-shopu, co nema zrovna najlacnejšie, čiže ber to tak že určite zoženieš aj lacnejšie
http://shop.mediatech.sk/?flag=kategori ... 0053801064

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2010 11:45 

Od neutriku používám NC3FX, ujdou, teď jsem vzal 20 kusů těch černých zlacených (tuším NC3FX-B) + samce na zkoušku, tak jsem zvědavý, co vydrží, bude samozřejmě nějaký čas trvat, než zjistím, jak budou odcházet. Jde hlavně o samice na kabelech, samci většinou vydrží (to už se dřív zničí kabel). Kabely jsou užívané permanentně, jezdí každý týden, rock a spíše tvrdší styly, možná je to do značné míry způsobené právě tímto - někteří zpěváci s mikrákem a kabelem prasí. Ještě nějaké tipy na kvalitní xlrka? Jsou dejme tomu tři čtyři roky pravidelného užívání pro xlr samice na kabelu konečnou? Jak často řešíte podobné problémy? Už si říkám, že dělám něco blbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2010 15:45 

Při tomhle použití ano. To je spotřebka. Nevím jak Neutrik, ale firmy co vyrábí konektory většinou garantují cca 25-500 použití před zničením, což by odpovídalo.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]