Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Repasace výhybyk 1pf 067 67
PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 12:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Zapájanie reproduktorov do sústav s otočenou polaritou je normálna vec. Deje sa to hlavne kvôli rôznym fázovým posuvom, ktoré vznikajú vplyvom výhybiek - otočením polarity reproduktora sa tento posuv vyrovná. Keď je teda ARN 6608 prepólovaný, je to v poriadku.
Škoda, že v sústavách či už ARS alebo 1PF sú výhybky často montované tak nedobytne, ako keby elyty, krabičáky alebo dokonca hovňáky mali byť dobré naveky. Dal si si predsa tú námahu výhybku demontovať, viem, že to nie je sranda... Odnímateľná zadná stena bedne je veľmi dobrá vec, škoda že táto éra v 70. rokoch skončila.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 13:48 
Řádný člen

Kraj:
Všechno má své důvody. Demontovatelná zadní stěna je hezká věc ale zase na druhou stranu se pak se dá těžko docílit optimální pevnosti bedny. Rovněž jiné rozmístění reproduktorů má vliv na výhybku.

S těmi tečkami na reprech - už se mi dokonce stalo že dva identické reproduktory v jedné bedně měly prolis na koši stejně, jeden reprák měl teču na druhé straně než byl prolis a výsledně ty repráky byly zapojené blbě. Výsledek byl ten že to nebasovalo. Výstupní kontrola v továrně zřejmě zaspala.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 14:17 
Řádný člen

Záleží na tom, akým spôsobom a ako poctivo je to spravené. V Uhroveckom Mieri to kedysi robievali tak, že hranoly z pevného masívu boli vsadené do drážok v bočných stenách, zaklincované a pravdepodobne aj lepené a zároveň slúžili tiež ako výstuhy. A keď sa do toho samoreznými skrutkami navŕta 20 mm latovka, tak o pevnosť bedne netreba mať obavy. Skôr sa rozletí lepený spoj alebo samotný materiál ako toto... Ak to môže mať nejaký problém, tak akurát tesnosť, ale to nie je problém spraviť.

Jindro, ak je teda táto schéma definitívne dobre, tak na tom začnem pracovať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 14:37 
Řádný člen

Kraj:
A jak tam pak přiděláš výztuhy? Vážně si myslíš že šroubovaný spoj je o celé své ploše tak pevný jako spoj lepený?

Ciploxi když to schema nakreslíš tak že se mi to bude líbit tak ti hodím na hlavu ještě několik dalších na překreslení. Chceš? Ale rád bych aby to bylo nakreslené v tom klasickém stylu jako se to kreslilo kdysi a ne jen screen z nějakého simulačního programu - to jsou ošklivá schemata. Mám tu k překreslení schemata z ARS850 (novější verze), ARS641 (novější verze), ARS651, ARS9238, ARS840 a 25WS/D-2 (také Tesla, respektive Mier) a možná bych vyšťoural i pár dalších.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 15:28 
Řádný člen

To sú výstuhy v rohoch, nie uprostred.
Záleží na type spoja, veľkosti styčných plôch, lepidle, samotnom materiáli, množstve praktických vecí ... Kedysi som kamarátovi opravoval nejakú bedňu po páde (ale tam sa odmontovávala a vyklápala von predná stena aj s reprákmi) a narazený roh spôsobil roztrhnutie takmer celého bočného spoja až po zadnú stenu, aj tá bola asi na 2 - 3 cm načatá. Vlastne to držala pokope prišróbovaná predná stena. Keď sme ju dali von, krásne ten spoj išiel od seba, mohol som do tej medzery vložiť prst. Ale bolo to lepené len tak natupo, ak si dobre pamätám. A zase 1PF 068 29, ktorá sa pred rokmi strýkovi zrútila z obývačkovej steny, prekotúľala sa cez celú izbu a vybila sklo na balkónových dverách, vydržala pokope akoby nič - len s utrhnutým prívodným káblom a samozrejme trochu ošúchaná (pomohla všemocná Diava 8-) ). Tam sú síce tenšie bočné steny, ale spojené na pokos s vloženou lištou. Takže ťažko povedať, záleží od poctivosti.

K schémam: Neviem, čo si predstavuješ pod klasickým štýlom. V prípade, že to chceš uverejniť a je to naozaj v neslávnej kvalite, postupne by som mohol niečo s tým spraviť. Aj keď nemám momentálne času nazvyš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 16:08 

Zajímalo mě jak to bude hrát s novými součástkami. Jednu výhybku jsem přepájel druhá je ještě nerozdělaná. Pořád mám dojem že jsou ty středy nevýrazné. Nevíte kde by se dalo měřit v Brně. Pokud hraje i televize tak bych řekl že bedny sají basy a výšky, středy jsou spíš z televize. To není úplně to pravé..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 18:01 
Řádný člen

Kraj:
Nevím, ty bedny jsem neslyšel, simulace neviděl. Chyba může být jak na straně beden tak spíš na straně TV kde může být na středech úmyslně hrb.

Ciploxi nerozumíme si. Já nemluvím o pevnosti bedny ve smyslu že by se nějak rozpadala ale o akustické tuhosti bedny co se týká její reakce na vibrace. Bedna má být co nejvíce tuhá a netečná na vibrace. Nemá se nafukovat. To vše dělá i když to pouhým okem nepozoruješ. Proto se bedny od určité doby dělají s pevnou zadní stěnou a nejlépe se dovnitř ještě dávají výztuhy. Ani jedno ani druhé se nedělá proto aby se ta bedna nerozpadla když spadne ze skříně. Ten samý důvod je pro zvětšení tlouštěk stěn. ne proto aby vydržela když do ní budeš víc mlátit ale aby nemohla chytat rezonance. A o tom právě mluvím - vzadu přišroubovaná stěna nemůže být nikdy tak dokonale svázaná se zbytkem bedny aby to bylo s lepenou zadní stěnou zcela identické. není to jeden celek ale dva celky vzájemně k sobě mechanicky spojené. Už z principu bodového spojování. A vím kde si myslel ty hranoly. Nejsem tupej.

Ty schemata jsem myslel kdyby se ti vyloženě chtělo. Když nemáš čas tak to nevadí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 19:04 
Řádný člen

Hrá s tlmenými stredmi aj tá po výmene súčiastok? Máš možnosť porovnať ich s nejakými inými bedňami? Skús spred ARZ 4608 vyhodiť ten 2,2 ohm odpor, čo to spraví.

Thales ale rozumieme. Všetko so všetkým súvisí. Ak niektorá stena bedne vibruje a rezonuje, tak hlavne preto, že to je príliš veľká plocha z nedostatočne hrubého a pevného materiálu a nie preto, že je eventuálne prišróbovaná. Teda pokiaľ to nie je vyložene sfušované a poddimenzované. Z toho, čo som doteraz videl, nepostrehol som veru rozdiel čo sa týka vibrovania lepená vs. šróbovaná zadná stena. Poviem ti ďalšiu vec - napríklad mám 1PF 067 33 a 1PF 067 62 - bedne konštrukčne naprosto totožné, lepené. U 33 predná stena nevibruje, u 62 áno. A trochu aj zadná. Doteraz som neprišiel na to, prečo. Myslel som si, že u prednej je to kvôli tým veľkým kondenzátorom, ktoré na nej pôvodne boli, lenže tie nie sú až také ťažké, aby so spôsobili. A vibruje to aj keď tam už nie sú... Takisto som takú vibračnú zadnú stenu videl u nejakej malej dvojpásmovej ARS-ky (už neviem či to bola 820 alebo 9204, niečo na ten štýl). Ale samozrejme nikoho nepresviedčam, že len šróbovaná zadná stena a nikdy inak :) .

Tie schémy by som mohol prerobiť do takej podoby, ako ich tu už zopár je. Je to dostatočne klasický štýl?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 20:18 

Kraj: SR - Banskobystrický
Ciplox - ja mám tiež 1PF 067 62 a predná stena mi nevibruje. Akurát, že niekto asi potreboval samorezky, takže predná mriežka nedrží šiestimi ale len štyrmi, takže tá mriežka mi občas zavibruje a vydá dosť nepríjemný zvuk. Mne sa osobne páči viac konštrukcia s odnímateľnou zadnou stenou, najviac neznášam keď treba niečo robiť vo výhybke a musím sa s tým s*ať cez tú dieru po basovom repráku :D . Pevnostne to ale nemusí byť najlepšie riešenie ako píše Thales.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2010 01:43 
Řádný člen

Kraj:
Ciploxi linkni to.

Zrovna ty 1 PF 067 33 co sjem měl v rukou tak jsou dost materiálově ojebané. bedna ej z tenkého materiálu bez výztuh, na polep zní dutě a speciálně k tuhosti zadní stěny bych měl výhrady. Také mám pochybnosti o kvalitě vlepení. Musel jsem si s tím pohrát - pak se to dost zlepšilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2010 09:04 

Repase provedena, zesilovač rekalibrován a výsledek je podstatné zlepšení, zatím jsem spokojen. Díky za názory

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2010 13:57 
Řádný člen

Thalesi napríklad už spomínané 1PF 067 67 alebo 1PF 067 62.

Táto moja 33 je pevná. No čo, v jednej výrobnej sérii bol kvalitnejší materiál, v inej menej kvalitný... Aj u RK, aj u ARS to tak býva.

Jindra, to sme radi :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2010 14:25 
Řádný člen

Kraj:
Tak mže se stát no.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2010 21:06 

přátelé já nejsem elektrikus a proto potřebuju pomoci od někoho z vás, mám ty 6767 taky a mám pocit že nešlapou jak by měly. kdo mi ty výhybky zrepásne a kolik mě to bude stát? Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2010 05:25 
Řádný člen

Kraj:
Tak nejblíž to máš asi ke mě tak jestli chceš tak se mi ozvi (mail, ICQ nebo soukromou zprávou)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2010 18:50 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak druhá verze výhybky se schématem přidána na web :arrow: http://repromania.net/tesla/ruzne-repro ... 067-67.php

Online Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]