Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 18:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 24 říj 2009 18:04 

Zdravím, sehnal jsem si 2ks ARO 667 v moc pěkném stavu a rád bych nějakou pěknou bedýnku, třeba Voight Pipe, jen nevím jestli zrovna tyto širokáče budou do toho to pravé ořechové. Je mi jasný, že basy z toho nepolezou, proto bych pod to dal ARN 5684, aby se celku odlehčilo. Celý tento návrh je z toho co mi leží doma, ale o všem se dá diskutovat a hlavně mě zajíma váš názor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2009 02:03 
Řádný člen

Kraj:
Zkusit to samozřejmě můžeš. Ten reprák má své výhody a nevýhody. Výhoda je že je citlivý a má silnější pohon tak má o něco kontrolovanější basy než jeho slabší bráškové. Nevýhoda a to z mého hlediska dosti zásadní je ta že je dosti značně uřvaný oproti jakýmkoliv jiným tesláckým 8" širokáčům. Subjektivně se mi prostě líbí nejméně. Ze značné části se to dá eliminovat pokud se použije jako střeďák ve třípásmu a bude se zeshora dělit dosti nízko. Ale to už zase není širokopásmo že? Zkus si sehnat spíš třeba ARO689 který se používal hojně ve školních rozhlasech a podobně. Má stejný rozměr jen je o něco méně citlivý. Ale hlavně se mnohem mnohem lépe poslouchá. prozatím můžeš laborovat s tím co máš. Nákresy ozvučnic které jsem tu dával jsou pro něj v podstatě použitelné. Třeba ta VoightPipe ej konstrukčně velice jednoduchá a přitom elegantní a půdorysně žere málo místa.

ARN5684 se mi nejeví jako vhodný reproduktor k němu. jednak má nízkou citlivost a je i dosti malý. je to běžný středobas, ne basák. K tomu abys k tomu dal něco jiného tě ale asi jen tak nepřesvědčím co?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009 23:49 

Tak ARN 5684 jsem vypustil, obětuju je na neco jinýho někdy časem. Na VoightPipe už mám připravenej materiál (vepředu 20mm spárovka z borovice, zbytek smrk v bílym laku aby to ladilo s nábytkem), jen to dát dokupy. Zajímalo by mě, jestli by se na ARO 667 nedal vymyslet nějakej filtr aby to hrálo vyrovnaněji, vzhledem k citlivosti se nebojím výsledku, akorát tomudle vubec nerozumim :-) . Nejdřív se ale vrhnu na samotnou stavbu a pak to budu řešit dál, třeba se mi zvuk vubec líbit nebude a celý to dopadne uplně jinak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2009 10:00 
Řádný člen

Kraj:
Filtr samozřejmě navrhnout a použít lze. Dá se tím srovnat charakteristika ale obávám se že to neřeší jeho uřvanost. Ta je daná jen membránou a pohonem a to se nemění. Filtr by bylo možné navrhnout až po dostavbě na základě měření.
Až tu pípu postavíš nelekej se že hned na počátku to nemusí dopadnout dobře. Někdy je třeba experimentovat s tlumením a dalšími faktory.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 29 lis 2009 17:44 

Kraj: SR - Banskobystrický
Keďže v takomto počasí sa vonku nič zmysluplné nedá robiť (futbal sme vydržali hrať tak hodinku :) ), tak som sa trošku pozabával a pre tých, ktorým sa reproduktory ARZ662/668/689 páčia, spravil tento archív -
ARZozv_mediafire
ARZozv_upnito
ARZozv_rapidshare

Sú tam skenované obrázky od babakusa z audiowebu (dúfam, že sa nebude hnevať, a že to pochopí) z knihy Zesilovače T74. Rozmery dosiek som prekreslil v Autocade a v archíve sa nachádzajú 2 súbory dwg (nový formát 2009 a starší formát 2006) a takisto sú tam 2 súbory pdf pre tých, čo nemajú doma Autocad (jeden čiernobiely nákres a druhý je farebný ako v Acade). Ešte je tam jeden obrázok - šablónka na otvor pre tieto reproduktory.
Dúfam, že Vám to dobre poslúži a niekto sa odhodlá postaviť ozvučnicu pre tento zaujímavý reproduktor :) .

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009 23:54 

Tak se mi doma vyskytli další dva kousci v pěknym stavu a sice ARO 689. Tak uvidíme jak to dopadne, jinak stavba pokročila jedna bedna už je hotová, jenom chybí povrchová úprava, zatim si budu hrát s tim co mam doma, ale vypadá to že tam nechám ARO 689

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2009 03:05 
Řádný člen

Kraj:
ARO689 je zvukově příjemněší. Zajímalo by mě to orovnání s 667 v té voightpipe protože 667 by díky silnějšímu pohonu mohla lépe rozhýbat vzduch uvnitř což by mohlo znamenat víc basů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2009 18:40 

Neviem neviem, ale ja by som to so 667-čkou asi nerobil. Mne pripadá tiež veľmi ukričaný na výškach, až by som povedal, že je to nepríjemné. Ono ten reprák má strašne mäkkú tú papierovú membránu napr. oproti ARO 689, možno ešte staršie biele/sivé 689-ky by sa s ním dali tuhosťou membrány porovnať, ale imho aj tam je rozdiel.

Ak by som s ním mal niečo takéto spáchať, tak trebárs niektorú z tých Voight Pipe, ale určite by som výšky odrezal výhybkou a radšej tam dal na výšky napr. aj ARV 081 resp. 088 by myslím tiež bol vhodný. Samozrejme ale potom to už nebude bedňa s jedným širokopásmakom :roll: .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2009 21:04 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nalakovať membránu zozadu rozriedeným nitrolakom by sa dalo. Spravil som to takto u hybrida (kôš ARN660x, kmitací systém ARZ669) a zvuk je iné kafe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2009 22:34 

A nezvýši sa tým veľmi hmotnosť membrány, alebo toho laku stačí málo?(cca do 5g)?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2009 23:00 
Řádný člen

Určite sa navýši. Ale.. Odporúčam radšej testovať na nejakom nepotrebnom a lacnom reprákum v prípade jeho zničenia. Najlepšie ale zmerať frekvenčku a skreslenie pred a po.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2009 08:20 
Řádný člen

Kraj:
Staré světlé ARO667 i 689 mají skutečně značně měkou membránu. 667 mají mnohdy ještě měkčí ale nikoliv vinou výroby ale prostě proto že mají o dost silnější pohon, membrána je během činnosti více mechanicky namáhána a tak vyměkne. Zvláště pokud byly značně výkonově namáhány. Vlivem obou vlastností jsou tam pak i ty peaky a výsledně ukřičený projev. Novější verze jsou na tom o dost lépe vlivem změny papíroviny v průběhu výroby. Nevím jak modré (ty jsem v ruce neměl ale asi ano) ale u černých je to dosti znát. U obou verzí. ARO689 se pak chovají takřka ideálně (jen mají na ty neuzavřené ozvučnice stále dosti slabý pohon). Zase na druhou stranu ty staré verze mají o fous vyšší citlivost, umí lépe vykreslit tranzienty, jedou víc vysoko ale zas mají ten papírový kelímkový zvuk. A vytváří dosti ošklivé laloky (membrána se chová méně pístově). Tak si to přeberte. Možná by šlo leccos eliminovat při dostatečně nízkém a strmém dělení směrem seshora. Až se mi dostane zase do pazour DT-300 s waveguidem zkusím si s tím pohrát. Jinak já sázím spíš na novější generaci která má pět jinou papírovinu na membránách a tak hraje jinak. Ale ne ve všech případech a aplikacích to musí být subjektivně lepší. Já jsem třeba zkoušel ve třípásmu s ARO711 a ARV161 všechny možné repráky. Jmenovitě ARO667 (ten tam byl původně), ARZ6604, ARO6604, ARO6804 a skončil jsem u ARO689 v černém provedení která tam hrála subjektivně nejlépe. Ne že by ta 6804 byla špatná ale 689 témbrově víc sedne k té 711 a sedne tam úplně sama od sebe i s velmi jednoduchou výhybkou a není potřeba nic řešit. Hraje to příjemně. je fakt že kdyby se tam udělala seriozní měřená výhybka se strmějším dělením tak by to možná dopadlo jinak ale to jsem zatím neřešil. Je to tedy tak jak to je.

Když už jsme u toho - viděl tu někdo nějaké ARO6xxx s modrým košem? Já zatím jen ARE4808.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2009 21:52 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Tomtome, můžeš prosím tě ještě jednou upnout soubor ARZ662/668/689? Díkes.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2009 22:21 

Na aký hosting?
btw: z rapidu aj upnito ho ide stiahnuť...ale tak daj niečo, čo vyhovuje tebe ;)

//
ARZozv_fast-load
ARZozv_uploaded.to
ARZozv_depositfiles

Zatiaľ toto, ak budeš chcieť niečo spešl, tak napíš :D

btw: Thales, ja si myslím, že ARO 6xxx sa robili už len v čiernom prevedení, nikde ani na nete som nevidel modrý, ale možno sa niečo nájde...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2009 22:44 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Díky, stáhnuto. Mě to z odkazů nahoře nejelo :( Nevím proč. Zajímavý budky :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2009 18:34 
Řádný člen

Kraj:
Já bych ty širokáče zezadu nelakoval. Širokáč není basák.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2009 22:02 
Řádný člen

Ja by som to skúsil. V dohľadnej dobe by som mohol zmerať hybrid (ARZ669 kmitací systém v koši z ARN6614) ktorý som do polovice zozadu nalakoval. ako sa správa membrána so silnejším pohonom po nalakovaní verzus origoš. Sám som zvedavý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2009 05:50 
Řádný člen

Kraj:
Tak ještě jednou - širokáč není basák!!! Co je možné u basáku není rozumně možné u širokáče!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2009 10:27 
Řádný člen

Neřvi...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2009 13:44 

No tak to som veľmi zvedavý na merania :) Už sa neviem dočkať...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]