Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 86 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: domácí kino s Tesla ARS 744
PříspěvekNapsal: 09 úno 2013 12:56 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Když už jsme tak u toho, že tyhle velké širokáče nazahrají vyšší frekvence...
ARO667 zahraje výš? Resp. jaký je rozdíl kombinace ARE689+ARV081 a ARO667+ARV160 ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2013 13:19 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No v tomhle případě dost velký už jen pro to, že to ARE je AlNiCo a to ARO je ferrit. Tudíž ten druhý má silnější pohon a tím pádem úplně jiné chování. Elipťák je na tom líp, co se týče směrovosti. Velký širokáč může zahrát výšky, ale zahraje je jen v ose. Zhruba 45° od osy už je takový reprák nad 5kHz úplně nepoužitelný.
Co se týče Tebou uvedených kombinací...tak špatný jsou obě a teď nevím, co je menší zlo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 úno 2013 14:12 

TheLastUnicorn píše:
Co se týče Tebou uvedených kombinací...tak špatný jsou obě a teď nevím, co je menší zlo...

Takhle to bylo naprojektováno v Tesle..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2013 02:40 
Řádný člen

Kraj:
To že v Tesle naprojektovali tunu věcí neznamená že alespoň polovina z nich nešla udělat lépe. Holt jiná doba, jiný mrav. I ten technický.

Vezmu to bodově:

ARV160 je blbost. Proč tam cpát 15ohm výškáč?

Libovolný Tesla výškáč vyjma ARV161/168/089 se nehodí pro dělení s 8" střeďákem. Výše jmenované typy lze použít, avšak jen silně kompromisně a za předpokladu strmého dělení.

ARE689 se od ARO667 liší jednak směrovkou, jednak svým zvukovým projevem a nakonec i citlivostí (92dB versus 95dB). ARO689 má měkký neagresivní projev (někomu by se možná mohlo zdát že i lehce mdlý). Není ukřičený takže pokud nevadí měkkost projevu a zužující se směrová charakteristika pak ho lze i celkem jednoduše navázat na běžný výškáč. To je výhodné pro domácí experimentátory kteří nemají možnost měření. ARO667 je živější, má pevnější projev, ale začíná poměrně brzy řvát a tudíž je lépe ho včas a strmě frekvenčně ufiknout jinak je zvuk celkově nepříjemně uřvaný. To lze ovšem korektně provést jen na základě měření a simulace. Pokud se toto udělá poskytne lepší výsledky. Pokud se to neudělá mohopu být výsledky naopak uchometricky horší.

Zjednodušeně řečeno ARE689 pro experimentátory, ARO667 spíš pro ty co mšří. Můj názor je subjektivní a máte plné právo s ním nesouhlasit :)

Kdybych mermo mocí chtěl soustavu podobného typu a s přihlédnutím k tomu co máš za materiál tak bych vzal ty dvě ARZ668, nad ně dal ARO667, nad to ARZ3604 (nebo ARE3604 s minikopulkou nebo ARO3604 s minikopulkou), nad to klidně i ten ARV081 co už máš. Pak to celé poslat na odladění a máš soustavy která může velmi dobře zahrát bez nějakých podstatných kompromisů. Jenže to by se ti nevešlo do původních beden.
Jediné co se do původních beden vejde a dá se to považovat za rozumný kompromis je to co jsem ti psal už výše a tobě se to nelíbilo - ARE4604 + ARV081 a předělat to na 3,5 pásmo (kvůli potřebné vyšší děličce ARE/ARZ, kde by to mělo ve třípásmu negativní vliv na směrovku v oblasti středů). Výhybka by byla sice složitá ale myslím že by to hrálo slušně a navíc by to vypadalo alespoň trochu podobně jako originál. Ostatně přesně tohle chci realizovat i já.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2013 09:25 

Thalesi, dělat z toho co tu mám 3,5 nebo 4 pásmo už je podle mě trochu šílenost a zbytečnost... To bych si radši nechal změřit něco s novými měniči... max. zachoval basové arz.... U takovéto sestavy by už stejně o originál nešlo... Možná že si časem postavím něco nového, ale teď zůstanu u tohoto..
Takže originál osazení ars745 (kultivovanost are689 je pro mě příjemnější než are467) s tím, že arv hodím koaxiálně k are a všechny reproduktory zapustím se stěnou..

Možná ještě otázka k tomu koaxiálnímu uspořádání... Mám udělaný podobný držáčky jako u ars844 aj. Bude tohle uspořádání mít nějaký negativní vliv nebo byste arv a are uspořádali jinak? Dík za návrhy..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2013 13:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Negativní vliv takový uspořádání samozřejmě má a to jsou difrakce. Ale stejně bude tahle kombinace v koaxiálu asi menší průser, jako když to dáš odděleně.
Kdybych ale já osobně trval na 3-pásmu s ARZ-kama a ARE689, tak bych nad to asi prásknul DT-300, podělil někde na 2-2,2k a hotovo. A nemusel bych řešit dilema, který z těch průserů bude menší.
Nebo pokud by člověk obětoval trochu nejvyšších kmitočtů, tak ARO3614 v tý poslední verzi...
http://www.bsacoustic.sk/sirokopasmove- ... /aro-3614/

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 86 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]