Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 06:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264 ... 316  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co vás dnes potěšilo?
PříspěvekNapsal: 06 bře 2020 00:06 
Řádný člen

Kraj:
Exxxi nestraš. :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2020 06:39 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Kopa ľudí nevypína. Napríklad PC. Známej syn tiež nevypínal. Kým nevyhoreli tri dni po maľovke.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2020 10:24 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Scarabeo: Čemu přesně říkáš "přepěťovky"? Protože jestli myslíš něco vestavěnýho v prodlužce, tak to je potenciálně spíš nebezpečný než užitečný.
Přepěťovka funguje pouze když je v kaskádě. Stupeň A je už ve veřejné síti (většinou na trafačce). Stupeň B a C musíš mít ve svém rozvaděči. Stupeň D v zásuvkách, které mají být chráněné, a to maximálně po pěti metrech od sebe, počítáno po kabelu. Nad to ještě můžeš mít další doplňkové v těch prodlužkách, pokud jsou prodlužky delší než 5m. Ale samo o sobě to je k ničemu. Spíš do dokáže při přepětí v síti bouchnout nebo zahořet, pokud většinu energie nepoberou ty předchozí stupně.
Je to jako s airbagem. Ten tě zachrání, ale jen v součinnosti s pásy a s deformačními zónami karosérie. Sám o sobě ti zlomí vaz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 01:14 
Řádný člen

Kraj:
Jo jsou to jen ty do zásuvky. Mám tři asi 15 let a dodnes v pohodě. Nedávno sousedův hromosvod otestoval blesk. Odešlo mu pár věcí. A i sousedům v okolí. Nám nic. Neříkám, že mě ale ochránily tyhle "přepětovky" ale nic se nestalo.
No ale nasadily jste mi takovýho brouka,že jsem je všechny vypojil.
Nechám si jen ty dálkově ovládané, protože je skvělý zapnout si jen zesík nebo jen Dac nebo jen komletní zbytek sestavy.
Celý to pak budu jistit samostatným okruhem s vypínačem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 10:20 

Kraj: ČR - Jihomoravský
čínskej zdrioj někdy odejde i bez smradu, a pak jenom nefunguje. Tak dobří zas nejsou...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 13:42 

Kraj: ČR - Středočeský
Nejméně 15 let používám pro méně důležité a levnější věci (včetně audio) prodlužovažky s přepěťovou ochranou od APC. Řídil jsem se doporučením APC, tj. typ Essential SurgeArrest s Joule rating cca 1000, naposled jsem pro manželčin levný NTB koupil https://www.apc.com/shop/cz/cs/products ... /P-PM5U-FR .

I když je to energie malá (ekvivalent 1000 Ws), tak za celou tu dobu nic neodešlo. Před tím mě odešla např. elektronika v ledničce. Samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách, bydlíme v RD, několikrát udeřilo docela blízko.

Naposledy upravil SvoP dne 07 bře 2020 15:08, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 14:21 
Řádný člen

"Ochranu" audia, PC, telky mám (dúfam) vyriešenú tým, že všetko je za APC SmartUPS.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 15:03 
Řádný člen

Kraj:
Krom jiného snižuje i šum což se u audia hodí... :) Dělám si legraci pěkná zásuvka.Já používám standart i ty přepeťovky mají zezadu jakýsi certifikát...
Příloha:
zásuvky kopie.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 16:34 
Moderátor

UPS sama o sobě nic neochrání.
Certifikát na zásuvkových adaptérech neznamená nic víc než že se u nás smí prodávat. To jest že je vhodny do našich zásuvek, že má ochranný kolík, a že si nemůžeš sáhnout na kontakt pod napětím. Nic víc.
Stejně jako platná STK neznamená že ti po cestě na dovolenou nerupne těsnění pod hlavou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 19:20 
Řádný člen

Je rozdiel, či sú silové prívody z trafostanice pod zemou "cez ulicu" - alebo je vzdušné vedenie cez pol dediny.
V druhom prípade je nevyhnutné, aby na vzdušnej sieti boli predpisovo umiestnené bleskoistky, dodatočné uzemnenie domového rozvádzača a ochrany v ňom rozhodne nie sú na škodu.
Vtedy aj "posledná inštancia" zmysel má. Nič človek nepokazí tým, že po ukončení "činnosti" vypne prívod elektriny do PC, telky, ostatného.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2020 21:50 
Moderátor

Nemáš pravdu. Ale jako vždy radíš v oboru, o kterém máš jen matnou představu.
Koukej po sobě ty nesmysly smazat, než to udělám sám.
Ve své domácnosti si samozřejmě dělej co libo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2020 11:35 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Souhlas s Ransomem. Pravda je jenom první věta. Dál už nic.
Ano je rozdíl přípojka vzduchem a v zemi, první stupeň ochrany před přepětím se pro kabely v zemi navrhuje na nižší impulsní proud a je nepatrně levnější, ale pořád musí být v hlavním rozvaděči přep. ochrana TI +TII (po staru B+C) a potom mají nějakej smysl přepěťovky v zásuvkách.
Ku podivu se to přepětí šíří i zemí, cca 1km od místa zásahu bleskem. Kdysi jsem měl na starosti LAN ve dvou sousedících budovách, spojený jak AC kabelem tuším AYKY 4x 95mm2 tak se spojenými uzemňovacími soustavami, a v létě obvykle došlo ke zničení vstupů na switchi minimálně na jednom konci, někdy na obou. Vyřešila to až optika.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2020 14:34 
Moderátor

Především si každý spojuje přepětí jenom s bleskem. Což je ale jen jedna z příčin.
Spínací přepětí je v některých místech v podstatě trvale. Má špičku jen ve stovkách voltů, energii nevelkou, ale zato působí dlouhodobě a nahlodává choulostivé součásti, jakých je všude čím dál víc.
Statisticky nejnebezpečnější je přepětí při poruše, typicky při přerušení vodiče PEN nebo N. To je bez kaskádové ochrany smrtící pro veškeré spotřebiče. S tím se i v praxi setkávám nejčastěji.
Za bouře vůbec nejde o přímý zásah do vedení. Nejčastěji stejně praští do VN nebo do VVN. Při úderu blesku kamkoli poblíž se ale do kabeláže v budově indukuje impuls na vzdálenost až desítek metrů. V pohodě se naindukuje i do dlouhé prodlužky vytažené ze zásuvky. Proto se poslední stupeň přepěťovky opakuje po pěti metrech - tak daleko cca sahá její účinnost právě na indukované impulsní přepětí.
Dřív se to prostě neřešilo. Tepelné a motorové spotřebiče byly bez elektroniky, ve světlech byly žárovky, televize byly elektronkové a tranzistorové přístroje byly napájené z transformátorů. To všechno je proti přepětí do značné míry odolné. Dnes je elektronika ve všem a připojená přímo na síť.
Já nechci nikoho strašit. To riziko je malé. Nemá smysl dělat ochranu dražší než je samo chráněné zařízení. Jen varuju před kupováním iluzí a před spoléháním na nefunkční amulety.
Kdo chce seriózní rady, ať se ptá praktických elektrikářů, elektro projektantů, revizních techniků. Ne prodavačů v elektru nebo domácích všeználků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2020 00:40 
Řádný člen

Kraj:
Potěšila mě tahle věžička s dvoudílnými bedýnkami Sony. Budu ji mít jen 10 dní pak jí dostane kámoš k svátku na Josefa.
Pro každého by se rozkrájel a sám nemá čas si nějakou radost moc udělat. Tak snad ho to potěší.
Sám jsem si chtěl něco podobného pořídit asi když mi bylo dvacet,ale můj hifistický strýc mě přesvědčil o nutnosti komponentů v šíři 43cm. No ale líbí se mi to pořád...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2020 12:32 

Kraj: ČR - Ústecký
Oči to určitě potěší. Mě vždycky zahřeje, když potkám omladinu s mobilem a cink-bum reprákem, vzpomínka na ta různá sterea s kazeťákem, která jsme nosili a pouštěli na plný kule Suzi Quatro.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2020 20:29 
Moderátor

Včera jsem domů dotáhnul použitý NAS od Synology. Dostal jsem ho za suchý z nosu, když jsme ho měnili u jednoho zákazníka za novější kvůli rozšiřování kamerového systému. Má to jen 4TB, ale ani tolik nevyužiju. Vyfoukáno kompresorem, čistá instalace s novým účtem - a jedeme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2020 17:06 
Řádný člen

Kraj:
To je dobrá cena... ;)
Mě udělal radost tenhle magneťák. A ani mě nevadí, že nemá dálku...
Myslel jsem,že bude muset nejdříve do servisu. Funguje ale zdá se bezvadně.
Příloha:
aiwa RM.JPG

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2020 22:11 
Moderátor

Po dlouhý době jsem pocítil potřebu koupit si opravdový cédéčko. A dostavilo se hned několikeré potěšení.
1) Vyjádřil jsem uznání mladé kapele, která se mi líbí.
2) Z Británie to přišlo za čtyři dny od zaplacení.
3) Nikdo nechtěl clo a doplatek DPH za zásilku z nepřátelské říše zla.
4) Zatím se zdá, že to snad bude zvukově k poslouchání.
5) Žena mi nedělá scény, když si to pouštím, protože se jí to taky líbí.

Byl bych koupil Velký Kulatý, ale zatím ještě negramofonuju. Krom toho se na Velký Kulatý nevejde Deluxe Edition 2CD.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2020 11:32 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Na posledni chvili jsem si stihnul zajet pro lakierstvo na bedny, takze karantena bude vyuzita 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2020 11:43 

našel jsem projekt dle myho gusta

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264 ... 316  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]