Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 18:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Projekt - lehké přenosné reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 17 črc 2009 22:25 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vážení kolegové, pojal jsem úmysl postavit pro účely "zahradního hraní" a jiných příležitostných akcí univerzální bedny. Měly by splňovat následující podmínky: skladné, lehké, levné, výkonné, s dobrou citlivostí a slušným frekvenčním rozsahem. Z uvedeného je zřejmé, že bude nutné přistoupit na kompromis. První nápad je sloup, cca 1 m vysoký, okolo 100 l s basreflexem uprostřed, osazený 4x vícepásmovým autoreproduktorem 20 cm ( např. Blaupunkt GTX 803). Zapojení serioparalelní na výsl. impedanci 4 ohmy. Použitý zesilovač Technics 2x120W sin. Po poradě s administrátorem tohoto webu chci poprosit o názor ostatní kolegy - jak bylo řečeno - více hlav, více ví. Díky za příspěvky, Luděk

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Projekt - lehké přenosné reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 17 črc 2009 23:13 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ahoj, po dlhej dobe! Bedne od Teba mi tu krásne hrajú ;)
Ja by som volil radšej niečo na spôsob ARZ6604. Tie majú celkom určite lepšiu citlivosť ako autoreprá. Thales k tomu určite niečo napíše, takéto satelity videl, počul...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2009 23:50 

Kraj: ČR - Středočeský
Co raději použit profi reproduktory něž nějaké autohifia ještě v šílené kombinaci 4 širokopásem?
Něco s 12ti palcem. Třeba http://www.prodance.cz/protokoly/Ciare_ ... 0+ME10.pdf , bedna k tomu stačí 45-55l, postavíš-li z překližky, budou celkem lehké. Bude to hrát o hodně líp a víc než ty autohifi....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 08:45 
Řádný člen

Martine, zle si ma pochopil. Autohifi by som tam nedával vôbec, len čisto TVMká.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 08:53 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak jak jsme si psali. Autohifi bych se na toto použití vyhnul, už z důvodu citlivosti pouze okolo 90dB.

Nevím jaké jsou požadavky na basové kmitočty, ale třeba by posloužila bedna jako mám já. Bohužel pod 80Hz už silně padá citlivost.

Jaký je maximální částka za reproduktory? Věřím že něco vymyslíme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 11:06 

Martine.

Mel bych zajem postavit ten projekt s tim 12" palcem.

Mohl bych to hodit do em121kit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 12:20 

Kraj: ČR - Středočeský
Martinekk: To nebylo k Tvému příspěvku, ale k prvnímu příspěvku od Luďka.
Drobek: Jo můžeš, možná by ta bedna mohla být o něco menší, teďka z hlavy nevím kolik EM121 má objem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2009 18:44 
Řádný člen

Kraj:
Luďku já bych se přiláněl k tomu co psal Martin S., to bude fungovat dobře ale hodně záleží také na rozpočtu. Pokud máš v kapse díru (hodně velkou) tak to lze vyřešit i tak jak psal Martínekk, to jde fakt pořídit za pár korun ale má to samozřejmě svoje mouchy. Za prvé je to vysoká směrovost. Ta jde sice částečně eliminovat umístěním reproduktorů ve dvou řadách vzájemně osově nakloněných ale to už zase chce alespoň 8 reproduktorů do jedné bedny a tady zase začíná pokulhávat skladnost. Druhá nevýhoda je omezený rozsah a to zejména zezdola ale jsou akce kdy to nevadí, například jen takový podkres k táboráku, různé dětské akce a když chceš mít dobrou srozumitelnost - třebas ozvučení mluveným slovem. Jsou žánry kde to rovněž nevadí, ba dokonce jim to přímo vyhovuje jako třeba country a tak. To jsou věci kde velmi záleží na podání středů a to tam bude lepší než u nějakého kompaktního dvoupásma (na úkor okrajových pásem). S větším počtem nakupovaných reproduktorů cena příjemně klesá a u těch ARZ6604 nám to při dvaceti nakoupených kusech činilo příjemných cca 180Kč/kus bez DPH (DPHčko jsme pořešili přes zaměstnavatele ale bylo to s ty,ty,ty) ale zato včetně započítané dopravy PPL-kem rovnou od výrobce až do domu, když jsme s kamarádem řešili nouzovou středovýškovou sekci na ožralpárty. Tyhle řešení se velmi často a úspěšně používaly v 60. a 70. letech protože dostat se k nějakému lepšímu řešení byl tehdy problém ale ono to ve výsledku vůbec nevadilo. Tehdy. Ony ty repráky v takovém množství také něco zahrajou i směrem dolů ale není to samozřejmě jako od klasického PA repráku který je na to stavěný. Je tedy na tobě co si vybereš a na co máš a v neposlední řadě jaké máš požadavky na zvuk. Bedny stejné koncepce má i Sinclair tak se s ním můžeš zkusit domlivit na poslechu a omrknutí. V každé má 16ks těch širokopásmových 8" a to už nadělá kua bordeln za pár šušňů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 09:36 

Přátelé - dík za názory, přimělo mě to k tomu, že jsem se hlouběji ponořil do problému. Je dilema, jestli na úkor váhy a rozměrů jít do klasiky, např. ARA 389/4 nebo 2xARA 312/8 a k tomu nějakou hornu, nebo zůstat u středů, ať už u slušnějších autorepráků (i když 4 pásma jsou pouťovina), pro které hovoří měký závěs a větší zdvih, což posune trochu spodky dolů, nebo ARZ 664, které jsou levné. Citlivost je stejná u obou, cca 91 dB. Směrovosti u sloupů bych se nebál, možná naopak, omezení vertikálního úhlu by vzhledem k plánovanému umístění bylo žádoucí. Ještě podotýkám, že finance nejsou prioritním parametrem. Rozhodl jsem se, že na chvíli počkám a přečtu si diskuzi na tomto webu, je tu moře pokladů. Přece jen jsem z elektroakustiky vypadl, mě se týkají právě ta 60 - 70 léta, kdy jsem mimo jiné postavil řadu aparatur pro beat. Teď jsem v penzi a tak si hraju (v obou významech toho slova). Ještě doporučuji Vaší pozornosti pozoruhodnost naší vesnice : www.vyrava-letniparket.cz , tam mě to opět nabudilo a jste srdečně zváni.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 09:52 

Ahoj vážení,

tak tohle jsem napsal cca před rokem. Situace se posunula, našel jsem staré bedny na půdě, které jsem se rozhodl použít pro "zahradní hraní". Jedná se o třípásmovky, které umístím do stěny, takže litrů za ozvučnicí nepočítaně. Potřeboval bych však pomoc, a to zhotovit 12 dB ? vyhýbky. Nic na to doma nemám a počítat jsem to taky už zapoměl. Osazení: ARO 835, 2x ARO666 paralelně, ART 481. Poprosil bych o nabídku na adresu: ludek.hubka(at)seznam.cz Dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 12:49 
Řádný člen

Zdar,
no ja by som tam asi nabastlil výhybku z KE150 s patrične upravenou stredovou vexlou na impedanciu 8ohm. A uchometricky doladiť.

P.S: Bedne od Teba mi tu hrajú stále a sú perfekt ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2010 04:58 
Řádný člen

Kraj:
Já bych to na zahradu nedával. Nejsou to špatné repráky ale už mají svá leta a i když doma po doladění udělají ještě dobrou službu na venkovní hraní fakt ne. Zbytečně dojdou k úhoně. Když je rozprodáš tak ti to přispěje do kasičky na ty Ciare se kterými na tom budeš se spolehlivostí, přenositelnosté i zatížitelností lépe, máš na to odladěnou výhybku a myslím že pro neveliké zahradní nároky to bude dostačující. Navíc pokud ty repráky prodáš do správných rukou udělají někomu doma ještě radost a mohou tam sloužit ještě mnoho let ke spokojenosti majitele.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010 19:04 
Řádný člen

Thales, on Luděk nieje z tých ktorí počúvajú nahlas a verím že tie reprá aj pri záhradnom použití neodpečie. Kľudne nech ich používa...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]