Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: výškový reproduktor + návrh "sloupů"
PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 20:49 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím, utrhl jsem výškový reproduktor při stěhování a potřeboval bych náhradu - jedná se o http://www.tangent-shop.com/product.asp?product=63 ale víc informací nemám. Bude nějaký velký zvukový rozdíl, když místo něj dám např:
http://www.ame.cz/Reproduktor-SAL-DTF12 ... 10699.aspx

jde především o cenu.
a ještě když se mě tady válí hodně pěkných reproduktorů ( z oného tangentu, potom údajně prémiová sada mb quart do auta ( bez vyškáčů, ale za cenu 6tisíc / sada to asi nebude nějaký shit), tak jsem se rozhodl, že z nich udělám menší "sloupové" reproduktory - existuje nějaký program pro výpočet ozvučnice s více reproduktory nebo mě postačí, když sečtu objemy, které mě vyjdou pro každý reproduktor ?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: výškový reproduktor + návrh "sloupů"
PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 21:40 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jinej reproduktor bude vždycky jinej, ale pokud jsou bedny dělané nazdařbůh (jak bývá zvykem), je to vcelku jedno.
Strkat autorepra do beden je úlet. Krom pár vzácných výjimek se repráky určené pro free-air zástavbu do beden absolutně nehodí a dělají v nich psí kusy.
Co jsi přesně myslel tím "sečtu objemy, které mě vyjdou pro každý reproduktor", to jen hádám. Bedny se každopádně nedají dělat tak, že se vezmou "nějaké" repráky, strčí se do beden a "nějak" se to spojí. Tedy - můžeš to tak udělat, ale tady ti to sotva kdo schválí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 22:27 

Tak navrhnout to chci tak, že změřím parametry ( jen musím sehnat nějaký počítač s lepší zvukovkou, nebo ta moje hraje, i když je zvuk na 0) jednotlivých reproduktorů a podle toho by se snad už dalo něco udělat. A věřím, že to bude hrát lépe, než většina prodávaných 2.0 typu logitech apod. Jde mě jenom o to se vyřádit na vzhledu beden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 23:01 
Moderátor

Naopak, naděje na slušný zvuk je dost malá. Tady máš třeba simulaci vcelku slušných 6,5 autoreproduktorů, které v bedýnkách nesnesitelně duněly a hučely (mám ještě dva páry doma). Jak vidno, ani nesmyslně velká bedna (30l pro 6,5") nijak nepomůže a duní to furt. Basreflex nepřipadá v úvahu, protože by vzniklo něco podobného siréně z lokomotivy.
K tomu připočti mizernou citlivost (v autě tolik nevadí), slabý pohon (většinou malý magnet kvůli váze), těžkou membránu (kvůli klimatické a mechanické odolnosti).
Co myslíš tím "jednotlivých reproduktorů"? Ony nejsou stejné? Nechceš doufám strkat dva různé repráky do jedné komory?
A co bys chtěl dát nad to? Jakou výhybku? Podle mého tudy cesta nevede.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 23:31 

ten reprák z auta je http://images.sonicelectronix.com/image ... pwe130.jpg a mohu říct, že když má koš z plastu, tak je asi 2x těžší, než ten ze sloupových r.
Moje představa je udělat skříň, na které se vyhraju a do ní půjde : http://imgur.com/VqzuFWC
nalevo ten mb quart napravo je ten z těch sloupů co mě zůstal - http://imgur.com/zb2Tav4
výhybka - to ani nemůžu psát, ale tu použiju z té sady z mb quart - když ono to vše z té sady vypadá tak pěkně. Škoda že nejsou výšky. Slyšel jsem tu sadu hrát, a mohu říct, že dunět a jít nízko to neumí, ale umí to zahrát hlasitě a opravdu pěkně středy a výš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2015 23:36 
Moderátor

Dělej tedy jak myslíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2015 00:05 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
A to som si myslel, že som na tom zle...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2015 00:25 

I mě to přijde jako dost špatný nápad cpát autorepráky do beden... (a to ransom viděl, co jsem si z nevědomosti zbastlil :) )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2015 01:09 

no to ste mě teda nepotěšili. A co kdybych navrhl bednu, kde by byla v určitém objemu oddělena přepážkou ( objem pro ten reprák ze stojanů ) či jak se tomu říká a např. ve spodní části by by byl onen auto reproduktor, který by byl zezadu otevřený - jako tohle kombo : http://www.bazarus.cz/images/photos/max ... -1000r.jpg

Nechci, aby se mě tady válely zbytečně - navíc se mě neskutečně líbí ten zaoblený kužel.

Mím cílem je nahradit ty děsné logiteky co tu mám - stály pár tisíc a děs. Navíc to nehraje ani tak moc nahlas. Chtěl bych docílit např. https://www.youtube.com/watch?v=D90_fsIuqVY ale v reálu to hraje úplně jinak - asi neměl zrovna kvalitní mikrofon v kameře.

ještě edit : https://www.youtube.com/watch?v=0knQ2bAiCNA měl jsem v ruce i další sady od sony ( totální shit ) přes pioneer až k jbl - a mb quart se mě nejvíce líbil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2015 07:31 
Moderátor

Chápu, naprosto chápu. Jenomže:
1) Autoreprák patří do auta, ne do bedny.
2) Když už si chceš vyhrát s bednou, tak neblbni a necpi do ní nějaké nazdařbůh repráky, co ti kde zbyly. Šance že náááhodou k sobě natrefí je nulová.
3) Ať tě ani nenapadne k tomu cpát tu autovýhybku. Výhybka musí být k reprákům udělaná na míru, což je poměrně náročná záležitost.
4) Jestli tě sere zvuk nějakých PC nebo kinosestav, nepočítej ani omylem, že by tohleto hrálo líp.
5) Pokud jsi původně chtěl dávat dva různé dtředobasy do jedné komory, je to blbost absolutní.
6) Ano, dělají se bedny, kde jsou dva různé basáky. To je ale vyšší dívčí, to se nedá dělat nazdařbůh a jsou dělané jako 2,5 pásmo. Nemůžeš obšlehnout jenom vzhledovou koncepci. To je jako vystřihnout auto z papíru a čekat že pojede.

Dejme tomu že ten středobas s phaseplugem vypadá nadějně a dejme tomu, že by se i do bedny dal kompromisně použít. Dejme tomu, že použiješ slušnou výšku. Jakmile ti k tomu ale někdo neodladí výhybku, naprosto spolehlivě je zvukově zabiješ. Bude to pracné, nákladné, zdlouhavé a hlavně není jisté, že z toho opravdu vypadne slušný výsledek. Udělej si nějakou osvědčenou sestavu, udělej si k ní parádní bednu se kterou si vyhraješ a výsledek je zaručený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2015 10:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Už zase další? A zase ten samý scénář? A teď tady máme dokonce autorepráky...hustý... :roll:
Když už jsme u těch kinosestav...Logitech Z Cinema bude hrát ve všech ohledech zcela určitě líp, než tenhle nesmysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2015 20:42 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ve zkratce: janmaldik chce nazdařbůh naplácat do bedny "s kterou si vyhraje" repráky páté přes deváté. Od nás chce, abychom mu řekli, že jeho úmysl je výborný a ještě mu poradili, jak na to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 00:12 

Autorepraky su bez problemov pouzitelne v ozvucniciach, pretoze co su uzavrete dvere auta???
UZAVRETA OZVUCNICA, takze nemalujte certa na stenu.
Parametre 6.5" stredobasu pre auto sa pohybuju zhruba v rozsahu Qt 0.3-0.9, Vas 6-18L, Fs 35-70. Preto ich treba odmerat a su bez problemov pouzitelne.

Ten stredobas pochybujem, ze ma kos z plastu, skor je to zliatina potiahnuta hrubsou vrstvou laku, preto to tak posobi.
Je mozne pouzit aj vyhybku dodavanu k autorepram, len nebude to uplne prave orechove, najma pokial nema na sebe ziadne prepinace. To z dovodu, ze vyhybka je ladena na mierny hrb na deliacej frekvencii. To je za ucelom dohnania straty, ktora vznikne umiestnenim reprakov bas/vyska daleko od seba, co je uplne najcastejsie riesenie auto ozvucenia.

Menit Tangent vyskac za nejaky SAL je strelba lukom nalespo na 1km vzdialenost, asi taka bude pravdepodobnost, ze sa trafi. SAL ma povacsinou biedne vyskace, takze ocakavam na 99.9% krok spat.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]