Jen stručně, musím počítat daňové přiznání. Mám starší vzhledově podobné AQ 305, které mě kdysi doporučili v místním HiFi studiu. Jsou to obzvlášť špatné bedny. Náhodou jsem pak koupil sloupy Heco Pure 400, jsou to jen 2-pásma ale hrají nesrovnatelně lépe. Stály zhruba stejně. I malé regálovky T+A Triton s basákem jen 16,5 cm hrají lépe, ale je to zkrátka T+A. Podrobněji jsem to popsal na
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=279634#p279634 , je tam i fotka.
Prostě AQ totálně návrh odfláklo a zaměřilo se jen na mohutný vzhled a ne na kvalitu. Pak stačí vhodně zainteresovat pár redaktorů a nabídnout větší provizi a prodává se to.
Máš několik možností, například:
- prodat to a pořídit si něco lepšího. Pokud jsi schopen bedny postavit, doporučuji Totem 100. Slyšel jsem je. V ceně materiálu kolem 5 tis. Kč nic lepšího neseženeš. Záleží na tom za kolik pořídíš bedny. Dokázal bys to sám?
- zjistit co je v Tvých bednách za reproduktory a nalézt nějaký projekt s podobnými repráky a podle toho to předělat. Počítej, že se budou muset předělat výhybky podle toho projektu a možná koupit jiné výškáče a středy. Zase bys ale nejspíš mohl prodat 2 basáky a ty nepotřebné výšky+středy. Zůstaly by Ti tak bedny, ty moje AQ mají bedny solidní.
- upravit stávající bedny. Pokud si to u někoho objednáš, tak to bude stát skoro co Totemy a výsledek bude nejistý. Můžeš se do toho ale pustit sám, to skoro nic stát nebude. Ale budeš se muset hodně učit, hledat na fórech a experimentovat. Mě to zabralo už 1/2 roku a jsem zhruba v půlce. To ale nepředělávám ty AQ, ale vylepšuji 4-pásmo Heco, které je jiná kategorie a hrálo docela dobře. Umíš letovat a postavil jsi už něco? Máš nějaký solidnější měřáK? Uměl bys nainstalovat LIMP a změřit TSP reproduktorů?
- bedny nechat být a řešit to korekcemi v zesilovači.
-----------
Ransom mě přeběhl, se vším souhlasím, jen poznámka. Teď jsem právě porovnával staré regálové bedýnky Tesla ARS 9204-10 s výhybkou podle Godze s menšími regálovkami Canton Fonum 301 DC, které všude byly hodnoceny jako "vynikající" , "excelentní" atd. Mě zvuk připadá skoro stejný, ta Godzova výhybka ARS hodně vylepšila, jen mají trochu méně basů, není to basreflex. Takže i dobře udělaná bedna s repro TVM může někomu docela vyhovovat.
Poznámka k LastUnicorn (příspěvek během mého psaní):
AQ 305 a Heco Pure 400 stály zhruba stejně, kupováno kolem r. 2000. Rozdíl ve zvuku obrovský.