Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 11:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Repasace výhybyk 1pf 067 67
PříspěvekNapsal: 29 led 2010 15:40 

Ahoj všem, rozhodl jsem se pro výměnu kondenzátorů ve výhybce
pač basové reproduktory skoro nehrají. Zvolil jsem firmu ES Ostrava
a polypropylénové kondenzátory.

Problém je v tom, že výhybka má v sobě např kondenzátor 5 mikrofarad
a v katalogu je jen 4,7 mikrofarad, můžu tedy použít tento a nebo mám
raději koupit 5 mikrofaradových kondíků a spojit je paralelně, abych dosáhl
přesné kapacity. Díky.

ARS 1054
1PF 067 08
ARS 635

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Repasace výhybyk 1pf 067 67
PříspěvekNapsal: 29 led 2010 17:09 
Řádný člen

Kraj:
Myslím si že zrovna v těchto bednách rozdíl 4,7 a 5uF moc veliký rozdíl neudělá takže tam úplně klidně můžeš dát ten 4,7uF. Pokud to budeš chtít mít perfekt tak tu kapacitu můžeš dorovnat na původní hodnotu. Je téměř jedno jestli to uděláš tím že k tomu 4,7uF přidáš paralelně druhý kondenzátor a nebo ho vyskládáš z těch pěti kusů 1uF. To vyskládání je o něco lepší protože větší počet menších kondenzátorů paralelně má menší parazitní indukčnost a menší ESR. Ale na rovinu ty výhybky v těchto starých bednách nejsou nic moc. Respektive odpovídají své době. Dneska umíme odladit mnohem lepší výhybky a vytěžit tak z daných reproduktorů maximum co se zvukové kvality týče. Kdyby sis nechal u někoho kdo to umí odladit zcela nové výhybky myslím že by tě překvapilo jak se posunula kvalita zvuku vpřed. Zejména necháš-li si basáky ošetřit. Oni stárnou a tak mají dnes poněkud jiné parametry a vlastnosti než když byly nové. jde to ale celkem šikovně zvrátit tak že budou jak nové jak technicky tak vzhledově.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2010 02:34 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
gusep píše:
Ahoj všem, rozhodl jsem se pro výměnu kondenzátorů ve výhybce
pač basové reproduktory skoro nehrají. Zvolil jsem firmu ES Ostrava
a polypropylénové kondenzátory.

Problém je v tom, že výhybka má v sobě např kondenzátor 5 mikrofarad
a v katalogu je jen 4,7 mikrofarad, můžu tedy použít tento a nebo mám
raději koupit 5 mikrofaradových kondíků a spojit je paralelně, abych dosáhl
přesné kapacity. Díky.

Jestli mohu připomínku.
ES Ostrava nemá kondiky skladem ale vyrábí je až po objednání.
Jestli budeš mít zájem , mám tu zásobu,ze které Ti mohu obratem odprodat.
Pošli hodnoty.

S pozdravem Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2010 23:58 

Pánové zkusil jsem překreslit výhybku tak jak jsem ji našel ve svých 1pf067 67 a liší se od schematu na repromanii. Basová větev je stejná ale nepřepólovaná, výsky mají v sérii kapacitu 5uF místo 4, středy mají v sérii 0,86mH a 3 ohmový odpor, 20uf kapacitu, paralelně 5,1mH, 8uF a RC 10 ohm a 4uF. Nakoupil jsem kondenzátory na tu původní a teď váhám. Jaký je vás názor?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 00:14 

ahoj, mohl bych ti podstrčit i moje vyhybky z těhle beden? Nebo jestli mi klub doporučí spolehlivého člověka? Díky za info

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 02:50 
Řádný člen

Kraj:
Tady vidíš jak na to v Bratislavě prděli - vrazili tam co měli o ruce a bylo. Koukám že majitelů těchto beden je hodně a zájemců a rekonstrukci taky. kdyby někdo odladil (nebo nechal u někoho odladit) nové výhybky pro tyto bedny myslím že by udělal velice záslužný čin.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 08:21 

No ja si myslím, že ten odpor je i na fotkách u táto bedny. Pokud se podíváte na výhybku tak je na obrázku tesně u kondenzátoru tlustá bužírka a v té je schovaný. Takže by měl být asi i v tom původním schémátku, pokud je to kreslené z této bedny...
Thales: ano to je fakt, tyto bedny budou rozstrkané mezi lidma asi dost. Nemáte k porovnání výhybky z 1038? Osazení je stejné, objem taky jen se nestavěly na Slovensku..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 10:52 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Nemyslím si, že by na to prdeli. Možno práve naopak - líši sa to podľa toho, aký variant ARN 6608 bol akurát k dispozícii... A v prípade, že následkom toho existuje aj iná verzia 1PF 067 67, bolo by dobré zverejniť aj túto. Jindro, aký ARN 6608 tam máš? S malým alebo veľkým vrchlíkom?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 11:23 

S velkým kloboučkem. Přemýšlím kam hodit nákres výhybky. Myslím si že jsem to překreslil svědomitě..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 12:48 
Řádný člen

No, zdá sa, že záhada je vyriešená :) . Takže namiesto prdenia si na tom dali záležať. Hoď to napríklad sem do pľacu alebo mi to pošli a keď budem mať čas, prekreslím to do takej podoby, v akej je tu pri tých 1PF prvá verzia. Ale bolo by to treba tam nejako zreorganizovať, aby bolo jasné, že je viacero verzií... Uvidíme, čo na to povie Lukyss.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 13:00 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Budu rád, když to opět Ciplox tak nádherně nakreslí. Dáme tam tedy obě varianty. Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 15:23 
Řádný člen

Kraj:
I to je možné. Tak sem tedy se schématem.

Výhybku s ARS není možné v 1PF použít jelikož tam jsou nejen jiné repráky ale liší se i uspořádání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 17:01 

Thales:
Myslím si že ta ARS 1038 je osazená stejně, dle zdejší databanky beden. Jen tam není výhybka.. Překreslil jsem to zatím od ruky. Večer můžu ještě jednou zkontrolovat..

Naposledy upravil Jindra M dne 23 úno 2010 21:00, celkově upraveno 5

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 17:19 

Kraj: SR - Banskobystrický
Podľa tej schémy by som skôr povedal, že tam dali to, čo mali po ruke...
Či je naozaj prepólovaný reproduktor teba overiť prakticky kus od kusu, pretože niektoré reproduktory mali polaritu značenú opačne...a dokonca aj repráky z rovnakého časového obdobia (moje osobné skúsenosti). Nie vždy je tá červená bodka tam, kde by teoreticky mala byť :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 18:09 
Řádný člen

Samozrejme, ARS 1038 je osadená rovnako, len rozmiestnenie reprákov na prednej stene je iné. Tak isto je to napríklad aj u 1PF 067 71 -> ARS 1054.

Tomtom: Nie celkom. Na pohľad tá schéma vyzerá zvláštne, to je pravda. Ako sa tak na to dívam, zdá sa, že sa snažili trochu 'zatĺcť' ARZ 4608, aby sa neprekrikoval s novým ARN 6608, ktorý sa už na stredných tónoch správa o dosť odviazanejšie ako starý. Aj na hornom konci pásma je ten ARZ 4608 upravený, čomu zrejme následne zodpovedá aj zväčšenie kapacity u ARV 3608 zo 4 na 5 uF. Len tá polarita ARN 6608 mi tu nejde do hlavy...
Na ARN 660x už značili polaritu správne: staré majú na + červenú bodku, nové majú na + znamienko +. Problém s polaritou býva pri kombinovaní starších typov do roku 1980 a novších po roku 1980. V rámci starších je jediná výnimka ARN 664/668 - 665/669 a ARN 567/568 - 565/569. Určite je dobré si to vždy skontrolovať, aj ja to robievam. Raz sa mi stalo u ARE 567, že dva rovnaké boli opačne polarizované. Ale to sú repráky, ktoré vždy rovno z výrobnej linky zahorúca putovali do nejakého rádia alebo gramorádia a tam to je fuk, kde majú + a kde -. U špeciálnych reproduktorov na Hifi (hlbokotónových, vysokotónových) myslím, že by si kusy s takouto výrobnou vadou len sotva mohli dovoliť vypustiť z fabriky.

Jindro: Dobre, skontroluj to ešte raz dôkladne, pre istotu. Prekreslím to, keď bude 100% istota, že to je správne a že to je pôvodné a nie prerábka. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 19:08 

Kraj: SR - Banskobystrický
S tou polaritou mám podobné skúsenosti. Novšie štvorčíselné sú značené dobre, ale staršie treba vždy radšej skontrolovať - tiež som mal opačne polaritu na ARN567...alebo napríklad aj na 665 bolo ináč ako na 664, takže je to vlastne presne tak ako píšeš ty. O ARE489 sa nejdem zmieňovať, lebo čo ja mám skúsenosti, tak to je kapitola sama o sebe :D .

Tomu, že je to originál výhybka nahráva podľa mňa to, že na výškach sú kondenzátory 4uF+1uF namiesto 4uF. Ten jeden naviac by tam asi nedávali len tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 19:28 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Nedávno jsem se taky setkal u ARE667 s otočenou polaritou oproti označení na koši. A to v celkém hojném počtu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010 20:34 

Tak jsem to znova prošel a je tam změna. Aby, aby to přesně odpovídalo, tak posunu tu 5,1mH až na svorky ARZ. Vyšrouboval jsem střed a výšku a oba jsou přepolované. Na výhybce jsem se utnout nemohl, mínusy jsou propojené. Podíval jsem se i na ty basáky, plus bylo na tečce, tečka pri pohledu na koš napravo. Tak zkusím přepájet výhybky novými kondy a zesílit ty tenoučké propojky na výhybce. Čekám zlepšení. Subjektivně byly původně basy hodně tlumené a středy velmi nevýrazné... Bylo potřeba hodně zesílit než se neco dělo, rozumějme poslech TV a CD, žádná party.
Díval jsem se na foto výhybky v databázi beden a vypadá úplně stejně jako ta moje. Od zadních tumivek 6 C ty první dva jdou pro výšku. Jak se tam mohlo nasčítat 4uF nevím. Bužírka na třetím odzadu skrývá ten odpor. Je dobře překreslená?

Příloha:
Vyhybka.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 10:58 
Řádný člen

Tieto 1PF ja osobne nemám, takže som to neobkresľoval priamo z otvorenej bedne. Raz bola niekde diskusia ohľadom týchto bední a niekto - tuším Jofi - napísal, akú výhybku tam má on. Podľa toho som to nakreslil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2010 11:09 

Nemyslím že bys to špatně nakreslil. Rád bych věděl co dál, přepolovaní se mi zdá divné ale nejsem hifista jsem jen elektrikář.. To přepolování se mi zdá divné, na druhou stranu je tu konečně stav, kdy basy jsou opačně proti zbytku. Ideální by bylo zkontrolovat ještě jinou bednu jestli je to úlet a nebo je to všude stejně. Výhybka se blbě demontuje, pro případné demontily napovídám, že vzadu je zasunutá do prořezů v bedně přes plechy v rozích a vpředu je na 2 svornících. Nafotil jsem ji i venku a ze strany vstupů/výstupů. Basák má tečku, já si dopsal +a- fixem.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]