Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 10:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Porovnáni šnek hornflex bassreflex a Bandpass
PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 18:09 

Kraj: ČR - Středočeský
Zajímalo by mě srovnání jednotlivých ozvučnic na co jsou vhodné styl hudby v jakém počtu a do jak velkých prostor nebo ven.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Porovnáni šnek hornflex bassreflex a Bandpass
PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 18:35 

Jsou věci mezi nebem a zemí. Na takhle "blbou" otázku nejde "dobře odpovědět". Jsou situace a případy, a hlavně pocity lidí otočené o 180 stupňů, a co je pro jednoho dobré je pro druhého absolutně špatně. Dá se napsat pár univerzálních poznatků, který +- platěj, ale stavět na základě toho pak nějaké aparáty je uplný nesmysl.
I reálné porovnání totiž dopadne vždycky jinak právě podle těch žánrů a umístění ozvučnic. Venku to bassreflexy projedou na pný čáře, aspoň co se SPL týká, a vevnitř va malém aparátu zas pravděpodobně horny, a teď mi řekni, která ozvučnice z těch dvou je tedy lepší.... Jednoduše to nejde. Můžeš vytvořit nějaké iluzorní referenční prostory, ale v těch se v reálu nikdy nehraje, a každá bedna bude o něco tak trochu ošizena...

ve zkratce a velmi obecně:

horny: dobře kopou, venku a ve smečkách dosahují velmi dobré SPL. v interiérech na place to nebývá žádné terno.

bassreflex: příjemný hluboký zvuk, dobré na interiéry, menší ozvučnice, menší citlivost a tím i menší maximální SPL.

Hornflex: podobných hybridů je hodně, konstrukčně se lišej hlavně nakloněním blíže k TML a hornám nebo naopak k obyčejným bassreflexům, a podle toho zůstane i "váha zvuku" blíže nějaké konkrétní ozvučnici. Univerzálnější bedna to je....

Bandpass: bassreflexové šílenství. SPL dosahuje slušných hodnot, lepších než jednoduché bassreflexy, podání basů ne tak dynamické, podle názorů ne tak dobrý zvuk. zahuhlanost.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 18:35 

Hornflex - vhodný hlavně na bigbít a rockový věci nebo kde není zapotřebí tolik nízkých basů, výhoda je velká citlivost nad 50Hz, jinak zvukově podobné bassreflexu

bassreflex
- dá se na něj hrát snad všechno, tedy je dost univerzální, v posledních letech i nejpoužívanější, různým laděním bedny se dá přizpůsobit pro různé hudební styly.

Bandpass- dá se říct že taky univerzální ale hodně lidem se jejich zvuk nelíbí, je takovej trošku zahuhlanej. Často jsou k vidění na diskotékách.

všechny tyhle 3 ozvučnice není problém použít jak venku tak vevnitř...

a šnek snad jedině ven, v uzavřených prostorách dělá problémy, třeba v ose vůbec nebasuje

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 18:44 

zajímá mě co by jste mi doporučily na elektronickou taneční hudbu popř. trenc tech house a celkově pouštění cd jde mi o aparát který bych ideálně unesl sám a naskládal do osobního auta.
potřeboval bych něco co bude hrát slušně uvnitř ale aby se to venku neztratilo.
(potřeboval bych ideální aparát na ven i dovnitř škoda jen že se takovej nedá postavit)

takže když bych si postavil 18"bassreflex 1 na stranu tak spíš do do větších místností můžu s nim i do menších aby tam nenadělal velkej bordel někde jsem čet že velkej BR v meších prostorách taky neni výhra. :( A se šnekem jedině ven do místnosti ho nedoporučujete

Naposledy upravil Skrdlis dne 01 úno 2009 18:55, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 18:48 

Jak velký prostory chceš ozvučit? A jak máš velkej osobák?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 19:08 

auto je 5-ti dveřovej megan nebo felicie ale bude kombi něco většího prostor je právě otázka protože to bude mobilní aparát jednou ven jednou hospoda popř popř. sokolovna ale tam by to bylo jen zřídka a nespíš s jinym aparátem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 19:35 

mám odměřený, že do felicie bez zadních sedaček by se dva MT18SUB měly vejít :D
ale upozorňuju, že se hodně blbě nosej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 19:46 

tak nevim jestli 18" nebo 15" v BR ona ta 18 prej fakt neni good na mesnsi prostory pak je to prej až moc a bojim se když pučim partičce mikrofon aby se mi basy nevracely mikrákem zpět.
Nebo ještě MT18SUB age ho ma tak jestli by poradil.
Ale nejde mi do hlavy ten šnek kamarád kamarád má EM15bass s beymou a docela to hraje a živý to omnitronikem

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 19:51 

buď s tím hraje někde venku, kde to opravdu hraje, a nebo oba nevíte co to znamená, když pořádnej reprák "hraje".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 20:03 

Řikám že to hraje kdyby se mi ten zvuk líbil tak si to postavim a neotravuju. proto se ptam na radu zkušenějších abych nepostavil něco za velky prachy abych to pak mohl akorat polít benzínem a zapálit.
A ten MT18sub teda jde použít dovnitř i ven s tím že ven by byl štastnější v páru na každý straně straně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 20:09 

kupodivu jsou šťastnější v párech všechny subwoofery. Nejdůležitější to bude asi u horen, kde se často přímo při konstrukci počítá s tím že nebude jedna osamocená, a pak je to přirozené navyšování SPL prostě tím že jsou dvě bedny u sebe, a mají dvojnásobnou plochu...
MT18SUB je docela univerzální. Důležitá je velikost, a fakt, že pohraje cca o 3db míň na basech pod 50Hz oproti bassreflexu, ale zas pohraje nad 50Hz víc. Jestli se ti zvuk (frekvenčním rozsahem) z těch horen líbil, tak bych se MT18SUB vůbec nebál. hrajou příjemně, znatelně hloubš a hodně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 20:19 

A jak by ten MT18sub zahrál v menších porstorech plácnu 10x8m stim ze by byl jeden na straně
v porovnámí třeba s 18 v BR. A ten MT18sub by byl o něco vhodnější na ven než klasickej bassreflex :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2009 20:36 

Tohle se nedá vysvětlit, to se musí poslechnout, a nejlépe na nějakém místě podobném tomu kde se bude hrát. Pokaždé to může být jinak. Na běžnou disco a trance hudbu se mi víc líbí MT18SUB, hraje hodně,dobře kope a hloubka basů akorátně vyhovuje. Až půjde o nějakou basově založenou hudbu s táhlými tóny, jako je třeba DNB, tak spíš bassreflex, protože ty tóny budou pravděpodobně slyšet trošku vyrovnaněji. Taky doporučuju nasimulovat klasický Bassreflex ve 180l bedně, a pak ten hornflex stylem "115l bassreflexová bedna" (pod 50Hz se tak opravdu chová), pak si přečíst udávaný frekvenční rozsah na prodance, vytisknout si ty průběhy, a letmo dokreslit průběh té MT18SUB. Ona zas tak o moc míň pod 50Hz než ten bassreflex nehraje. zato ale o dost víc hraje nad 50/60Hz, a ten rozdíl toho "hraje míň dole" a "hraje hodně nahoře" je docela velkej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2009 00:05 

Co postavit je vždycky těžký rozhodovaní, já se rozhodoval dost dlouho, nakonec jsem postavil 15" bassreflexy, plánek najdeš zde na fóru je MS SB115. Jeden člověk to v pohodě unese, záleží jak velký akce chceš zvučit. Bedna hraje hezky - dynamicky, pěkně kope... můžu jen doporučit, po jedné bedně na stranu zmákne celkem dost, na kdejakou sokolovnu to klidně může stačit, po dvou kusech na straně to zas bude o něčem jiném...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2009 18:32 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
1ks na straně stačí na tělocvičnu,kulturák atd http://age.rajce.idnes.cz/skolni_besitka_v_telocvicne_ZS/,ale venku to chce fakt minimálně ještě pár navíc.Do června mám v plánu další pár postavit tak pak můžu poreferovat.
kdyby jsi chtěl nějaké info tak ICQ: 426738180

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2009 19:18 

Na tělocvičnu to stačí, ale děti jsou z toho vyrachtaný ještě teď ne :D . Pro nějakou školku QSC,RCF,Tapco.. :D za to mi jsme měli jenom dvě tesly a stejně neni nebylo nic slyšet

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2009 21:41 
Řádný člen

zatím jsem dělal akce kde bud byly děcka a nebo důchodci tak jsem se musel sakra krotit :(
až bude nějaká diskotéka tak to bude jiná ještě na silnějším zesíku :)
no ale odhíháme od tématu
crash psal že by se hornflexy měly vlést na zadní sedačky feliny.no nevím jestli má nějakou speciální felicii ale do té co znám já by se stěží vlezl jeden.A to je můj největší problém že aparát nemám jak dopravovat :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2009 22:39 

Já mam k dispozici megana a ten je vevnitř o poznání širší takže si fandim že by se měly vejít(zatim čas ukáže) a koukam že mam podobnej mix Age. Koukam že už máš novej zes na spodky jak to kope? Ja bych je chtěl budit QSC 5050 takže mi stačí že jde "jen" do 4 ohm stejně tam víc jak dva na stranu nedám(nemám transita a tata mi kamion určo nepučí :lol: ) Až budeš mit dva po straně rad uslyšim tvuj názor. Ale ted jsou na řadě nový satelity až pak se pustim do spodků.

Naposledy upravil Skrdlis dne 05 zář 2009 00:07, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2009 01:10 

no bedny jsem tam neskládal, ale pokud jsem dobře měřil, tak mezi zadními blatníky je mnohem víc místa než 80cm (hornflex na šířku) a od konce kufru k předním sedačkám je to tak 140cm. takže bych řekl že se buď nedovře uplně kufr, a nebo se bude muset řidič poněkud uskromnit :D každopádně by se tam měly vlezt. nerozumím tomu jak je možné že se to tam někomu nevejde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2009 11:32 
Řádný člen

zatimm jsem to zkousel jenom ve sklepe a tam to porovnat nejak nejde.az se otepli tak to vytahnu ven a uvidime jak to bude hrat...v budoucnu planuju koupit novej mix asi AH.dival jsem se i na soucraft a taky nema spatne mixy.tak jeste nevim.ale prvni po subech musi byt cross jelikoz ten behringer sumi...mix sice taky sumi ale trosku min

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]