Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 08:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 261 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosoustava KE-150
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2009 17:40 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tak ako postúpil čas, tak sme trocha postúpili. Zohnal som jedno ART581, druhý bude snáď do dvoch týždňov. Stavba samotná bude neviem kedy, inej roboty je furt dosť veľa...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 14:20 

zdravím vás všechny a žádám o pomoc,byl jsem si poslechnout ARS850 a nechalo to ve mě stopy. Tak jsem tady u vás a leckde kolem pátral a pátral a vzhledem prostorovým možnostem mi vyšlo něco s ARO835 a možná by to mohla být zde řešená KE150 jenže mi nejdou otevřít ty obrázky co zde jsou a tak nevim jak je veliká atd atd. taky podle posledního datumu je vidět že už se to nějaký čas neřeší, mohl by se tu zmínit někdo o projektu jak je daleko, jak to šlape a tak dál? Chtěl bych si udělat obrázek o tom zda jsem schopen takové bedny postavit a jestli mi někdo pomůže a poradí a pak i naladí - nejsem elekrikus,jsem jen relativně zručný a šikovný člověk. Děkuju Marcel

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 15:05 
Řádný člen

Kraj:
jestli si zručný a šikovný máš výhodu - můžeš si vyrobit skelety beden sám, zejména máš-li přístup k nezbytnému vybavení jako je například horní frézka. Ale předem bych tě rád upozornil že bedny jako jsou KE150 mají díky jinému typu basáku také odlišný charakter zvuku a vyžadují relativně šetrné zacházení i když to díky své velikosti svádí k tomu to vohulit. Alespoň s originálním ARO835. Každopádně pokud bych tuto bednu stavěl tak bych jí nestavěl podle originálního návodu protože to dnes už umíme lépe a to o dost. Kombinace ARO667 + ART481 v původních bednách je zcela nevhodná ale tehdy prostě nic jiného s dostatečnou citlivostí nebylo. ART481 je prima reprák ale ne k tomuto. Basák je dobrý tak bych ho nechal - proč ne. nejede nějak extra dolů ale poslechově je velice příjemný. Na středy bych zcela jistě nepoužil ARO667 a nebo jen s podmínkou nízkého a strmého dělení seshora. V tomto režimu jsem ho ještě nezkoušel (chystám se) ale domnívám se že je to jediná cesta jak ho použít aniž by zněl nepříjemně. Bude potřeba také zatlumit což se mi moc nelíbí. Vznikne tím sice výkonová rezerva ale takto veliké reproduktory bych tlumil nerad kvůli snížení jejich kontroly zesilovačem a to přesto že to tak Tesla dělala. To byla ale jiná doba a měli jiné možnosti a jiné priority. Jinak bych sáhnul raději po ARO689 nebo libovolném ARE šestkové řady odpovídající impedance. No a k tomu bych dal Monacor DT-300 + WG-300 a zbylou nadbytečnou citlivost na basech bych použil ke kompenzaci bafflestepu.
Druhá možnost je bafflestep nekompenzovat a zůstat raději u vysoké citlivosti beden jako celku. To je vhodné buď pokud je člověk nenáročný na spodní basy a nebo pokud plánuje k těm bednám postavit ještě nějaký pořádný sub. Pak basy zůstanou stejné, středy holt pak musí být něco s feritovým magnetem kvůli dostatečné citlivosti a na výšky bude třeba osadit něco dostatečně sitlivého. Z levných repráků bych to viděl asi na Monacor DT-80 i když to nebude z některých důvodů optimální.
Třetí alternativa je sehnat si ARO814 což je ARO835 se slabším (i když větším) magnetem AlNi a ne AlNiCo. Ty mají o něco menší citlivost a tak by k nim šel krásně navázat ARO689 který je poslechově příjemnější než ARO667 (nebo eventuálně by šlo i ARE667, dva kusy ARE688, ARO6604, ARZ6604 atd. - možností je spousta) a k tomu opět Monacor DT-300 + WG-300. Krásně by to pasovalo k sobě aniž by se člověk musel drbat za uchem.

Další možnost je sáhnout po jiném střeďáku což by tomu opět pomohlo ale to už by z těch původních KE150 postavených na Tesle mnoho nezbylo.

Podmínka všech těchto verzí je odladění nové seriozní výhybky což by chtělo tak jako tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 19:23 

vy jste na mě příliš odborník, to co jste popsal vůbec nechápu,přezto si toho moc vážim a byl bych rád kdyby jste vydržel a pomohl mi dojít ke kýženému výsledku. Jelikož zatim nemám na tyto bedny vůbec nic sehnaného,můžu v pohodě poslechnout rad a rovnou pořizovat komponenty které by měly smysl. Před časem jsem na aukru pořídil ARO6608 jakožto střeďák,ale netrvám na něm. Dnes jsem mluvil s p.Husákem z Litovle a i ten ARO835 bych si od něho nechal rovnou sestavit a asi hned na 8ohm. Možná by se mohl nepatrně posílit aby zvládl vyšší výkon i když to asi nebude potřeba,kamarád co se v tom vyzná líp než já mi říkal že takhle citlivý basák bude i na těcj max 10W hrát dost nahlas. Nepotřebuju ultra bengál,stačí mi hezký zvuk v příjemné náloži,to mi stačí. Ale opět - každá dobrá rada drahá a tak rád vyslechnu co vy na to!
Děsně se mi líbí ten spodní bas který moje současné bedny neumí,když hraje kontrabas tak o druhém brnknutí skoro nevim, chtěl bych tedy aby ty bedny šly pekelne od spoda,ale SW nechci, nějak mi nesedí.
Na původní sestavě a tvaru KE150 nelpím,jde mi jen o výsledek a tuhle sestavu jsem vzal jako vzor díky tomu AR0835 ale ani na něm nelpim, znovu připomínám že jsem žabař a jediné co umim je koukat na křivku citlivosti a tu má tenhle basák famózní.
odladění jasná věc, mám nabídku od kamaráda,ale opět si rád nechám poradit! Moc dík!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 20:16 
Řádný člen

Marcel zdar.
Prvá vec, všetci si tu tykáme... Druhá je tá, že previnutá 835ka je od pôvodnej tak odlišná že už sa nedá nazývať 835kou. Ide o to, že dnes sa vyrábajú iné membrány, závesy textilné a podobne. Preto zožeň originálne 835ky. Viem o dvoch kusoch keďtak...
Viac k tomu napíše Thales.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 20:38 

dobrá tedy, ahoj všichni :-)
o změně vlastností jsem něco slyšel, proto jsem se pana Husáka jasně ptal zda je dokáže udržet na původní hodnotě a on mi řekl že ano - mám to brát tak že mi lhal? Já opravuju průmyslové rotační stroje a jako hobby mám auta a muzičku, jsem tedy zvyklej říkat to jak to fakt je. Já vím o starších 835kách ale nevim v jakém jsou stavu a kámoš mi říkal že se to bez připojení špatně poznává, proto se mi zdálo lepší nechat si je rovnou postavit - ale za předpokladu že budou šlapat jak mají. Další problém pro mě - mám všechny zesilovače na 8ohm a origo 835ka je 4ohm = velký problém :-) díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 21:57 
Řádný člen

Keď tam dá nový kmitací systém tak to už originál nikdy nebude, to mi ver... Pár prerábiek 835iek som videl a už to proste nebolo ono.
Aký zos máš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 23:11 

v současný době kino receiver onkyo TX-DS575 a na muziku prastarý videoton,ale mám v plánu od Jardy44 pořídit nějaký starý poctivý pořádný. Takže zatím pouze ve vývoji sestavy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2010 23:51 
Řádný člen

Kraj:
Martine měl jsem tu ARO835 od Husáka a i když jsem tomu původně nevěřil tvářily se velmi slušně. Myslím že jsou v pohodě použitelné. Ono i mezi originálními ARO835 jsou podle data výroby a provozních podmínek tak veliké rozdíly že snad ani nejde mluvit o nějakém přesném udávání parametrů. Navíc nové se vždycky musí teprve rozehrát. Fakt bych se těch od Husáka nebál. Tedy za předpokladu že ostatní budou takové co jsem měl v rukách. Ale znovu říkám ultrahluboké basy z toho nebudou. Ne bez poklesu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 00:01 

tak to rád slyšim, v pátek mám panu Husákovi volat a budeme řešit podrobnosti, tak jsem rád že to není předem prohraná bitva. My autíčkáři když si necháváme ladit vstřikovače na motory tak nám je taky naladí na stejný průtok :-) a tak možná i pan Husák naladí pár basáků stejně. Tak to by byl basák, co tam bude dobré dát dál? Jaké si mám napočítat objemy? Záleží při stejném objemu bedny na půdorysu a výšce? Kdo můžete, poraďte prosím ať můžu začít shánět a stavět. Rád bych nepoužil kaloťák, co vy na to? A prosím návrhy na 8ohm, moc dík

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 00:18 
Řádný člen

Thales, no, je pravda že som tak trošku skeptický. Ale keď to píšeš Ty...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 20:56 

rád bych to pomalu rozpoutal, v pátek objednám u p.Husáka 2ks basáků v duchu ARO835 namotaných na 8ohm, někde v poště bych už měl mít AR06608 a výšky zatím nemám - poradí někdo? A k té bedně, vyčetl jsem že by to chtělo cca 200L což je zhruba 50x50x100cm při 2cm stěně. Je dobré mít čtvercový půdorys, nebo je lepší když je bedna hlubší než širší? Kolik L mám dát do krabičky pod ten AR06608? nechci vipadat jako lacinej infožrout, rád se za pomoc nějak odměním jen už někdo pls rozjeďte nápady, já si na to nemůžu troufat protože nemám znalosti ani teoretické ani praktické. Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2010 21:25 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Marcel - bohužel obrázečky opravdu zmizly. Je to tím, jak jsme se s webem v nedávné době opět stěhovali pod jinou firmu. Zkusím je najít v počítači a nahrát znovu, nebo ti je pošlu na ten mail až se k tomu dostanu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 00:20 

už na tom s Thalesem makáme,já vymejšlim,Thales koriguje a dovymejšlí :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2010 22:19 
Řádný člen

http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGal ... a89a638f95
na prvej stránke zmizli obrázky tak som to upol znova.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2010 22:26 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Děkuji Martine :idea:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2010 22:28 
Řádný člen

Nieto zač. V hospode sa na to pýtal sberatel a bigdrobek, tak som to upol...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2010 22:07 

tak mám prvotní zprávy k mé verzi :
Bedna starší upravená z laťovky s kmitacíma panelama,V100 Š53 H43, uvnitř bedny tedy cca 175L,mezi kmitacími panely kolem 120L,repro origoš ARO835 hraje do celé bedny, středy ARO6804 hraje do 6L a výšky zatím ARV161. Vyhybka jen provizorní obšlehnutá z KE150. Chtěl jsem bedýnky které budou hrát od spoda už při malých výkonech a tady mám pocit že ARO835 se svým nástupem u 200Hz trochu kazí ten spodek. Něky tam ten spodek dost dobře zazní,ale pak ho zbytek frekvencí přeřve a to mě mrzí. Řeším to s Thalesem a brzy mu bednu podstrčim k ladění. Zatím jsem docela spokojenej ale doufám že po odladění to bude citelně lepšejší :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2010 17:14 
Řádný člen

Kraj:
Zkus mi brnknout někdy večer, mám zase něco málo informací.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2010 18:39 

Jen tak dál hoši, už bych také rád něco začal slepovat a šroubovat, ale nerad bych něco zanedbal a uspěchal. ;)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 261 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]