Materiál může být různý, včetně dřevotřísky DTD?Jo. Je to i nejběžnější materiál, co se používá. Je s tím vlastně jediný drobný problém - na řezech je hrubší. Pro větší designové nároky se to tmelí.
Myslím si, že asi nejdůležitější krok "v prozření" bude zesilovač. Já nevím pozpaměti a do detailu, jak je elektronika u Geniusu řešená - jestli třeba nekoriguje frekvenčku na míru k původním reprákům. Potom by se tím bez předchozích úprav normální bedny nedaly krmit. Jinak zesilovač nemusí být nic exkluzivního, pokud není vyloženě zkurvenej. V principu je ale u Geniusu největší potíží jednoúčelovost a tak trochu odfláknutost. Zmatlat z něho nenáročný zesilovač by se dalo, ale je to bastlení pro někoho, kdo ví co a jak. Normálně bych šel metodou bezohledné jednoduchosti. Něco uříznout flexou, něco vyskřípat, něco přismrkat. Jinak bych rovnou stavěl něco novýho a vhodnějšího. Dost nerad bych při takovémhle postupu někoho navigoval krok za krokem.
Na kolik vyjde připravený reprobox z tvé/objednané produkce?Nevím. Prohledám zásoby DTD a zjistím, jestli mi to dá na dva sety. Během týdne budu otravovat kamaráda truhláře s formátováním materiáluna regál, tak to vezmu s sebou. Pokud mám materiálu dost, prostě to nechám nakrájet dvakrát. To je to nejmenší. Až budu mít náladu, vylochuju díry. Až budu mít zase náladu, slepím to. Až budu mít náladu zase znova, ofrézuju to. Pokud pak ještě budeš mít zájem, párek ti nechám za cenu materiálu, kdyby se nechal řezat někde v OBI. Pokud ne, bez problémů to použiju jindy. S povrchovkou tě ale pošlu do háje. Jestli si to natřeš balakrylem a štětkou, odýhuješ, polepíš tapetou, nebo necháš profi olakovat do klavírní černé, to je tvoje věc.
Překvapuje mě, že i taková drobnost jako zkosené hrany dělají rozdíl. jsou zkosené i zevnitř, nebo se jedná jen o povrchovou úpravu?Vnější hrany. Zvuk se šíří ve vlnách a stejně jako světlo se láme a odráží různě při různých vlnových délkách. Když už se reprosoustava ladí do posledního detailu, tak i tvar, rozměry a některé zdánlivé detaily jsou v tom započítané. Tyhle drobnosti se sčítají a jejich zanedbáním pak vyjde soustava znatelně jinak hrající, než jak bylo zamýšleno.
K té stavbě, co by jsi doporučil spíše? Původní verzi s DT-300, ačkoliv se nedaří "umravňovat" (hádám, že zkresluje?) nebo Dayton ND25FW? S ohledem na situaci na trhu zásadně Dayton.
Poslechnutí si bych se vůbec nebránil. Hádám, že jsi v kontaktu s nový majitelem, zkus se mi zeptat prosím
Nebo je taky na foru? O víkendu se zeptám.
Propísknout = změřit? Jo.
Má smysl se poohlížet po zesilovači starém, nebo spíš jít po něčem novém? Umí i zesilovače zkreslovat?Pokud nemáš peněz nazbyt, tak bazarovku. Pokud jsi kutil, klidně i stavebnici. Pokud je zesilovač v pořádku a pokud není přebuzený, o zkreslení, které by vadilo, se nedá mluvit.
Dočetl jsem se tu i o kompenzačních magnetech. jestli jsem to pochopil správně tak díky tomu dostane bedna basovější nádech?Reproduktor má řadu vlastností, které se vyjadřují sadou TS parametrů. Ty popisují jeho mechanické vlastnosti a jak je jeho mechanická část svázaná s elektrickou - rezonance, akustické hmotnosti systému, činitele jakosti, sílu pohonu. Přesný popis a výklady najdeš na webu, ale k jejich hlubšímu pochopení musíš mít slušné znalosti o střídavých elektrických obvodech. Vzájemná kombinace těch parametrů určuje, jestli se reprák dá použít spíš v uzavřené, nebo v basreflexové ozvučnici (nebo ještě v jiných typech ozvučnic) a v podstatě spoluurčují jak asi ta ozvučnice vyjde velká a jak naladěná. ARN56xx byl v továrním stavu vhodný výhradně do uzavřené bedýnky od 10 do 15 litrů. Když se mu správně přidá správný kompenzační magnet, jeho vlastnosti se posunou o tolik, že se stane vhodným do basreflexu trochu většího, ale pořád přijatelného objemu.
V takové ozvučnici pak zahraje i nižší kmitočty, vyjde z něho "dospělejší" bedna. Zároveň potřebuje jinak udělanou výhybku než v surovém stavu. Není to tedy v žádném případě tak, že bys nalepil magnet na reprák ve stávajících ARS820 a hrálo to líp na basech (tam by to bylo spíš naopak).
Napiš mi e-mail (třeba do SZ, jestli ho nechceš zveřejňovat) , pošlu ti o tom nějaký srozumitelný povídání v pdfku.