|
Áno, to je pravda a veľká výhoda ak ukazuje všetko. Na týchto sa to dá preklikať no neukazujú naraz. Píšem (aj si viem pozrieť...) časy odjazdu-príjazdu keď ide baba ďalej. Píšem tankovania, ceny, spotreby - roky. Z toho ide odvodiť priemerná rýchlosť jazdy. Jazdieval som niekoľko rokov Prievidza - Žilina na mulici zarovno s ostatnými, ak je celou cestou veľa áut časté predbiehanie stráca zmysel. Tam 4,5-47 - nazad 4,2 - 4,3. V zime viac. Každá jazda je iná podľa situácie. Mali sme desaťročia benzínové krámy, moja bola naučená zbytočne točiť - ono HTP bez toho bolo lenivé ako sviňa. Samozrejme niečo dedukujem nepriamo - vozíme dcéru štvrťročne do Vyšných Hágov, tam valím nad limity, niekde aj hodne, nazad normálne a je to z kopca. Tam 5,5 - nazad 3,7. Najbližšie v októbri, som zvedavý lebo zrejme celý čas pribrzďovali zadné, niekedy málo no poslednou dobou hodne. Vymenené. Ďaľšia dedukcia je celková spotreba pri výraznej prevahe krátkych jázd u oboch krámov pod 6. Splašil som kdesi nejaké protokoly z pár firiem, nejaké merania, v tých to namerali v okolí 10%. Ja percentá u našich presne neviem. Každé dostalo hneď po kúpe (starších) nové oleje aj s tým. Niečo ide odvodiť od zrýchlenia len neviem ako má skúška správne prebiehať. 0-100 za 9 namiesto 12,2 ma však baví. 170 Mulicou v stúpaní pred odbočkou do Východnej a ešte zrýchlovala ak tá kraxňa má ísť max 176 po rovine tiež. Naposledy ma tam na Alfe dcéra zjebala, 190 bolo aj na ňu moc. Fotky oleja po 2,5t km sú kdesi na predch. stránkach, rovmaký je aj po 6,5t. Námietka o (ne)znížení trenia je pochopiteľná no viacerí popisovali dlhšie dojazdy pri brzdení motorom na známych miestach. Tiež som si to všimol. Pravda je že spotreba, ktorú vykáže palubák môže byť dosť nepresná, najmä pri kratších jazdách. Aj tá čo ukáže Torque nemusí byť presná no mám za to, že je presnejšia. Pri krátkych jazdách nie no na dlhších (60+) sa zhodnú s presnosťou 1-2%. Pri krátkych s viac zastávkami na voľnobehu Alfe palubák podľa mňa podmeriava. Jazdu začína asi od predchádzajúceho nameraného. Torque zrejme meria (...počíta) ako je. Tie "strojové" ukážky sú tak trocha mimo, kolotočárina, priebeh trenia je v motoroch, prevodovkách úplne odlišný no svedčia o niečom. Pre mňa je argument poznanie napríklad N. Kováčika odkedy začal používať že motor, ktorý sa po sezóne prv generálkoval sa mu z nemeckého servisu vrátil s tým, že niet čo meniť, všetko vydržalo. Tiež že kým ostatní chladili, on trénoval. Receznie v internete nie. Opotrebenie a prehrievanie motorov to výrazne znižuje, o tom vedia viacerí automobiloví aj motocykloví preteári a používajú to. My sme sa presvedčili keď moja nadrbala benzín namiesto nafty a pojazdila 2,5 hodiny, že používanie v nafte zrejme zachránilo cr čerpadlo, trysky. Tak som to začal počas poslednej maródky a na dôchodku spomínať. Nech si kto chce pomôže. Kto neche naozaj nemusí spochybňovať, no ak z toho niečo má. Nepredávam, nezháňam klientov. Na to nemám chuť, sily ani dôvody. Reagujem na nezmyselné spochybňovanie niečoho, s čím mám dlhoročné skúsenosti a viem, čo to dokáže.
|