Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 09:24 

Moderní reproduktory zvládnou docela slušné výchylky. Osobně bych volil cestu nějaké méně účinné horny, aby ten reproduktor opravdu těch 100-1800Hz -3db po seštelování, ekvalizaci a nakrmení dal. V reálu to bude moct být skoro i -10db, ty reproduktory jsou "nezničitelný" :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 10:33 

Ak to má byť "horna", ktorá pridá 2dB na citlivosti v strede pásma, tak to nemá význam, bude to zložité, veľké a aj drahé na výrobu. Ak to má fungovať "približne" ako LA do 1800Hz, tak meniče max.8", alebo deliť nižšie..
Ak to má byť ľahko transportovateľné (navyše jedným človekom), tak by som volil niečo koncipované ako toto, http://nczon.com/LS8695whitepaper.doc.pdf , prípadne vertikálne zložené z viac boxov (jeden box 2-4x10" (najlepšie 16ohm)vertikálne nad sebou, vedľa LA horny nad sebou, zložiť súvislý pás, alebo viac TPL150/H, delené cca 1200Hz. Dva takéto boxy (4x10") na seba, výška zostavy cca 2m, vertikálny vyžarovací uhol bude max.5st, "dostrel" slušný. Ale aj cena za meniče...
Alebo potom klasícké , veľké, ťažké 3pásmo 15"+10"+1,44", všetko na "skutočných" úzkych hornách (takže budú dlhé..), ktoré pridajú minim. 5dB na SPL a s kvalitnými meničmi.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 10:38 
Řádný člen

Kraj:
Mno... Jak jsme se tady minule bavili o těch lineárech, tak pouhé 10" nezahrajou spodek, hodit k těm 2x10+2" ještě do bedny jeden kilowat 12",... ?

Ano, bedna jednočlověková, co nejmenší, nejlehčí, nejlevnější a co nejvíce zatížitelná :-D Ale upřímně, o tom si můžu nechat jenom zdát :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 10:41 
Řádný člen

Kraj:
Když se vyprdnu na hornu, bylo by to 12+10+2 třípásmo max dvou a půl pásmo a nemusím nic řešit. Také horna mi bednu prodlouží. No je to něco plus něco mínus.
Ano chci bedny aby střílely před sebe a daleko, ne do boku, ne za sebe,... a počítám zatím 2 ks na stranu více pro mne nereálné a takové akce nemám...
Nějaké návrhy? :-D Ideálně kdyby se to vešlo do 350x600x400 +- baj vočko

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 10:59 

Hľadáš perpetuum mobile, to je ako požiadavka na zosilňovač typu" 5kg, 5kW, 500Kč"..Nikdy sa nedajú splniť všetky tri limity súčasne a obvykle ani dva ;) .

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 28 dub 2010 02:04 
Řádný člen

Kraj:
Tak zrovna u toho zesu bych si tak 20-30 let počkal a možné to určo bude :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 kvě 2010 01:30 
Řádný člen

Kraj:
Já to postavím a to brzo :lol: :lol: :lol: (vtip)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 kvě 2010 02:50 
Řádný člen

Kraj:
Neblbni - ty si snad troufáš konkurovat panu F. ? To nejde :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 11:38 
Řádný člen

Kraj:
Pánové, včera jsem měl možnost zvučit hokejovou halu městského formátu. Kluci dělali mikulášskou diskotéku na ledě, tak jsem jim tam šoupnul dvě 2x12".
V jedné DE64TN na FH285, v druhé 2xME102-12 Line array, Stejné nastavení cross, volume. Srovnání:
2" Hraje nepatrně více, avšak více ve středech, ME102 méně, ale zase čistě
Úhlem jasně vítězí ME102, 140°jde poznat, na to 60x40 prostě nemá. Co se týče vertikálu, na 2" je 40° při bedně ve výšce uší k ničemu, nikdo na zemi ležet nebude a poslouchat, zda to tam hraje či ne, ME102 se 5°, čili 10°na bednu, absolutně vyhovuje a o dostřelu do dálky ani nemluvím.
Při 4 bednách na straně tj 40° 200W, 113dB, 136dB/SPL od 2kHz to už bude mazec.
Středobasové pásmo zastoupí dva 10" po 400W každý, celkem 850W na bednu, biamp.
Verze bez subwooferu - dva 12" woofery místo 10"...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 12:28 

Kraj: ČR - Středočeský
Jirko, Jirko... je až úsměvné jak si prosazuješ svoje řešení za to správné. To že ta 2" hrála na výškách méně, není chyba dirveru nebo horny, je to vcelku normální jev a je to třeba zkorigovat výhybkou, či správně odladěným presetem, pokud je to v bi-ampu. Porovnávat jen při pouhém aktivním rozdělení signálu opravdu nemá smysl.
Vyzařovací úhly, porovnáváš jabka s hruškama. Každý druh horný má své použití, a těžko je můžeš takto porovnávat. 40° ve veritikálu má svůj význam. Horna se nemá umisťovat do výšky uší posluchačů, jak tvrdíš, ale nad hlavy. Případně ty bedny můžou být zavěšeny a sklopeny pod nějakým úhlem, kde ten úhel bude sakra zapotřebí.
Opravdu připomínáš pana F.... a ty počty s úhlama, ty jsou fakt úžasný...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 13:13 
Řádný člen

Kraj:
:lol: že jo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 13:20 
Řádný člen

Kraj:
Sranda v tom, že vy nemáte love na to, aby jste nakupovali hromadu repráku a dělali experimenty. Ja jo, naštěstí však to, že ty repráky dále použije jinde, takže na testování ideální záležitost. Já jen chtěl podotknout, že lineáry hrály lépe než 2" a pokud se zvučí DJ/mic ja plochu 180° je 140°horna super, jinak bys musel tahat minimálně dvě bedny s 90° v nouzi jedna se 120°. Jasně, naúhlovata zavěsit. ANO, psal jsem že to byl test a srovnával jsem ty bedny vedle sebe, horny +- ve výšce uší, možná výše, viděl jsem na zvukovody přes lidi.
Co vy pořád proti tomu máte? Je trend lineáru, jdu tam taky :-) Ne, ja jsme náročný uživatel, chci zvuk tam kde má být a jaký chci aby tam byl, proto mi klasické dvou/třípásma nestačí. U nich asi těžko budu korigovat nastavení, aby zrovna tam někde v rohu ty výšky nebyly, neb tam jsou odrazy jak prase :mrgreen:

Vysvětli mi nazvučení koncertu pro 400lidí kulturák bedny zavěšené, suby na podiu aby byl příkon aparátu 2x4kW na vrchy...

Aby jsi vykryl předek podia, rohy místnosti, hrálo to všude stejně a nebyly interference...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 14:22 

Nebuď drzej, víš kulový kolik kdo má peněz. Dělej si co chceš, ale buď tak hodnej a nepiš tu kraviny. Pak si akorát ti neznalý budou myslet jak jsou LA zvukvody skvělé oproti klasickým a ještě budou chtít začít stavět dvoupásmovky s LA zvukovodem.
A jestli si myslím že se s LA zbavíš odrazů tak jsi na omylu, IMHO si přiděláš ještě více problémů, správně to naúhlovat není žádná prdel a LA bez software pomocí kterého to naúhluješ je k prdu.
Prostě další Federmann...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 14:50 
Řádný člen

Kraj:
Nejsem drzý, právě naopak, jen chci říct, že nejste takoví fanoušci jako já,aby jste kupovali 20 repráku a testovali, zkoušeli, měřili. Nic ve zlým, jen to už na světě tak chodí, že i drahé a nedostupné věci se stanou jednou laciné a všude je budou nabízet a lidi to začnou kopírovat. Jasně, dvoupásma mají cestu jasně vyšlapanou, není skoro co kazit, třípásma skoro taky. Suby postaví každý blb a s trochou znalostmi a dovedností se dá okopčit i nějaký ten jednoduchý lineár (u mě vyhrála JFL210 EAW - 2x10"+1,4" (2x1") Odměřit si preset na DSP není problém, má-li člověk měřící mikrofon a nějaký ten DSP. Když se to osadí RCF či BC a použije se alespoň podobný HW na naúhlování, neříkej mi, že to nebude hrát dobře :idea: Je to jen trošku jiná a složitější bedna, nic víc. A přesně pro tyto účely jí já chci, potřebuju jich několik na straně, rád budu úhlovat několik beden s 10° driverem a pokryju celý plac před mnou.
U mne již době skládání kupy dvoupásem odzvonilo.

Kdo řekl, že ten soft nemám k dispozici?
Je plno jiných řešení, jak to naúhlování udělat dobře a jde to i od oka.

(Stavěl jsem teď v pátek 4xTTL33-A na stranu, úhly po 5° a pokryto celé náměstí ve Frýdku-Místku, spodky TTS28-A 2ks na stranu. Monitory TT25-SMA 4ks, zvučila se Doga,Mareš, Kerndlová, Goospel. Dvě handky Senn, zbytek Shure SM57, 58, 87... 2 kondíky AKG. Mix 32 Soundcraft)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 14:55 
Řádný člen

Kraj:
:lol: Dvoupásma na LA zvukovodu? Jo a středobas na zvukovod, postačí bedna v úkosu a zapustit středobas dovnitř, alespoň 30cm, ať to je směrové alespoň od 270Hz ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 16:34 

jirko, je to o tom, že nikdo tady z nás ani pořádně neví co všecko má měřit a jak to vyhodnotit a reagovat na naměřené věci. Ty jsi na tom stejně, na PD pokládáš naprosto elementární otázky a jediné co narozdíl od nás "nefandů" máš, jsou peníze a touha něco blbnout. Až dostaneš na své otázky odpovědi, budeš spokojený a půjdeš stavět LA. To, že existuje plno dalších informací a odpovědí, které suverénně vynecháš, a ochudíš tím tak svou stavbu, už nějak neřešíš.

To je hezké, já ti to snad i závidím, ale nemůžu tě poklepat na rameno, že to děláš dobře. Ti profíci co mají mnoho let zkušeností a milionovou podporu v branži to dělají lépe, a jak JKL poznamenal - bude to za pár korun, a stejně tolik dostaneš za kšeft s tímhle aparátem, protože s tím nepůjde z pralesní ligy vylézt někam ven. Snad jen tě můžu chlácholit, a čekat, kdy z tebe zas "ukápnou" nějaké levné reproduktory z testů :-)

Bylo by kouzelný, kdybys to jednou dokázal. Zatleskal bych, ale bedny bych nekoupil. Nebyla by s nimi dobrá perspektiva, a o tom to asi je. Všichni tady koukají nahoru, o třídu výš. Ne na neperspektivní "propadák" i když třeba dobře funkční.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 16:42 
Řádný člen

Kraj:
Zatím nikdo nepřišel na elegantní způsob vykrytí zvuku uvnitř/venku s 4kW/4ks vrchy na straně BEZ line array,... nebo snad jo? Aby to splňovalo vše, co tady píšete? Já nevím,ale kdybych si koupil hotovky od RCF za 70litrů/ks, byli by jste spokojeni, mi jde o to, že okopčit na chlub JFL210 LZE, není to složité, basy pod 25°, jeden 1,4" lineár a hrajem, 800W bedna. Origoše bedny mají v sobě zesák ma sladěný proces, já bych to řešil zesákem v racku pod bednama a jedním procesorem, jedním nastavením,...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 21:13 

Ano, bude hezké, když někdo vymyslí nějaký semi-systém mezi velká třípásma a LA. Bastliči po tom hned skočí, protože to bude hrát hodně, a plno problémů tohoto systému neuslyší, nebo je zvládneš postupem času eliminovat. Je to opravdu možné. Kopírování je snad lepší cesta, ale často není možné. Stačí jiný tvar membrány, nebo jiné parametry, a už to tu a tam funguje jinak, a kopie je značně nedokonalá. Vždyť i na PD se občas objeví odkaz na nějaký "Čajna LA" za lidovku. Zákazníci tohoto produktu jsou typický chudáci, looseři a nevzdělanci. Takové přece nepotřebuješ přitahovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010 21:46 

Ale na co vevnitř, předpokládám že nějaká sokolovna, 4ks středovýšek a na 4kW? To pro 400 lidí, jak jsi zmínil dříve, opravdu nepotřebuješ. Velký vyzařovací úhel bude spíš na škodu, sokolovny na šířku moc neměří a přilehlé stěny spíš budou zdrojem odrazů.
A já Ti říkám že JFL210 na chlup nezkopíruješ. Může to vypadat podobně, ale stejné to nikdy nebude. Ale furt to je jen 2pásmovka, sice, při příslušném počtu beden, zvládne vykrýt větší prostor než 3pásmovka, ale rozhodně nemyslím že bude hrát lépe.
A co zavěšení jak budeš řešit? Trussy a příslušné stojany je pěkně drahá sranda. Nebo to chceš stavět na basovky (http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=90214)?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2010 14:41 
Řádný člen

Kraj:
Tak přece si nebudu stavět dva obrovské aparáty... No, žepokldádám dotazy tady a na PD ano, pokládám ikdyž na ně znám odpověď. Ne vždy můžu mít já pravdu. Co je složitýho na tom, postavit dvoupásmovku D´appolito s driverem s úzkým vyz.úhlem? 2x10+1,4 (resp 2ks 1"), mimo jiné, vykrytí toho ME102-12 ve 4 bednách na stranu je 140°(110°) x 40° vertikál :arrow: kolik lidí používá klasické 120x90/60 horny, nebo 90x60 V tom už zase až tak velké rozdíly nebudou ale ve 4 hornách na straně se to bude hádat. Pojďme spíše přemýšlet nad tím, jak tuto bednu udělat, aby byla dokonalá, né ji jen kritizovat. Podotýkám, žev plánu je "kopie" JFL210, tedy 2x10"+2x1" basáky pod uhlem 25° (vyzkoušeno, hraje, zvuk rovnoměrný skoro 180°) . Zatím se budou bedny dávat na sebe na suby, systém upevnění nyní neřeším.
Hlavní je však to, že mě to baví a již testy na bastl bednu ukázaly, že tato sestava má smysl a funguje i bez odladěného EQ, Cross. Ohledně srovnání dvou sestav, když ta 2" hrála více středu, musím více stahovat a ladit EQ, u těch 2ks 1" není potřeba tak razantně ubírat, jsem zastánce přirozeného zvukového projevu, k čemu patří také nechat repráky co nejvíce hrát tak, jak jsou konstruovány. Stahování někde 10dB na 3kHz mi přijde jako prasárna, když stačí vyměnit horny a je zvuk úplně jiný. Co pomatuju, tak DE500 na nějaké horně měla bez úprav uplně rovnou charku,... a o tom to je :)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]