Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory, jejich vysychání a ještě něco...
PříspěvekNapsal: 08 bře 2010 17:30 

Kraj: SR - Banskobystrický
viewtopic.php?f=24&t=515

Síce napríklad podľa http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz ... 51,353.pdf :arrow: tgδ (1kHz) <=0.001, čo by mohlo byť teoreticky menej ako je stratový činiteľ elektrolytov (bipolárov), ale sám som to nikdy nemeral, ani neskúšal vo výhybke. Možno raz ak sa mi dostane do ruky taký kondenzátor a budem mať čas a chuť, tak skúsim vymeniť a popočúvať - najlepšie spraviť nejaký prepínač a vyskúšať to tak, že by som mohol prepínať medzi kvalitným fóliovým a tým motorovým. Som na 99% presvedčený, že pri slepom teste by to málokto spoznal, ale jednoducho nejak sa tam nepatrí dávať takéto súčiastky :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2010 20:20 

Kraj: ČR - Liberecký
To taky není žádná velká úspora. No, je opravdu slyšitelný rozdíl mezi elektolyty a těmi svitkovými?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2010 21:48 
Řádný člen

Kraj:
Na basech ani ne, tam jde spíš o životnost protože tam dostávají zabrat. na výšách to je však poznat dobře.

Na ty rozběhové kondy bych se vykašlal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 21:22 

Ještě k těm bednám. Jak RFT, tak Dual, měly uskříplé konektory, co se používaly v osmdesátých letech a dřív, takže tam byly vlastně holé vodiče, dvoulinky. Pochybuju, silně, že někdo se zabýval polaritou, když to někam připojil. A to je ten problém. Uvnitř jsou elektrolyty, ale nejsou zapojeny jako bipoláry, a nejsou to bipolární kondenzátory. Napadlo mě co se mohlo stát za ty léta provozu, přepólované bedny.
Takže, co se stane s elektrolytem, který je trvale přepolovaný?
No, už mám elektrolyty do basové části, a MKT do výškové, do všech čtyř beden. Dám nové kabely, místo těch, kde je měď černá, i když stáhnu deset centimetrů izolace.
Doufám že to poznám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2010 17:11 
Řádný člen

Kraj:
Přepólovaný elektrlyt chytne svodový proud a posléze se zcela zkratuje. Elektrolyty se nehodí do beden vůbec nesou-li v bipolárním zapojení (a nebo nějak polarizované). Potřeboval si šetři že si ani na basy nedal svitky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2010 13:00 

Mám tu balík starých StereoVideo, koukal jsem do těch testů sloupovek, a všimnul jsem si, že výrobci dávají svitky pro výškové sekce, pro basové jsou to bipoláry a jsou to dost drahý a známý značky. Usoudil jsem, že budou stačit, vzhledem k tomu, že tyhle reproduktory nemusí znamenat definitivum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 03:22 
Řádný člen

Kraj:
I velcí výrobci se snaží šetřit ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 21:35 

No, ale vlastně se divím, protože, ty výrobky s bipoláry jsou v testech hodně vysoko, dobře, napojím to zatím takhle, protože by mě to stálo kotel, takhle to byla stovka, a když se rozhodnu, vyměním to, ale výšky dostanou MKT. Jsou to takový krabičky, no, svitky jsou válečky, ale - viděl jsem krabičku označenou jako - svitkový kondenzátor. Což nevím jestli je problém, na audiowebu jsem si přečetl článek - myslím se jmenoval renovace starých reprosoustav, nevím, nechce se mi to teď hledat, tam právě autor doporučuje nahradit elektrolyt MKT.
Velcí výrobci šetří, jo, ale u soustavy za pětatřicet tisíc? :?
Ty RFT mám zatím pořád ve starých bednách s původními výhybkami, no dneska jsem poslouchal Manowar, jsou to věci, který, jsem si myslel, že mám naposlouchaný, ale co tam je nových věcí, v těch skladbách, takže ty RFT hrajou, je to propastný rozdíl mezi čínskými minisystémy a tímhle, a to, jak píšu, jsou na tom původní rámečky s hnusnou kostkovanou "průzvučnou" tkaninou, spíš pytlovinou, starý výhybky s kondíky někde, starý kabely, a jenom mikrosystém za jedenáct set, Hyundai, a ti Manowar jsou k dovršení všeho v mp3. Proč?
Zatím to mám totiž v dílně. Když makám, jsou mp3 ideální a ten mikrosystém taky.
Ale ty měniče... 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2010 01:54 
Řádný člen

Kraj:
To bude tím že na 35 litrech se terve dneska začíná uvažovat že by to neměl být až tak ultraojeb co komu vypadlo ze šuplíku. Přidej dvojnásobek a to už by sis mohl koupit i něco kvalitního ze střední třídy. Zdá se ti to šílené? Ale tak to prostě dneska je. A opravdu kvalitní bedny jsou ještě mnohem dražší - počítej přes sto litrů. Proto se vyplatí si bedny vyrobit sám - pokud je dobrý návrh i realizace a výhybku odladí nějaký machr pak se dostaneš kvalitativně úplně jinam a za zlomek ceny co v krámě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2010 12:54 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
stiglitz: konečná cenovka, ať je jakkoliv vysoká ještě neznamená že dostaneš kvalitu co za ty prachy očekáváš. Mrkni se na tuhle diskuzi: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... ght=tannoy :mrgreen: Jestli má člověk aspoň trochu možnosti, vyplatí se stavět, jak píše Thales.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2010 18:56 

Já se do toho pustím, hned jak budu mít z krku jistou věc, co musím dorazit. Zcela supr to nebude ale posun někam ano.
Jinak Tannoy výhybky, jak tam diskutují, opravdu vypadají takhle, není to čínský plagiát, mám ve StereuVideu z roku 99 reportáž z firmy ze Skotska, a tam jsou vyfocený podobný výhybky, taky na nějakým kusu překližky a taky teda hnusný. Vím že na zvuk to vliv nemá, ale jak to vypadá...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2010 23:45 
Řádný člen

Kraj:
Jungliste mě úplně stačilo co říkal o cene versus provedení dawso a jak předělával výhybky u beden za statisíce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 21:10 
Řádný člen

Přesně tak, a proto (taky) stavíme ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 22:48 

Pánové - prosím - seděl jsem na pivu s človíčkem, jež má známého, který má dodělanou elektrotechnickou průmyslovku. Ten člověk tvrdí že: Když se v určitých obvodech, kromě oscilačního použijí kondenzátory o napětí vyšším, než je doporučeno, pak hrozí že - jinak. Mám výhybku, kde jsou kondenzátory na pětadvacet voltů. Takže podle jeho teorie, když tam dám stovoltový kondenzátor, údajně hrozí, že se tento nabudí na hodnotu 100V, a "pak to tam pustí". Je to tak? Měl jsem za to že čím větší rezerva, co se napětí týče, tím dělám líp. Prosím, než budu kondíky ve výhybce měnit, rád budu znát váš názor, děkuju. Prý mohu odpálit reproduktory.

Úplně nešťastnej stiglitz :cry:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2010 00:02 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Já žádnou elektroprůmku nemám, jen gympl a dvě nedodělaný vejšky humanitního zaměřením ale jedno vím jistě - že ten člověk buďto zmaturoval omylem, nebo tu průmku studoval v Plzni :-D . Těch 100 V je totiž průrazové napětí kondenzátoru (s nějakou rezervou) a kondenzátor se může nabít maximálně na takové napětí, jaké v obvodu je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2010 00:18 

Pánovi asi utkvěla v hlavě laboratorní měření se sériovou a paralelní rezonancí RLC obvodů :lol: Bohužel nedával pozor - ALE FEST - a v hlavě se mu vyrojily utkvělé představy...

stiglitz: Ne, dovolené pracovní napětí kondenzátoru opravdu takové napětí v obvodu nevyvolá. Ten člověk vůbec neví co mluví. Jen tam hezky dej, co je potřeba.
Tady je jasně vidět, že mít glejt na nějaké učení neznamená, že člověk ví co tam opravdu učili, a ohánět se s ním je nanejvýše k smíchu.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2010 01:55 
Řádný člen

Kraj:
Ten člověk by měl jít vrátit maturitní vysvědčení.

Když osadíš součástky na vyšší napětí neuděláš chybu. Jediné co to může změnit jsou hodnoty ESR a ty tě nezajímají pokud to nebude třeba spínaný zdroj dimenzovaný fakt natěsnotu (kde i malá změna ESR k horšímu může vést ke zvýšenému ohřevu a zkrácené životnosti součástky). Naopak třeba jednalo-li by se ve výhybce třeba o bipolární kondenzátory v basové sekci pak jim jejich předimenzováním můžeš podstatně zvýšit životnost. Takže u reprovýhybky klidně spi a úplně klidně tam osaď součástky na vyšší napětí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2010 21:28 

Pánové, díky moc, já to ve skrytu duše a trosek toho co si pamatuji z elektrotechniky, kde jsme měli kdysi nějakého profesora Šorma, tušil, děkuju. Tahle logika mi -toho člověka - přišla divná, od začátku. :o
Ale pochyboval jsem. Ještě jednou děkuju, že mi radíte, a že mám kam zajít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2011 18:31 

stiglitz píše:
Ty Frolyty jsou z roku 1978. To už bude asi k ničemu, a na jednom kuse je vidět jakoby skvrnky na tom hliníkovým pouzdru, pod tou folií.

Tak ty Frolyty jsou z 4.79,coz je 4 mesic(tyden) roku 1979.

Pioneer SX-535
Kraus Minipack 50
Sony TA-F345R
Fisher CA-77
Fisher CR-77
Grundig Hifi Box 650
RS-238B(zatim rozdelane)
ARS-1014
zvetsena kopie RS-638
Videoton DC-2080

casem i neco vic....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2014 22:34 

Ahoj všem, kdo k tomuto tématu mohou něco napsat. Mám noname měřák z aukra, ale mám možnost měřit kapacitu. Takže jsem měřil pár nových kousků, a přístroj naměřil udávané hodnoty. A potom taky kondenzátory vytahané z starých beden, všechno elyty, nebo bipoláry, ARS9207, i jiných, třeba RFT12345atd, všechny měly VYŠŠÍ kapacitu, než udanou, nezřídka dvojnásobně.
Kamarád mi nepřímo řekl, že jsem idiot, že tohle není možné, že jsem buď blb, nebo mám měřák na pikaču.
Setkali jste se s tím někdo někdy?
Rafli jsme se fakt hodně, a na "smrt".
Díky za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]