|
Osm nebo deset mikrofaradů a bez tlumivky je pro ARV161 spolehlivá vražda. Většina autoreproduktorů je řešena jako tzv. open air construction, tedy jsou víceméně určeny do zadního plata vozu, zadní stranou hrající do kufru o objemu 400 litrů i více. Ty reproduktory jsou prostě tak konstruovány, mají tomu přizpůsobené závěsy a jejich tvrdost, poměrně velký zdvih atd. O zkreslení nemá cenu se tu bavit, i když i mezi autoreproduktory se najdou slušné kousky, z mých zkušeností hlavně značky PhaseLinear nebo později PhaseEvolution. Mám v autě právě vpředu komponentní 6,5"+neodym kaloty PhaseEvolution a hraje to úžasně, v subwooferu mám rovněž reproduktor stejné značky, 12" v BR, ale málokdy ho vozím, protože mívám dost plný kufr. Nějaké 10" a 12" PhaseLinear mi tam tuším ještě zbyly-má to jedinou nevýhodu a to tu, že jsou všechny tříohmové a je tedy nutno je napájet velmi slušným zesilovačem, kterému to nevadí. Vcelku to chápu, je to záměr pomocí nižší impedance dostat ze zesilovačů maximum výkonu, i když PhaseLinear samy o sobě jsou dosti citlivé /93dB-W-m/. Vyhnuli se tak komplikovanému dvoucívkovému uspořádání, kdy cívky mívají většinou 4 ohmy,paralelně zapojeny 2 ohmy a to každý zesilovač nepřekousne. Až budu dělat na jaro ordnung, tak co najdu, dám zde do bazaru, bude to za hubičku, mně už to k ničemu nebude. PhaseLinear a PhaseEvolution byly jedny z opravdu posledních seriózních reproduktorů do auta, Magnaty, Jenseny, MacAudio a podobné jim nesahaly ani po kotníky.
Co se týče těch reprobedýnek, tak proč ne - stačí BR otvor o průměru cca 60mm, zhruba 15cm dlouhá BR trubka a jistě to "od ucha" půjde doladit i v objemu nějakých 30L. Ovšem ARV161 potřebují zásadně výhybku 2. řádu, to znamená podle známého prográmku zvolit kondenzátor max. 4uF a dopočítat tlumivku, jež se dá koupit v Dexonu, případně přes pult v Prodance, nebo navine a změří příslušně vybavený kamarád. Na takovou tlumivečku o indukčnosti O,2-0,25mH stačí ta užší rybářská cívka od vlasce a smaltovaný drát průměru 0,8 mm. S deseti mkrofarady, prvním řádem a elektronickou muzikou je do půl hodiny po nich /myslím ARV161/.
|