Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 17:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ARS 840 nový výškový reproduktor
PříspěvekNapsal: 10 dub 2010 22:47 

Tak zbavit asi tezko, leda bych opravil i ten co je pokakaný na těch Duálech, to ale teprve uvidím. Co snima pak, pokud zbydou, no to asi necháme na osobní z oči voči :o)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 19:03 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
To vlk:
Ahoj, tiež počuvam už cca pol roka ARS840. Pred tym som asi dva mesiace počuval ARS944.

Obe sustavy sice maju rovnaky vyskac, ale u ARS944 mi vysky totalne chybali a to som mal vyskac v rovine uší a natocene priamo na posluchove miesto. Neviem pochopit ako mohli v Tesle navrhnut 3 pasmo 4+4+15 ohm. Co je na tom vyskaci ARV160 lepsie nez na ARV165 ktory ma 5 ohm a do danej sustavy by sa dal omnoho jednoduchsie zavyhybkovat? Pochopil by som to jedine v pripade ze v dobe vzniku ARS944 resp. aj ARS844 sa este ARV 165 nevyrabalo.

Po zapojeni ARS840 sa nedostatok vysok uplne stratil. Pravda nie su to vysky ala kalota, ale aj tak slusne. Vo vyhybke su dost vyznamne zatlmene- to je mi tiez zahada. Pocas pocuvania ARS944 som mal 1000 chuti tam tak ako ty ten vyskac vymenit za nejaku kalotu, ale u ARS840 som bol vklude a uvedomil som si, že nedostatku vysok ARS944 to vdacilo kombinacii 4+4+15 a tomu odpovedajucej podivnej vyskovej vetve vyhybky. Od pouzitia ART481 ako nahradu za ARV160 si nakoniec upustil kvoli čomu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 19:14 
Řádný člen

Kraj:
Třeba proto že ART481 + 8" je blbost?

Jinak kdyby nebyl u ARS944 ARV160 tak zatlumený tak by to tolik nevadilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 19:38 
Řádný člen

A mas pravdu... nejak som pozabudol ze ten stred je 8 palec:-)
Mozno teoreticky keby sa to ARTčko delilo ovela strmsie (3 -4.radom) by sa dalo potiahnut nizsie tak aby to ARO mozna este uhralo... ale neviem, nemam odskusane. Udavany rozsah ART481 je od 3000Hz! Ak to nie je chybny udaj, tak strmsim delenim by sa mozno dalo prevadzkovat aj od 5KHz.
Niekto tu pisal o snahe spravit koniec ktoremu by nevadilo pracovat do nizkej impedancie ART v aktive a tam by sa s 3. alebo 4. radom HP filtra a nizsie delenie nez je pre ART bežné dalo experimentovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 20:19 
Řádný člen

Kraj:
To jsem psal já ale ne o nižším dělení. On ART ne že by od 3KHz nešel ale se zkreslením. Osvědčilo se těch 5KHz. Problém je v tom že pro 8" je 3KHz strop. Ne že by nehrál výše ale zas jde do háje směrovka. Prostě je to tak moc natěsno že bych se na to vykašlal. Kdykoliv se nějaký reprák tahá na hranice svých možností nepodá rozumné výsledky. A prkticky to tak je - několikrát jsem to slyšel a nesedělo mi to. ve svých bednách co mám k TV jsem měl také ARO667 + ART481 (tovární výroba). Nesedělo mi to. Dal jsem tam ARO689 + ARV161 a je to lepší. A to i když je ART481 lepší reprák. Prostě to k sobě lépe sedí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 21:42 
Řádný člen

No teda vyzera to tak, že aj keby sa podarilo stiahnut deliacu ARTčka nejakym strmym filtrom na 4KHz (tak ako je v origo ARS840 horna deliaca ARO664) tak je to este furt 1KHz nad stropem...To ze nad 3KHz nejdu pouzit 8palcove basy a stredobasy je jasne, ale ze aj cistokrvny stredak ARO664 je ozaj skoda. Inak ak by takym pouzitim ARO664 (do 4-5KHz) bola smerova charakteristika aspon v ose trocha obstojná tak by som to skusil, pretoze osobne len tak počuvam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 22:25 

Už asi měsíc poslouchám ARS 840 s kalotama prezentovanýma jako středové (průměr domu 37 mm) má to 4 Ohmy, skoro kilo těžký magnet a je to přes 10uF na B výstup zesáku. Zlepšení zvuku je zásadní. Ani neodymový výškáč zatím ARS nepomohl (je tam moc malá kapacita na výhybce). Teď jen uvažuju, jak to udělat jako trvalé řešení, pod krycí látku se to vejde, tak je tam nějak nanápadně vetku, bez poškození ARS bedny.

To Laminat: Duály CL 180 jsem zatím obrousil jednu bednu z laku, zdá se to dobré, už se nemůžu dočkat, až je zase složím a poslechnu si to, mám vážnou obavu, že ARS budou mít docela silnou konkurenci, ale možná jim křivdím. Taky začínám uvažovat co s těma 6 kusy ARO 835 ;-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 00:14 
Řádný člen

Kraj:
S tou směrovkou to není tak jednoduché. To jsem si kdysi myslel taky že to nevadí pokud sedím v ose. Jenže ucho vnímá i různé odrazy a vyrovnaná směrovka je celkem podstatný faktor k tomu aby třeba dobře fungoval stereoefekt. Postě směrovka je důležitá i kdybyste seděli 10x v ose.
ARS84x by prospěl nízkodělitelný výškáč a hlavně moderní výhybka. Bohužel toto je možné rozumně realizovat jen u ARS944 a 948. U 840 mě nenapadá co tam dát aniž by to byl bastl. Ono by to asi šlo ale za cenu komplikované výhybky.

Jo - chystám jeden takový experimentík z toho co mám doma. Nebude to dokonalé (má to mouchy a vím o tom) ale lehce netradiční a zajímavé ;) Začnu hnedka jak dostanu nějaké díly opracované na CNC. Ale to bude kdoví kdy :roll:

Naposledy upravil Thales dne 15 kvě 2010 22:54, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 20:58 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Já mám experimenty rád, takže jakmile budeš mít něco nového, tak se s náma opět jistě podělíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 22:39 
Řádný člen

Kraj:
Uvidíme. Třeba to nedopadne ale mám rád experimenty tak pročto nezkusit když skoro všechno na to je doma? Prostě mě napadlo využít jednu vlastnost jednoho reproduktoru která byla původně určená na něco jiného k něčemu jinému a nápad byl hnedka tady. Teda ne že by to bylo nějak objevné - to zcela jistě ne ale...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 kvě 2010 11:40 
Řádný člen

Vcera som skusil osadit do ARS944 modernu "šuflíkovú" vyskovu kalotu Audax TM020G7-8ohm /91dB. Uchytil som ju pred ARO na jednen s povodnych nosnikov ARVčka a zavyhybkoval iba kundom 6u8 a teda na 4250 Hz. Vzniklo teda 3 pasmo 4+4+8 ohm. Citlivostny nádskok audaxu nebol taký aby i napriek tomu ze je 8 ohm bol dostatok vysok, teda som musel spravit este jednu upravu vo vyhybke a to tak, že pred povodne baso-stredove vetvy vyhybky dal skusmo spoločny 2 ohm odpor a tym mierne zatlmil ARN a ARO. No mozem povedat ze kalota tomu dodala modernejsi cinkavy zvuk a iny vzduch než robi to ARVčko. Smerovost sa tiež vylepsila. Skusim to tak nechat tyzden -dva a uvidim. Super je, že ked ma clovek na bedniach povodne krycie sietky v obstojnom stave, tak nemusi riesit estetiku takehoto experimentu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2010 17:40 
Řádný člen

Kraj:
Moderní kalota je samozřejmě moderní kalota ale bez rozumného sladění výhybkou je to tak nějak na prd a funguje tam jen prvotní wow efekt. někdy v budoucnu mám úmysl si s tím pohrát ale teď to bohužel není možné.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]