Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: tesla sloup
PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 20:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No záleži od toho, jak máš ten GR nastavený...já s tím nikdy problém neměl. Cejchování v původním grafu musíš mít stejný, jako je cejchování v GR. Pak nevidím důvod, aby to na 17kHz spadlo.
Btw. to, co děje nad 15kHz Ti v tuto chvíli může bejt ukradený, to pásmo nemá na celkový zvuk skoro žádný vliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2014 16:27 

Kraj: ČR - Jihomoravský
gr: nějak mě to nešlo, jakkdyby tam viděl o pár čar navíc a to jsem ořezal všechno co by ho mohlo mást, nakonec se mi to nějak podařilo, kdyžtak ten konec můžu popsat sám

15khz ano to vím, taky vím že moje uši slyší do 16khz a taky vím že proto mi arv 104 zní usypaně

spíš mi de o to že kompenzace by měla být inverzní k citlivosti mikrofonu

pokud mi při 17khz ta moje kompenzační křivka padá skokově z 14db na 0 a výsledná FR změřeného reproduktoru na stejné frekvenci skáče nahoru. Z toho by vyplývalo že to limp odčítá od výsledné charky.
Takže do limpu se načítá graf citlivosti mikrofonu a limp provede tu inverzi, fajn

jen mi nejde do hlavy že tomu mikrofonu se podle jeho charky zvyšuje citlivost k vysokým kmitočtům. To mi fyzikálně nějak nesedí.

OVŠEM podle celé charky se za 22khz zase láme dolů, pokud je to jen rezonence mikrofonu a pak jeho citlivost dle fyzikálních zákonů klesne do nuly, je to vpořádku

mno asi je to vpořádku...
MS130 dorazily, vypadaj dobře, masivní magnet to má :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2014 23:41 
Řádný člen

Hnusný zvuk ARV104 dělají ty "Tatry" na charce...
Mikrofon: Nárust směrem k vysokým kmitočtům je právě pro tyhle kapsle typický. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2014 01:19 

taaak je to asi správně
jsem si zkusil změřit ty výšky, u těch by snad menší prostor vadit neměl, bez bedny na hraně stolu, cca 0,5m od mikrofonu, pouze přes kondenzátor 4u, už to začíná vypadat jako charka :)

moc dík za rady, znalostmama o reprácích ti to oplatit nemůžu, ale dělám různý srandy z ledek, mohl bych ti něco udělat. Nepotřebuješ třeba světlo na offroad motorku? :) dělám dobrý

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2014 01:57 

tak jsem pokusně změřil ještě další věci
první je 1pf06762 origo
druhý sou ty mý upravený ars
poslední je genius bedýnka od domácího kina
vypadá to jako použitený měření?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2014 12:53 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Čo sa stalo, že diskusia utíchla? Nie som fanúšik grafov, ale zdá sa mi to dôveryhodné. Hrb u bedničky od domáceho kina neprekvapuje - bolo by práveže podozrivé, keby tam nebol. Naopak, celkom príjemné prekvapenie je tá originálna PF-ka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2014 13:09 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
draf ti napovi ako to hrá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2014 21:57 

no sbírám síly na další útok :) předzesík z poslední fotky jsem zadělal do krabičky, funguje dobře, abych to měl na +10db ve vzdálenosti 1m stačí cca 4 watty.

musím vyčíst jak na to měření zapojit repráky, bas a střed odměřím úplně bez vyhýbky na výšku bych zapojil vyhýbku cca 500hz 18db? to by už v pásmu od 5khz nahoru mohlo být uklidněný a ten šumák by to taky mohlo zvládnout bez spálení

+měl bych si udělat vodorovnou prodlužku na mikrofon.

+měl bych stanovit rozměry bedny a naplánovat tour dodávka - dřevokombinát - za známým do stolárny aby mi to precizně nadělil na velké formátovací pile.

pak ještě zvolit lepidlo na prolepení spojů desek, mám tu cosi jménem dispercoll, jednosložkové polyvinylacelátové disperzní lepidlo na dřevo. to by mohlo jít... dohromady to bude držet stříbrnýma vrutama po 10cm

s rámečkem a síťku mě napadlo že bych to mohl udělat z kulatinky, to by na tom nebyla ani hrana, ale jen je otázka jestli by se to nechovalo ještě hůř :) možná spíš kulatoobdélníkovej průřez.

co se komplu týče, padlo rozhodnutí použít historický ntb co se mi už dva roky válí v dílně, ten by měl fungovat, mnoho pokusů rozchodit lsp cad na moderním pc zklamalo

asi tak a dík za komentář k těm charkám, přesně o to mi šlo, jestli je to reálný

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 09:11 
Řádný člen

No jo, takže jdeme popořádku: :)
1. Měření těch tří beden:
a) to měření není úplně dobře. To časový okno je potřeba omezit, máš tam hromadu odrazů (od země). Takhle ty charky ve skutečnosti nevypadají. Další věc - vyhlazení na 1/3 okt. je nepřesný. Vyhlazuj max. na 1/9okt. (já používám pro repráky 1/12 nebo 1/24).
b) Nahoře od 2k by jinak charky těch beden odpovídaly. U 1PF je vidět, že ta bedna nebasuje...pokles směrem k nižším kmitočtům. Hrby a propady dělá jednak samotná ARV161, jednak ozvučnice. U Tvý bedny je zase vidět pravděpodobně špatné navázání výšky na středobas (špatný sfázování). Genius nekomentuju... :)

2.Na vzdálenost 1m Ti bohatě stačí měřit při výkonu 1W. Vyšší výkon je zbytečný. Při 1W nemusíš používat před výškou žádný kondík. Tu chvíli to bez problémů vydrží. A zrovna ten SEAS je hodně odolný.

3. Tyčka s mikrákem, když bude mít cca 1m, bude to OK.

4. Když použiješ třeba Pattex Wood a při lepení to pořádně stáhneš svěrkama, nemusíš nic šroubovat. Je to zbytečný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 13:41 

ha starej komp (acer travel mate 230 s 512mb ram, 2ghz celeron xpsp3) a lsp cad jede jak z praku

fajn měřit venku, přepnout vyhlazení na 1/12 úplně bez vyhýbek

všechny reproduktory měřit na 1W
u každýho nastavit za zesem napětí aby to dalo ten 1W

bude stačit to za zesem odměřit multimetrem?

impedanční charkteristiky se nemusí měřit ve volným prostoru ale už namontovaný v bedně?

jo ještě mě napadlo, mohl bych ty fotky pak promazat aby to nezabíralo místo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 16:00 
Řádný člen

Nemusí to být přesně 1W...pokud nemáš mikrák kalibrovaný na absolutní akustický tlak, je to stejnľ jedno. Prostě nějaká "normální" hlasitost...ani potichu, ani zbytečně moc nahlas. :)

Impedanční charky MUSÍŠ měřit přímo v bedně, jinak to nemá smysl.

No a až mi předvedeš jednu korektně změřenou frekvenční cháru, posuneme to dál...t.j. ke dvoukanálovýmu měření s měřením skutečnýho fázovýho průběhu. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 16:14 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zajímavý thread,pro mě v tuhle chvíli docela přínosný,rád bych už měřil ale jediná věc která mi v tuhle chvíli chybí je ten předzes :D Jaký používáš?máš schéma?Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 16:28 

moje je tl 062 nízkopříkonový napájení +-9v z těch dvou baterek, zapojený jako neinvertující zesilovač
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zapojen%C3 ... va%C4%8Dem
jen tak free air, blokovací kondenzátory napájecího napětí 1u svitek, R2 680ohm R1 30ohm + vstupní odpor jen pro pořádek 33k a kondenzátor 10u použil jsem svitky monacor do vyhýbek, ale mělo by stačit i něco normálnějšího

mikrofon je k tomu zapojenej od +9v rezistor 15k napojení na oz a mikrofon k-9V

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 17:01 

TLU: napětí při měření, kdyby byly všechny 8ohm pustím jim to stejný, ale jelikož tam mám různý impedance a do jedné bych pustil vyšší výkon vypadalo by to z pohledu lsp cadu jako reproduktor s vyšší citlivostí ne?

no a jak se vlastně mám chovat k těm dvoum 665 v serii? měřit je jako jeden reprák?

ještě k tomu předzesu, druhej oz v tom je vhodné zneškodnit uzeměním vstupů, aby to nechtělo kmitat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 17:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
ericmg píše:
no a jak se vlastně mám chovat k těm dvoum 665 v serii? měřit je jako jeden reprák?

Myslím, že pokiaľ ich plánuješ mať v sérií vo finálnom zapojení, tak by si ich tak mal aj merať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 18:02 
Řádný člen

Všechny repráky v bedně musíš měřit se stejným výstupním napětím (není tak důležitý, jak je to napětí velký, ale pro všechny repráky musíš mít stejnou polohu regulátoru) . Všechno si musíš nastavit před měřením, pak už nesmíš hnout ani s výstupní úrovní, ani se vstupní citlivostí, ani zesílením mikrofonního ampu, ani s bednou, ani s mikrofonem, ani se začátkem FFT okna. Tohle všechno musíš zachovat při měření všech měničů v bedně. Ale k tomu všemu se ještě dostaneme. ;)

K basákům Ti už správně napsal neclovek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 18:39 

Ericmg,To zapojení bych nějak pochopil ale nevím jak potom zapojit celý měřící řetězec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2014 19:58 

no to je v nápovědě v artě, holt se nedá nic dělat člověk se těma pár stránkama musí prokousat.

je to jeden výstup ze zvukovky do zesáku z toho na reprák plus přes odporový dělič na jeden ze vstupů do zvukovky, do druhého vstupu zvukovky přijde ten mikrofon.

Díky pánové za rady, napětí tedy stejný na všechny repráky, až v bedně, k basákům se chovat jako by to byl jeden.

mám doma dvě poctivé truhlářské svěrky tak to slepím dohromady, když se tam do rohů ještě vlepí kvantlíky, udrží to vklidu a bude to hezčí bez šroubů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2014 00:06 

Tak nějak sem si to myslel :D ale jen nevím čím propojit ten předzes do zvukovky..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2014 07:40 
Řádný člen

Já bych to propojil kabelem... :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]