hlinkamartin97 píše:
Nevím, proč všichni Teslu tolik odsuzujete... Pochybuji, že ty dnešní výrobky vydrží třeba 20 let...
To není odsuzování, jen trpká zkušenost, kterou si milovníci značky holt musejí chtě nechtě projít. Já s Teslou vyrostl. V osmdesátých letech člověk sotva dostal do ruky něco jiného, takže k ní mám značně sentimentální vztah, sbírám její repráky, zesilovače, šťourám se v nich, zprovozňuju a vracím do života. Ale že by to byla nějaká byť průměrná kvalita, to ode mě tedy neuslyšíš.
Proti nějakým spotřebním bedýnkám za pár šupů k domácímu kinu jsou Teslácké reprobedny dělané solidněji - některé. Nic to ale nemění na tom, že některé reproduktory, zejména ty novější typy nestojí za nic. Což je právě případ ARV360x. Aby ten reprák neměl typicky protivný sykavkový zvuk, potřebuje dělit třetím řádem, co už tu bylo zmíněno, ale zároveň se musí dělit stejně vysoko jako páskáč. Což znamená, že se už nedá použít do dvoupásma a že ve trojpásmu musí pod ním být hodně slušný střeďák. Jenomže nad hodně slušný střeďák nemá zase smysl dávat nekvalitní zastaralou výšku. A všechny kombinace beze zbytku, kde je ARV360x (nebo některý z jeho následovníků) použitý ve dvoupásmu, hrajou blbě. Takže má smysl použít ho na opravu nějaké staré bedny ze sentimentu, ale nemá smysl s ním dělat něco nového. Výsledek prostě neodpovídá vložené práci a nákladům.
Ovšem proti zmiňovaným ARV265 jsou ARV360x pořád ještě špica špic. Tyhle staré papírové výšky dnes nepatří jinam než do historických elektronkových rádií, kde se kdysi používaly. Už v době jejich výroby se vědělo, že ukrutně zkreslují, směrují a musejí se dělit tak vysoko, že se hodí jen jako doplněk k širokopásmovým reprákům a to ještě jen při malých výkonech.
Ty tvoje repráky jsou takový dobový poklad, jejich hodnota je hlavně historická. Na opravdové hraní už to ale fakt není. On si to člověk ale většinou uvědomí až když má srovnání s něčím lepším.