|
Celý ten postup (nitroředidlo - regum - konzervace) je osvědčený pro onu věčnou gumu, kterou používala Tesla. Na gumu jiných výrobců bych to nezkoušel. Respektive jednou jsem to bohužel zkoušel na 5,25" středobasech Phonar-akustik PWT13/4-2, což není nic jiného než pro Německo brandované vydařené Tonsily GDN 13/40/2,4. Čistit nebylo potřeba, leč po nanesení regumu (z blbosti) se závěsy pokroutily přesně stejně jako na těch fotkách a už tak zůstaly. Jeden kus mám dodnes ve skřínce uložený pro výstrahu.
Kdykoli se mi zkrabatila guma u Tesly při čištění nitroředidlem (u nejstarších gumových ARZ669), vyprchalo to a narovnalo se do původního tvaru do několika minut.
Tady ale jde stejně hlavně o to, jestli vůbec do těch stařečků investovat. Aby se pak neukázalo, že je něco zvetšelé nebo i odbyté z výroby. Většina starších reprobeden beztak potřebuje nějakou základní údržbu - stejně jako je potřeba u staršího auta udělat rozvody a podobné věci.
Můj názor je, že to je spíš záležitost pro sběratele značky než na normální každodenní hraní. Ale berte to jen jako názor. Nejlepší je stejně vidět, slyšet, očichat a ohmatat.
|