Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba low-endoveho aparatu
PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 01:10 

Zdravim, potreboval by som radu ohladne stavby aparaturky. Mam doma EM151-ky s LF deltou a D220-kou, ktore napajam cez mrchavy QSC GX3.. tych by som sa chcel zbavit, nakolko su dost velke, tazke a ich prenasanie je obtiazne. uz som ich parkrat daval na inzerat na PD, ale asi som neodhadol cenu. Teraz som sa ich rozhodol zbavit za priatelnu cenu. Ak nie, tak skoncia v skusobni v jednej zacinajucej kapelke. Miesto nich chcem postavit nejake male 12" alebo 10" a postavit k tomu sub, nakolko ten mi pri EM-kach chybal.
Moja predstava v mojej cenovej relacii po precitani viacerych for a diskusii:

satelity s 10":
B&C 10HPL64 v 3 variantach
http://prodance.cz/protokoly/10hpl64+de10+me10.pdf
http://prodance.cz/protokoly/10hpl64+de12+me10.pdf
http://prodance.cz/protokoly/10hpl64+de12+a1040.pdf

satelity s 12":
Delta 12 http://prodance.cz/protokoly/delta12+de12+a8080.pdf
Delta 12LF http://prodance.cz/protokoly/delta12lf+de12+a7570u.pdf
PD P12 v 3 variantach
http://prodance.cz/protokoly/p12-150+de10.final.pdf
http://prodance.cz/protokoly/pd_150_finished.pdf
http://prodance.cz/protokoly/pd912+de12+h100.pdf
Ciare cod12 http://prodance.cz/protokoly/Ciare_COD+DE10+ME10.pdf

Mate niekto skusenosti s tymito B&C-ckovymi vyskami (DE10/12)? v porovnani so Seleniom D220Ti?
Ako spodky k satelitom sa mi velmi pozdava tu odprezentovana stavba MS SB115 s RCF LF15G401 (zatial by bol jeden/ po case 2), ktora ma zaujala svojim designom a dobrymi ohlasmi, inak som ju nikdy nepocul. Zosik k tomu subu by bol niekedy o dva mesiace, ked budu peniazky. A takisto aj crossover. Zostava bude urcena prevazne na doma do izby (cca 7x5m) a na chatove akcie.
Budem vdacny za kazdu cennu radu. Inak tie EM-ky by som bol ochotny dat za 280e + mozna dohoda ak by mal niekto zaujem (menice su este v zaruke do oktobra myslim, hrane len doma, jedenkrat oslava a chata, takze ziadne poskodenia a opotrebenie)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba low-endoveho aparatu
PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 11:04 

Ahoj.
Je mi divné, že hned vedle je skoro to samé téma v tu samou dobu, ale budiž :-)

Tady vybíráš mezi několika odlišnými třídami reproduktorů, a bude potřeba se rozhodnout k terou -
menší audio, slabší výkonové parametry, těžší sladění, ale Slušné zbylé parametry, vysoká kvalita...
Nebo větší použitelnější audio s větším výkonem, lepším použitím, ale zas třeba trochu horší kvalitou (reproduktory na plechu, horší membrány.) S tím domácím hraním se nám to trochu zamotává... Nakonec bych udělal uplně jiné řešení.

10HPL64 si v aplikaci tam, kdes používal Delta15 neumím představit, a to ani se subwooferem, který bude MUSET být jiný než obvykle a jinak se dělit, až se pojede naplno a tyhle desítky nezvládnou svou práci na dělící frekvenci s tím subem. Vyloučil bych je, nezdají se mi jako ekonomické řešení.

Pak tu máme ty dvanáctky. O těch je pojednáno v tom vedlejším tématu. Delta12LF + DE160 by z výběru byla asi nejkloudnější varianta, tu doporučuju vůbec jako jedinou kloudnou ekonomickou aplikaci, a pak asi tucet dalších, ještě lepších, které si pravděpodobně kvůli financím nenapsal. Z toho mám strach, protože sis nenasadil zrovna vysokou laťku, aby to nedopadlo stejně jako s těma EM151, které měníš z toho samého důvodu - zachvíli tě začne ve zvuku "začne mrzet" každá neutracená tisícovka, a budeš přemýšlet o tom, že bylo lepší zaplatit pár tisíc navíc za něco co pro tebe pracuje, nežli celkem pár desítek tisíc za něco co pro tebe nepracuje. Rozdíl není zásadní. Skelety na to musíš postavit plusmínus stejné, Horny stojej plusmínus stejně, vyhybky taky, a tak podobně. Jen přitlačit na tom osazení.

Delta12(i LF) + DE12 + horna + vyhybka + skelet stojí na satelit bez práce cca 6300Kč
Pri osazení BC 12PLB76 + BC DE160 a zbytek jsi na 8600Kč
Rozdíl ceny 26%. Rozdíl zpracování, zvuku, kvality, zatižitelnosti a výkonu nad 100%
Opravdu v téhle cenové relaci každá koruna udělá hrozně moc, a dostane tě z těch sr**ek kde ses koupal. Popřemejšlej ještě jednou, kam ty peníze opravdu potřebuješ dát.

Ještě poznámku k těm driverům: selenia jsou obvykle taková ostřejší, řezavější, zatímco v nižších cenovkách má BC mylar, kterej tolik do uší neřeže. Každej si to pochvaluje.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 11:56 

Kraj: ČR - Středočeský
MS SBF15 si myslím že se mi velice povedla - je poměrně malá, dobře se nosí a hraje hodně. Prdel to umí nakopat pěkně. Použití takového subwooferu vylučuje použití 10" satelitu, je zapotřebí 12" a raději nějaká basovější. Ideální je SBF15 dělit mezi 90-100Hz, dá se až 120Hz, což už není úplně ideální. Takže by tomu měl odpovídat i výběr satelitu. Ta sestava s Deltou12LF by byla ideální, ale mě se vůbec nelíbí - na středech a na výškách je o dost citlivější, takže se obávám že bude uřvaná, hlavně ten hrb mezi 1,5-3kHz pro moje uši by to bylo vražedný. Máš-li slušné EQ, tak to půjde. Já osobně z těch levnějších reproduktorů bych použil 12PW5, nevím proč s ním Hubert nic neodladil, na spodních frekvencích umí zahrát a na středech se mi zdá že hraje taky slušně, dát k tomu DE12, DE160 a bude to z toho slušněj satelit. Nebo třeba ještě počkat na ty nové neodymové plechové B&C.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 14:42 
Řádný člen

Kraj:
10HPL64 když už, tak ve 2 ks na straně a 1,4 k tou,ale to jsme cenově jinde než žádáš. Ale pokud do budoucna budou suby na straně dva, přiklonil bych se k 2x12. Ideálně 18 sub 15 střed 1,4 výšky, bedna aby uzahrála i bez basů - což je složité vybrat vhodný reprák, který bude dobře hrát tak i tak. Zkušneosti s Delta12LF josu takové, že jako dvoupásmo na basech ok ale při použití se 18" subem malo středu, výšky na doraz (1" DE16, pak 25)

Mám z praxe vykoušeno 2x18tbx100 (2000W) a nad tím 2x10NDL64 (500W), 2xDE64TN (220W) na FH285 a ikdyž jsou středy na zvukovodu (vsazeny dovnitř ukos.bedny) při plném vybuzení basů jsou středy málo, výšky na hranici.

Aby byl výkon a kvalita rovnoměrná, musel bys v subech mít Eminence, pak si postav 12+1,4 Delty12LF a něco k tomu...
Jak tak čtu, taky jsi typ člověka co ma doma hrající (dle možností) aparát a chce to samé, ne-li více (zvuku) ale menší bedny :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 15:52 

jmalyska: Nechci prudit, ale máš ty 10" na zvukovodu řádně změřené? Silně pochybuji že hrají dostatečně bez velkého poklesu až někam ke 100Hz, tak aby to bylo možné rozumně dělit se subem.
Podle mě ty výšky musíš šíleně vytáčet nahoru že jsou na hranici. A vůbec se mi to nějak nezdá, já si teda hlavně myslím že mezi těma 18" a 10" chybí pásmo který by se mělo pokrýt 15". Neznám nikoho kdo by měl problém, že by slušné 15"+1,4" nestíhalo dva pořádné suby, a to ty Tvoje nejsou nijak moc citlivé, zato zas TBXka hrají nízko.

Hraju-li venku s 2x SBF15 na stranu tak naprosto nad tím stačí blbej satelit 12"+1" s blbým PD.P12-150 a DE12.
S posledním řádkem co Jirka napsal, nemůžu prosto souhlasit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 17:48 

2 stanley4a:
Plně souhalsím s Petrem a ta kombinace BC 12PLB76 + BC DE160 + A7570 to musí být rachot.ještě bych uvažoval o 12HPL64 + DE160 + A1160u to taky vypadá dobře a HPLka musí hrát super...Já bych tyhle kombinace bral všema deseti :lol:
2 Martin:Přesně tak,taky jsem dělali malou akcičku a na každe straně jsme měli MT18sub (G401),nad ním Sub15 (ps100) (Já vím píčovin* dávat jiné konstrukce k sobě,ale byl jsem rád překvapen a hrálo to docela pěkně) a vrchy Ciare/de10 a v pohodě to uhrály a to ještě byly krmený jenom 200w z J-800,takže taky nevěřím,že by slušné 15 +1,4 nestíhalo ty suby

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 18:53 

Tady kluci zas nemůžu souhlasit já s váma – Něco jiného je uhrát, a něco jiného udělat vyrovnaný aparát. Když vypustím hodně důležitý faktor hudby – co se hraje, tak s 2x12+1,4 nebo 2” by ta vaše hudba byla zas někde uplně jinde, a Martin by už s tím třeba dokázal namísto grilovačky uhrát i menší fesťák. Viděl jsem to naživo s 2x12PLB76 na vrchách a Xkama na spodkách. To že se středovrchy v basech neutopí je snad bezpodmínečné. Fungovat by si to ale zasoužilo skoro naopak. Takže dobrá, malé satelity k hodně subům postačí na grilovačku, už ale vůbec ne na vážnou práci při ozvučení něčeho pro aparát “limitního”.

Já jsem na tom chvíli byl uplně stejně jako Stanley, a naštěstí mě všichni podrželi, radši jsem dlouho šetřil, až z toho vylezlo několikráte dražší 15NDL76 + DE500. 12PLB76 + DE160 je děsně univerzální cajk, kterej je dost malej nato aby posloužil jako odposlech, dost silnej aby posloužil jako satelit k slušnému subwooferu, nebo na domácí poslech nějakého ukrutného nářezu. Jistě by to věčně šlo tahat dál a dál k lepším reproduktorům, tam už ale nebude ten zisk v tak dobrém poměru ku navýšení ceny jak jsem prve psal.

// Ještě bych zapoměl - taky jsem si neodpustil nějakou poznámku, ale zmírněme tu diskusi o tom kdo co uhraje, a zaměřme se spíš na pomoc tazateli :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 20:13 
Řádný člen

Kraj:
Ano, dobrá poznámka, zapomněl jsem dodat, že pásmo 100-300 je pokles, protože to střed nezahraje, na EQ tahám 100hz +2dB ,125 +6db, 160 +2dB .S výškama nejedu vůbec na doraz, jsou tam 110W 2" na 60x40. (přepočti si výkon na spl a pochopiš, ber v potaz chybu lidského ucha) Jinak korekce nehýbu vůbec, když je třeba, ladim + či - celého pasmaa vubec si nemyslím, že by celý systém byl nevyrovnaný. Ale otázka vkusu a ja to zatím používám na DJ akce a zábavy.

No, k otázce tazatele... Kombinací mnoho, poslouchej, zkoušej a hlavně se ptej i jinde a jiných lidí a udělej si objektivní názor na věc. To je vždy nejlepší, každý nějak radí (neříkám, že špatně!) a každý má zkušenosti, nasbírej takových informací co nejvíce, pak sám zjistiš, co potřebuješ.
K 15" subu bych dal 12" středobas a slušnou 1,4, na 90x60 horně a zahraješ s tím všude všechno a nemusíš se za to stydět.

Věc mimo: Až je zajímavé,proč všichni měří, kupujou autoEQ, procesory na ladění, HW,SW když tady čtu, jak všichni slyší rozdíly uchem mezi 2 skoro stejnými repráky. Dokážu napsat, že HM z PD ano, protože mu rukou prošlo tolik repráku, jako my nikdy neuvidíme... Ale i on napsal že není schopen určit typ či říct co je lepší. Kadý má jiné ucho, každému to může hrát jinak a přece tady toto fórum není o uších,ale o úplně něčem jiném.

Radil bych spíše směrem:
1x12 má tyto výhody/nevýhody
2x12...
1x15...
2x10...

A nepsat a nedoporučovat to,co mate VY. Buďme objektivní

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 21:17 

Kraj: ČR - Liberecký
Pánové, věcná poznámka:
Stanley4a tu píše o jiném wooferu než Martin:

...ako spodky k satelitom sa mi velmi pozdava tu odprezentovana stavba MS SB115 s RCF LF15G401 (zatial by bol jeden/ po case 2)...

...MS SBF15 si myslím že se mi velice povedla...

Stanley4a:
jestli myslíš opravdu tu MS SB115, tak dva mi Martin připravuje, osazení bude pokusně ARA 390 a po čase plánuji do druhé pro porovnání to RCF LF 15G401 a odhaduji, že potom nejspíš možná půjde ARA ven a bude druhé RCF:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 21:35 

dakujem vsetkym za ohlasy..v podstate dovod, preco by som chcel zmenit aparat:
- HLAVNE mensie rozmery boxov (s EM-kami som spokojny, ale casom zistujem, ze mi velkostou vobec nevyhovuju)
- zo zaciatku, ked som presiel z 500 korunovych geniusov 2.1, som hned postavil EM-ky a to bol pre mna obrovsky skok, som precital par for, vsade pisali, ze suby k nim nebudem potrebovat, no opak sa stal pravdou, spodne frekvencie mi tam chybaju ako sol. => nechcem stavat k obrovskym bedniam este vacsie suby a potom sa nebudem vediet pohnut.. :)
- posledny dovod, vyplnenie volneho casu cez semester (dva dni som v skole, teda nuda jak svina :P )

Z hore uvedenych moznosti som si nakoniec zobral k srdcu tri:
a) lacna verzia Delta 12LF+B&C DE12
b) BC 12PLB76 + BC DE160 + A7570
c) BC 12HPL64 + BC DE160 + (na vyber dva zvukovody Megaton A1160u, A9090)

Hned k nim by som ale postavil sub, zatial 1 a neskor 2-hy..
ja som hore spominal viewtopic.php?f=22&t=90
no odpovedane bolo na viewtopic.php?f=22&t=355
neviem, ktory z nich je povedenejsi. Osadenie som planoval LF15G401, ktora sa hodi asi do obidvoch.
Mozno by tam stacilo aj nieco lacnejsie, ale pocul som hrat kapu 15LF na Tapco J2500 a prislo mi to trochu nevyrazne a suche, takze taku alternativu som vylucil hned..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 22:43 

no prave si pozeram MS SBF15, co zverejnil Martin.. nevidel som predtym tie fotky, ale musim priznat, ze je to nadherna pracicka.. ako z obchodu..fakt pekne.. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 23:45 

Ajajaj zase jsem špatně koukal a zaměnil SB115 za SBF15. Tak to se omlouvám. Já bych doporučil spíš ty SBF15, nejsou o moc větší než SB115 a hrají o dost víc a mají jsou kopavější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2010 23:51 

to nevadi :) ale ta SBF15 ma vazne zaujala..kope, to je fain :P ,tak sa mi to paci..a ako si pocina s nizkymi "hlbokymi" pasazami? to co mi na EM-kach tak velmi chybalo.. vyzera, ze buduci mesiac idem objednavat prve RCF-ko

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 00:25 

Stanley: pokud sis to opravdu vzal k srdci, tak (opět - jen za sebe) doporučuju vybírat mezi:
a) lacna verzia Delta 12LF+B&C DE12
a
b) BC 12PLB76 + BC DE160 + A7570

S tím, že cena bude adekvátní výsledku. Víc peněz, lepší výsledek...

S těmi subwoofery těžko radit. Bylo by potřeba poslechnout co opravdu chceš. MS SBF15 se mi taky líbí, kope dost, ale není to to co bych opravdu chtěl, hlavně tam na spodku. Každej má tu hladinu jinde, a venku mi to v malém počtu nestačí. To volné prostranství basy přímo žere. Z vlastní zkušenosti ale vím, že v interiérech větší místnost hodně přidá, a zcela jistě to v nich bude "to ono" :-)
Myslím, že stejně nemáš jiné lepší volby, protože lepší basák může bejt už jenom 18" v bedbě 160l+, a tam už nechceš. Ani se ti nedivím.
V nepřímém porovnání s MS SB115 můžu za sebe říct, že těch pár málo Hz co dá na basech obyčejný bassreflex níž než hornflex se venku nevyplatí, a uvnitř ztratí, proto též zvedám ruku pro SBF verzi. Rozdíl oproti deltám bude při rozumném krmení obrovský.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 11:10 

Ono taky MS SBF15 je vlastně zmenčenina MT18sub,nebo se pletu?No nejlepší by bylo mít něco co zabere nízko jako BR a kopne jako hornflex :D to by se hned vybíralo líp :lol:
mě by zajímalo jak by si vedlo MS SBF15 proti Dflexu (obojí s g401)...ta konstrukce dflexu se mi zamlouvá....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 11:19 

Jerry: jestli myslíš jako že se vzaly všechny rozměry, a v příslušném poměru se zmenšíly, tak tě musím zklamat. Ne, taková zmenšenína MT18SUB to opravdu není. Ten hornflex byl vyvíjenej nezávisle na jinejch ozvučnicích.
Ta ozvučnice, kterou žádáš, postavit za stejných férových podmínek nejde. Pro lepší práci bassreflexu tam dole by bylo potřeba hodně zvětšit oběm ozvučnice za reproduktorem, a to zas zkazíš tu hornovou část. Takové laborování je zbytečný, a pokud potřebuješ zachovat velkou citlivost, kopavost a přitom basy hluboké, budeš chťanechťa muset stavět velký ozvučnice. Pár lidí si mi pochválilo 18TBX100 v bassreflexu v interiérech, že prý to dusá jak stádo slonů a rozmazává vidění :D :D Samozřejmě že ne v jediném kuse.
Dflex jsme bohužel neporovnávali. Ten martinův hornflex ale očividně pracuje jak má, i když možná nenašel ten bod, kdyby to pracovalo nejoptimálněji, možná laděné o hertz níže a SPL o 0.5db výš :-) bůhví. Takže věřím, že Dflex mu může být tak akorát rovným soupeřem. To přetahování kdo má hustější bednu ale nemám rád. O tom to není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 12:37 

Já se tady nepřetahuji,mě to jenom zajímalo jak si to vede v porovnání...Ale jak jsi psal před tím..nejlepší by bylo,kdyby jsi měl ruzné ozvučnice a používal je tam kde každá hraje nejlépe...no aleto bych asi musel vydělávat jinak :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 13:13 

SBF15 má s MT18SUB společnou jen jednu věc, a to že to jsou hornflexové ozvučnice. Dlfex15 je taky odlišná bedna, je oproti SBF15 větší a tím pádem hraje hlouběji. U SBF15 bylo cílem udělat co nejmenší bednu, asi by šlo jí dostat o několik Hz níž, ale za cenu větší ozvučnice a zřejmě by bylo třeba použít postupně se rozšiřující zvukovod... Podle simulace to vypadá že SBF15 je na tom dost podobně jako A-class.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2010 09:42 

pokial by Dflex isiel nejak markantnejsie do hlbsich tonov oproti SBF, tak uz by som sa priklonik k nemu. rozdiel par centimetrov. co uz. :) skoda, ze ta fyzika je v tomto smere taka svina, clovek sa nakoniec uspokoji s 200L bednou len, aby si uzil tie basove orgie.. :D najlepsie, keby si to najskor bolo mozne u niekoho vypocut, a v podstate si vybrat, co lahodi uchu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2010 11:41 

SBFko je o něco citlivější, dole se dá klidně naekvalizovat, s rozumnou obsluhou se nechá dost nakrmit.
Záleží co hraješ za musiku, na většině musiky si myslím že se rozdíl mezi SBF15 a Dflexem nepozná.
Tady máš charky z hornrespu - SBFko viewtopic.php?f=45&t=989 a Dflex viewtopic.php?f=22&t=216

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]