Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosba o radu-QSC GX3
PříspěvekNapsal: 02 úno 2010 23:02 

Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem si nedávno zesilovač QSC-GX3 (300W,8ohmů/425W.4ohmy) a nyní sháním nějaké reproboxy,respektive návrh na nějaký již ověřený model.Zaujala mne stavebnice EM151KiT,ale ta je prý na tento zesilovač silná.Prosím o radu jaké použít repro a výhybky,nebo zda by stačila na tento výkon zesilovače sestava od firmy Prodance ze sekce ,,Měření" - Eminence Beta-15 + B&C Speakers DE10 + Megaton A1040 a zda bych mohl použít překližkovou konstrukci ze stavebnice EM151KiT
Předem děkuji za radu. Marcel Dvořák

e-mail lukasdvorak1@seznam.cz

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prosba o radu-QSC GX3
PříspěvekNapsal: 02 úno 2010 23:09 

merci, na prodance ti pan Mašín (Hubert) odpověděl víceméně dobře, tak si to pořádně prostuduj. EM151 s tím zesilovačem pouze nepůjde naplno využít. Rozhodně to dopadne ale daleko lépe, než tebou uvažovaná horší sestava na stejném zesilovači. Neboj se ničehož nic, ta reprosoustava není "příliš silná" ale pouze "neukáže co všecko umí" s tímhle slabším zesilovačem. O Betě ani nepřemejšlej, to už není použitelný reproduktor.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2010 23:40 

Děkuji za tak rychlou odpověď.Takže nemusím mít nějaké velké obavy,že můžu něco ,,odkouřit".Dělám takové menší akce zhruba pro 60 lidí.Mám to jako koníčka a tak koukám na každou korunu a právě to QSCčko mi doporučili v Maxistoru jako celkem dobrou investici i do budoucna.Teď v současné době používám také dvoupásmové repro domácí výroby(180W,4ohmy)-je to staré asi 6 let a zvuk už není nejlepší.Sháněl jsem něco nového a tak mne zaujala právě ta stavebnice EM151KiT.Tak jsem do Prodancu zavolal a tam mi vysvětlili,že by to na tento zesilovač byla silná sestava.
Nejsem žádný elektro profík,proto se raději ptám fundovanějších lidiček.Já se nejvíce obával abych právě touto koupí neodpráskl zesilovač.To jak jste psal "neukáže co to umí" znamená že to nebude žádný hudební zázrak co se výkonu týče?Co se stane když vytočím tento zesilovač na maximum?Bude tam někde nějaké zkreslení?
Měl bych ještě spoustu dalších otázek.Zatím ještě jednou děkuji a jestli mohu poprosit do budoucna-když nebudu něco vědět(a je toho asi celkem dost),zda se mohu na Vás obrátit.

Děkuji za odpověď merci

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 02:30 

Kraj: ČR - Středočeský
GX3 a dobrá investice do budoucna - no to je dobrý vtip, no co by člověk od Maxistore čekal...
Obecně k výkonům zesilovačů a příkonů reprobeden: U reproboxů se uvádí příkon, což maximální hodnota ve Wattech, kterou tam můžeš pustit, to je dlouhodobý příkon - většinou se uvádí jako RMS nebo AES. Nicméně reproduktory krátkodobě vládnou pojmout až 2x tolik, což je krátkodobý příkon, také se uvádí jako music power. Hudba je velice dynamická, obsahuje spoustu špiček, a právě v těch krátkých špičkách je reproduktor schopen 2násobný příkon. Takže Ideální zesilovač by měl být 1,5 - 2x silnější než je příkon reproduktorů. To ale nesmí člověk být hluchý a hulit to co to dá, to pak reproduktory půjdou do háje, a také není od věci mít kompresory či limetery. Ta výkonová rezerva je právě vhodná k pokrytí špíček v hudebním signálu.
Nicméně co se týká reproduktorů od Eminence, tak mám dojem že ty příkony mají lehce nadhodnocené, takže bych k nim o moc silnější zesilovač nedával.
Máš-li zesilovač slabší tak se nic neděje, jen nevyužiješ možnosti reproduktoru na 100%, ale zase se to projeví na delší životnosti, pokud tedy reproduktory nebudeš trápit signálem v limitaci, to je horší než silnější zesilovač

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 08:01 

No, to kluci z Maxistore tedy stihli udělat pěknou paseku. Kdyby to byla jenom ostuda, ale že tím škoděj i svým zákazníkům, to už je pro zlost. „Postiženým zákazníkům“ už pak ani nejde pomoci. Nevím jestli na prodance věděli přesně okolnosti, ale pokud by se kupoval zesilovač i s EM151, museli nějak vykomunikovat, že ten zesilovač je sám o sobě relativně nedostatečný, a nevybudí EM151 naplno. Oni ale QSC taky prodávají, tak si nemohli dovolit říct, že je to slabý a nedobrý zesilovač  . Zkus si GX3 zadat na foru prodance a pročíst taky co o něm kdo napsal. Tak si uděláš další představu.

To „neukáže co umí“ jsem myslel tím, že soustava bude opravdu limitovaná výkonem zesilovače, takže pojede jakoby „na půl plynu“. Výkon ale není všecko, za ty peníze je EM151 docela dobrej kup, a určitě se osvědčí zvukem i jinak, než jen hlasitostí. Takže z této varianty rozhodně neustupujte někam do nižší třídy, ušetřením pár stovek přijdete už o opravdu hodně zvuku jak v kvalitě, tak v hlasitosti. Ject „na půl plynu“ ale nese jiné výhody – jak psal Martin třeba menší opotřebení, menší výchylky reproduktorů a tím čistější zvuk, narozdíl od soustavy, která by musela jet uplně nadoraz.....

Vytočení potenciometru gainu přímo na zesilovači na maximum nemusí znamenat vůbec nic, i prudkou limitaci, podle toho, čím je krmen ten zesilovač. „kolečko“ gainu se v PA vytáčí nadoraz skoro UPLNĚ VŽDYCKY. To jak bude soustava hrát na hlas je dobré ovlivňovat vstupním signálem a jeho úrovní. Pokud na zesilovači začne blikat červená LEDka „clip“ v tuto chvíli už zesilovač jede naplno a přechází do nežádoucí limitace. Přesně podle toho poznáš, kdy už zesilovač víc nemůže, a do reproduktorů začíná jít něco co nemá. Proto je vhodné toto sledovat, a v případě, že se LEDka rozsvěcí moc často, ubrat někde v řetězci (vpodledním případě klidně i na zesilovači) aby její svit byl maximálně omezen. Když to občas jemně problikne, tak to ještě není destruktivní. Důležité také je, posílat do zesilovače signál kvalitní, aby nebyl limitovaný a zkreslený už sám o sobě. Všecko se to docela těžko poznává bez nějaké indikace, chce to chovat se k tomu opravdu slušně. Zkrátka „Citovka“....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 12:08 

GX3 bych nikdy nikomu nedoporučoval,stačí si pročíst forum Prodance a co psal o něm Hubert..Ta se jim fakt nepovedla...když už tak GX5,ta už je postavená líp a ani reklamace moc nejsou...
A nebo další varianta sehnat ojeté,nebo ještě na Prodancu ho maj Tapco J-1400....Já bych ho taky potřeboval místo J-800 k sakru... páč na ty satelity co mám je slabý...těch cca 100w navíc na špičky je tam opravdu znát...nj chyba kterou jsem udělal když jsem si to v prodancu kupoval!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 15:14 

Vlastním Oba modely tzn. - GX3 i GX5 nestěžuji si..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 16:40 

Ale jo, najdou se spokojení uživatelé snad uplně každého produktu. Pravdou je, že zesilovače RMX byly odjakživa LOW-END, a pokud QSC začalo vyrábět ještě něco levnějšího, tak už to bude muset bejt tuplem. Hubert jasně na prodance píše, kolik pozitivních(rozbité QSC) reklamací QSC mají zasebou, a ať je číslo jaké chce, GX3 za tu chvilku nasbíralo víc než snad kterýkoli jiný zesilovač.

O to tu ale primárně nešlo. Bude EM151, a bude ji potřeba vybudit aby se reprosoustava plně využila. s GX3 to nejde zařídit, přestože se to k sobě dá snáze doporučit, než s jinou, ještě horší soustavou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 18:15 

Ahojte všichni,kteří jste se mi ozvali a všem děkuji za osvětlení mého problému.Tolik informací najednou jsem vůbec nečekal.Takže já si asi opravdu pořídím tu stavebnici boxů a o silnějším zesilovači popřemýšlím do budoucna.Teď to snad přežiju s tou GX trojkou.Používám ho v takovém menším klubíku-taneční plac je asi 7x12metrů+okolo nějaké to sezení,lidí zhruba kolem 60,tak to snad nějaký čas vydrží.Nejsem žádný DJ,spíš jsem k tomu přišel jak slepý k houslím přes známého.Zatím si veškeré vybavení hradím sám a tak do toho nechci investovat žádný velký balík,neb budoucnost je dnes nejistá.
Ještě jednou Vám všem děkuji a jestli můžu poprosit o rady i do budoucna?

merci

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 18:26 

Koukej po bazarech občas se objeví slušný zesilovač za dobrý peníz, já bych doporučil koukat po zesilovačích jako QSC RMX2450, Crest CPX2600.

Pokud pod ty EM151 nemáš v plánu dát subwoofery, tak bych doporučil dát to těch EM151 Deltu 15LF, bude to více basovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 18:39 

Suby mít určitě v blízké době mít nebudu,tak dám na Vaše doporučení.Ale to bude znamenat vymyslet k tomu LF nějakou jinou výhybku,že?Na to já ale teda vůbec nemám-myslím nějaké ty výpočty a hlavně mne jímá děs z těch cívek.Ještě něco podle plánku poletovat to možná(stavěl jsem si stroba,barevnou hudbu a ještě nějaké opičárničky,ale vše to byly stavebnice s podrobným návodem).
Mohl by jste mi prosím poradit jaká výhybka(popřípadě podrobný plánek)je na tuto sestavu třeba?Ta D220Ti 8/ohm a HM25-25 by zůstala stále osazená v tomto boxu?

Děkuji za Vaši odpověď merci

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 19:19 

Na prodance v měřeních už je sestava s Eminencí Delta15LF s tím samým osazením hotová:
http://www.prodance.cz/protokoly/delta15lf-done.pdf
jen to bude k té stavebnici chtít ze dřeva dodělat bassreflexy, protože v origo nářezu jsou očekávané pouze "díry"....
Jinak víceméně můžu podpořit martinova slova. Pokud tohle má být relativně definitivní investice do reproboxů a pod ně už nic nebude, tak rozhodně stavět tuhle variantu sestavy.
Rady dobudoucna? Nešetřit. Každá tisícovka na reprobedně navíc bude mít za následek raketový postup kvality a částečně i SPL(hlasitosti) nahoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 19:31 

Je k tomu odladěná jiná výhybka. Normálně objednej EM151 kit a napiš že to chceš s Deltou 15LF. Oni Ti dodají vše jak má být, tedy i s výhybkou pro Deltu15LF.
Jo a nevykej mi, tady si tykáme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 19:44 

Strašně moc díky za rady kluci a už ti nebudu vykat Martine-díky.S tou výhybkou jsi mne potěšil,alespoň nebudu muset něco klohnit na divoko doma.Jsem rád že se to dá koupit hotové-doufám že to zvládnu zapojit-abych pak nevyhodil elektriku v celé Plzni a nevyhořel jsem.Když bych měl ještě nějaký dotaz,budu moci zase napsat?
Zatím ještě jednou díky a mějte se fajn

merci

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 19:55 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Výhybky vyrábím já, pro členy fóra lepší ceny, kdyžtak se ozvi viewforum.php?f=44

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 20:23 

Tak trošku problém je že ten Kit bez výhybky neprodají...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2010 20:40 

Díky moc LuKyss,určitě se Ti ozvu,neboť chci nakupovat ty věci postupně,12000 za oba boxy je přeci jen trochu(alespoň pro mne)větší obnos.Bedny si postavím dle návodu v tom není problém,ale to elektro(výhybky) raději svěřím do odborných rukou.Na kolik asi tak ty dvě výhybky přijdou?Předem díky za odpověď

merci

P.S. Tak jsem se podíval na Tvé výrobky a vypadají fakt super-je to jak z profi fabriky-na stoprocent je od Tebe budu chtít!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]