Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 06:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:45 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
omlouvám se překlep, ne TQM ale TQW = tapered quarter wave = přelomená čtvrtvlna, jinak princip voight pipe, transmission line atd... jak psáno v této diskuzi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:57 
Řádný člen

Kraj:
Jasně, tak to už jsem doma ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 15:12 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
TQM je nějaký autobusový dopravce v Opavě :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 17:39 
Řádný člen

Kraj:
Kdyby jenom to, na internetu se dají pod touhle zkratkou najít věci které by člověk ani nečekal...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 17:46 

Kraj: SR - Trenčianský
mne prišlo na um ako prvé Total quality management...niekedy mi z tej školy už drbe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 18:31 
Řádný člen

jaret: chvilku jsem nebyl na netu, takže paráda že ti to dorazilo. Cívky, kondy odpory, neboj se něco nakoupit, všechno se ti bude ještě hodit ;) Na první nástřel můžeš zkusit to nejjednodušší schémátko. Polaritu musíš vyzkoušet-poslechnout, to samý zatlumení. Netuším reálnou citlivost ARZ ani RBT, proto jako výchozí bod jsou tam odpory pro útlum -3dB. Když vejšek bude moc, zatlumíš víc. Aspoň si to dohromady s rbt poslechneš a budeš vědět víc. Potom si můžeš popřípadě hrát dál. :P

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 21:09 

Kraj: ČR - Pardubický
Zdravím všechny!
O problematiku širokopásmového reproduktoru se zajímám taky a tenhle dred mě moc potěšil. Zejména užití ARZ6608. Sám jsem zjistil následující: repro Fostex: http://www.audioweb.cz/vase-aula1.htm a http://www.spectrumaudio.de/breit/foste ... E206E.html , dále existují reprosoustavy Jericho Horn (odkazů je ve vyhledávači hodně). Ale mě zaujaly návrhy DasViech od Cyburgs z Rakouska, dokumentace ke stažení na: http://www.spectrumaudio.de/bausatz/viech.html , používá repro Beyma 8AG/N: http://www.spectrumaudio.de/breit/beyma8AGN.html , ten v ČR není nijak drahý.
Co se týká návrhu konstrukce ozvučnice, dozvěděl jsem se obecné věci a to, že je to velice náročné, že je dobré se poohlédnout po ověřeném návrhu.
Sám jsem začal v mezích možností dělat poslechové testy širokopásma, naskytlo se a opatřil jsem pár ARO6608, v bednách cca 32 l jsem je vyměnil za ARN66xx, potom i připojil přes 5 uF ARV089/00-08. Výsledek mě mile překvapil: jemný detailní zvuk, membrána vypadá v klidu oproti ARN66xx. Sice to není takový rachot, ale velice příjemné! Zapojení ARV jen jednoduše přes 5 uF nemělo chybu. Pravda je, že nízké kmitočty nejsou silnou stránkou... Ale akustické nástroje a zpěv skutečně nemají chybu! A paradoxně největší rozdíly jsem zaznamenal u poslechu Nightwish a ACDC. U Nightwish zpěv Tarji Turunen byl opravdu dokonalý, ale ACDC ztratilo na své tradiční razanci a nebylo to ono.
Výše popsané popisuje můj subjektivní dojem, měřeno "uchometricky". Asi by nebylo špatné vyzkoušet víc typů reproduktorů. Přesto to vypadá dosti slibně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2010 20:09 
Řádný člen

jaret: tak co chlape, už posloucháš :?: Kdyby se ti kombinace ARZ+pásek zalíbila, pěkná budka by mohla být v tomhle stylu. ;)
Kocuro: vidím to stejně :mrgreen:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 02:43 
Řádný člen

Kraj:
No, moc se mi to nepozdává. Ani esteticky (to je subjektivní) tak hlavně technicky (to je objektivní). Moc hran a malé zaoblení => difrakce. Vzdálenost reproduktorů od hran je stejná => difrakce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 13:02 
Řádný člen

Zaoblit se dá, vyosit téže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 13:16 
Řádný člen

Kraj:
Ale to už by pak nebylo tak pěkné. Krom toho problémy by se pouze zmenšily - ne odstranily. A pokud jsou ty repráky v klasické bedně mohou být blíže k sobě což je plus hnedka ze dvou důvodů. Jednak se to uchometricky chová více jako bodový zdroj signálu, jednak z hlediska dělení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 21:40 

Kraj: ČR - Liberecký
Tohle kdysi jsem viděl někde repro Focal - Utopia, a každý reproduktor se ve vzdálenosti 2 metry, jak to napsat, protínaly se osy těch reproduktorů, pomyslné osy, dva metry od bedny. Myslíte že to je znát? Myslím že tahle myšlenka má hlavu a patu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2010 01:34 
Řádný člen

Kraj:
Záleží na vzdáleniosti, na směrovosti měničů, na děličkách... Ale v zásadě to uškodit nemůže. Ale mnohem víc než an tohle bych sázel na to aby repráky byly co nejblíž u sebe jak to jen jde aby se to co nejvíc chovalo jako bodový zdroj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 dub 2010 20:36 
Administrátor

Tak pánové jak pokračujete, kdo se do toho pustil?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 dub 2010 18:49 
Řádný člen

Kraj:
Nikdo - jako obvykle.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2010 09:53 

něco přidám , prosím nekamenujte mě
Příloha:
koš_ARZ.JPG
Příloha:
no_name_po.JPG
Příloha:
no_name_před.JPG
Příloha:
stavba1.JPG
Příloha:
stavba2.JPG
Příloha:
stavba_tmel.JPG

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2010 19:36 
Řádný člen

Jindřichu, s hotovou povrchovkou to bude vypadat hezky. TML jsi si spočítal sám? Ty hliníkový profilky mají vyztužit koš? Faceplate vejšky je ztočenej na soustruhu? Co výhybka? Už to posloucháš? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2010 21:26 
Administrátor

Zajímavé, jsem zvědav, zda ve výsledku budeme moci použít větičku "za málo peněz, hodně muziky".

Jestli ty hliníkové profilky jsou výztuhou koše, tak je to zajímavý nápad. Myslel jsem, že budeš spíš experimentovat s magnetem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2010 00:33 
Řádný člen

Kraj:
Zajímavé. Konečně někdo něco dělá tak se těším na výsledek. Na tom kovovém čelu se mi nezdá jak je tam ta kalota utopená a že se ta "hornička" pozvolna nerozšiřuje jako to má třeba Beyma T2030. To bude mít negativní vliv na směrovost a bojím se difrakcí. Také by mě zajímalo kde to bude dělené. Pokud to nebude dělené velmi vysoko jestli by nestálo za to z toho ARZtka opatrně odlepit ten difuzor a odlehčit tak kmitacímu systému. Když jsem porovnával ARO6604 a ARZ6604 zdálo se mi že to AROčko bylo o fous lepší. nejelo možná mimo osu tak vysoko ale přuišlo mi že mělo o fous menšíá zkreslení a nemělo tak nepříjemně ostrý zlom mezi vyzařovaným kuželem výšek a oblastí mimo osu kde mají výšky pokles. Ale to je mé čistě subjektivní hodnocení, někdo jiný to může vidět jinak. každopádně držím palce ;) :!:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2010 08:05 

to Junglist: Ano počítal jsem sám podle vzorců co jsem dohledal na netu, i když první výpočet byl spíš kompromis, bedna se na výšku musela vlézt pod polici, a tak vyšlo ladění okolo 60Hz,
pak se změnily poslechové podmínky, rozuměj místnost, a bednu jsem počítal znovu, teď je naladěna okolo 40Hz, od toho ten přídavek nahoře, poslechově hodně lepší.
Profily ano na vyztužení koše, placky na soustruhu, nástrojář u nás v práci, potom leštění a bezbarvý lak. Ano poslouchal jsem to surové cca půl roku a teď asi měsíc to dávám do finále.

to LuKyss: nevím jestli za málo peněz hodně muziky, ale poslouchá se to zatím nejlíp z toho co jsem postavil, nebo měl možnost slyšet, nic moc to stejně nebylo :-)
Magnety jsou zajímavý podnět, neznám však zdroj kde bych koupil, leda přímo v TVM, nebo rozkuchat další repro :-(
Jo a jen k zamyšlení, k čemu by byl silný motor bez pořádného "podvozku" rozuměj nedostatečně tuhý koš.

to Thales: k ALU placce, je vyrobena v podstatě stejně jako původní plastová, ale plastová měla pouze rovné plochy a ostré hrany, tak jsem podle rádiusu kopulky aspoň navrhnul rádius "horničky", na Beymu jsem se taky díval...
dělené je to hodně vysoko, 2mikro svitek, 8ohm je ten výškový repro, takže někde okolo 10kHz
Difuzor z ARZ je samozřejmě pryč:-)

Všem díky za přínosné podněty, pokusím se v rámci časových možností doplňovat průběh finále.
Pokud někdo ví o spolehlivém zdroji magnetů a má s tímto druhem úprav zkušenosti prosím napište.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]