Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 13:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tvar membrány, pouze estetika?
PříspěvekNapsal: 19 bře 2010 23:17 

Kraj: ČR - Liberecký
Všimli jste si, že prakticky zmizely oválné tvary? Proč se tak děje, je kruhový tvar v něčem lepší? Výhodnější? Nebo jenom hezčí? Modernější...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tvar membrány, pouze estetika?
PříspěvekNapsal: 19 bře 2010 23:46 

Jistě, odvíjí se to od mechanických vlastností reproduktoru. Na tohle nejsem žádnej odborník, ale stačí trošku myslet, a hnedle mě něco napadne -
Mechanická pevnost membrány konstatntní , rezonanční módy nerozplizlé po celém frekvenčním spektru, vyrovnané síly závěsu na membránu, směrovost v úhlu... Vlastně by stačilo, kdybych řeknul jen jedno, a vše ostatní z toho plynoucí je jen derivát již řečeného. A to ještě zcela jistě vím prdlajz. Nehledě na fakt, že montovat do MT18SUB nějakej oválnej reproduktor, to nebude to pravé....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 00:00 

Kraj: ČR - Olomoucký
Řekl bych že ani tak nejde o estetiku jak o potřebu mít reprák, kterej by se vměstnal do úzkejch prostor a přitom měl co největší plochu membrány.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 00:14 

Nebo potřebu mít širokopásmák akceptovatelnejch rozměrů.
Dnes už se to kvalitně řeší koaxem. Naštěstí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 02:25 
Řádný člen

Kraj:
Já bych v tom zas neviděl takový problém. Eliptické reproduktory se stále používají přesně tam kam byly vymyšleny aby se používaly, to jest hlavně ve spotřební elektronice tam kde je třeba lépe využít místo. Nicméně nemyslím že by vlastnosti eliptických reproduktorů byly nějak výrazně horší, jen mají trochu jiné vlastnosti. Pokud se nejedná o výkonové aplikace kde je membrána extrémně namáhána tak to problém nebude. Vůbec bych se nestyděl použít nějaký reproduktor řady ARE jako střeďák v nenáročných třípásmech a nebo jako širokáč pro nenáročné ozvučení nějakého prostoru. Pro náročnější použití je jasné že se člověk podívá jinde ale ne kvůli tvaru ale kvůli celkově lepším vlastnostem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 11:50 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Prečo by ovály mali byť len v "nenáročných"? Boli využívané zrovna tak ako kruhové reproduktory. Sú to ekvivalenty, aj keď v niečom je lepší ovál, v niečom inom zas kruh. RK 60 alebo všelijaké kinové kombinácie nie sú podľa mňa pre nenáročných.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 13:04 

Clipoxi, to je dobrá otázka. Sám ale vidíš, kam to směřuje, že ovály už nejsou z nějakého důvodu vyráběny a instalovány. Jsem toho názoru, že byly stavěny pouze kvůli širokopásmovosti, což už očividně dnes - krom té spotřebky kvůli ceně - nikdo nepotřebuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 14:58 
Řádný člen

Kraj:
Estetika, je to výrobně jednodušší, jednodušeji a tedy i levněji se na to vyrábí bedny... Proč se dříve všude oužívala barva tzv krémová a nebo slonová kost a dneska už není nikde k vidění? Holt otázka trendů, přitom na tom nemusí být nic evidentně zlého. Mimochodem dělají se i kranaté autorepráky. pětihrany a nebo obdélníky - vypadá to jako plech do trouby. Holt všechno má své pro a proti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 15:35 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Tiež si myslím, že je to kvôli estetike (alebo ako to nazvať) a jednoduchosti výroby, že sa upúšťa od oválnych tvarov. Nie kvôli vlastnostiam alebo funkčnosti. Éra univerzálne použiteľných reproduktorov a 6 dB kondíkových výhybiek je už dávno preč...
Všelijaké hranaté a päťhranné ufá :P to je zas pravý opak - nehľadiac na vlastnosti treba dosiahnuť čo najviac kchůůl woe drsný vzhľad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 15:53 

Kraj: SR - Banskobystrický
Keď už spomínate tie rôzne tvary, tak mi nedalo poslať sem video s týmto hrozne cool reprákom http://www.youtube.com/watch?v=RG4VPLzmvuk :D
fuj fuj fuj

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 16:18 

Kraj: SR - Trenčianský
IMHO teoreticky štvorcový reprák vôbec nieje zlý, maximálne využíva plochu ktorú zaberá. Problém môže nastať v prípade nerovnomernej tuhosti membrány, rozloženia hmotnosti alebo mechanických vlastností. Len keby tie reproše Kicker vyzerali normálne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 16:30 

Asi jeho najväčšou výhodou bude práve to využitie plochy (a možno jedinou :) ), ale priznám sa, že do toho nevidím až tak, aby som mohol posudzovať iné výhody/nevýhody.

nj, ten reprák Kicker je práve taký typický tunerský humus :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 20:23 
Řádný člen

Kraj:
Ty ovály mají výhody hlavně jako širokáče tím že nemají jeden brutální rezonanční mod ale mají to tak rozložené že si toho člověk ani nevšimne. A tím ýe se právě membrána nechová pro vyšší frekvence rovnoměrně (což nás u repráků co se strkají do vícepásem, zas až tak trápit nemusí pokud to není někde v a nebo blízko aktivní oblasti). proto mi ty širokáče zní možná příjemněji. Například zajímavé srovnání je ARE6605 a ARO6604. Ať už verze s difuzorem nebo bez.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 20:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Furt mi lepšíe sedí na stredoch ARE ako nejaké ARX, ARP, ARZ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 21:10 
Řádný člen

Kraj:
Mě také. Ty ARExxxx hrajou parádně. V podstatě se povedly úplně všechny, jde jen o to vybrat správnou verzi pro danou aplikaci. A navíc tyto novější jsou i hezčí takže nepůsobí neesteticky. mám v plánu s tím i něco spáchat seriozně. Zatím jsem se jen omezil na nějaké experimenty a na výměnu ARE4xx za 4xxx v ARS744.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 21:47 

Naozaj tie ARE od Tesly sú veľmi vydarené repráky. Či už najmenšie ARE3xx/3xxx alebo ARE6xx/6xxx.
Tie trojkové sa mi celkom vidia použiteľné ako nejaké low-end výškače resp. nejaké stredo-výšky, 4-kové veľmi nemusím okrem ARE467;489 sa ešte dá, ale tie z televízorov 460x alebo 480x nemám veľmi v láske. Najväčší rozdiel vidím (počujem :D ) v 5-kovej rade medzi ARO567, ktorý je zvukovo imho omnoho slabší ako ARE567. Tiež sa mi zapáčili 589, ktoré som nedávno zobral zo školy v rozhlasovej skrinke a v stave "ako z továrne". Medzi ARO667 a ARE667 až tak veľký rozdiel nepočujem, ale jednoznačne je pre mňa krajšie zvukovo ARE667. ARE660x/ARE680x som ešte nepočul :( .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 22:01 
Řádný člen

Kraj:
No mě se líbí právě ty novější z čtyřčíselné řady. Znějí tak jak mají. ty staré mají víc nevýhod než výhod a mají takový dost "chlupatý" zvuk. Prostě hodně zkreslují a mají uřvané výšky a dost mi to vadí. Za to může materiál membrány. Ten papír je prostě moc měkký. Třeba se vám na tom líbí právě to jak hezky maskují detaily. Ale napadla mě taková šílenost. kdyby někdo vyrobil takový reprák z moderních materiálů jako je třeba kevlar nebo alespoň polypropylen (skelná vlákna by už byla asi moc těžká vzhledem k pohonu) tak by to bylo asi maso ;) No bohužel to je nereálné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2010 22:09 

Vystihol si to do bodky a len dodám, že práve preto nemusím štvorkovú radu, že tie staršie naozaj dosť skresľujú, ale napríklad na basoch sa mne zdajú lepšie, tie novšie sú lepšie kontrolované, ale asi nejdú tak hlboko, takže ako širokopásmový reprák mi pripadá lepší ten starší typ, celkovo tie novšie ja osobne nemusím aj keď priznám sa, že možno majú lepší zvuk. Naopak ARE5808 je podľa mňa veľmi počúvateľný reprák aj v porovnaní s ARE5xx. Ale každý má na to vlastný názor. Naozaj je zaujímavé, že tie eliptické asi zvukovo prekonávajú okrúhle typy :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2010 01:51 
Řádný člen

Kraj:
Ano, starší jsou basovější protože mají méně tuhé uložení. Pokud je někomu tento typ zkreslení (způsobený vlastnostmi membrány) příjemný budiž, je to subjektivní a dohadovat se s nikým nebudu. Bylo by to totéž jako hádat se jestli je lepší barva červená nebo zelená. Ale lze se na to dívat i z jiného hlediska. Zkreslení nastává i vlivem výchylky membrány a setrvačnosti systému. Proto je lépe basy odříznout a udělat to jako v těch 1PFkách co se tu dneska rozebíraly v jiném threadu. To jest basy nechat hrát basák a širokáč nechat hrát středy a výšky. Zkreslení klesne a zatížitelnost stoupne. Pak totiž nevadí že ty novější jsou méně basové a naopak vyniknou všechny jejich přednosti. Já jsem si to zkusil tou modifikací ARS744 a určitě jí to prospělo. V Bratislavě takto udělali konkurenci ValMezáckých ARS825 (ARN664 + ARV161 výhybka kondem, malý objem) v podobě 1PF06819 (ARZ669 + ARE469 výhybka kondem, malý objem) a ARS830 (stejné osazení, plnotučná výhybka, větší objem, lepší zpracování) v podobě 1PF06888 (ARZ668 + ARE468, plnotučná výhybka). A jak jim to pěkně hrálo. Dokonce bych si možná troufnul říci že v určitých ohledech se jim to povedlo udělat lépe než ve ValMezu přesto že Bratislavské bedny byly obvykle horší v porovnání se stejným typem z ValMezu. Zajímavá konkurence mezi oběma podniky ;) Udělat to samé jen ve větší a lépe navržené bedně s moderní výhybkou a čtyřčíselnou řadou byla by to pecka za pár korun. Na normální muziku by to možná mohlo být i lepší než s ARV089.

Jinak mám tady bedny 1PF06714 které jsou velice pěkně zpracované. Je v tom jen samotný ARE568 (stará verze se šedým nátěrem) v poměrně velikém oběmu, poměrně silné stěny (na to že je to jen bedna se širokáčem), dýhováno, papírový bassreflex (origo!!!) a je mi jen líto že se ty repráky nedají vyměnit za ARE5808 nebo 5608. Mě se zvuk těch 568 prostě nelíbí, ARE5808 mám rád. Tím pádem jsou mi ty bedýnky tak trochu na prd. Ale nafocené je mám a čekají na zveřejnění ;)

Tady je výhybka co z těch 1PF 068 88 vykreslil Martínekk a já překreslil do koukatelnější podoby:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2010 09:41 

Thalesu, zrovna teď potřebuješ do hifi cpát výkon? :-)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]