Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2183 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 106, 107, 108, 109, 110  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Autá a všeličo okolo
PříspěvekNapsal: 10 zář 2024 21:33 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Mám něco podobnýho - dával jsem auto do srevisu, že jsou hlučný ložiska předních kol - už to jaksi autorádio nedokázalo maskovat :) s tím, ať se podívají, jestli to nebude chtít ještě nějakou údržbu. Nakonec krom ložisek vyměnili gumy na ramenech přední nápravy, čepy řízení a nějaký gumy v ramench zadní nápravy. Sice to něco stálo, ale ze servisu jsem odjížděl s pocitem, že mám nový auto, nebo aspoň tak "nový" jako když jsem je před osmi lety kupoval... Zase se to drží asfaltu tak, jak jsem byl zvyklej, jednoslovně to jde popsat jako "videohra".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2024 22:05 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
kodl: Jsi mi připomněl hlášku mého otce, který vždycky na otázku...hmm, nové auto, to musí být tiché, že? odpovídal: nevím, raději jsem hned koupil silné rádio.
Jinak přispěji do pléna se svou spotřebou..dnes služebka z Ostravy do Děčína, na adaptivním tempomatu pořád 150, mimo radary a spotřeba 7, s foukaným tříhrnkem 1.2 ve frantíkovi.

Tome, tak to klobouk. Já už si dnes cestu bez BT, spotify, a telefonu neumím představit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 06:53 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tatko:
Ty porovnáváš svých plus minus 65 km PD-ZA s mými 7km z bytu (nebo 10 z chaty), které sestávají z 50% z toho kopce a zácpy, a které ze 75% ujedu se studeným motorem v zácpě a do kopce? To jsi opravdu dobrý. Že ty ten Metabond i chlastáš?

Mimado:
Na tom přeci není nic na klobouček. Rádio mi nic nenabízí, Spotify taky ne (i když ta možnost tu je dokonce dvěma způsoby), mám tam 128GB flešku s oblíbenou muzikou. A telefonování mě sere při jakékoli činnosti. Co to je za Francouze? Tenhle popis sedí na řadu aut, od malých po střední SUV.

Kodl:
A co teprve když jsem ukecal kamaráda, aby mi udělal hlavu a ventily!
Pořád jsi nezauvažoval o elektrice? Kolem mě už to má kdekdo a všichni nadšení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 07:14 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ransom, dnes 1,3 km (felciarovi) 7,1.
Vcera som schvalne jazdiac s babou po obchodoch skusil brzda plyn, chvilku po rozjazde som to vytlacil skoro na 8, potom aj celkova 6,5.
Samozrejme "mestska" spotreba je hausnumero - ina bude kde su dlhe useky, ina kde je krizovatka za krizovatkou, zapchy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 09:26 
Řádný člen

A výsledok tohoto skúmania je čo? Že 1.9JTD žerie menej ako oldschool 2.4 benzín? Nemala by sa o tom napísať aj diplomová práca? Ono je tak nejak všeobecne známe, že turbodecht s common rail striekačkou má podstatne menšiu spotrebu a vyšší krútiaci moment v bežne používaných otáčkach, ako rovnako výkonný atmosférický ottov motor s klasickým MPI vstrekovaním. Ale je to niečo za niečo. Mne osobne viac vyhovujú benzínové jednotky aj za cenu spotreby. Prečo? Už len preto, že sú tichšie, kultivovanejšie a nižšia hmotnosť nad prednou nápravou sa automaticky premietne aj do:
1. agility vozdila
2. životnosti prednej nápravy a často aj mnohých iných komponentov
Spotreba je vždy len nejaká časť celkových nákladov na vozidlo. Podstatnejšou začne byť od určitých najazdených kilometrov. No ak by som bol nútený začať znovu uvažovať o naftovej jednotke, bolo by to v ideálnom prípade auto nové, v menej ideálnom zánovné (do 3 rokov veku a 60 000km nájazdu). Inak by som dal prednosť skôr nejakému hybridu s benzínom...ideálne asi Toyota.
Týmto je pre mňa táto téma uzavretá vec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 10:53 
Řádný člen

...výsledok tohoto skúmania je, že to žerie menej, než by malo - podľa údajov výrobcu, porovnaním so Spritmonitor, známymi čo majú rovnaké. Je to aj nápadne tichšie a hrabe sa to viac k životu.
Samozrejme máš pravdu - obecne je benzín tichší, menej starostí v zime atd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 11:01 
Moderátor

Já akorát nechápu k čemu neustále disputovat nad spotřebou, která pro 95% uživatelů činí nejmenší položku v provozu vozidla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 11:04 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
TLU: Keď som čakal 19 mesiacov na oktávku, tak som už veeeeľmi vážne zvažoval Corollu TS GR Sport. No ale firma rozhodla za mňa, že sa musíme držať Koncernu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 11:05 
Řádný člen

Ransom, ja to mám ako jedno z hobby - kedysi som vlastnil "pomstu za Sudety".
Tiež mám za to, že môže byť zaujímavé ušetriť za inak zhodných podmienok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 11:07 
Řádný člen

Ransom: Pro mne je spotřeba důležitá. Ale ne v absolutních číslech ale v poměru nermovaná spotřeba / skutečná spotřeba. Ochcávka žere v průměru asi osm, což mě plně uspokojuje, protože zimní norma je deset a půl a letní devět a půl. Předcházející naftová žrala asi sedm ale norma byla pod šest a z toho plynulo, že jsem cca. jedno tankování měsíčně platil ze svého.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 11:36 
Moderátor

No ty jsi právě těch 5%.
Normovaná spotřeba je hrozně ošemetná. Onehdy se chtěl velitel jedné nejmenované MP pomstít podřízeným. Oni si stěžovali, že si bere služby s kolegyní a místo pochůzek choděj prcat do pronajatýho bytu. No tak vzal záznamy o tankování a kilometrech. Spotřeba tři litry nad normou - samozřejmě, couračky po městě. Tak je obvinil z kradení paliva a vyházel je.

Já zapomněl připomenout že jezdím převážně na LPG. Takže nákladově jsem na tom srovnatelně s Tatkou aniž bych se musel jakkoli omezovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 12:05 
Řádný člen

Možno lepšie - závisí od uhla pohľadu.
Ako poznamenal TLU - celkové náklady. Premietnuté v čase kúpa starej opice vpýta veľa banánov na údržbu.
Som praktik - za 10 rokov menej, než novej, nie je mi ľúto ak mi to kdesi niekto občas trocha oškre. Babe ani nemusí - stačí si to odrbávať sama.
Na nové autá mám názor, aký mám okrem toho, že na dve na dôchodku nemám.
Sedíme vnútri, zvonka to nevidíme. Za každých okolností brzdia, štartujú, netečie do nich a nevyžierajú nám rozpočet. Z Multiply si ľudia robia prdel - kým ju nespoznajú. Mimoriadne praktická stabilná krabica s predvídateľným správaním za každých okolností. Moja neche ani počuť o inom aute. Druhú som nezohna, potreboval som jazdiť, kamarát mi podstrčil Alfu. Tak som Alfista. Na presun z bodu A do bodu B stačili/stačia a na oboch sa dá dobre vyblázniť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 12:45 
Moderátor

Enjoy!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 12:51 
Řádný člen

Já mám štěstí na tolerantního zaměstnavatele. Nám počítá vedoucí dopravy normu tak, že na léto přihazuje k techničákové spotřebě asi 25% a na zimu ještě deset. Znám firmy, kde se jede na techničákové spotřeby a lidi jim dokonce po pár měsících auta vracejí, že jim to nestojí za to, když kromě soukromých jízd musí doplácet ještě i za služební.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 13:01 
Řádný člen

Ja mám zase tú výhodu, že nám zamestnávateľ spotrebu u firemných strojov nenormuje. Ani to nejako nesleduje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2024 13:03 
Řádný člen

V našej (pre mňa už bývalej) firme boli iné "zvyky"
Mercedes Spriter 3,5 tonky preťažené už s troma ľuďmi v kabíne skrz náradie, materiál čo sme museli mať sebou mali leto 7,6, zimu tuším 7,2. Geniálny ... to vymyslel.
Jazdili sme po cestách, necestách, úzkych strmých lesných, poľných, v blate - realita bola o hodne viac. Našťastie to nik neriešil.
Najlepšie bolo v začiatkoch v tunajšej časti firmy keď som mal Š 1203, ošetril som si ju a čo sa pri tankovaní nezmestilo do nádrže (lebo podľa tabuľkovej spotreby...) bral som do kanistra. Predsa to nevylejem pod auto.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2024 18:43 
Řádný člen

No aby reč nestála.

Po 1500 a po 4500 odjazdených km od výmeny oleja
1.9JTD - 20 rokov, 330000 km

A do neho!!!

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2024 18:49 
Řádný člen

TLU 5995.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 zář 2024 08:42 
Řádný člen

Do čoho? Čo mám na tých fotkách vidieť? Že ventildekel nie je zakarbonovaný? Alebo že olej nie je úplne čierny? Alebo že vačka nie je nadmerne zodraná?
1. nemáme nijaký dôkaz, koľko km bolo na oleji najazdených. Ani koľko km má najazdené motor. Sú to len fotografie, ktoré môžu byť čerstvo po výmene oleja.
2. takto vyzeral vnútri aj môj niekdajší OM602.912 s 650 000 km, ktorý celý život jazdil len s obyčajnou 10W40. Stačilo, že sa olej menil po 10 000 km alebo do roka (podľa toho, čo sa splnilo skôr).

Aby sa niečo dokázalo, museli by sa proti sebe postaviť 2 motory. Oba jazdené podobným štýlom, s rovnakým typom oleja, rovnakým palivom. Jeden s metabondom, jeden bez. Priebeh by musela sledovať kvalifikovaná dôveryhodná osoba. Následne po najazdení min. 200 000 km by sa zmerali kompresné tlaky za tepla a zastudena, urobila kapilárna skúška injektorov, objektívny test tlaku common-railu. Finálne by sa oba motory rozobrali. Ak by sa tam ukázalo, že motor s prísadami metabond vyzerá diametrálne lepšie a že striekačka vykazuje diametrálne presnejšie dávkovanie, potom by som to bral ako dôkaz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 zář 2024 09:30 
Řádný člen

Môžes si spraviť test a merať, ja to nepotrebujem. Meral som si zrýchlenia, spotreby pred začatím používania a po výmenách. Odjazdil som s tými prípravkami na troch autách vyše 250 000 km. Nemám potrebu komukoľvek čokoľvek dokazovať, pane. Viem čo to je a čo to dokáže - vyše štvrťstoročia.

Ten olej na žiadnom z mojich áut (kúpených ako staršie) tak nevyzeral po prvej výmene - až po následných.
Tento konkrétny motor je z mojej (tretí rok už manželkinej) Multiply.
Má nájazd 313500 km.
Ročník 2005.
Okrem spojky je všetko pôvodné.
Od jej omylu s natankovaním benzínu namiesto nafty na korý prešla počas 2,5 hodiny 140 km má nájazd 8700 km. Ide s rovnakou spotrebou, výkonom, zvukom. Moja na tom jazdí PD-NR-BA (v kombináciách) za 4,0 - 5,2 / 100. Nie na spotrebu - to ani nevie, zarovno s ostatnými autami, niekedy prekračuje povolené limity. Náš mechanik tiež nechápal, spochybňoval. On ťahal ten benzín z nádrže. Už to používa a aj všetci okoklo neho.

Ty nemáš žiadny dôkaz, že to nepomáha. Načo sa unúvaš rozporovať niečo, s čím nemáš žiadnu osobnú skúsenosť, čo si ani zblízka nevidel? Píšem svoje poznatky, skúsenosti s niečim, čo poznám a používam roky - nikoho nenútim ich čítať.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2183 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 106, 107, 108, 109, 110  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]