Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 13:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Obejdu se bez subwooferu?
PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 20:14 

Kraj: ČR - Liberecký
Nenašel jsem vhodnější sekci, dávám to tedy sem. Chci si - možná jste četli už v jiném threadu - pořídit následující věci. Protože kino, je mu pět let se pomalu poroučí, prostě blbne šuplík na disky a něco už taky nepřečte, chci dvd rekordér. K tomu AV receiver. Problémem jsou jako vždy peníze. Mám tu obstojné bedny RFT, s dvaceticentimetrovými basovými reproduktory a kalotami. Jako efektové jsem koupil za hubičku v bazáči dvoupásmovky, které hrají jen o chlup hůř neř ty RFT, taky dost dobře. Každopádně o hodně líp než minisystém od Panasoniku, kterýmám a má polypropylenový 16cm membrány a klasický výškový repro. Co víc, ony hrají - ty RFT - možná to je sugesce ale přísahal bych na to - líp než sloupovky Tesla u kamaráda. Chci vědět, jestli, protože receiver, co jsem si vyhlédl, má puze linkový výstup pro sub, tedy pro aktivní sub, jestli je nutné jej vůbec pořizovat. Ten u stávajícího kina můžu hodit ke kontíku, protože je pasivní, a nakonec má pořád menší repro, než ty starý ereftéčka.
Podotýkám že mi nejde o hi-fi, ale ujíždím na koncertech - hlavně heavymetalových kapel, a musím to i vidět, proto takhle. Takže muzika, filmy. Jak to vidíte?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Obejdu se bez subwooferu?
PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 20:39 

Ahoj, koukám že se tu po foru tůzně motáš, a v drtivé většině příspěvků máš poměrně začátečnické otázky. Nebylo by milejší, kdybys zasložil svoje vlastní samojediné téma, do kterého by všichni přispívali? Jednak by se udržel víc pořádek, a lidé by nečetli něco, co číst nechtějí, přitom ale zároveň v jednom tématu by při vstoupení a čtení "museli" přečíst uplně všechno, což je v tuto chvíli pro všechny výhodnější. Popřemejšlej. Nikdo ti to ale samozřejmě nezakazuje, chováš se tu poměrně slušně...
Teď k věci:

Subwoofer technicky vzato není nutné používat. Pokud satelity produkují hudbu, která "ti dostačuje", tak tam být nemusí. Co do korektnosti takové topologie by tam ale být měl. Jde o domácí kino, což je -jak mnozí poznamenávají - pouze zmenšenina kina opravdového, ve kterém je dostatečný frekvenční rozsah, vyrovnaná charakteristika, kvalita i subjektivní příjemnost zvuku nutnost. Rozhodně na na nové moderní filmy doporučuju slušný subwoofer, nadruhou stranu na hudbu by se leckdy dal oželet, ba dokonce by bylo lepší ho mít vypnutý. Rozhodnutí je na tobě.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 20:52 

Můžu, pokud bude lepší, abych tu nezakládal zbytečná vlákna. Měl jsem strach aby z toho nebyl mix, tak to směřuju do různých sekcí, ale máš jinak pravdu, jsem naprostý laik. :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 22:50 
Řádný člen

Kraj:
Sub není nutný ale je vhodný, zejména u dvoupásem. Jde totiž nejen o to jestli ty bedny vyzáří požadované dolní kmitočty ale též o zkreslení. Zvláště starší reproduktory mohou mít se zkreslením problém a pokud se jim odříznou dolní kmitočty tak jak je to u DK běžně zvykem a reprodukce basů se ponechá na specializovaném zařízení tak ti jednak klesne zkreslení a ještě příjemně stoupne zatížitelnost. U velkých třípásmovek to není až tak podstatné a je to čistě volitelná záležitost protože tam jsou jednotlivá pásma rozdělená poněkud jinak a zkreslení není tak patrné, rovněž basů bývá vícero. Přesto další sub neuškodí, ba dokonce dělící kmitočet subu přesune do vhodnější oblasti. Bude to tedy opravdu jen sub který za bedny "dýchá" a ne náhrada basové části beden jako je tomu u mnohých dvoupásem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 23:10 

Jasně, díky, a ještě tohle. Můžu počítat s tím, a teď opět velmi laicky - že receiver pošle do hlavních soustav signál s dostatečnou basovou složkou? Promiňte mi jestli se vyjadřuju špatně, jestli to takhle nestojí, ta problematika, fakt v tom tápu.
Kdysi jsem četl ve Stereu/videu, že pokud receiver nemá výstup pro sub, pak se tento připojí mezi hlavní soustavy, přičemž si oddělí nízké kmitočty a zbytek vyzáří reprosoustavy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 23:46 

To záleží na konkrétním zařízení (u tebe receiver), jestli do linky pro subwoofer posílá všecko, nebo je nějaký filtr vestavěn už v receiveru.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 05:40 
Řádný člen

Kraj:
Ano, je t velmi závislé na konkrétním zařízení jaké má možnosti. Počítám však s tím že dnes by si s tím již neměl mít nějaké zásadní problémy a to snad ani u levných zařízení. Ale to je jen odhad. Horší je to s tím co si četl v časopise. Ono je to buď blbě napsané jako celek (ten kdo to psal nevěděl co říká a nebo opomenul některé dosti podstatné faktory) a nebo je to myšlené dobře ale je tam jen chybná formulace. Předpokládám že pravděpodobnější je druhá možnost a proto rozeberu jen tu (tu druhou by bylo složitější rozebírat a vážně myslím že by to bylo zbytečné). Bylo myšleno že máš zřejmě aktivní subwoofer s vestavěnou aktivní výhybkou který má stereo vstup a ten se propojí s linkovými kanálovými výstupy receiveru a nebo pokud receiver linkové výstupy nemá pak s výkonovými výstupy (za předpokladu že výhybka aktivního subu je vybavena vysokoúrovňovými vstupy). Domnívám se ale opět že tohle nebude třeba řešit protože linkovým výstupem na sub jsou snad dnes vybaveny i nejlevnější receivery. To by mohli potvrdit kluci co mají větší přehled ve spotřebce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 11:48 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Já pamatuji, že když jsem ještě dělal Jamo, tak bývalo celkem běžné řešení, že v subu byla PASIVNÍ výhybka, která oddělila spodky a poslala je do subwooferu a zbytek pustila dál do "hlavního" páru beden.
To ale bylo v dobách, kdy ještě převažovalao stereo, kino v komerčním ranku začínalo a u stereo receiverů a zesilovačů nebýval výstup pro SW obvyklý.
S přibýváním AV receiverů začalo tohle řešení mizet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:39 
Řádný člen

Kraj:
Ano ale tohle řešení je poněkud nevýhodné a také je problematika kolem toho trochu složitější. Má také vícero variant řešení a bylo by to na delší povídání, chtělo by to ilustrační obrázky a chtěl jsem se tomu vyhnout. Jsem pro aktivní řešení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 15:09 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Jistě, taky jsem psal, že po nástupu receiverů s výstupem pro SW začal výskyt takovýchto subwooferů klesat.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]