laminat píše:
Co je ekologického na řepce v naftě...
Nic. Já mám někdy dojem, že se u ekologie opakuje stejné schéma jako u mnoha jiných objevů a vynálezů. Zavádí se stejně překotně a bez domýšlení důsledků, stejně jako kdysi pára, spalovací motory, jaderná technika.
Když bylo objeveno rentgenové záření, lidi s ním odstraňovali mateřská znaménka a černochům bělili kůži. Teprve později se zjistilo, že záření působí zhoubně. A teď úplně stejně blbneme s ekologií.
Předevčírem jsem na tohle téma polemizoval s jedním naším zákazníkem, majitelem firmy na polystyrén. On je přesvědčený ekolog. Má auto na elektriku, na baráku soláry, vlastně i jeho podnikání v zateplovacích systémech je ekologií vyprovokované. Snažil jsem se mu vysvětlit, že energetika potřebuje zdroje trvalé, nikoli náladové. A regulovatelné, nikoli upřednostňované. On mi nadšeně vyprávěl, jak se dají soláry a větrníky doplnit dálkově ovládanými kogenerátory. Tak jsem si představoval, jak kdekoli se rozjíždí vlak, po celém blízkém okolí se rozbíhá kogenerace. A co s teplem v létě?
Vykládal jsem, jak se po letech ukázalo, že obří větrné farmy v USA postupně likvidují mikroklima a mění polopoušt v poušť. Že přílivové hrázové elektrárny brání v pohybu všeho živého ke břehu a od břehu. Taky mě zajímalo co se stane, až za pár let odpoledne co odpoledne všichni přijedou z práce domů a začnou nabíjet auta. A jak to vypadá s bezpečností akumulátorů v tom jeho Nissanu Leaf - viděl jsem jednou eplodovat Li-Ion baterku z mobilu a byl to docela mazec. A taky jak budou hasiči za slunného poledne hasit jeho dům, když pro soláry není vidět střecha.
Dozvěděl jsem se pár optimistických vizí. Ale vize nevize, jsem stejně skeptický.
Kodl: Šak já taky mám zásoby a ani se nebojím, že by nám olovnatou pájku zakázali. Tohle jsem zkoušel používat prostě proto, že jsem to dostal.
Ale nebyl by špatný fór zakázat olovo ve střelivu. Kulky by se mohly dělat z recyklovatelného plastu a po boji by se sbíraly a odevzdávaly ve sběrném dvoře.
Xeon: Tak ty svorky odmasti. Ale copak to tam máš za schéma? AUJ635?