Neprišiel som sem pre potešenie. Naopak si cením rady a aspoň mám nejaké argumenty, totiž pôvodne som tie repráky vôbec ani nechcel použiť, to mi ich len foter tlačí. Ale napíšem to pekne po poriadku...
Môj pôvodný zámer bol postaviť si menšie regálové bedne, ktorými by som nahradil stĺpy vysoké 1,2 metra, tie totiž zavadzajú pred skrinkami, chcem niečo čo by som položil na ne (výška skriniek asi 70 cm). Tie stĺpy vlastnej stavby s uzavretými ozvučnicami sú osadené meničmi 2 x ARN 226, ARZ 4604 a ARV 104 (presné čísla za pomlčkami si už nepamätám). V stĺpoch boli použité pri stavbe (dávno) výhybky BS Acoustic CN 03-3-12/4. Tieto svojou charakteristikou úplne nezodpovedali použitým reprákom, basy boli zahuhňané a nekonkrétne. Vyhodením kondenzátorov zapojených paralelne s basovými meničmi (tie sú dva 8 Ohmové) sa to výrazne zlepšilo. Možno ma za to niekto zabije, že takto przním výhybky a rozbíjam charakteristiku delenia, ale zvuku to naozaj pomohlo. Upravená bedňa sa púšťala spolu s druhou neupravenou na tom istom kanále a zvuk bol jednoznačne lepší v basovej časti, tie boli konkrétnejšie a čistejšie.
Priznávam sa že zvukovo mi tie bedne vyhovujú, možno vyššie stredy sú trošku uvrešťané, občas sú slabšie basy - ale tiež záleží od nahrávky, čo si práve púšťam. Za zvukodo dobrú referenciu považujem Master of Reality od Black Sabbath alebo The Best Band You Never Heard In Your Life od Zappu, naopak napr. Led Zeppelin 4 je nahratý zle, ďalších príkladov by som vedel nájsť. Ešteže ekvalizérom sa dá trochu korigovať kolísajúca úroveň nahrávok. Samozrejme zvuk nehodnotím tak že do bední pustím mp3 súbory. Svoje určite zohráva aj zosilňovač, ten Sony ktorý mám (model si nespomínam) ujde, ale druhý vlastnej stavby s dvoma toroidnými trafákmi (výrazne ťažší ako Sony) hraje lepšie. Len má stuďák alebo čo, jeden kanál vypadáva, musím sa na to niekedy pozrieť čo tomu je.
Môj zámer spraviť si menšie regálové bedne (výka cca. 60 cm) bol pôvodne úplne iný, chcel som použiť znovu meniče TVM alebo Tesla, doma to mám spísané, už si nespmínam (lebo sa to menilo). Konkrétny plán narazil hneď na fotra, ktorý mi natlačil repráky ktoré mal na povale a chce aby som ich použil (lebo mi ich chce za pár Euro predať). Osobne si o basákoch Alphard LW 1200 myslím svoje, totiž keď som hodnoty z obrázku
http://obrazki.elektroda.net/64_1289352530.jpg nahodil do programu na simuláciu bední tak mi hneď vyplul že ten reprák sa hodí akurát tak do subwooferu. Na druhej strane som sa radil s ľudmi ktorí mi tvrdili že ten basák môžem kľudne "ťahať" až do 1500 Hz, čomu osobne vôbec neverím. A to prosím pekne povedal človek ktorý sa v Hifi vyzná a dokonca si výrobou zakázkových vecí (najmä zosilňovačov) aj privyrába! Nehovoriac o tom že na rôznych fórach som našiel často aj protichodné názory. Tak potom buď z toho múdry.

Osobne sa mi tie basáky nezdajú a ak by som ich mal použiť, tak nad 500 Hz by som ich nepúšťal.
Čo sa delenia výškača týka, ten by som rád pustil až niekde od 5000 Hz, aj keď skôr to papierovo zvláda, zo skúsenosti by som do neho nepúšťal nižšie frekvencie. Samozrejme diera 500 Hz - 5000 Hz je obrovská. Štvorpásmu sa chcem vyhnúť, zvukovo by to mohlo ísť úplne zlým smerom. Nepoviem keby som mal zaručene overenú schému štvorpásma kde by boli použité tie repráky, ale experimentovať s tým nebudem.
No a stredy. Podobne ako s basákmi, foter mi odporučil použit tie na fotkách. Nemyslím si že sú vhodné. Áno, hrať to bude (ak sa basák pustí vyššie), ale nikto nevie ako, najskôr príšerne.
Včera večer sa mi konečne podarilo ukecať fotra že tie ním ponúkané meniče nemienim použiť, nebudem riskovať že nie najlacnejšia MDF patňa sa nareže a minie na niečo, čo bude zlé. Povedal teda že si vyrobí jednu bedňu z nejakých starých kusov bukasu sám, osadí ju tými meničmi a pôvodne vypočítanou výhybkou a uvidí, verí že to bude hrať dobre. Ja som skeptický.
Ináč streďák medzi Alphard LW 1200 a výškač RT-25S60-803 som pôvodne uvažoval Visaton W 130 S alebo niečo podobné, pričom mám tiež obavy ako by to znelo. Ale vyzerá to tak že celý tento pôvodný zámer sa ruší, čo som rád.
Ináč na internete je plno hifi návodov a sád, len problém je že drvivá väčšina sú stĺpové bedne vysoké 1 meter, ktorých sa práve chcem zbaviť. Regálové sú väčšinou maličké dvojpásma bez potrebného akustického tlaku (dvojpásmo ako také nevadí). Inými slovami nie sú dosť hlasné. A tie regálové dvojpásma ktoré majú hlasitosť ju majú na úkor basov. Potom basy naháňajú basreflexom, pričom aj tak tie basy nemajú bohvie aké, s jedným 20 cm stredobasom bez bedne dostatočného objemu ich ani mať nemôžu. Navyše Basreflexu sa chcem vyhnúť, osobne preferujem basy z uzavretej ozvučnice. Z nej mi prídu konkrétnejšie, s jasnejším attackom, lepším dozvukom a bez dunenia pri istých frekvenciách. Nepočúvam elektronickú tuc-tuc hudbu, tam by to možno bolo OK.
Som amatér, neživím sa tým, ani to nie je môj primárny koníček. Riešiť vo výhybkach linearizáciu priebehu frekvecnií alebo korekcie impedancie pre konkrétne meniče a podobné veci je nad moje sily. Najradšej by som použil kvalitné meniče ktoré majú v sebe už korekciu impedancie a jednoduché výhybky, ale to zasa trošku naráža aj na financie. Nakoniec tým že som napísal že zvukovo mi stačia (to ale neznamená že som s nimi úplne spokojný) tie staré stĺpy osadené "šmejdami" TVM dáva asi dostatočný obraz o mojich nárokoch v oblasti hifi. Aj keď monžo mnohí hifisti tieto repráky považujú za odpad, rovnako ako zásahy do výhybky a môj "nevedecký prístup" za zvrátený. Viem iba povedať čo sa mi zvukovo páči a čo nie.
Ak má niekto overené trojpásmo s konkrétnymi basami a dostatočnou hlasitosťou v uzavretej bedni o rozmere 40 x 40 x 60 cm, prípadne trošku menšej (vnútorný objem bez vaničky a výstuh cca. 60 litrov) tak nech mi poradí. Presne také niečo potrebujem. Rád by som použil aspoň tie výškače ktoré som už kúpil.